Прескочи до съдържание

Турция - конкретни въпроси

Mary
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Турция. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Колко струва билетчето за трамвай в Истанбул?

- Как се пресича от европейската към азиатската част на Истанбул?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Къде да спим в Кападокия?

- Заслужава ли си отбивка до Памуккале?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:
1 minute ago, Mary said:

Обикновено в парковете с лалета(най-вече в Емирган) има някакви програми, преди имаше и павилиони, в които продаваха дребни неща, но последните години не съм ги виждала.

Фестивал на лалето вече няма в типичния си вид отпреди години - откакто лирата препуска надолу, разходите на общината се свиват и екстрите стават все по-малко. По традиция садят лалета, но не съм попадала на информация за тази година колко лалета ще насадят -преди се хвалеха и имаше инфо за всеки парк.

Лелеле, Супер си Мери. Много полезна инфомрация си написала за Истанбул и много благодаря за конкретната информация която ми даваш сега. Ако не е прекалено нахално би ли ми казала за хапване кои места на теб конкретно са ти правили силно впечатление, пък макар и да има възможност информацията да е outdated ?

Публикувано:
Преди 1 час, Jet Setter каза:

кои са ви любимите места за хапване на дюнер, пиде, лахмаджун, бюрек, баклава и дондурма в Истанбул ?

Дюнер - рядко ям в Истанбул, понеже не са точно по мой вкус - малко сухи ми идват, но да кажем този вариант - Hattad Döner

Пиде и лахмаджун от години не съм яла(ама аз и пица не обичам). :wink:

Бюрек - Sarıyer Börekçisi, като любим ми е су бюрек(къпана баница).

Баклава - най-вкусна(и скъпа) е в Karaköy Güllüoğlu. Любимия ми модел баклава е млечната - не е толкова сладка, а отгоре е поръсена с какао.

Сладолед - атрактивно е продаването по сергиите, но и сладолед не ям, та не мога да препоръчам място.

• Харесвам 1
Публикувано:
4 minutes ago, Mary said:

Дюнер - рядко ям в Истанбул, понеже не са точно по мой вкус - малко сухи ми идват, но да кажем този вариант - Hattad Döner

Пиде и лахмаджун от години не съм яла(ама аз и пица не обичам). :wink:

Бюрек - Sarıyer Börekçisi, като любим ми е су бюрек(къпана баница).

Баклава - най-вкусна(и скъпа) е в Karaköy Güllüoğlu. Любимия ми модел баклава е млечната - не е толкова сладка, а отгоре е поръсена с какао.

Сладолед - атрактивно е продаването по сергиите, но и сладолед не ям, та не мога да препоръчам място.

Повтарям се, но....... страхотна си. Много, много благодаря

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 5 часа, Mary каза:

По традиция садят лалета, но не съм попадала на информация за тази година

Предполагам, че в Емирган парк ще е все така страхотно.

• Харесвам 1
Публикувано:

@Mary, благодаря за отличния пътеводител! Истанбул не ми беше на дневен ред, обаче изскочиха изгодни полети и хотел и със съпругът ми другия месец пътуваме. Моля за мнение какво е добре да се види (или по-скоро да не се пропуска) за първо посещение в Истанбул.

Ето аз какви планове правя: 

1 ден -  ще кацнем към 15.00 ч., така че нищо не планирам, може би опознавателна разходка до парк Емирган.

2 ден - Дворец Долмабахче, площад Таксим,  ул. Истиклял (до обяд). Кула Галата. Корабче по Босфора.

3 ден - Света София, Синята Джамия, Базилика Цистерна (до обяд). Топкапъ, парк Гюлхане, и каквото има за гледане на площад Султан Ахмед

4 ден - Египетския пазар, Капалъ чарши. (до обяд). Разходка в азиатската част с посещение на ....... ето тук моля за помощ. Искам да бъде нещо, което се разглежда за до 2 часа и си заслужава вниманието. 

5 ден - нямам идея, полетът е в 14.20, тоест имаме свободно време до 11.30 ч.

Много благодаря предварително!

Публикувано:
преди 2 часа, Dreamm каза:

1 ден -  ще кацнем към 15.00 ч., така че нищо не планирам, може би опознавателна разходка до парк Емирган.

На което и летище да кацате в 15ч., разходката до Емирган ще е почти мираж.

Разстоянията са огромни, често се пътува бавно, а денят е кратък.

2 ден - Дворец Долмабахче, площад Таксим,  ул. Истиклял (до обяд). Кула Галата. Корабче по Босфора.

Напълно изпълнимо.

Бих ви препоръчала тура с корабче от градските линии. Недостатък е, че е само веднъж на ден, но ако започнете рано с Долмабахче, ще можете да го хванете или да го включите след Долмабахче, а Таксим, Истиклял и Галата да останат за след това.

06-1.jpg

Разбира се, можете да вземете и друг тур, който ви допада като час - повечето правят едно и също - отиват до втория мост и се връщат обратно.

3 ден - Света София, Синята Джамия, Базилика Цистерна (до обяд). Топкапъ, парк Гюлхане, и каквото има за гледане на площад Султан Ахмед

Бих ви препоръчала да видите един от дворците в едно пътуване - дали Долмабахче или Топкапъ, изборът ще е ваш, но като ги гледате на веднъж, неминуемо единият ще остане нехаресан.

Навсякъде, където има струпване на туристи, е добре да се отиде рано. В този ден имате три такива обекта, та не мога да препоръчам с кой да започнете.

Също така погледнете цените на различните обекти - за чужденци е доста скъпо - по-скъпо от подобни обекти в Европа и по света.

4 ден - Египетския пазар, Капалъ чарши. (до обяд). Разходка в азиатската част с посещение на ....... ето тук моля за помощ. Искам да бъде нещо, което се разглежда за до 2 часа и си заслужава вниманието. 

В този ден си направете посещение на Емирган, ако е по време на лалетата. След това вижте пазарите(или отидете до Азиатската част) - може да ви стигне времето за всичко, ако денят ви започва рано. Дори можете да започнете с някой от пазарите, дори и двата, после Емирган, после Азиатската част.

Не знам какво да ви предложа там. Ако нямахте посещения на дворците, то бих предложила да отидете до Берлейбей, но ще ви дойде много.

Изберете измежду разходка в Кузгунджук или разходка в Мода.

5 ден - нямам идея, полетът е в 14.20, тоест имаме свободно време до 11.30 ч.

Разходка около хотела ви. Все ще има какво да се види.

До летищата се пътува повече от час.

На Сабиха понякога стават огромни опашки, като че на летище Истанбул не съм виждала точно огроооомни тълпи, но и там си минава време.

Аз бих тръгнала малко по-рано.

• Харесвам 6
  • Благодаря 1
Граф Вронски
Публикувано:
преди 3 часа, Dreamm каза:

преди 30 минути , Mary каза:

Навсякъде, където има струпване на туристи, е добре да се отиде рано. В този ден имате три такива обекта, та не мога да препоръчам с кой да започнете.

Привет. Миналата седмица бях в Истанбул. Не знам дали ще успея да помогна, но да споделя някакви мисли.
И аз в един ден имах точно Света София, Топкапъ и Синята Джамия. С предварително взети билети от getyourguide (skip the line + audio guides).

Приложих логиката: първо да вляза в Света София, Синята джамия и за късния следобяд (към 14:30/15:00) да вляза в Топкапъ, мислейки че по-голямата част от групите (с guide) ще са минали. Работното време на Света София и Топкапъ 09:00. Синята джамия е от 08:30.

• За Света София успях да съм първи на security опашката, така че успях спокойно да я видя. Но реално ние сме на балкона и от сегашна гледна точка не мисля, че има кой знае какво значение.
  • В Топкапъ , в Харема си беше леко сбъсканица, но след това другите части бяха по-спокойни.
  • Синята джамия е единствената джамия, в която се сбъсках с масата туристи и си беше тегаво + там има еднопосочно движение : влиза се от един от порталите и се излиза през друг порта/врата. Можете да си носите торбичка за обувките, за да не се връщата срещу течението.

Вярно е, че бях леко извън сезона (ако може да се каже това за Истанбул) и леко валеше (ако оказва страх на голямата част от туристите). Към днешна гледна точка аз бих влязъл така: Топкапъ, Света София, Синята джамия.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Страхотни сте! Много благодаря! Ние ще сме в Истанбул в периода 07-11 април, с Pegasus ще кацнем на SAW. Мисля да се придвижим с метрото и после май е трамвай или автобус до хотела (Meserret Palace).

Какво мислите за Цистерните (четох, че 2 били интересни в близост до Св. София).

И да, @Mаry, входните такси наистина са доста високи. Посещенията на петте места, които искам да посетим ще ни струват 800 лв. за двамата. Ще помисля дали да не пропуснем посещението на двореца Долмабахче, предвид съвета ти.

@Граф Вронски, много благодаря за идеята за обувките. Не съм влизала никога в джамия. Всъщност извън Европа съм била само в Египет. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 18 минути , Dreamm каза:

Какво мислите за Цистерните

Най-хубавата, с най-много хора, и най-скъпа е Yerebatan Sarnıcı.

Другата е Binbirdirek Cistern - странно, че сега в Гугъл пише, че е затворена. Тя е съвсем обикновена, макар и голяма.

Третата е Cistern of Theodosius - по-малка, но добре реставрирана - влизала съм няколко пъти, когато още беше безплатна.

Има и една малко известна цистерна(Cistern Art Gallery), под магазин за килими Nakkaş Rugs - тя все още мисля, че е безплатна.

За джамията си предвиди и шал, за да покриеш косите си.

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Граф Вронски
Публикувано:
Преди 1 час, Dreamm каза:

с Pegasus ще кацнем на SAW. Мисля да се придвижим с метрото и после май е трамвай или автобус до хотела (Meserret Palace).

Метролинията М4 от SAW до Kadıköy отне 50 мин. Специално си го записах на бележка, защото бавно си се пътува. Мисля, че бяха 23 спирки. Та, отнема си време (както @Mary каза).

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Здравейте, кацам на ИСТ летището и търся най-евтиния начин за придвижване до центъра. Разбирам, че това май е метрото,  но мога ли да си купя единичен билет без истанбулкартата?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 5 часа, Mihaela Dudovska каза:

Здравейте, кацам на ИСТ летището и търся най-евтиния начин за придвижване до центъра. Разбирам, че това май е метрото,  но мога ли да си купя единичен билет без истанбулкартата?

Здравейте 🙂 Пътувахме през януари от летището до автогарата, но маршрутът до центъра е идентичен. Билети можете да си купите директно от шофьора, тъй като шофьорите имат ПОС терминал.

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 5 часа, Mihaela Dudovska каза:

По принцип можете да пътувате в метрото като чекирате банкова карта, но въпреки наименованието М11, което тръгва от летище Истанбул, това е влакче, което не е под управлението на община Истанбул, а на някое министерство/правителството, та не знам дали и при тях вече може да се ползва банкова карта.

Единичен билет за метрото може да се купи, но пак не знам как стои въпросът с влакчето. Машината за продажба/зареждане на карти е като на другите места, та предполагам може и да е възможно.

Бъдете подготвени с турски лири в брой, защото не знам дали има машинка, работеща с карти в метрото на летището. Просто доста отдавна не съм ползвала метрото от летището.

Аз ползвам автобусите, за които е споменал Zdravko Nestorov - при тях може да се плати в брой, може да се плати и с карта, но това не е най-евтиния начин да се стигне до центъра.

Това, което бих ви дала като съвет е да вземете от някой Истанбулкарт, която да върнете после - ще си я заредите с необходиата сума и сте готови. Може да се ползва от повече от един човек. 

Ако сте двама и имате отиване и връщане към летището, купете си Истанбялкарт - струва 130 лири в момента.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Здравейте, благодаря за мненията. Аз в крайна сметка реших да взема аетобус H-6,  където без проблем си платих с визата директно 70 лири  (Ако някой има нужда).

• Харесвам 5
Публикувано:

Здравейте, т.к. пак ми се променят плановете, да си задам отново въпроса, като бих помолил @Mary или @Argentique ако могат да помогнат.

Има ли нещо интересно, около което мога да пренощувам и разгледам на път за Алачатъ, планувам да тръгна последната събота на месец май.

Единственото, което ми дойде на ум е да разгледам Behramkale (Assos) и да пренощувам в един от близките хотели на плажа.

По двата възможни маршрута (Чанаккале и след Истанбул) дали има нещо, което си заслужава (миналата година спахме в Cunda до Айвалък и разгледахме Bergama)?

Предварително благодаря!

image.png.e0102060c094e5b06286f65a8bf0011d.png

Публикувано:
преди 47 минути , Nayden Bondzhev каза:

Здравейте, т.к. пак ми се променят плановете, да си задам отново въпроса, като бих помолил @Mary или @Argentique ако могат да помогнат.

Има ли нещо интересно, около което мога да пренощувам и разгледам на път за Алачатъ, планувам да тръгна последната събота на месец май.

Единственото, което ми дойде на ум е да разгледам Behramkale (Assos) и да пренощувам в един от близките хотели на плажа.

По двата възможни маршрута (Чанаккале и след Истанбул) дали има нещо, което си заслужава (миналата година спахме в Cunda до Айвалък и разгледахме Bergama)?

Предварително благодаря!

През Чанаккале няма чак толкова много интересни неща, а и си бил на повечето. В Асос не съм била, но крайбрежните улички на Бехрам изглеждат приятно на снимка.
Някой тук беше качвал хубава винарна в европейската част преди Гелиболу, но не помня кой и къде. :unsure:
А по дългия път през Истанбул има Бурса с Cumalikizik, лифт до Улудаг, Yalova с минерални басейни...

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 11 часа, Mihaela Dudovska каза:

сметка реших да взема аетобус H-6,

На 17.03.2025 г. в 2:05, Mihaela Dudovska каза:

и търся най-евтиния начин за придвижване до центъра.

Тук въпросът е, че Н-6 ходи до квартал  YUNUS EMRE, а не до центъра. 

Публикувано:

Така е, отказах се от  центъра, а просто ходих пеша до автогарата от този квартал, защото заваля, но на много места онлайн срещнах, че в iette   автобусите не се плаща с виза и затова реших, че мoже да е полезна информация.

Публикувано:
преди 7 часа, Nayden Bondzhev каза:

Предварително благодаря!

През Истанбул минаваш покрай Изник (Некея). Там има какво да се види. Разгледай.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:
На 11.11.2024 г. в 7:26, Roje каза:

над 20 пъти съм ползвал трансфер от летище Анталия до хотели с фирма Гет трансфер и нито веднъж не съм имал проблеми. Луксозни миниванове на много добри цени и възможност за избор. Връзка с водача веднага след резервацията. Има опции и за безплатно анулиране.

https://gettransfer.com/en

Здравей, опитвам се да запазя трансфер от летище Анталия, но ми дава като опция само терминал 1, а виждам на сайта на летището, че международните полети се обслужват само от 2. Може ли да се промени впоследствие, тъй като не виждам опция за връзка с водача преди плащането?

Публикувано:

Да, след резервацията имаш връзка с шофьора и ще уточните откъде и кога да ви вземе. Двата терминала са един до друг.

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.