Прескочи до съдържание

Копривщица - бързо кръгче - въпроси

Crazy Horse

Препоръчани мнения

Здравейте, магеланци!:dancing:

Решил съм в близките години да опозная България по-добре и вече действам по план. 

Налага се да отскоча до България за малко, ще правим 20-годишен юбилей от завършването на гимназията и реших по трасето до Варна да отскоча и до Копривщица.
Планът ми е следният, летя с Ryanair на 9 май Мадрид-София. Около 14 ч. съм в София и от там искам да се придвижа до Копривщица. Вече си резервирах нощувка в Бончова къща. Харевса ми, че е толкова близко до легендарния Калъчев мост. Искам да разгледам поне за малко Копривщица, защото никога не съм бил там. На 10 май ще се придвижа до Варна от там. На 12 май ни е юбилеят, а на 13 май имам полет София-Мадрид. Това го пиша, за да знаете, че наистина няма как да разтегна Копривщица за повече от ден.
Проблемът е, че общественият транспорт е ужасен.  Гледам имам влак 17.35-20.12 София-Копривщица, но така губя много време. При условие, че ще съм в София в 2 следобед, предпочитам ако мога в 3 или поне в 4 следобед да съм вече по трасето към Копривщица. А, информация за автобуси не намирам. Може ли да помогнете с информация за автобуси/маршрутки София-Копривщица или друго населено място, от което мога дасе добера лесно до Копривщица? 
Някакви други съвети за Копривщица?

Благодаря ви предварително!:biggrin:

Връзка към коментар
Дани Магелани

Има маршутки до Панагюрище от Автогара юг. 

А вариант кола изключва ли се?

Транспортът в страната ни губи много време, особено до малките населени места.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Еlateq, благодаря ти за линка. И аз вчера случайно попаднах на този линк и честно казано нищо не разбрах от него. Споменава се в заглавието Копривщица, а после часовете на пристигане са дадени до Антон. Луда работа, нали?:biggrin:

Дани Магелани, благодадаря за идеята. Гледам, че действително има транспорт в 16.30 от автогара юг до Панагюрище.
http://www.avtogara-sofiayug.eu/filemenu_g1.html

А, на този линк пише, че има и автобус в 15.30, но последно информацията е актуализирана на 16 август 2014 г. Леко съм объркан.
https://avtogari.info/search.php?start=СОФИЯ&end=ПАНАГЮРИЩЕ

Ако има автобус в 15.30 не е зле, защото около 18.00 ще съм в Панагюрище. 

Още веднъж, благодаря ви и на двете, че се отзовахте така бързо!

Вариант с кола нямам за съжаление.

Връзка към коментар
Мирослав Василев
преди 7 минути , Crazy Horse каза:

Отлична идея, elateq, благодаря ти!:ok:
Тази група е само за София-Копривщица, а не по принцип за споделено пътуване, така ли?

Да.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Дани Магелани
преди 1 час, Crazy Horse каза:

Еlateq, благодаря ти за линка. И аз вчера случайно попаднах на този линк и честно казано нищо не разбрах от него. Споменава се в заглавието Копривщица, а после часовете на пристигане са дадени до Антон. Луда работа, нали?:biggrin:

Дани Магелани, благодадаря за идеята. Гледам, че действително има транспорт в 16.30 от автогара юг до Панагюрище.
http://www.avtogara-sofiayug.eu/filemenu_g1.html

А, на този линк пише, че има и автобус в 15.30, но последно информацията е актуализирана на 16 август 2014 г. Леко съм объркан.
https://avtogari.info/search.php?start=СОФИЯ&end=ПАНАГЮРИЩЕ

Ако има автобус в 15.30 не е зле, защото около 18.00 ще съм в Панагюрище. 

Още веднъж, благодаря ви и на двете, че се отзовахте така бързо!

Вариант с кола нямам за съжаление.

Единственият сигурен транпорт до Панагюрище след 14 ч на 9 май е в 19 ч.

Телефон на автогара юг до 18 ч. 02 872 23 45

• Шок 1
Връзка към коментар

Не бях ходил там до сега на 1-ви реших да посетя този град по случай честванията и много ми хареса.Малко спретнато градче, много зелено със страхотни къщички обикаля се за 1 час. Иначе ако има време или мислите да хапвате бих препоръчал едно страхотно място - евтино, вкусно,домашно.

Редактирано от Ivko
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

А защо се спряга Панагюрище, нали @Crazy Horse пита за Копривщица? И щом и спане има запазено, едва ли Панагюрище е алтернатива.

За влака знам, че гарата е малко извън града и май се хваща маршрутка. Чувала съм, че има автогара, т.е. бих очаквала да има автобуси, но за съжаление нямам повече информация.

Задължително се качи на паметника на Бенковски, гледката е много приятна.

20170901_194900.jpg.227559e29439f4c5de1cb0a24350dea5.jpg

Мисля, че и аз за около час и половина обиколих градчето, но без да влизам по обекти - просто бях по такова време, когато не работеха.

Редактирано от Victoria
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

В Копривщица има няколко задължителни обекта - на Бенковски, Каблешков, Каравелов,  Ослековата, на Дебелянов, костницата и моста на първата пушка (Калъчевия).

Редактирано от Zaro
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
Дани Магелани
преди 3 часа, Victoria каза:

А защо се спряга Панагюрище, нали @Crazy Horse пита за Копривщица? И щом и спане има запазено, едва ли Панагюрище е алтернатива.

Защото иска информация за транспорт след 14 ч. на 9 май.

Разписание и вид траспорт. 

И понеже никой не отговори за Копривщица, предполижих, че автобус до Панагюрище+такси от там до Копривщица, може да е решение.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)
преди 2 часа, Дани Магелани каза:

Защото иска информация за транспорт след 14 ч. на 9 май.

Разписание и вид траспорт. 

И понеже никой не отговори за Копривщица, предполижих, че автобус до Панагюрище+такси от там до Копривщица, може да е решение.

Прaвилно, Дани! И този вариант съм разглеждал! Много ти благодаря за помощта!

Редактирано от Crazy Horse
Връзка към коментар
Дани Магелани

Христо, разбирам че си затруднен. Не съм шофьор, нямам кола и в момента съм във Вилнюс.

Но магеланци са съпричастни хора.

Сигурна съм, че ще се намери поне един софиянец с кола, който е свободен на 9 май след обяд, и ще ви закара!

Както съм сигурна, че ти ще се реваншираш подобаващо в Испания!

Връзка към коментар

Копривщица е много трудно достъпна до Варна с влак, до Бургас е много по-лесно. Виж от Бургас до Варна транспорт.

https://koprivshtitsa-bg.com/bg/tourism/transport.html

автобусите/само до София/:

http://angkor-bg.com//bg/9-Линии/

Остави си един цял ден за Копривщица, има много музеи, много велики българи са родени тук. Ако решиш това си вземаш един билет за всичките - 6лв/безумно евтино/, ако няма промяна.

8.54ч има бърз влак до Бургас 13.42 си там и оттам е лесно до Варна.

Много, много години/над 40/ си я посещавам, баща ми беше оттук, лека му пръст, всеки път като идвам задължително един цял ден са за музеите, особено както живееш в чужбина ще се почувстваш невероятно, много мога да ти разказвам, помоли хората където отседнеш да го направят или си вземи екскурзовод за всички музеи 20лв ако не се лъжа.   

Цените са си същите:

https://koprivshtitsa-bg.com/bg/culture/tsenorazpis-muzei.html

Уникален град е Копривщица! 

Редактирано от Kamen
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Много ви благодаря за всички идеи, приятели!

Дани, неудобно ми е да занимавам магеланците с глупости в работно време, но мисля, че ще намеря вариант за транспорт, особено с тази Facebook група София-Копривщица.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Преди време бяхме в Копривщица за няколко дни, пазим незабравими спомени за празнината атмосфера на 1 май - възпроизвеждането на началото на Априлското въстание.  Звъннах на жената, в чийто дом гостувахме тогава - на метри от Калъчевия мост, където е гръмнала първата пушка. От 1 май са спрени автобусите от и за Копривщица, автобусната линия вероятно ще бъде възстановена, но това до 9-10 май няма  как да се случи. За момента Копривщица е достъпна с кола или жп транспорт. Има маршрутки, които возят от гарата до града и обратно, като разписанието им било съобразено с това на влаковете. Жената предложи да снима и ми изпрати снимката с разписанието им, но не се ангажира с конкретен срок. С влак принципно може да се стигне от Копривщица до Варна, като се направи смяна на Карнобат, но предвид промените в жп в последните години / ремонти и съкратени линии/, тази възможност трябва да се провери. Иначе автобуси между Бургас и Варна има редовно. @Crazy Horse , ако имаш нужда от конкретна информация, пиши, с каквото мога - ще помогна.

Колкото до входните такси за къщите-музеи в Копривщица, най-изгодно беше да се вземе за всички. Срещу дребна сума предлагаха и беседа.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ann, много ти благодаря! В такъв случай или ще хвана влака в 17.35 от София или ще разчитам в последния момент да изкочи оферта от фейсбук групата за споделено пътуване София-Копривщица. А, на другия ден, влак до Бургас и от там вече е лесно. 
И, разбира се, че ще се постарая да видя колкото мога повече от Копривщица!:dancing:Сега трябва да стана експерт по въпроса, че август като сме с жена ми да я впечатля.:biggrin:

Връзка към коментар
Дани Магелани
преди 4 часа, Ann каза:

От 1 май са спрени автобусите от и за Копривщица, автобусната линия вероятно ще бъде възстановена, но това до 9-10 май няма  как да се случи. За момента Копривщица е достъпна с кола или жп транспорт. Има маршрутки, които возят от гарата до града и обратно, като разписанието им било съобразено с това на влаковете.

Иначе автобуси между Бургас и Варна има редовно. @Crazy Horse

Липсата на транспорт бавно убива малките градчета и бързо туризма в тях.:(

• Харесвам 4
Връзка към коментар

преди 6 часа, Crazy Horse каза:

И, разбира се, че ще се постарая да видя колкото мога повече от Копривщица!:dancing:Сега трябва да стана експерт по въпроса, че август като сме с жена ми да я впечатля.:biggrin:

За съжаление единственият вариянт за обиколки из красивите места в България е с кола. За август може би е добре да наемеш кола. А за маршрут ще помогнем.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.