krasen_denev Публикувано: 17 октомври, 2013 Сподели Публикувано: 17 октомври, 2013 (редактирано) Катедралите-пренебрегвани и не долюбвани,туристическа атракция във всеки град в Европа(за съжаление нямам наблюдение върху останалата част от света,в която има християнски храмове).На голяма част от пътешествениците след посещението на 10-20 катедрали им писва и започват да ги пропускат........................................... Тук мислех да ви разкажа за различните архитектурни стилове,за стремежа към висините и несметните богатства скрити в съкровищниците но се замислих и реших да ви оставя да прецените сами поне от екстериора(ако ви стане интересно ще говорим и за интериора) "Сейнт Пол"("Св.Павел")-Лондон.Огромни размери,страхотна гледка и "Залата на шепота" Уестминстърското Абатство-Лондон.1000 години история,коронации.Параклиса на Хенри 7. Катедралата "Саутуарк"-Лондон.Първата готическа църква в града с над 1000 годишна история. "Уестминстър" катедрала-Лондон.Изградена от червени тухли и портландски камък.Част от Кръстовия кръст. "Сейнт Мартин на Ъгъла"-Лондон.Най-важната англиканска църква в света.Кристофър Рен. Катедралата в Солсбъри.Най-високия шпил,Великата харта на свободите(Магна харта) Църквата в колежа "Chreist Church"-Оксфорд.Хари Потър "Саграда Фамилия"("Светото семейство")-Барселона.Когато Гауди твори и Господ мълчи. "Сан Пере де Калигантс"-Хирона.Манастирът е построен през 992 год. Катедралата в Хирона.Най-широкия неф сред готическите катедрали в света.Гоблен от 11 век изобразяващ сътворението на света. Монсерат.Най-святото място в цяла Каталуния.Черната Богородица.Момчешки хор Църквата в Лорет дел Мар. Франевачката църква-Мостар. Катедрала в Дубровник. "Възнесение на Света Богородица"-Загреб.Бастион срещу Османското нашествие.Кули високи 104 и 105 метра. "Свети Рупърт"-Залцбург.Първата барокова сграда на север от Алпите "Света Дева Мария"-Мюнхен.Куполи бонета-нестандартни за готическите катедрали. "Свети Петър"-Мюнхен.Невероятна гледка към града.Трудоемко изкачване.Стенописи на Цимерман. Църквата на "Светия дух"-Мюнхен. "Theatine"-Мюнхен.Барокова църква с фасада в стил Рококо. "Сан Марко"-Венеция.Хранилище на мощите на апостол Сан Марко.Лоджията с четирите бронзови коня пренесени от Константинопол.Един от най-прекрасните храмове в света. "Санта Мария дела Салуте"-Венеция.Построена върху 100000 дървени пилона. "Санта Мария е Донато"-Мурано. "Санта Мария"-Венеция. Old kerk-Делфт. Nuve kerk-Делфт.Гробницата на династията Оранж "Света Богородица"-Антверпен.Платна на Рубенс. "Св.Михаил и Св.Гудула"-Брюксел "Света кръв"-Брюж. Епруветка с кръвта господна. Параклис в Замъка на Графовете-Гент И на края но не на последно място "Света София"-Истанбул.Катедралата с главно "К",Църквата на църквите.Най-старата запазена и до днес катедрала се намира в сърцето на днешен Истанбул.Построена през 537 година в днешно време е музей. Надявам се,че ще се включите активно и ще добавите фотоси от "скучноватите" и "семпли" катедрали в Сиена,Асизи,Флоренция,Рим,Монреале,Компостела,Бургос,Севиля,френските и немските катедрали,тези в Полша,Русия и скандинавските страни.И най-вече от останалия свят. Специална молба.Ако някой е посетил дървените църкви в Боргунд-Норвегия или Кижи-Русия непременно да пусне няколко фотоса.Благодаря ви предварително. Заключение.Катедралите са "СКУЧНИ И ЕДНАКВИ"-АМА ДРУГ ПЪТ П.П.За влечението ми към храмовете се вижда и по татуираната ми ръка на която гордо си нося интериора на катедралата в Екзитър и параклис на "Св.Елена" от катедралата "Св.Петър" в Рим Редактирано 18 октомври, 2013 от krasen_denev 27 Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 17 октомври, 2013 Сподели Публикувано: 17 октомври, 2013 Впечатляваща колекция си събрал. Само да уточня, без да се приема като забележка, че не всяка църква е катедрала. Kатедралата e тази, в която се намира катедрата на епископа. Borgund Stavkirke: Вътре е много тъмно за свястна снимка. И други, които не си поискал специално Mariana, Minas Gerais, Brasil: Ouro Preto, Minas Gerais, Brasil Севиля Санторини 20 Връзка към коментар
Adinko Публикувано: 18 октомври, 2013 Сподели Публикувано: 18 октомври, 2013 Обожавам църкви и катедрали! Ulmer Münster Frankfurter Dom (Kaiserdom Sankt Bartholomäus) Deutscher Dom - Berlin Französischer Dom - Berlin Berliner Dom Klosterkirche St. Mang - Füssen Heilig Geist Spital Kirche- Füssen Hofkirche - Innsbruck Dom zu St. Jakob - Innsbruck Jesuitenkirche - Innsbruck St. Florinskirche - Vaduz Temple Church - London Cathédrale Notre-Dame de Strasbourg Свети Стефан - Истанбул Duomo di Milano Santa Maria delle Grazie - Milano 9 Връзка към коментар
Adinko Публикувано: 18 октомври, 2013 Сподели Публикувано: 18 октомври, 2013 "Сан Марко"-Венеция.Хранилище на мощите на апостол Сан Марко.Лоджията с четирите бронзови коня пренесени от Константинопол.Един от най-прекрасните храмове в света. DSC04597.JPG Само да поясня, че оригиналните коне се намират вътре в музея, а тези отвън са реплики. 2 Връзка към коментар
krasen_denev Публикувано: 18 октомври, 2013 Автор Сподели Публикувано: 18 октомври, 2013 Впечатляваща колекция си събрал. Само да уточня, без да се приема като забележка, че не всяка църква е катедрала. Kатедралата e тази, в която се намира катедрата на епископа. Абсолютно вярно.Мисля,че в темата съм се справил относно дефиницията катедрала-църква-базилика.Много благодаря за снимките особено на тези от Боргунд и колониалните църкви в Бразилия.Ако не ти представлява трудност можеш да продължиш с фотосите. Обожавам църкви и катедрали! Станахме двама. Тайничко се надявах никой да не пусне фотоси на катедралата в Милано и други църкви от града.Все пак ще го посетя през декември месец .Май трябваше изрично да го уточня(няма от къде иначе да знаете) . 1 Връзка към коментар
Adinko Публикувано: 18 октомври, 2013 Сподели Публикувано: 18 октомври, 2013 Абсолютно вярно.Мисля,че в темата съм се справил относно дефиницията катедрала-църква-базилика.Много благодаря за снимките особено на тези от Боргунд и колониалните църкви в Бразилия.Ако не ти представлява трудност можеш да продължиш с фотосите. Станахме двама. Тайничко се надявах никой да не пусне фотоси на катедралата в Милано и други църкви от града.Все пак ще го посетя през декември месец .Май трябваше изрично да го уточня(няма от къде иначе да знаете) . Е, няма лошо да пуснеш пак снимки! В зимна атмосфера. Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 18 октомври, 2013 Сподели Публикувано: 18 октомври, 2013 Присъединявам се към почитателите на катедрали, и в частност на готическите. Моята скромна лепта: Св. Вит, Прага: Дева Мария на Тин, Прага: Щефансдом, Виена Св. Ищван, Будапеща, която е по-впечатляваща отвътре: Нотр Дам, Париж: Сакре Кьор, Париж: Уестминстър, Лондон: Топ 3 в моята класация са следните, без последователността да е от значение: Севиля Кентърбъри Йорк 10 Връзка към коментар
Тони Публикувано: 18 октомври, 2013 Сподели Публикувано: 18 октомври, 2013 И аз съм тук! Докато изровя снимки от архива пускам клипче, което е от Бергамо, главно от тая му част! Всъщност...казвала ли съм колко го обичам? Снимките са наши, от август месец. 10 Връзка към коментар
Емилия Публикувано: 18 октомври, 2013 Сподели Публикувано: 18 октомври, 2013 (редактирано) И аз в кюпа с 2 снимки за сега, по-късно още: Кьолнската катедрала: Св. Матияш в Будапеща: Редактирано 18 октомври, 2013 от Емилия 7 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 18 октомври, 2013 Сподели Публикувано: 18 октомври, 2013 Базиликата Свети Стефан в Будапеща: IMG_5647.JPG Това е Св. Матияш. 1 Връзка към коментар
Емилия Публикувано: 18 октомври, 2013 Сподели Публикувано: 18 октомври, 2013 Това е Св. Матияш. Опаа, изложих се Отивам да поправя! 1 Връзка към коментар
krasen_denev Публикувано: 18 октомври, 2013 Автор Сподели Публикувано: 18 октомври, 2013 Присъединявам се към почитателите на катедрали, и в частност на готическите. Топ 3 в моята класация са следните, без последователността да е от значение: Севиля Кентърбъри Йорк Топ 3,ама няма снимки. 1 Връзка към коментар
Георги Публикувано: 18 октомври, 2013 Сподели Публикувано: 18 октомври, 2013 Само да питам, понеже не съм в час с дефинициите, може ли всякакви църкви, защото терминологията и различията не са ми много ясни? Или да пускам всичко, пък вие ще ми казвате какво да трия? Връзка към коментар
krasen_denev Публикувано: 18 октомври, 2013 Автор Сподели Публикувано: 18 октомври, 2013 Само да питам, понеже не съм в час с дефинициите, може ли всякакви църкви, защото терминологията и различията не са ми много ясни? Или да пускам всичко, пък вие ще ми казвате какво да трия? Пускай без притеснение.Дали е катедрала,църква ,базилика,параклис няма голямо значение.Важното е да ти е харесало това което си видял . П.П.Молба не пускай снимки на Бг.Църкви.Подготвям отделна тема . 1 Връзка към коментар
tonik Публикувано: 18 октомври, 2013 Сподели Публикувано: 18 октомври, 2013 Киевски катедрали (лично според мен тези църкви са си цели произведения на изкуството): Софийски събор Свети Михаил В Печерската лавра 9 Връзка към коментар
Емилия Публикувано: 18 октомври, 2013 Сподели Публикувано: 18 октомври, 2013 Не съм силна в имената на църквите, предимно като архитектура ги разглеждам. Което не значи обаче, че няма да ми е интересно да прочета за тях Комо: 3 Връзка към коментар
Duke Публикувано: 18 октомври, 2013 Сподели Публикувано: 18 октомври, 2013 Следя темата, по-късно може да пусна малко снимки от не толкова туристически места. Сега обаче, защото ми се струва, че шедьовъра на Гауди потъна в небитието, бих искал да ви покажа "Саграда Фамилия" отвътре, защото личното ми мнение е, че именно отвътре се крие голямата магия на тази впечатляваща сграда. Естествено "Саграда Фамилия" е изумителна и отвън, но поне според мен едва когато човек пристъпи прага осъзнава за какъв огромен проект иде реч: 11 Връзка към коментар
krasen_denev Публикувано: 18 октомври, 2013 Автор Сподели Публикувано: 18 октомври, 2013 (редактирано) Следя темата, по-късно може да пусна малко снимки от не толкова туристически места. Сега обаче, защото ми се струва, че шедьовъра на Гауди потъна в небитието, бих искал да ви покажа "Саграда Фамилия" отвътре, защото личното ми мнение е, че именно отвътре се крие голямата магия на тази впечатляваща сграда. Естествено "Саграда Фамилия" е изумителна и отвън, но поне според мен едва когато човек пристъпи прага осъзнава за какъв огромен проект иде реч: Не е потънал в небитието.Исках да видя как ще потръгне темата от към екстериор и после да включим и интериора.Когато аз посетих "Саграда Фамилия" вътре бе огромна строителна площадка.Виждам,че доста са напреднали със строежа . Страхотни снимки на една уникална катедрала Редактирано 18 октомври, 2013 от krasen_denev 1 Връзка към коментар
Тони Публикувано: 18 октомври, 2013 Сподели Публикувано: 18 октомври, 2013 Още няколко отвътре. 5 Връзка към коментар
Тони Публикувано: 18 октомври, 2013 Сподели Публикувано: 18 октомври, 2013 И като сме на Барселона-Катедралата Св. Еулалия 2 Връзка към коментар
Тони Публикувано: 18 октомври, 2013 Сподели Публикувано: 18 октомври, 2013 Позитано: Амалфи: Капри: 5 Връзка към коментар
Тони Публикувано: 18 октомври, 2013 Сподели Публикувано: 18 октомври, 2013 Катедралата Сейнт Етиен, Мец, Франция. 4 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 18 октомври, 2013 Сподели Публикувано: 18 октомври, 2013 (редактирано) Дубровник, катедралата Успение на Дева Мария и църквата св. Влас катедралата в Палма де Майорка (Ла Сеу) Железните двери, катедралата на Валенсия Успение на Дева Мария и да не забравяме нашата, софийска катедрала Редактирано 18 октомври, 2013 от Фичо 6 Връзка към коментар
theo Публикувано: 18 октомври, 2013 Сподели Публикувано: 18 октомври, 2013 Като става въпрос и за църкви - руската ,,Церковь Святой Троицы ,,на Антарктида. http://4.bp.blogspot.com/_RTd22U9tNJg/TSvU7_0j0fI/AAAAAAAAE6o/P2SYN2axmv8/s1600/Trinity-Church-Antarctica-Bellingshausen-Station.png 6 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 18 октомври, 2013 Сподели Публикувано: 18 октомври, 2013 Топ 3,ама няма снимки. Те са ми от аналоговите времена, трябваше ми малко време да ги намеря. Засега 2 от 3. Йорк Минстър. Кентърбъри: Севилската още я издирвам. 5 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега