Прескочи до съдържание

Бързи въпроси за Гърция и Кипър

Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Гърция. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Какви са средните температури в Гърция през август?

- Какво е работното време на метрото в Атина?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой е най-хубавият гръцки остров?

- На Лефкада или Кефалония да отделим повече време?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

На 31.08.2024 г. в 15:52, Bore каза:

Търся инфо за остров Кеа (Тизия) тук във форума, но не намирам през търсачката, прегледах отгоре отгоре и темите за Гърция но пак не виждам. Намерих за по 50 лв билети до Атина и ги взех веднага и планувам 3-4 нощувки в началото на ноември. Дали има някой да е писал...?

Преди две седмици се върнахме от обиколка на Кеа, Китнос и Сирос. Кеа е разкошен остров, на час път е от пристанище Лаврио, откъдето тръгват фериботите за него. Има по 4-5 ферибота на ден, поне в летния сезон. Най-удачно е да се отсяда в главното село - Юлида, което е на 4-5 км. от пристанището. Селото е истинско бижу, изцяло пешеходно, стръмно, с много стълби за изкачване, уникална храна по таверните и най-разкошните гледки отвисоко към морето. Там всъщност се струпват вечер и всички, прецакали се да спят някъде другаде. НО... за Юлида, и въобще за острова си трябва кола, а виждам, че няма да пътувате с такава. Има градски транспорт, не е невъзможно да се пътува, но не съм убедена доколко ще е удачен вариант през ноември. Това е остров с доста слаборазвит туризъм, и не е много сигурно дали и повечето заведения ще са отворени. Иначе местните и на трите острова, както впрочем на всичките от групата Циклади, казват, че дори октомври е приятен и става за плаж, но чак ноември не съм убедена дали ще може нещо да се прави там. Друго, което не е хич за пренебрегване е, че натам пътуват малки фериботи, и дори в началото на август вълните ги люшкаха яко, пък ноември не ми се мисли. Аз бих ви препоръчала да отидете до Сирос, той е т. нар. областен център на Цикладите и избор на транспорт до него колкото щеш, дори от Пирея и Рафина, които са по-достъпни от летището. Главният град Ермуполи, в който е и пристанището, е сравнително голямо градче с уникална атмосфера. Надмина очакванията ни и дори изпревари досегашния ми фаворит Нафплио. Сирос е доста по-уреден и съм сигурна, че каквото и да е времето няма да скучаете.

• Харесвам 10
Връзка към коментар

@pangelova Много благодаря за инфото! Киа го избрах, точно че е по-близо до континенталната част и пътя с ферибота ще е по-кратък. Търсим разходки през деня, не толкова плаж, че тази година се наплажувахме 😀. Точно се двоумях къде да резервирам спането, но вече не. Ако времето е добро и има възможност за дневни трипчета до някой друг остров ще е супер. Чакам да излезне разписанието за фериботите за ноември и ще го решавам.

Връзка към коментар
преди 7 минути , Bore каза:

@pangelova Много благодаря за инфото! Киа го избрах, точно че е по-близо до континенталната част и пътя с ферибота ще е по-кратък. Търсим разходки през деня, не толкова плаж, че тази година се наплажувахме 😀. Точно се двоумях къде да резервирам спането, но вече не. Ако времето е добро и има възможност за дневни трипчета до някой друг остров ще е супер. Чакам да излезне разписанието за фериботите за ноември и ще го решавам.

За съжаление разписанието на фериботите за ноември ще излезе най-вероятно последните дни на октомври. Така аз чаках разписанието на Блустар за август, средата на юли го изкараха. Но специално този кораб ме интересуваше, тъй като е единственият свързващ островите и от него зависеше къде и по колко нощувки трябва да буквам. Така не остана много избор от бюджетно настаняване. А като за капак той пътува в силния сезон само два пъти в седмицата. За отскачане до други острови за дейтрип от Кеа не е възможно, т.к. 2 или 3 компании пътуват натам (на едната дори не ѝ открих сайт или каквато и да било индикация за съществуването ѝ), но ферибота тръгва винаги от Лаврио до Кеа или Китнос директно и веднага след това се връща обратно. Тоест ако искаш да отскочиш до съседния остров, трябва да се върнеш на сушата и да вземеш следващия ферибот, а за връщане може и да няма опция. Не ми се коментира колко оскъпява това. Пак да кажа, това са доста малки кораби, малко по-големи от онези до Тасос, не са стабилизирани, и вътре доста хора прибягваха до пликчета при 1-1,5 метра вълна, което автоматично ги прави първите, на които им анулират курс при малко по-сериозно вълнение, каквото би било в края на есента. Заради тези особености с фериботите ти препоръчах да идеш до Сирос, все пак там наистина няма такъв риск, може да се прави дейтрип до Тинос, Миконос, дори и Парос, а и е пълно със културни забележителности и забележително културни таверни

Иначе Юлида, пък и цялата Кеа си е село, страхотно село, като от приказка. Ако все пак не се откажеш от Кеа, търси настаняване в Юлида. Пристанището Корисия е смотано, а другите "села", които ти излизат на картата са си едни махали с по няколко къщи, не се хващай та тоя ... В Юлида гледай настаняване в самото село, което почва от долния паркинг. Там е и спирката на градския транспорт. Пак да кажа, пешеходно е, ама изцяло, и са стълби. Затова внимавай къде избираш настаняване. Ние отседнахме в уникална стара, реставрирана (да не се бърка с реновирана) къща от AirBnB, стопанисвана от една архитектка от Атина, мога силно да я препоръчам ако сте любители на подобен род настаняване - https://bg.airbnb.com/rooms/553001?source_impression_id=p3_1725276100_P3NWJ7c69WoYDH0J. В къщата имахме чувството, че на някоя баба преди малко са ѝ казали: Излез за малко, че ще дойдат едни гости :Р Честно, не ни се излизаше (слизаше) от терасата, беше уникално, да не споменавам и най-евтиното, което успях да намеря за август.

• Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 2 часа, pangelova каза:

За съжаление разписанието на фериботите за ноември ще излезе най-вероятно последните дни на октомври. Така аз чаках разписанието на Блустар за август, средата на юли го изкараха. Но специално този кораб ме интересуваше, тъй като е единственият свързващ островите и от него зависеше къде и по колко нощувки трябва да буквам. Така не остана много избор от бюджетно настаняване. А като за капак той пътува в силния сезон само два пъти в седмицата. За отскачане до други острови за дейтрип от Кеа не е възможно, т.к. 2 или 3 компании пътуват натам (на едната дори не ѝ открих сайт или каквато и да било индикация за съществуването ѝ), но ферибота тръгва винаги от Лаврио до Кеа или Китнос директно и веднага след това се връща обратно. Тоест ако искаш да отскочиш до съседния остров, трябва да се върнеш на сушата и да вземеш следващия ферибот, а за връщане може и да няма опция. Не ми се коментира колко оскъпява това. Пак да кажа, това са доста малки кораби, малко по-големи от онези до Тасос, не са стабилизирани, и вътре доста хора прибягваха до пликчета при 1-1,5 метра вълна, което автоматично ги прави първите, на които им анулират курс при малко по-сериозно вълнение, каквото би било в края на есента. Заради тези особености с фериботите ти препоръчах да идеш до Сирос, все пак там наистина няма такъв риск, може да се прави дейтрип до Тинос, Миконос, дори и Парос, а и е пълно със културни забележителности и забележително културни таверни

Иначе Юлида, пък и цялата Кеа си е село, страхотно село, като от приказка. Ако все пак не се откажеш от Кеа, търси настаняване в Юлида. Пристанището Корисия е смотано, а другите "села", които ти излизат на картата са си едни махали с по няколко къщи, не се хващай та тоя ... В Юлида гледай настаняване в самото село, което почва от долния паркинг. Там е и спирката на градския транспорт. Пак да кажа, пешеходно е, ама изцяло, и са стълби. Затова внимавай къде избираш настаняване. Ние отседнахме в уникална стара, реставрирана (да не се бърка с реновирана) къща от AirBnB, стопанисвана от една архитектка от Атина, мога силно да я препоръчам ако сте любители на подобен род настаняване - https://bg.airbnb.com/rooms/553001?source_impression_id=p3_1725276100_P3NWJ7c69WoYDH0J. В къщата имахме чувството, че на някоя баба преди малко са ѝ казали: Излез за малко, че ще дойдат едни гости :Р Честно, не ни се излизаше (слизаше) от терасата, беше уникално, да не споменавам и най-евтиното, което успях да намеря за август.

Още веднъж искам да ти благодаря! Ще оставя Кеа за друг път. Започвам да търся инфо Сирос. Наистина е по-добре за началото на ноември. Имам 6 дни и започвам да чета как да ги разпределя. Може би ще пусна нова тема за повече съвети, само за Сирос.

Връзка към коментар

Сирос не се разпределя, той може да си ги изкара всичките дни. А иначе сериозно - фериботите от Пирея обикновено тръгват сутрин рано, така че нощувка в Атина. Същото и на връщане, че там пък по-късно тръгват, та пак нощувка в Атина. До Сирос си има всеки ден фери, дори може би и не само едно, затова ти го предложих. Към 3,5-4 часа път е от Пирея, но пък за сметка на това големите ферита на Блустар имат предостатъчно палуби, салони и ресторанти, че да се убие това време. Билета винаги е най-евтината икономична класа, винаги можеш да седнеш където си искаш. В момента разписанието на Блустар е до 31.10 от Пирея с по два кораба на ден - рано сутрин и следобед, но пък следобедния спира след 21 часа там, и това извън сезона на непознато място може да е куцаж https://tickets.ferries.gr/index.php?step=itinerarysearch&aff=ferries&lang=en. Предполагам това разписание ще се запази същото и след това, както вече казах това е нещо като областен град и не може да бъде оставен без транспорт. Seajets не ги коментирам, първо защото са по-скъпи, и второ защото нищо не може да ме накара след самолет да стоя още няколко часа на една седалка без да излизам на въздух и да се радвам на това, покрай което преминавам.

В самия Сирос е удачно в този сезон (то дори и лятото е пак най-добрия вариант де) да сте си в Ермуполи, главния град. Просто в него е съсредоточен целият живот на острова. От там тръгват и автобусите до различни населени места и плажове, има множество магазини (това за женската аудитория), таверни, барове, църкви и т.н. Улици, тротоари и т.н са от мрамор (точно така) и някак все едно не си в Гърция, камо ли пък на Цикладите, а в някое италианско градче. Ние отседнахме в Ано Сирос, това е един от хълмовете над Ермуполи. Отново брутални гледки от високото. Бяхме в чисто нов апартамент с брутални удобства https://www.booking.com/hotel/gr/tarik-home-live-traditional.bg.html?label=gen173nr-1BCAEoggI46AdIM1gEaBeIAQGYAQO4ARfIAQzYAQHoAQGIAgGoAgO4Atmc17YGwAIB0gIkOTAxMmMwNDAtNjdmMS00Nzg5LWEzNzQtMWE3ZmRiZTYxNGI42AIF4AIB&sid=d45e78a411b583ce344bfc72c1031010&aid=304142&ucfs=1&dest_id=1814&dest_type=region&group_adults=2&no_rooms=1&group_children=0&atlas_src=sr_iw_title. Зад ъгъла беше главната уличка, неголяма, и предимно с барчета, в които се качваха младите хора. Не сме ползвали градски транспорт, бяхме с кола за шетане из острова, но до центъра на града ходехме пеша и слизането  (пак има стълби) отнема 10-12 минутки, та не е болка за умиране.  По отношение на дейтрип идеята до друг остров, има време да го мислиш. Можеш просто и докато си там да го решиш.

IMG_3720.jpeg

IMG_3719.jpeg

IMG_3723.jpeg

IMG_3746.jpeg

IMG_3745.jpeg

IMG_3727.jpeg

• Харесвам 9
Връзка към коментар
преди 1 час, Ardent каза:

40 km ако ти е близък, виж този: https://www.sahara-resort.com/en/

Ако ще ходиш там, избери един от двата края, че музиката по средата е малко с повече децибели.

И направи резервация предварително, ако ходиш уикенда.

• Харесвам 1
  • Шок 3
Връзка към коментар
На 24.08.2024 г. в 7:38, Captain45 каза:

Някой минавал ли е скоро през Солун? Дали е приключил ремонта на околовръстното, че пролетта ставаха големи задръствания?

Само да споделя, че не само не е приключил, но няма и да приключи скоро. И в двете посоки през делничен ден по обедно време задръстването е около 15 минути. Може да се мине сравнително малко по-бързо през града, поне така дава навигацията.

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
На 5.07.2024 г. в 13:37, Ivko каза:

Букнах полети до Ларнака с идеята за нощувки в Агиа Напа за началото на октомври, но полета каца в 20;35 и до колкото виждам има и някакви Kapnos където имат директен автобус от летището до Агиа Напа и последния автобус е в 22;00.

Дали е нужно предварително да купувам билети за този автобус или на място направо, но се чудя дали ще има вероятност да няма места, че е последен автобус и ако не се кача увисвам. Все пак е октовмри вече, четвъртак вечер и колко желаещи да има тогава да пътуват до Агиа Напа. А нещо пък ако закъснее полета ще го изпусна и едни 11 евро на вятъра.

Връзка към коментар

Някой по-запознат с цикладските фериботи дали има идея около 20 минути дали са достатъчни за слизане от един ферибот и качване на друг?

В конкретния случай става дума за ферибот на Small Cyclades Lines от Куфонисия до Наксос, който по разписание пристига около 10:45-50, а фериботът на Blue Star Ferries от Наксос до Парос е в 11:05. 

По принцип имаме полет от Парос в 16:40 и ми се иска да пристигнем навреме, а няма почти нищо друго удобно, с изключение на един ферибот, който пък минава през Миконос.

Връзка към коментар
преди 54 минути , valentin_st каза:

Някой по-запознат с цикладските фериботи дали има идея около 20 минути дали са достатъчни за слизане от един ферибот и качване на друг?

В конкретния случай става дума за ферибот на Small Cyclades Lines от Куфонисия до Наксос, който по разписание пристига около 10:45-50, а фериботът на Blue Star Ferries от Наксос до Парос е в 11:05. 

По принцип имаме полет от Парос в 16:40 и ми се иска да пристигнем навреме, а няма почти нищо друго удобно, с изключение на един ферибот, който пък минава през Миконос.

Това не е влак стрела. Фериботите закъсняват.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 57 минути , valentin_st каза:

ферибот на Small Cyclades Lines от Куфонисия до Наксос, който по разписание пристига около 10:45-50

Ако става въпрос за коритцето Express Skopelitis – миналия юни дойде със закъснение още в Куфонисия, а дори нямаше вятър. В никакъв случай не бих разчитала на такава кратка връзка.
Те в Наксос дори са на различни кейове с Блу стар – пет минути бягане само там заминават.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 7 часа, Argentique каза:

Ако става въпрос за коритцето Express Skopelitis – миналия юни дойде със закъснение още в Куфонисия, а дори нямаше вятър. В никакъв случай не бих разчитала на такава кратка връзка.
Те в Наксос дори са на различни кейове с Блу стар – пет минути бягане само там заминават.

И аз така си го представях, но имах някаква малка надежда.

Благодаря, ще трябва да се мисли друг вариант явно - в края на сезона не са толкова чести връзките на Наксос и Парос.

Връзка към коментар
преди 19 часа, Ivko каза:

Все пак е октовмри вече

Сезонът е до края на октомври, спокс. 

Срещала съм инфо, търсейки превоз през декември, че такси от Ларнака до Агия Напа е около 50€, така че имаш алтернатива. Ако не си сам и се дели с няколко човека, не е толкова страшно.

Връзка към коментар
преди 19 часа, Ivko каза:

Дали е нужно предварително да купувам билети за този автобус или на място направо, но се чудя дали ще има вероятност да няма места, че е последен автобус и ако не се кача увисвам. Все пак е октовмри вече, четвъртак вечер и колко желаещи да има тогава да пътуват до Агиа Напа. А нещо пък ако закъснее полета ще го изпусна и едни 11 евро на вятъра.

В този случай бих си запазила трансфер, примерно през Shuttle Direct – според условията за конкретното летище или те чака шофьор с табелка, или трябва да отидеш на гише на някоя транспортно-туристическа фирма. Ще го пише във ваучера.
Имам поне десетина трансфера с тях в Турция и Крит - рядко микробус, често с кола или официално такси.
15€ на човек е (зададох произволна дата), но пък поне ще те чакат.

Screenshot(1).png.71f57ad96b82fcb2d5de0410a8e420a8.png

Ред.: публикувах линк, но не се отваря оттук. С търсене в гугъл излиза.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...
На 17.09.2024 г. в 9:45, Argentique каза:

В този случай бих си запазила трансфер, примерно през Shuttle Direct – според условията за конкретното летище или те чака шофьор с табелка, или трябва да отидеш на гише на някоя транспортно-туристическа фирма. Ще го пише във ваучера.

Това си букнахме да в летището имаше човек от фирмата и ни каза на кой номер стоянка е нашия шатъл и беше микробус и бяхме 15 човека само където чакаме около 1час преди да тръгнем защото явно го бяха букнали от други полети, които чакахме, но като цяло супер бъзо стигнахме за около 45мин бяхме в Агиа Напа.

• Браво 1
Връзка към коментар

Някой да може да препоръча рент-а-кар компания в Кипър, различна от  www.cyprus-car.com 

При тези опитах да направя резервация и ми отказаха - нямали свободни коли ....                            

Връзка към коментар
преди 4 минути , DGTG каза:

Някой да може да препоръча рент-а-кар компания в Кипър, различна от  www.cyprus-car.com 

Абе вие как карате коли в Кипър, аз още не мога да схвана логиката на обратното им движение 😁

• Смея се 1
Връзка към коментар
преди 1 час, DGTG каза:

Заповядай! 

• Благодаря 1
Връзка към коментар
На 10.07.2023 г. в 20:12, Милена Модева каза:

Здравейте, някой почивал ли е в Северен Кипър и може ли да препоръча конкретно място. Също така има ли проблем да кацнеш в Кипър в Пафос и да почиваш или прекараш няколко дни в Северен Кипър. Предвиждаме да вземем рентакар.  Моля да препоръчате селище за отсядане в Република Кипър, чудя се къде да се ситуираме, за да бъде удобно до добри плажове и до  исторически места за посещение. Обмислям  разделяне на престоя между двете части на острова. Предварително благодаря за всякакви препоръки!

Не, разбира се. Проблем няма. Аз съм го играл това, кацане в Пафос, после директен автобус до Южна Никозия, пешачка до Северна Никозия, нощувка там... Има маршрутки до Гирне (гърците му казват Кирения), за 25 мин. сте там. Красиво курортче е, хотелите не са кой знае колко скъпи. По-скъпо от Турция е, но е разбираемо, защото все пак е остров и всичко се внася. Като на доста други острови по света.. цените са по-високи.  Малко неща виреят на местна почва. Няма молове или разни световни марки, тъй като страната не е международно призната. 

Аз лично се върнах до София от летище Ерджан  в Северен Кипър. Има полети на всички турски авиокомпании. (като с THY и Пегасус може да летите и дотук, с прекачване в Истанбул, на една резервация). Всичко е с турски лири, покритието на гръцко-кипърските оператори не важи. Така че... AirAlo ще ви свърши работа, ако ползвате eSIM.

Ако сте с кола, отидете до Гаазимауса (гръцкия еквивалент е Фамагуста), най-големият град в Северен Кипър. А близо до него е изоставеният курорт Мараш (gr. - Вароша). За море... Гирне и Гаазимауса, но ако сте в по-"студени" месеци и искате разхождане, Никозия, Лефке, Гирне...

Ако сте без кола и летите от/до летище Ерджан, има перфектен шатъл КъбХас (Kıbhas) свързващ летището с Гирне, Газимауса, Лефке и Лефкоша (Сев.Никозия)

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.