Прескочи до съдържание

Турция - конкретни въпроси

Mary
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Турция. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Колко струва билетчето за трамвай в Истанбул?

- Как се пресича от европейската към азиатската част на Истанбул?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Къде да спим в Кападокия?

- Заслужава ли си отбивка до Памуккале?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

преди 18 часа, Mistela каза:

Здравейте, имам няколко конкретни въпроси за Турция /по специално Белек/:

1. за резервация за хотел кой сайт предимно използвате /ние предимно букинг, но за Турция той ли е най ок/?

2. по спомен в Турция може да ходим вече само с ЛК /паспорта ми изтича и се чудех дали да тичаме за нов/?

3. Имаше едо приложение за е-сим, което зареждаш и говориш, удачно ли е за там?

И към магеланците ходили в района на Белек, Моля препоръчайте ми нещо което да не пропуснем / за седмица ще сме там/.

Благодаря предварително на отзовалите се!

Тъй като повече от 10 години поне два пъти годишно почиваме самостоятелно в Анталия най-добрите цени и всички видове стаи можете да откриете на първо място в официалните сайтове на хотелите. И в момента можете да направите резервация за доста хотели в Белек за следващата година на таз годишни цени. Те ще са такива до към края на септември и след това ще бъдат поне с 20% по-високи.

Букинг нямат добри цени за ол инклузив хотелите в Анталия. Затова може да го използвате само информативно. 
Допреди година две испанската онлайн платформа за резервации Destinia имаха отлични цени, но през последната година намалиха много броя на предлаганите хотели и имат най-много по един два вида стаи, които предлагат, а в някои хотели видовете стаи са повече от 10.
Можете да проверите цените за хотелите, които желаете в Stayforlong , те имат много добри цени почти за всички ол инклузив хотели в Анталия.

Можете спокойно да пътувате или летите с лични карти в Турция.

За интернет можете да използвате няколко приложения. Лично аз последните години използвам AirAlo, и въпреки че не са с най-ниските цени съм изключително доволен от тях. 

В района на Белек най-големите забележителности са луксозните огромни хотелски комплекси и голф полетата. Нито има някаква особено красива природа, нито морето и плажовете са уауу. Можете да посетите атракционния парк The Land of Legends и да отскочите до Стария град на Сиде, където действително има какво да се види. Иначе Белек като град е просто един малък град с център с магазини и заведения с изключително надути цени и нищо повече.

• Харесвам 11
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Не е конкретен въпрос, но какво може да прави човек в Бодрум за пет дена в средата на Декември месец? Гледам, че температурите ще са нормални 10-18 градуса, което си е супер не става за плаж, но пък има места да се обикаля сякаш. Поне вече съм планувал две три крепости в околноста, да посетя но ако предложите нещо дето непременно трябва да се види няма да откажа. 

Връзка към коментар
преди 19 минути , fxtrader каза:

какво може да прави човек в Бодрум за пет дена в средата на Декември месец

Да отиде на остров Кос за ден или повече. Но зимата няма да има фериботи всеки ден, така че предлагам еднодневка. 
Ако някой някога се поинтересува, тук слагам и нископланински маршрут в района: https://en.wikipedia.org/wiki/Carian_Trail

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 12 минути , Argentique каза:

Да отиде на остров Кос за ден или повече. Но зимата няма да има фериботи всеки ден, така че предлагам еднодневка. 
Ако някой някога се поинтересува, тук слагам и нископланински маршрут в района: https://en.wikipedia.org/wiki/Carian_Trail

Благодаря. 820км няма да мога да мина, но това определено разпали любопитството ми като бивш планинар.

Връзка към коментар
преди 9 минути , fxtrader каза:

820км няма да мога да мина,

Пуснах го да стои във форума, защото случайно го открих наскоро и аз.

820 км могат да се разделят на малки отсечки при желание, например от над 500-те км на по-известния маршрут Lycian Way аз съм минала само пет км, че беше жега лятото. :smile:
Ако е хубаво времето, непременно бих се повозила с туристическо корабче някъде от пристанището в центъра на Бодрум. Няма да има много хора.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 3 минути , Argentique каза:

Пуснах го да стои във форума, защото случайно го открих наскоро и аз.

820 км могат да се разделят на малки отсечки при желание, например от над 500-те км на по-известния маршрут Lycian Way аз съм минала само пет км, че беше жега лятото. :smile:
Ако е хубаво времето, непременно бих се повозила с туристическо корабче някъде от пристанището в центъра на Бодрум. Няма да има много хора.

А препоръки за компания за наемане на кола? Има няколко забележителности в околноста които искам да посетя, а опита ми с турските таксиджии ме кара да ги избягвам. 

• Замислям се 1
Връзка към коментар

Хора, препоръчайте хотел в Бодрум за 4 нощи до към 400 лв на вечер. Резервирах в Радисън през букинга и те ми казаха, че не могат да ми осигурят king size легло и отказах резервацията. Сега наново та се чудя дали някой има опит с това.  

Връзка към коментар
преди 33 минути , Nayden Bondzhev каза:

Здравейте, приятели ще ходят през ноември с кола до Истанбул, но са само с лични карти. Трябва ли шофьора да си вади паспорт?

Не. Но ако вземат вътрешни полети или ферибот на излизане, трябва задължително да искат листче с печат, кога са влезли.

Връзка към коментар
преди 16 минути , lesy каза:

Не. Но ако вземат вътрешни полети или ферибот на излизане, трябва задължително да искат листче с печат, кога са влезли.

Благодаря!

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Здравейте!

При пътуване с кола от София до Sabiha Gökçen International Airport - има ли как да се избегне влизането в Истанбул и стоенето в задръстванията?

На 28.12.2024 ще летим от това летище и търсим най-бързия вариант за превоз до там. Обсъждахме варианта с автобус до Истанбул, но след това имаме около 2 часа с градския транспорт до летището, а предвид че сме 5 човека, се чудим и за варианта с кола.

Видяхме, че паркинга на летището е около 35 лева за 6 дни (връщаме се на 02.01.2025). 

Ще се радвам и някой, ако си спомня какви други такси по пътя е плащал, за да сравним освен времево, и финансово как стои разликата между автобуса и колата.

Благодарим предварително! 😊

Връзка към коментар
преди 4 минути , r_nikolov1 каза:

има ли как да се избегне влизането в Истанбул и стоенето в задръстванията?

Единствено, ако се мине през третия (най-северен) мост на Босфора.  

Screenshot_20241020_153526_Google Earth.jpg

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Има, слушаш Waze, който ще те прекара през третия мост, а в зависимост от трафика, може да те насочи и през тунела под Босфора. По спомени обиколката идва към 250 лири.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 4 часа, r_nikolov1 каза:

Здравейте!

При пътуване с кола от София до Sabiha Gökçen International Airport - има ли как да се избегне влизането в Истанбул и стоенето в задръстванията?

На 28.12.2024 ще летим от това летище и търсим най-бързия вариант за превоз до там. Обсъждахме варианта с автобус до Истанбул, но след това имаме около 2 часа с градския транспорт до летището, а предвид че сме 5 човека, се чудим и за варианта с кола.

Видяхме, че паркинга на летището е около 35 лева за 6 дни (връщаме се на 02.01.2025). 

Ще се радвам и някой, ако си спомня какви други такси по пътя е плащал, за да сравним освен времево, и финансово как стои разликата между автобуса и колата.

Благодарим предварително! 😊

Най- бързо е минаването през третия мост,както @epetkov  ти е показал - не влизай в центъра,защото може да се изненадаш много неприятно и да откараш няколко часа в задръстване.

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Третият мост е най-доброто решение, от България до летището струва около 600-650 лири в едната посока, отиване и връщане 1300

преди 1 минута , fxtrader каза:

Хора, който е пътувал с кола до турция, иска ли се някаква допълнителна застраховка или документи за колата? 

Зелена карта и пълномощно /преведено/ ако колата не е на твое име

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Вчера сутринта към 8 часа минах Капъкуле за 10 мин, днес се оказа, че имат национален празник. Относно първото гише Ptt, на няколко стотин метра след Шел, приемат само в брой, 400 лири е нов стикер, а до него продават залепващ се държач за стикер на 100 лири. Иначе около Анадолу Хисар има нелоши кафенета и кръчми.

IMG20241028155722.jpg

• Харесвам 9
Връзка към коментар

За стикерите ( купуване и зареждане) - до скоро можеше да се зарежда след границата на местата с надпис PTT дори и късно вечер. Сега не може- работели до 17 часа, почивка събота и неделя, както нормалните PTT офиси. Казаха ми, че щом сме само за уикенд, може да се плати на границата при излизане от Турция. За съжаление забравих да питам наистина ли може на турската граница, на нашата казаха, че по принцип може, но понякога се заяждат.  Варианта е да се купи/зареди стикер преди да се мине тол-а на връщане, преди Одрин - вдясно се пада. там работят до 23ч, и през почивните дни също, за празници не знам. 

• Харесвам 5
Връзка към коментар

На изхода на магистралата за Малко Търново го затвориха гишето където можеше да се плати. На самия граничен пункт Дерекьой има ptt павилион ама работи от 7.30-8 до 17-17.30, през другото време казват че нямали система което едва ли е вярно

Връзка към коментар
На 21.10.2024 г. в 7:23, fxtrader каза:

Хора, който е пътувал с кола до турция, иска ли се някаква допълнителна застраховка или документи за колата? 

Освен зелената карта на мен ми поискаха и документ за платена гражданска. 

• Замислям се 2
Връзка към коментар
преди 3 часа, Ивайла каза:

Освен зелената карта на мен ми поискаха и документ за платена гражданска. 

Това е нещо ново. Никога на влизане в Турция не сме показвали нещо различно от сертификата Зелена карта, полицата никога не сме я вадили, нито някой е проявявал интерес към нея.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, chandni каза:

Това е нещо ново. Никога на влизане в Турция не сме показвали нещо различно от сертификата Зелена карта, полицата никога не сме я вадили, нито някой е проявявал интерес към нея.

Aз пътувам като шофьор до Турция (само Истанбул засега) от май 2023 и всичките 4 пъти са ми искали полицата. Може би изглеждам ненадежна, което не е далеч от истината, но засега не съм имала драми.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.