Прескочи до съдържание

Турция - конкретни въпроси

Mary
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Турция. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Колко струва билетчето за трамвай в Истанбул?

- Как се пресича от европейската към азиатската част на Истанбул?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Къде да спим в Кападокия?

- Заслужава ли си отбивка до Памуккале?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Александър.До Истанбул ти трябва стикер HGS за платената магистрала.Струва 60лири .Може да я закупиш от обозначена бензиностанция или пощенски клон.Отиваш с паспорт и талона на колата на когото се води колата.Имаш 7 дневен гратисен период след като си минал през платения участък за си закупиш стикера.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Да, това са автобусите за Ъхламур, аз съм ходила пеша от двореца Йълдъз, но не си заслужава разходката - минава се през квартала,  който не е нищо особено, запомнила съм го със стръмните улици. След това тръгнахме към Шишли, пак пеша, загубихме се и попаднахме на много приятни и тихи улички за разходка...

Когато аз ходих (преди 3 - 4 години), имаше вход за градината, 1 лира. Самият дворец беше затворен, въпреки че отидохме в работно време. Но тъй като другата идентична сграда е направена на кафе, успяхме да добием ориентировъчна представа как изглежда .

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Да, тогава почива, но със сигурност съм проверила предварително (парен каша духа...) , не знам защо беше затворено, а и след това не съм се връщала в този район...

Връзка към коментар
На 18.9.2018 в 6:29, Alexander каза:

Четох на няколко места, че ако престоя е до 1 седмица не се изисква плащане за магистралите до Истанбул, но ми е много съмнително.

Също намерих разни източници, които казват, че под 60 лири не можело да се зареди в тези карти, а това стига за поне 2 ходения до Истанбул и обратно.

Някой да има актуална информация по въпроса за магистралите и плащанията?

Доста хора, не плащат за магистралите в Турция. Имам познат, който кара ТИР и има над 1000 лири дълг за магистрали. Но когато му направят проблем знае, че трябва да ги плати. 

За да си спокоен си плати стикера, първоначално е 50 или 60 лири, в зависимост при какъв служител попаднеш. Преди първоначалното зареждане стигаше за 2 отивания и връщания до Истанбул, плюс още едно отиване. Ние отидохме до 2 пъти до Истанбул и се върнахме, а след това 1 път отиване и връщане до Чорлу.

Тази събота тръгваме пак за Истанбул и ще трябва да си заредим стикера. Дава се талона на колата, питат те до къде пътуваш и по една таблица ти казват колко трябва да дозаредиш.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Намират се доста близо едно до друго. Под 2 км е разстоянието, макс 25 минути пеша. Другият вариант е с автобус да се придвижиш. Според мен Кючуксу е по-интерес и първо там бих отишъл. После пеша покрай Босфора и след 25 минути ще стигнеш до Адиле Султан.

Връзка към коментар
преди 30 минути , Sonita каза:

Здравейте! Искам да посетя и Кючук су и Адиле Султан. В каква последователност да стане това?

преди 3 минути , lamerz1912 каза:

Намират се доста близо едно до друго. Под 2 км е разстоянието, макс 25 минути пеша. Другият вариант е с автобус да се придвижиш. Според мен Кючуксу е по-интерес и първо там бих отишъл. После пеша покрай Босфора и след 25 минути ще стигнеш до Адиле Султан.

Понеже и двамата имате интерес към Адиле Султан, да ви кажа, че там в момента има заведение. Самата къща също е красива, но не знам дали допускат посещения. Ние само надникнахме на втория етаж. Заведението е чудно и с прекрасна гледка.

Връзка към коментар

Идеи къде да се разходя и какво да видя в азиатската част за 3-4 часа? Като смятам да вечерям отново в кръчмите около  Моминската кула, която съм виждал и преди..

Връзка към коментар
преди 42 минути , Alexander каза:

Идеи къде да се разходя и какво да видя в азиатската част за 3-4 часа? Като смятам да вечерям отново в кръчмите около  Моминската кула, която съм виждал и преди..

А какво ти се гледа? 🙂 

Връзка към коментар

1. С автобус до Бейлербей Сарай

2. Лежерна разходка из Kadikoy +стадиона на Фенербахче + улица Багдат

3. Двете джамии, които @Mary описва в пътеписа си + хълма Camlica

Относно хапването в предишното ти ходене до азиатската част, добре беше нацелил Filizler Koftecisi.

А аз ще ти препоръчам 2 ресторантчета в Kadikoy:

Halil Lahmacun - т.нар турска пица

Pide Sun - вкусни пидета

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 6 минути , Alexander каза:

Не знам... дай варианти и ще преценя.

Я цъкни тук-там по тази карта и виж какво ще ти допадне, пък ще допълня и аз.

И за кой ден от седмицата става дума и по кое време?

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 5 минути , lamerz1912 каза:

Това, че бикът е облечен с фанелка на Фенербахче, не го знаех!!! Задължително ще се провери 🙂

По принцип не е облечен, но явно покрай важни мачове се сдобива и с фланелка.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Ще съм ден и половина в Истанбул (кацам късно вечерта на 19.10 петък с Търкиш и летя обратно на 21.10 неделя в 15.30).

1. Къде ще е най-удобно да си резервирам хотел? До който да мога да се придвижа от летището около 01 ч. през нощта?

2. Ако е хубаво времето какво да обиколя в събота и какво в неделя до към обяд? Дългия тур на Босфора с корабче? От къде и колко време отнема?

Връзка към коментар
преди 8 минути , cybersimo каза:

Ще съм ден и половина в Истанбул (кацам късно вечерта на 19.10 петък с Търкиш и летя обратно на 21.10 неделя в 15.30).

1. Къде ще е най-удобно да си резервирам хотел? До който да мога да се придвижа от летището около 01 ч. през нощта?

2. Ако е хубаво времето какво да обиколя в събота и какво в неделя до към обяд? Дългия тур на Босфора с корабче? От къде и колко време отнема?

Защо толкова дълго ще се бавиш на летището?

Ако полета от Истанбул към София не закъснее, което да доведе до закъснение и на твоя полет, то ще кацнеш около 23 часа - даже и по-рано обикновено.

Та ще можеш да ползваш метрото.

За дългия тур по Босфора - препоръчвам го само при много хубаво време. Пътуването е дълго и стоенето вътре в корабчето го прави леко безсмислено.Тръгва от Еминьоню. Мисля, че разписанието ще е друго, та засега няма да ти давам конкретен час - обикновено е около 10,30 часа.

Погледни какво съм писала в пътеводителя и си избери нещо, около което да оформим програмка.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Метрото:

Capture.PNG.e1dfd8c6fd7d1d590527c386b46ade5d.PNG

Capture1.thumb.PNG.1289561fff49e2b87b1d50471c57f377.PNG

https://buradanoraya.com/istanbul/en/index.htm#active-tab=page-line

M1 е метро, TH-1 е автобус. Сам си намери разписанието от връзката, която дадох.

Автобусната спирка:

Capture2.PNG.4e24dcc342bfc12cf9a35c8325184d0d.PNG

https://www.google.com/maps/place/Havaalanı+Dış+Hatlar/@40.9799517,28.8252046,17.75z/data=!4m5!3m4!1s0x14caa30c73350401:0xcde1e6b1ee256ad3!8m2!3d40.978753!4d28.8193361

Къде трябва да е хотелът - ами около маршрута на автобуса, например (последният автобус от летището е в 0100)

Capture3.PNG.45c1a2df66fbef63de8ce6bb2c2aeb72.PNG

Редактирано от Goal & Boss
Връзка към коментар

Нищо не разбрах от този сайт, освен че метрото е до 00:00 часа, ако изобщо и това съм разбрал.

След 00:00 ч има ли изобщо градски транспорт от летището?

Връзка към коментар

Ако за първи път посещаваш Истанбул препоръчвам тези две ареи. Около площад Таксим, ако се застъпва на шопинг, а другата е на пешеходно разстояние от историческия център.

Capture1.png

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 24 минути , Mary каза:

Погледни какво съм писала в пътеводителя и си избери нещо, около което да оформим програмка.

Най-интересно ми се вижда района около Света София. Шопинг не ме интересува, музеи - също.

Интересни забележителности + хубави гледки (затова и мислех да направя тура с корабчето).

Препоръки за хубави ресторанти с гледка за обяд и вечеря също са добре дошли.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 5 минути , cybersimo каза:

Нищо не разбрах от този сайт, освен че метрото е до 00:00 часа, ако изобщо и това съм разбрал.

След 00:00 ч има ли изобщо градски транспорт от летището?

Според разписанието в сайта им, последното метро от Летището на твоята дата е в 23,27 часа.

Има автобус ТН1 - на половин час - 23; 23,30; 00,00; 00,30 и в 01,00 е последния.

Вариант за нощувка е в района на Yenikapı  или Şişhane - и двете места са с удобен достъп и с метрото към летището, като първото е без прехвърляне.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.