Прескочи до съдържание

Турция - конкретни въпроси

Mary
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Турция. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Колко струва билетчето за трамвай в Истанбул?

- Как се пресича от европейската към азиатската част на Истанбул?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Къде да спим в Кападокия?

- Заслужава ли си отбивка до Памуккале?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:
Преди 1 час, jul каза:

много странно

И кое му е странното, при следното пояснение:

преди 2 часа, Ивайла каза:

изглеждам ненадежна, което не е далеч от истината

P. S @Ивайла извинявай. Нищо лично. Останах с впечатлението, че самата полица изглежда ненадеждно.  После видях, че пишеш за себе си.

• Смея се 5
Публикувано:
преди 50 минути , Nayden Bondzhev каза:

от одринската пазарна цигания взеха да ми идват в повече.

А пробвал ли си да минеш през КПП "Караагач"? Тоест през Гърция за Свиленград.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, epetkov каза:

А пробвал ли си да минеш през КПП "Караагач"? Тоест през Гърция за Свиленград.

Минавал съм няколко пъти, но по друга схема. Днес просто закъснях с тръгването от Истанбул, иначе когато пазаруващите в Одрин са седнали на късен обяд джигер тава, тогава пристигам на границата и няма драма.

Публикувано:

Няколко кръчмарски попадения през изминалата седмица в Кадъкьой между Marina Kalamis и Suadyie:

1. Develi 1912, By Esat и Egeo Balik за морска храна

2. Umit Usta Tarihi Adana Metrelik Kebap - традиционен семеен за скара

Иначе сметките за трима с включен алкохол си гонят минимум 300 лв.

IMG20241031182200.jpg

IMG20241031182155.jpg

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 12 часа, Pepi Popova каза:

Здравейте, някой ползвал ли е трансфер от Анталия (летище) до хотел и да ми препоръча фирма? 

над 20 пъти съм ползвал трансфер от летище Анталия до хотели с фирма Гет трансфер и нито веднъж не съм имал проблеми. Луксозни миниванове на много добри цени и възможност за избор. Връзка с водача веднага след резервацията. Има опции и за безплатно анулиране.

https://gettransfer.com/en

• Харесвам 4
  • Благодаря 2
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Здравейте 🙂 Предстои ми да направя няколко предвижвания с градския транспорт в Истанбул в рамките на 2 дена (2 човека) и най-разумно ми изглежда да си взема една пластика Istanbulkrat за двама ни.

• Изглежда, че спокойно мога да я закупя на Централната Автогара (на някоя от жълтите машинки), но единственото, което не съм сигурен е дали мога да използвам карта за тази цел или се приема само кеш?
  • Относно зареждането на картата - на доста места препоръчваха да си смятам по 15-20 TRY за едно пътуване на човек и на база на това да преценя колко да заредя, тъй като refund-а е трудоемък процес.

Много благодаря предварително за всякаква обратна връзка 🙂 

Публикувано:
преди 2 минути , Zdravko Nestorov каза:

Здравейте 🙂 Предстои ми да направя няколко предвижвания с градския транспорт в Истанбул в рамките на 2 дена (2 човека) и най-разумно ми изглежда да си взема една пластика Istanbulkrat за двама ни.

• Изглежда, че спокойно мога да я закупя на Централната Автогара (на някоя от жълтите машинки), но единственото, което не съм сигурен е дали мога да използвам карта за тази цел или се приема само кеш?
  • Относно зареждането на картата - на доста места препоръчваха да си смятам по 15-20 TRY за едно пътуване на човек и на база на това да преценя колко да заредя, тъй като refund-а е трудоемък процес.

Много благодаря предварително за всякаква обратна връзка 🙂 

За малко на брой пътувания не си струва да се купува Истанбулкарт. Може да ползвате банкова карта за маркиране на автоматите за вход или да си купите единични билети за метро/трамвай. И двата варианта са по-скъпи като единична себестойност, сравнено с таксуване с Истанбулкарт, но в крайна сметка ще е по-евтино.

• Харесвам 2
  • Замислям се 2
Публикувано:

Колко струва тази карта в днешно време, @Mary?
Аз да се похваля, че моите стари карти поне от 2017 г., неползвани от над 2 г., си проработиха.

преди 16 минути , Zdravko Nestorov каза:

Изглежда, че спокойно мога да я закупя на Централната Автогара (на някоя от жълтите машинки), но единственото, което не съм сигурен е дали мога да използвам карта за тази цел или се приема само кеш?

Приемат банкови карти на тези машинки. Не са жълти, между другото. Точно този тип машини нямаше преди две години. Едно пътуване с метрото с картата е около 20 ТЛ, но не по-малко.

Не знаех, че може да се минава с банкова карта през турникет, но не ми се е налагало.

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 1 минута , Argentique каза:

Колко струва тази карта в днешно време, @Mary?
Аз да се похваля, че моите стари карти поне от 2017 г., неползвани от над 2 г., си проработиха.

Приемат банкови карти на тези машинки. Не са жълти, между другото. Едно пътуване с метрото с картата е около 20 ТЛ, но не по-малко.

Не знаех, че може да се минава с банкова карта през турникет, но не ми се е налагало.

Последно, когато гледах беше 130 лири, но към днешна дата не знам колко е.

От поне половин година съм прочела информация, че може да се таксуваш и с банкова карта, но като цената на единично закупен билет т.е. 30 лири, а не 20 като с Истанбулкарт.

Аз също не съм пробвала лично, че си ползвам възрастната ми карта(моята е от 2011г. и още върви).

За влаковете пуснаха още някаква нова карта(важи за Мармарай и влака до летището), но не съм задълбавала и там, защото си важи и Истанбулкат.

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Публикувано:

@Mary, @Argentique - страхотни сте. Благодаря ви 🙂 Самата идея, че на тези машинки (не знам дали са жълти, ама на няколко места в Google видях такива снимки 😄) може и с банкова карта, бих взел една. По груби сметки, които направих (базирайки се на информацията от някакъв сайт), при ~15 пътувания си избиваш картата, дори и по-малко ако ги направиш в по-кратък период от време. По доста груби сметки ще направим около 10-12 пътувания (за 2-ма човека), което е на границата, но самата идея, че картата важи с години (@Mary - твоята е валидна от 2011 😮), мисля че си заслужава.

Картата май струва 130 лири за 2024-та (пак от някакъв измислен сайт, че официалния просто не се отваря) и още 200 лири да се заредят, би трябвало да ни стигнат. Да си имам някакъв дългосрочен армаган от Истанбул 😄 

• Харесвам 4
Публикувано:

Все пак бих те посъветвала да си вземеш малко кеш лири, защото не всеки автомат продава карти, а може този, който работи с банкови карти да няма Истанбулкарт.

Новите автомати са сини, затова се намесват два цвята.

Стремя се в пътеводителя за Истанбул да поддържам актуална информация, та можеш и там за погледнеш.

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 6 минути , Zdravko Nestorov каза:

не знам дали са жълти, ама на няколко места в Google видях такива снимки

Появили са се нови машинки (май сини), много по-удобни, с различни езици и място за плащане с карта. Жълтите ги има, но все по-малко.
Специално сините машинки на автогарата приемат банкови карти, зареждах там октомври. Но дали имат Истанбулкарт, не знам.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 10 минути , Mary каза:

Все пак бих те посъветвала да си вземеш малко кеш лири, защото не всеки автомат продава карти, а може този, който работи с банкови карти да няма Истанбулкарт.

Новите автомати са сини, затова се намесват два цвята.

Стремя се в пътеводителя за Истанбул да поддържам актуална информация, та можеш и там за погледнеш.

Никога не пропускам да взема и малко кеш с мен, така че - абсолютно задължително. Много благодаря за напомняненто 🙂 Пътеводителят ти е невероятен и беше първото място, от което започнах. Само поздравления за невероятния труд, който си положила, за да е толкова лесен и удобен 🙂 

Това с цветовете е дъвкано в толкова много сайтове, че накрая явно тотално съм се объркал... сини, жълти, ... страхотно. Поне вече знам за какво иде реч 😄 

преди 9 минути , Argentique каза:

Появили са се нови машинки (май сини), много по-удобни, с различни езици и място за плащане с карта. Жълтите ги има, но все по-малко.
Специално сините машинки на автогарата приемат банкови карти, зареждах там октомври. Но дали имат Истанбулкарт, не знам.

Ще разчитам и на кеш и на банкова карта, като идеята е да мога със сигурност да си купя от някъде Istanbulkart, а пък вече явно от сините машинки ще я заредя с картата.

Страшно ви благодаря, дами!!! Страхотни сте и ми помогнахте супер много.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 1 час, Zdravko Nestorov каза:

(@Mary - твоята е валидна от 2011 😮), мисля че си заслужава.

Моята Истанбул-карта е още по-стара, от 2009-та е, а това лято пак си вървеше без отказ.

• Шок 2
Публикувано:
преди 1 минута , iaia_mama каза:

Моята Истанбул-карта е още по-стара, от 2009-та е, а това лято пак си вървеше без отказ.

Ехааа, аз тогава ползвах онази другата джаджа(Акбил ли беше) и жетони.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 7 минути , Mary каза:

Ехааа, аз тогава ползвах онази другата джаджа(Акбил ли беше) и жетони.

Аз си мислех, че няма да работи вече, но преди да си купя нова реших все пак да я пробвам и бях силно изненадана, че ми показа колко лири имам вътре и без проблем ми зареди нови. Като ги поизхарчих пак заредих и така 3-4 пъти. Надявам се и следващия път като отида до Истанбул да мога да я използвам, оставила съм вътре към 80 лири. И в Анкара карт имам над 100 лири - там пък се оказа, че съм случила  ден с безплатно возене по случай някакъв празник за Ататюрк  🙂

• Харесвам 6
Публикувано:

Здравейте,

Утре цял ден ще бъдем в Истанбул, а в 22 часа имаме полет от летище SAW. Удачно ли е според Вас да си хванем Uber от Байрампаса автогарата до летището от гледна точка на трафика? И ако да - колко часа по-рано ни препоръчвате да тръгнем? Видяхме опцията с градския транспорт, но ни се струва доста дълго пътуване. 

• 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

Здравейте, почвам отрано с организация за Чешме с кола за края на месец май. Планирам по едно спиране на отиване и връщане, като търся идеи къде да бъде попът, но без следните посетени от мен места: Чанаккале, Божчаада, Джунда. През Истанбул се заобикаля и ми е краен вариант, освен по пътя за Измир ако има нещо необикновено. Предварително благодаря.

Публикувано:

Надявам се, че пиша на правилното място, извинете ме ако не е така. Имам няколко въпроса. Първият е - знае ли се на кои дати тази година ще е клима от лалета в Истанбул (ако тази година е предвидено да има такъв)? Вторият ми въпрос е може ли да се използва само банкова карта за градския транспорт и ако да, какви са предимствата (ако има такива) да се вади Истанбулкарт? И третия ми въпрос е - кои са ви любимите места за хапване на дюнер, пиде, лахмаджун, бюрек, баклава и дондурма в Истанбул ?

Публикувано:
преди 55 минути , Jet Setter каза:

знае ли се на кои дати тази година ще е клима от лалета в Истанбул

От години ня правят вече килим от лалета, тази година също няма да има предполагам.

преди 56 минути , Jet Setter каза:

Вторият ми въпрос е може ли да се използва само банкова карта за градския транспорт и ако да, какви са предимствата (ако има такива) да се вади Истанбулкарт?

Може да се ползва карта, но си струва само за кратко ползване. Разликата в билета е 13 лири за най-евтиния. Цената на Истанбулкарт е 130 лири - значи до 10 пътувания в метро или трамвай няма разлика, но след това има. Истанбулкарт може да се ползва от повече хора(до 5 май е сега). Банковата карта може да не се прочете на някой от по-старите четци. 

За яденето - променят се нещата и там, та не смея да препоъчам сега.  

• Харесвам 3
Публикувано:
6 minutes ago, Mary said:

От години ня правят вече килим от лалета, тази година също няма да има предполагам.

Може да се ползва карта, но си струва само за кратко ползване. Разликата в билета е 13 лири за най-евтиния. Цената на Истанбулкарт е 130 лири - значи до 10 пътувания в метро или трамвай няма разлика, но след това има. Истанбулкарт може да се ползва от повече хора(до 5 май е сега). Банковата карта може да не се прочете на някой от по-старите четци. 

За яденето - променят се нещата и там, та не смея да препоъчам сега.  

Много благодаря за бързия и изчерпателен отговор. Последно въпросче, ако може. След като няма килим от лалета има ли някакъв празник на лаетата април? Има ли нещо по-специално свързано с тях което мога да видя или каквото и да било свързано с този празник ?

Just now, Jet Setter said:

Много благодаря за бързия и изчерпателен отговор. Последно въпросче, ако може. След като няма килим от лалета има ли някакъв празник на лаетата парил? Има ли нещо по-специално свързано с тях което мога да видя или каквото и да било свързано с този празник ?

Just now, Jet Setter said:

Много благодаря за бързия и изчерпателен отговор. Последно въпросче, ако може. След като няма килим от лалета има ли някакъв празник на лаетата парил? Има ли нещо по-специално свързано с тях което мога да видя или каквото и да било свързано с този празник ?

Публикувано:
преди 4 минути , Jet Setter каза:

След като няма килим от лалета има ли някакъв празник на лаетата април? Има ли нещо по-специално свързано с тях което мога да видя или каквото и да било свързано с този празник ?

Обикновено в парковете с лалета(най-вече в Емирган) има някакви програми, преди имаше и павилиони, в които продаваха дребни неща, но последните години не съм ги виждала.

Фестивал на лалето вече няма в типичния си вид отпреди години - откакто лирата препуска надолу, разходите на общината се свиват и екстрите стават все по-малко. По традиция садят лалета, но не съм попадала на информация за тази година колко лалета ще насадят -преди се хвалеха и имаше инфо за всеки парк.

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.