домосед Публикувано: 22 октомври, 2014 Сподели Публикувано: 22 октомври, 2014 Свети Матиаш Кощунство!!! Не може някакъв най-обикновен крал мирянин да го пишем светец, без да е канонизиран !! Че крал Матиаш не е светец и че църквата всъщност не е посветена него, а само популярна с неговото име заради владетелско участие в строежа и, е любим куриоз от унгарски туристически викторини. Повече информация тук 3 Връзка към коментар
mu_ry Публикувано: 22 октомври, 2014 Сподели Публикувано: 22 октомври, 2014 (редактирано) е много се изложих вече, сега наистина отивам да се срамувам П.П. срама ми остава во веки, не мога да редактирам Редактирано 22 октомври, 2014 от mu_ry 1 Връзка към коментар
krasen_denev Публикувано: 22 октомври, 2014 Автор Сподели Публикувано: 22 октомври, 2014 Кощунство!!! Не може някакъв най-обикновен крал мирянин да го пишем светец, без да е канонизиран !! Че крал Матиаш не е светец и че църквата всъщност не е посветена него, а само популярна с неговото име заради владетелско участие в строежа и, е любим куриоз от унгарски туристически викторини. Повече информация тук Куриоз-да,но мисля,че много хора знаят църквата точно с това име или по-точно с името поставено от "тур.агенциите",които както знаем са доста на "ти" с нещата. 2 Връзка към коментар
woman_in_white Публикувано: 22 октомври, 2014 Сподели Публикувано: 22 октомври, 2014 (редактирано) Мисля, че не видях църкви и манастири от Охрид (където има 365 църкви). Ето две от най-известните: Манастирският комплекс „Свети Климент и Пантелеймон“ Църквата към манастира "Свети Наум" в Охрид Ктиторски портрет на Борис I от манастирската църква, фреска от 1806 година Калищкият манастир „Рождество на Пресвета Богородица“ Отчето от тази снимка се оказа, че е завършил Софийската духовна семинария В църквата е иконата на "Черната св. Богородица" Редактирано 22 октомври, 2014 от woman_in_white 4 Връзка към коментар
Rumiana Публикувано: 22 октомври, 2014 Сподели Публикувано: 22 октомври, 2014 Бахайският храм в Уилмет, близо до Чикаго (има по един храм на Бахайската вяра на всеки континент - този е Североамериканският): 6 Връзка към коментар
woman_in_white Публикувано: 22 октомври, 2014 Сподели Публикувано: 22 октомври, 2014 Няколко снимки и от Патриаршеската църква „Св. Св.Константин и Елена” в Букурещ с мощите на св. Димитър Басарбовски Вътре не се разрешаваше да се снима, но... признавам съгреших... 6 Връзка към коментар
Ханку Брат Публикувано: 22 октомври, 2014 Сподели Публикувано: 22 октомври, 2014 (редактирано) Хубава тема и много интересни снимки Може би все пак е добре да направим едно терминологично уточнение - "катедрала" е прието да се нарича главната църква в определена епархия. "Катедрала" е църквата, където е "катедрата" - седалището на епископа (при нас - на митрополита), който води съответната епархия. Така например храмът "Св. Александър Невски" е катедрала на Софийска епархия, защото е седалище на софийския митрополит (впрочем, Патриархът на Българската православна църква е едновременно и софийски митрополит). Или пък катедрален храм на Варненската и Великопреславска епархия е "Св. Успение Богородично", защото е седалище на варненския митрополит. Малко уточнение. "Свети Александър Невски" е патриаршеска катедрала /т.е главният храм на цялата Българска православна църква/, а митрополитската катедрала е "Света Неделя"/ главният храм на Софиската Света Митрополия/. Редактирано 22 октомври, 2014 от Ханку Брат 3 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 22 октомври, 2014 Сподели Публикувано: 22 октомври, 2014 Да, благодаря за уточнението. :-) 2 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 22 октомври, 2014 Сподели Публикувано: 22 октомври, 2014 Малко църкви от един от най-любимите ми градове. Notre-Dame de Montreal (това е базилика, не катедрала, от всички католически храмове в един град само един може да бъде катедрала): Ето я и катедралата на Монреал - Marie-Reine-du-Monde: St. Joseph's Oratory of Mount Royal: Christ Church Cathedral: 10 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 22 октомври, 2014 Сподели Публикувано: 22 октомври, 2014 А, сетих се нещо любопитно - снимката е от преди 2 седмици. Тази гръцка православна църква съвсем не е катедрала, но се намира в изключително затънтен район в центално-южната част на... Танзания по пътя от градчето Иринга към национален парк Руаха. Собственика на Tandala Safari Camp е грък, който строи църкви в района и се е заел да покръства местното население: 11 Връзка към коментар
krasen_denev Публикувано: 22 октомври, 2014 Автор Сподели Публикувано: 22 октомври, 2014 (редактирано) А, сетих се нещо любопитно - снимката е от преди 2 седмици. Тази гръцка православна църква съвсем не е катедрала, но се намира в изключително затънтен район в центално-южната част на... Танзания по пътя от градчето Иринга към национален парк Руаха. Собственика на Tandala Safari Camp е грък, който строи църкви в района и се е заел да покръства местното население: 10689800_10203755343418026_835847226925959247_n.jpg Такива фотоси ме правят изключително щастлив и доволен от това,че темата я има.Браво Редактирано 22 октомври, 2014 от krasen_denev 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 10 юли, 2015 Сподели Публикувано: 10 юли, 2015 Май не видях една от любимите ми: На входа за Червения площад има мъничко параклисче: Руската църква в Карлови Вари: Най-най-любимата ми от всички: 6 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 10 юли, 2015 Сподели Публикувано: 10 юли, 2015 Една по-различна катедрална снимка: 2 Връзка към коментар
Mary Публикувано: 10 юли, 2015 Сподели Публикувано: 10 юли, 2015 Една по-различна катедрална снимка: ... Предполагам, че и моята е от същото място И още две нови за мен: Катедралата в Урбино И една в Песаро 3 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 10 юли, 2015 Сподели Публикувано: 10 юли, 2015 Катедралата Сейнт Андрюс от прозореца на стаята и вътре: 3 Връзка към коментар
tonica Публикувано: 10 юли, 2015 Сподели Публикувано: 10 юли, 2015 Saint Patrick's Cathedral NYC. Снимките не са мои (аз съм телефонен фотограф ), само исках да я включа в темата, защото май не я видях до тук. 9 Връзка към коментар
Lyubina Публикувано: 13 юли, 2015 Сподели Публикувано: 13 юли, 2015 (редактирано) Чудех се дали тук да публикувам малко от белгийските църкви и катедрали, или в моята тема за Белгия. Но може би тук е по-добре. St. Nicolas Church - намира се много близо до сградата на брюкселската борса. На времето около нея е имало пазар, а се счита че Св. Никола е покровител на търговците (по тия краища). И един дребен елемент от интериора Църквата St. Catherine, дълго време беше затворена за посетители. Твърди се, че вътре е една от малкото т.нар. Black Madonnas в Белгия. Не я видях, но може още да е била в реставрация. И още една, леко необичайна църква в центъра на Брюксел: Saint Jacques-sur-Coudenberg Твърди се, че там е прелатурата на Опус Деи . Редактирано 13 юли, 2015 от Lyubina 5 Връзка към коментар
Lyubina Публикувано: 13 юли, 2015 Сподели Публикувано: 13 юли, 2015 (редактирано) Базиликата Sacré-Coeur de Koekelberg Любимата ми: Notre Dame au Sablon Редактирано 13 юли, 2015 от Lyubina 7 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 15 юли, 2015 Сподели Публикувано: 15 юли, 2015 Ронда: Пуерто де ла Крус: Порто, Катедралата:; Санкт Петербург, Св. Петър и Павел: 5 Връзка към коментар
Радо Публикувано: 15 юли, 2015 Сподели Публикувано: 15 юли, 2015 Рио де Жанейро: 4 Връзка към коментар
Roberto Baggio Публикувано: 20 октомври, 2016 Сподели Публикувано: 20 октомври, 2016 Малко да побутна темичката и аз , Саламанка Модика, Сиракуза, между старото и новото, Рагуза Монреале Палермо, Бергамо 11 Връзка към коментар
slujitel Публикувано: 20 октомври, 2016 Сподели Публикувано: 20 октомври, 2016 Темата е за катедрали, но понеже няма отделна за църкви...да кача малко румънски църкви. 10 Връзка към коментар
Diana Doncheva Публикувано: 20 октомври, 2016 Сподели Публикувано: 20 октомври, 2016 (редактирано) Как не съм видяла тази хубава тема! Много харесвам църкви и катедрали. Започвам, с Гърция: Манастирът „Св. Йоан Богослов“ в Патмос Пиргос, Санторини Църквата Парапортиани, Миконос „Големия Метеор“ - Скалните манастири Метеора Редактирано 20 октомври, 2016 от Diana Doncheva 8 Връзка към коментар
krasen_denev Публикувано: 20 октомври, 2016 Автор Сподели Публикувано: 20 октомври, 2016 Темата е за катедрали, но понеже няма отделна за църкви...да кача малко румънски църкви. Не е само за катедрали,качвай си и показвай на воля-църкви,базилики,храмове,параклиси и всичко останало. Няма да ти се разсърдим! 2 Връзка към коментар
домосед Публикувано: 20 октомври, 2016 Сподели Публикувано: 20 октомври, 2016 Из Грузинската колекция, 2016 Светицховели, Мцхета Метехи, Тбилиси Ананури Гергети Алаверди 17 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега