Прескочи до съдържание

Турция - конкретни въпроси

Mary
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Турция. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Колко струва билетчето за трамвай в Истанбул?

- Как се пресича от европейската към азиатската част на Истанбул?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Къде да спим в Кападокия?

- Заслужава ли си отбивка до Памуккале?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

преди 17 минути , Alexander каза:

Предполагам, че 24-25 декември са си нормални работни в дни в Турция, но реших да питам за всеки случай.

Така ли е?

Искаш да ходиш натам ли? Мисля, че са нормални работни дни. Поне в списъка на официалните им празници липсват, така че....

Връзка към коментар
преди 50 минути , muchachote каза:

Искаш да ходиш натам ли? Мисля, че са нормални работни дни. Поне в списъка на официалните им празници липсват, така че....

Да, на 23 ще сме там по план.

Връзка към коментар
преди 1 час, nino каза:

Лошото е, че в събота и неделя нищо не работи - магазини, ресторанти и молове . Само малки квартални магазинчета.

На мен ми е любопитно дали на 31, Нова Година, ще има празнична фиеста!

Връзка към коментар
преди 31 минути , muchachote каза:

На мен ми е любопитно дали на 31, Нова Година, ще има празнична фиеста!

За каква фиеста става дума, че на турците им е ограничено излизането от 21,00ч. на 31-ви декември до 05,00ч. на 4-ти януари!

Кой би правил фиестата?

По традиция правят фойерверки за Нова година, но тази година не знам дали изобщо ще има такива.

• Харесвам 1
  • Шок 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Искам да попитам дали някой от вас е организирал пътуване в Турция с домашен любимец - и по-точно куче?
Знаем, че Турция е страната на котките, а освен това и на всякъде е пълно със скитащи кучета, та не знам как ще се справим с воденето на кишка.
За пътуването в гредски транспорт как е ситуацията? 

Връзка към коментар

Със сертификат http://bfsa.bg/userfiles/files/dvustranni/Turkey/VETERINARY HEALTH AND ORIGIN CERTIFICATE OF CATS%2C DOGS AND FERRETS WITH THE PASSENGER INTENDED TO MOVEMENTS TO THE REPUBLIC OF TURKEY.pdf се влиза в страната. Не знам как е регламентирано за градски транспорт. Нямам куче, но приятели с куче, с което редовно пребивават в Гърция /с всички документи/, никога не ходят с кучето в Турция поради ред усложнения.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 2 часа, Martin Doychinov каза:

Искам да попитам дали някой от вас е организирал пътуване в Турция с домашен любимец - и по-точно куче?
Знаем, че Турция е страната на котките, а освен това и на всякъде е пълно със скитащи кучета, та не знам как ще се справим с воденето на кишка.
За пътуването в гредски транспорт как е ситуацията? 

Не е вярно. Котки - да и то много, но безстопанствените кучета в България са повече.

За градския транспорт изискванията са както в България - малко животинче, задължително в подходяща преносима клетка, a за да мине  животното границата трябва да е ваксинирано и да има паспорт.

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

https://www.goturkeytourism.com/planning-holiday/tourist-information-offices-in-turkey.html

имат и ето им офиси и адреси в различните части на страната

ние ги търсихме като tourist information center или tourist office на английски сме питали 

от служителите на някои от тях останахме много приятно изненадани...освен това имаха страшно много рекламни материали 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

В момента с този локдаун от петък вечерта до понеделник сутринта възможно ли е чуждестранен турист да се разхожда в Истанбул събота и неделя или ще го глобят? 

Връзка към коментар
преди 9 минути , Capitan Morgan каза:

В момента с този локдаун от петък вечерта до понеделник сутринта възможно ли е чуждестранен турист да се разхожда в Истанбул събота и неделя или ще го глобят? 

Мисля, че да, но нека @Mary да потвърди. При предишните съм го правил и единствено полицаите следят да си с маска и ако не си те молят да си я сложиш. Всъщност за туристи е супер това време с малката подробност, че ресторантите са затворени и трябва да ядеш по пейките 😄 

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 2 часа, Capitan Morgan каза:

Няма никакъв проблем за туристите, ограниченията важат само за турски граждани.

• Харесвам 5
  • Браво 1
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...
преди 6 часа, vivo каза:

На PCR теста за влизане в Турция трябва ли да е упоменат някъде номера на паспорта?  

Май не, но искаха касовата бележка за направения тест и не знам дали е отпаднало това изискване.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Цената за преминаване през YAVUZ SULTAN SELİM BRİDGE ми излиза 27.5 лири от (https://www.kgm.gov.tr/Sayfalar/KGM/SiteEng/Root/TollsYavuzSultanSelimBridge.aspx) , но в стари теми чета ,че е около 80-90 лири. Някой знае ли дали в този сайт е правилна ? Дали и 2те HSG и OGS могат да се ползват?

• Браво 1
Връзка към коментар
преди 2 минути , Цецо каза:

Цената за преминаване през YAVUZ SULTAN SELİM BRİDGE ми излиза 27.5 лири от (https://www.kgm.gov.tr/Sayfalar/KGM/SiteEng/Root/TollsYavuzSultanSelimBridge.aspx) , но в стари теми чета ,че е около 80-90 лири. Някой знае ли дали в този сайт е правилна ? Дали и 2те HSG и OGS могат да се ползват?

Според мен бъркате моста с високата цена - вероятно тя е била за Osmangazi Köprüsü.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
На 26.04.2021 г. в 14:41, vivo каза:

На PCR теста за влизане в Турция трябва ли да е упоменат някъде номера на паспорта?  

За Дубай, като си правихме тестовете, в лабораторията ни поискаха паспортите, за да напишат номерата, върху бланките с тестовете.

За Турция някъде пишеше,  да е оригиналната бланка, с мокър печат, на английски и да има фактура/касова бележка за плащането. Ама, ако го има и номера на паспорта Ви, хич няма да е излишно.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

В петък 23.04 минах границата. На детето теста беше с номера на паспорта, но за нашите не се усетихме и си бяха с номера на лични карти.

Не са правили проблем за това на границата.

Извадете си HES код. На няколко пъти ни го искаха - на Памуккале и в някои магазини.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Не, но трябва да пише, че е валидна в Турция и да носиш документа (знам, че уж е ясно, ама аз веднъж си я бях забравил и си купувах турска)

Връзка към коментар
преди 2 часа, borislavpetkov84 каза:

Здравейте, да попитам дали ако имаш българска зелена карта на автомобила трябва да си купуваш такава и в Турция?

Всички застрахователни компании имат покритие за Турция.

Задължително трябва да представиш сертификата на границата.

Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...

Здравейте,

планирам пътуване до Истанбул с две деца на 4 и 8 години. Двамата с мъжа ми сме с ваксинационни сетификати, доколкото разбирам за децата до 6 години не се изисква документ, но не мога да се ориентирам за по-големите ? Дали някой е минавал границата скоро в подобна формация 🙂 

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.