Прескочи до съдържание

Бързи въпроси за Гърция и Кипър

Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Гърция. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Какви са средните температури в Гърция през август?

- Какво е работното време на метрото в Атина?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой е най-хубавият гръцки остров?

- На Лефкада или Кефалония да отделим повече време?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте, на 02.11.2024 трябва да съм на Syros, но още не виждам ферибот на Blue Star Ferries а само на Seajets. Дали ще пуснат или да си организирам програмата по Seajets? Някой има ли наблюдения от предишни години ?

Публикувано:
преди 21 часа, Bore каза:

Здравейте, на 02.11.2024 трябва да съм на Syros, но още не виждам ферибот на Blue Star Ferries а само на Seajets. Дали ще пуснат или да си организирам програмата по Seajets? Някой има ли наблюдения от предишни години ?

Самоцитирам се, днес излезна разписанието на Blue Star Ferries

Публикувано:
На 17.10.2024 г. в 11:11, Bore каза:

Самоцитирам се, днес излезна разписанието на Blue Star Ferries

Охх, как ви завиждам, Сирос е истинско бижу, ще ви хареса. Мога с две ръце да препоръчам топ таверна, от които ние не можехме да се отделим - Ithaki to ai. Препоръчаха ни е местните, там си правят семейни тържества и тн. С около 30% беше по-евтино всичко, а носеха едни огромни и вкусни неща. Цъкам линк към мапс-а https://maps.app.goo.gl/RfvTy9N1UonK8n5J7?g_st=com.google.maps.preview.copy

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 34 минути , pangelova каза:

Охх, как ви завиждам, Сирос е истинско бижу, ще ви хареса. Мога с две ръце да препоръчам топ таверна, от които ние не можехме да се отделим - Ithaki to ai. Препоръчаха ни е местните, там си правят семейни тържества и тн. С около 30% беше по-евтино всичко, а носеха едни огромни и вкусни неща. Цъкам линк към мапс-а https://maps.app.goo.gl/RfvTy9N1UonK8n5J7?g_st=com.google.maps.preview.copy

Тия хора са абсолютни ужасници. 🤣🤣🤣

Открих ги след щателно търсене на таверните в квартала и ги посетихме в последния ни осми ден от препускането по близките острови, когато вече сме преяли и нищо не ни блазни, но пък трябваше да се бодне някакво мезенце преди ферито за Атина.

Та тези лоши хора 😂ни донесоха непоръчан току-що изпечен хляб с магданозена разядка, така популярна на Сирос.

20240928_132107.jpg.966877454dbd984abd04b75cc523c0ef.jpg

И обичайните неща

20240928_132619.jpg.338b8fd1e74043a910386fd6598076cb.jpg

Тиквичкови цветя с рикота

20240928_134312.jpg.bb7dd46f09f66ae9fdb4a670c17b90b8.jpg

А юнашката порция месо на другарчето на цена под къде да е в България даже няма да качвам. За да изядем почти всичко, се наложи да обядваме към три часа. Че и баклави предлагаха да ни почерпят за десерт (отказахме). Не ходете там, ако не сте гладни. 😃

В Ано Сирос от мен е кръчмето Maison De Μεζέ, но не знам дали работи целогодишно. 

20240926_125641.jpg.8ecf42d5d75665a1130cdcaefa735246.jpg

Чудни домашни баници правят там, ние боднахме спанакопита.

За ферито - един път седмично от Лаврио до Сирос има евтино фери, септември беше в четвъртък, сега май е в петък.

Ние го ползвахме в отсечката Тинос-Сирос. Блустар и Seajet бяха с минимални ценови разлики преди месец и избрахме по-бързия вариант, който закъсня с 50 минути. 

• Харесвам 11
  • Браво 1
Публикувано:
преди 20 минути , Argentique каза:

Тия хора са абсолютни ужасници. 🤣🤣🤣

Открих ги след щателно търсене на таверните в квартала и ги посетихме в последния ни осми ден от препускането по близките острови, когато вече сме преяли и нищо не ни блазни, но пък трябваше да се бодне някакво мезенце преди ферито за Атина.

Та тези лоши хора 😂ни донесоха непоръчан току-що изпечен хляб с магданозена разядка, така популярна на Сирос.

20240928_132107.jpg.966877454dbd984abd04b75cc523c0ef.jpg

И обичайните неща

20240928_132619.jpg.338b8fd1e74043a910386fd6598076cb.jpg

Тиквичкови цветя с рикота

20240928_134312.jpg.bb7dd46f09f66ae9fdb4a670c17b90b8.jpg

А юнашката порция месо на другарчето на цена под къде да е в България даже няма да качвам. За да изядем почти всичко, се наложи да обядваме към три часа. Че и баклави предлагаха да ни почерпят за десерт (отказахме). Не ходете там, ако не сте гладни. 😃

В Ано Сирос от мен е кръчмето Maison De Μεζέ, но не знам дали работи целогодишно. 

20240926_125641.jpg.8ecf42d5d75665a1130cdcaefa735246.jpg

Чудни домашни баници правят там, ние боднахме спанакопита.

За ферито - един път седмично от Лаврио до Сирос има евтино фери, септември беше в четвъртък, сега май е в петък.

Ние го ползвахме в отсечката Тинос-Сирос. Блустар и Seajet бяха с минимални ценови разлики преди месец и избрахме по-бързия вариант, който закъсня с 50 минути. 

Тоя от Лаврио по-евтиният е малкия кораб Артемис. Много е малък, дърт, и го лашкат вълните. А и Лаврио е на сериозно разстояние от Атина, а самият град е дупка. Ние точно от там и точно с това фери пътувахме, но бяхме с кола и разликата за колата беше сериозна. 

• Харесвам 3
  • 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

Здравейте.

Имам нужда от вашата помощ. Става дума за следното.

Много ни се иска със съпругата ми да прекараме поне 2-3-4 седмици в Гърция тази година. Под Гърция разбираме до море.

-Като месеци май, юни, септември и октомври са подходящи.

-Искаме да наемем къща (етаж от къща), апартамент.

Кои са най-изгодните варианти? 

По-скоро имам предвид сайтове, в които дават наемане ласт минит, или пък размяна на домове и т.н. Всякакви гъвкави варианти, които да не излязат 2000 евро за месец биха представлявали интерес. Може би пък българи, които си отдават жилищата? Или всякакви интересни варианти.

• 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

Здравейте,

Мои близки ще пътуват от Ларнака за Никозия. Кацат на летището в Ларнака в 22:30  и трябва да се придвижат до Никозея. Не намирам автобус, а знам че такситата са скъпи. Дали някой е решавал подобен пролем?

Публикувано:
преди 28 минути , traveler каза:

Тук гледа ли?

Толкова късно не виждам да има автобуси.

И аз не видях, дори и в посочения сайт. Има го по-горе в темата. Май на трансфер ще трябва да се спрат. Освен get transfer нещо друго има ли в района?

• 4 месеца по-късно ...
Публикувано:

Имам въпрос относно посещение на Акропола в Атина. 3 ден чета и пак не мога да схвана. Пише, че е с конкретни часове, като може 15 мин преди и след часа да взезеш...в билета за Акропола какво точно влиза? 30 евро пише, но има и някакви комбинирани из сайтовете. Не знам ще имсме ли време за музея на Акропола. Като цяло искам да обиколим, но няма сутрешни часове, има след 12 часа. Ако избера час на влизане 5 часа- това какво значи, че не само акропола ами всичко е с влизане след 5 часа?

https://hhticket.gr/tap_b2c_new/english/tap.exe?PM=P1P&place=000000002

Примерно Агората, Panathenaic stadium, с какъв билет мога да ги посетя и с общ час на влизане ли е всичко?!

• Харесвам 1
Публикувано:

В случая си пише че е за акропола и хълмовете. Вероятно важи часът на влизане в целия обект. 

Стадионът не е много близо. Няма как да е на един вход 

Публикувано:

Ако влезем към 5-6 до 8, когато затваря ще видим ли основното за гледане на хълма според вас. Много сме експедитивни и действаме бързо. За следващия ден мога да оставя време за музея и другите забележителности, защото отново няма ранни часове преди 12 за посещение на акропола.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, Denittta каза:

Имам въпрос относно посещение на Акропола в Атина. 3 ден чета и пак не мога да схвана. Пише, че е с конкретни часове, като може 15 мин преди и след часа да взезеш...в билета за Акропола какво точно влиза? 30 евро пише, но има и някакви комбинирани из сайтовете. Не знам ще имсме ли време за музея на Акропола. Като цяло искам да обиколим, но няма сутрешни часове, има след 12 часа. Ако избера час на влизане 5 часа- това какво значи, че не само акропола ами всичко е с влизане след 5 часа?

https://hhticket.gr/tap_b2c_new/english/tap.exe?PM=P1P&place=000000002

Примерно Агората, Panathenaic stadium, с какъв билет мога да ги посетя и с общ час на влизане ли е всичко?!

Билета за Акропола включва катерене по камънаците и възможност за слефи пред Партенона.

Музеят е отделен билет (20Евро), Агорите  също са с 2 отделни билета, стадиона също.

Комбинирани билети няма - ако някой продава такива просто комбинира отделни билети и вероятно слага надценка.

Сутрешните часове ги изкупуват екскурзоводите обичайно и после ги пласират като част от обиколка (х2 и х3 на цената).

Някой предлагат като skip the line (няма такава опция официално) - като "екскурзовода" в прекарва през отделен вход за групи и после излиза за следващата група.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 1 час, Denittta каза:

Благодаря на всички. На място ще решавам какво ще правя тогава, че не ми се рискува с конкретен час

Аз посетих без билет преди седмица. Влязохме в 19 часа, 19 без 10. Акрополът лятото е до 20:00, но към 19:50 започват усилено да те пъдят.

Час е предостатъчен, а по залез стават и най-красивите снимки, освен това жегата няма да ви удуши още докато ходите към храма. 

Музеят също си заслужава и в последните две години го посещавам вече четвърти път. Всеки път с билет на място, но сега си имаше опашка, която трябваше да изчакаме. Та ако времето ви е проблем - по-добре с предварителен билет в музея. Също да се отбележи, че през част от седмицата музеят  работи едва до 17:00.

Публикувано:
преди 20 часа, Denittta каза:

Благодаря на всички. На място ще решавам какво ще правя тогава, че не ми се рискува с конкретен час

Да, заставаш си на опашката, купуваш си билетчето и си влизаш. Нямашеасове миналото лято. Просто пускат през определени интервали (ве помня точно половин или час). За час горе даже ще ви даскучае. И билетите баха по 20 евро, за деца е безплатно, само искат паспорта им за да видят годините и дали са ЕС граждани

Публикувано:

Има ли градски транспорт от летището в Ханя до града? Не ми се търси кола за един уикенд. Колко би струвало таксито?

Публикувано:
преди 3 минути , Бръмбар каза:

Има градски транспорт. Такси сме ползвали преди години за ранен полет беше около 20 евро. 

Не ми излиза никъде. Нито в Гугъл Мапс, нито на сайт на летището.

Дани Магелани
Публикувано:
преди 7 минути , Mamas каза:

Не ми излиза никъде. Нито в Гугъл Мапс, нито на сайт на летището.

Има до Ханя, до Ретимно. Може би и други градове. Излизаш и леко в дясно е барачката, в която продават билети. Има разписание. Някъде съм го снимала и постнала, но не го намирам.

• Благодаря 1
Публикувано:

Нас пък миналата година ни взеха собствениците на хотела, в който бяхме си резервирали стая, в Ханя. Услугата беше включена в офертата.

• Харесвам 1
Публикувано:

Здравейте! Търся насока за локация за Гърция, като не съм запозната изобщо с по-южната част, та много генерално погледнато, откъм Йонийско море или откъм Егейско е по-хубаво за плажуване в началото на ноември? Изобщо става ли за плаж тогава? И най-важното, да е удобна връзка със самолет. Да се лети до някъде и лесно и сравнително бързо да се стига до хубавото място, което ще ми препоръчате.

Виждам, че Сирос е много харесван, чувала съм, че откъм Йонийско пък е хубаво за шнорхелинг...

Благодаря!

Публикувано:
Преди 1 час, Nia_STN каза:

Здравейте! Търся насока за локация за Гърция, като не съм запозната изобщо с по-южната част, та много генерално погледнато, откъм Йонийско море или откъм Егейско е по-хубаво за плажуване в началото на ноември? Изобщо става ли за плаж тогава? И най-важното, да е удобна връзка със самолет. Да се лети до някъде и лесно и сравнително бързо да се стига до хубавото място, което ще ми препоръчате.

Виждам, че Сирос е много харесван, чувала съм, че откъм Йонийско пък е хубаво за шнорхелинг...

Благодаря!

Ноември и шнорхелинг - малко вероятно, виж за плаж има шанс да има слънчеви дни.

До Сирос полетите са през ден, иначе е чудесна опция.

То като цяло през ноември полетите са само до Атина директно, и доста разреждат вътрешните полети

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 3 часа, Nia_STN каза:

Благодаря!

Ноември според мен най-добри да ви опциите за Крит, Родос и Кипър, т.к са големи острови с много полети и лесно достъпни от България. 

• Харесвам 3

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.