Прескочи до съдържание

Ryanair - мини новини и въпроси

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 35 минути , bibi каза:

Дъщеря ми в петък. Искали са да я глобят заради ТВЪРД куфар, който е с размери 39*19*54 см С колелцата. Тя тръгна болна и й беше зле на гейта, та само това й е трябвало и го е ударила на рев. Пуснали са я без да плаща, но каза, че 8 от 10 куфара са били проверявани в т.ч. са плащали за куфари на Samsonite/American tourister, които са били по-издути. (имаме 2 такива, та затова й е направило впечатление). Полетът е София-Айндховен. Измерих всички налични куфари дОма, че на 21.05 пътуваме с тях за Загреб и ще сме с 3 такива куфара. Вече силно се чудя дали да не ги сменим с раници/сакове. 😞  

Значи вече трябва да се пътува и с ролетка.

• Харесвам 2
  • Смея се 4
Публикувано:
Преди 1 час, bibi каза:

Дъщеря ми в петък. Искали са да я глобят заради ТВЪРД куфар, който е с размери 39*19*54 см С колелцата. Тя тръгна болна и й беше зле на гейта, та само това й е трябвало и го е ударила на рев. Пуснали са я без да плаща, но каза, че 8 от 10 куфара са били проверявани в т.ч. са плащали за куфари на Samsonite/American tourister, които са били по-издути. (имаме 2 такива, та затова й е направило впечатление). Полетът е София-Айндховен. Измерих всички налични куфари дОма, че на 21.05 пътуваме с тях за Загреб и ще сме с 3 такива куфара. Вече силно се чудя дали да не ги сменим с раници/сакове. 😞  

Тя с приорити ли е била и този куфар не е влязъл в клетката?

Публикувано:
преди 2 часа, Kosta Grudov каза:

Малко са ми съмнителни обаче клетките на Райън, защото куфара, с който пътувам вече 10+ години със сигурност и по спецификация влиза в размерите, и като го измервам в къщи дава по 1-2см буфер на всяка страна, но в клетката на Райън стърчи отпред с около сантиметър, въпреки че е твърд(може и малко да се е издул през годините) и не е натъпкан, даже изобщо. В клетката на Уиз същия куфар влиза абсолютно без проблеми и набутване. 

Много добро обяснение! Това е бил проблемът и според щерката, че някак си стърчат отпред. Имало сложена жълто-черна лента в клетките, очертаваща по-малки размери и нищо не трябва да стърчи пред нея. (гледах и клип на сайта им, където обясняват за багажите). Аз мисля да си взема и ролетка. 🙂

Преди 1 час, DGTG каза:

Тя с приорити ли е била и този куфар не е влязъл в клетката?

с приорити и куфарът е влязъл в клетката. заяли са се за колелцата, че уж стърчали, което не е вярно/

• Харесвам 4
Публикувано:

В клетката на Уиз същия куфар влиза абсолютно без проблеми и набутване. То ще излезе сега, че трябва да купуваме от по-малките куфари просто, защото стандартните, които са направени за техните размери клетки също няма да влизат в позволените заради клетката им. 

WIZZ 40x30x20 max 10 kg.

Ryan 40x25x20 тегло не е упоменато, но  се приема 8 кг., защото когато намалиха размера на ръчния багаж килограмите не се промениха. Малкият ръчен багаж трябва да е без колелца. Багажът с приорити -  размери 55х40х20 и тегло до 10 кг.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 6 минути , Doctor Who каза:

WIZZ 40x30x20 max 10 kg.

Ryan 40x25x20 тегло не е упоменато, но  се приема 8 кг., защото когато намалиха размера на ръчния багаж килограмите не се промениха. Малкият ръчен багаж трябва да е без колелца. Багажът с приорити -  размери 55х40х20 и тегло до 10 кг.

Да, ставаше въпрос за приорити багажа - куфар с размери 55х40х20, при Райън и 55х40х23 при Уиз. Имам чувството, че гърбът на клетката при Райън е издут в средната си част и "побутва" куфара напред 😄, за да премине тяхната линия, защото както и моя куфар, така и този на дъщерята на @bibi абсолютно влизат в тези размери и по спецификация и при измерване. 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 12 минути , Doctor Who каза:

Малкият ръчен багаж трябва да е без колелца.

Не мисля че има такова изискване, трябва просто целият багаж (вкл. дръжки и колелца) да се побира в съответната метална клетка. 

• Харесвам 4
Публикувано:
4 hours ago, Георги Матеев said:

Избягвам куфари от над 10 години точно по тези причини и винаги пътувам със средно-голяма 35 литрова раница, която при добра оптимизация побира толкова багаж, колкото и голям ръчен куфар, но същевременно минава безплатно. Досега тази система е издържала тестовете на какви ли не авиокомпании и никога не съм плащал за багаж на гейта, за разлика от много мои спътници. И далеч нямам предвид само Раян/Уиз.

Раницата е гъвкава и ми дава спокойствие без да се притеснявам от проверки. Отделно, че ми е много по-удобно да нося багажа на гръб, отколкото да го бутам/влача и да ми се пречка постоянно в краката.

Любимо ми е като ги затъркалят по разни калдъръмени улички и тротоари из старите градове ...примерно Венеция или да кажем Копривщица.Какафонията е невъобразима.

• Харесвам 5
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 5 часа, Фил каза:

Не мисля че има такова изискване, трябва просто целият багаж (вкл. дръжки и колелца) да се побира в съответната метална клетка. 

В старите тръбни клетки се "печелеше" от дебелината на тръбата, когато колелата влизаха в отвора/под нивото на габарита/.  Да, прав си че колелата трябва да са в габарити на кутията, но колкото повече те са извън габарити на куфара, толкова по малък трябва да е размера му. 

@Kosta Grudov, мога да обясня много точно  защо и въпреки личните измервания и размери от производителя куфарите не влизат добре ако се прецени, че ще е полезно, а не тема за безпочвен спор. 

Иначе и аз пътуваме само с раница откакто намалиха размерите Уиз и Райън на ръчния багаж. Винаги мога да изхвърля нещо, а даже и раницата ако реша. 

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 4 минути , Doctor Who каза:

@Kosta Grudov, мога да обясни много точно и защо въпреки личните измервания и размери от производителя куфарите не влизат добре ако се прецени, че ще е полезно, а не тема за безпочвен спор. 

Иначе и аз пътуваме само с раница откакто намалиха размерите Уиз и Райън на ръчния багаж. Винаги мога да изхвърля нещо, а даже и раницата ако реша. 

О, аз изобщо не целя спор, би ми било интересно, точно защото напоследък обмислях покупка на нови куфари, които обаче ще са със същите размери и хич няма да ми се понрави да инвестирам Х сума за нещо, което би трябвало да е тотално ок и после да има драми на гейта 🙂 (не помня кой, някой беше постнал хубава оферта за American Tourister тук във форума за 100-тина паунда, нещо от сорта, които влизат в размерите, но по-горе се спомена, че и за такива точно правят проблем и не ги признават). 

Иначе за раниците съм съгласен, че са по-удобни, но това много зависи и от навиците/желанията на хората, които пътуват - какви вещи носят на път, колко обемни са те, дали ще пътуваш само с раница или с куфар и раница, защото да - раницата се носи лесно на гръб, но две раници вече са проблем 🙂 Така че това е по-скоро относително спрямо пътуващия, а не е някаква универсална истина. 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 9 минути , Kosta Grudov каза:

О, аз изобщо не целя спор, би ми било интересно, точно защото напоследък обмислях покупка на нови куфари, които обаче ще са със същите размери и хич няма да ми се понрави да инвестирам Х сума за нещо, което би трябвало да е тотално ок и после да има драми на гейта 🙂 (не помня кой, някой беше постнал хубава оферта за American Tourister тук във форума за 100-тина паунда, нещо от сорта, които влизат в размерите, но по-горе се спомена, че и за такива точно правят проблем и не ги признават). 

Иначе за раниците съм съгласен, че са по-удобни, но това много зависи и от навиците/желанията на хората, които пътуват - какви вещи носят на път, колко обемни са те, дали ще пътуваш само с раница или с куфар и раница, защото да - раницата се носи лесно на гръб, но две раници вече са проблем 🙂 Така че това е по-скоро относително спрямо пътуващия, а не е някаква универсална истина. 

Ще пиша в темата "С какъв куфар пътувате", за да не спамя тук. 

• Харесвам 2
  • Благодаря 2
Публикувано:

раницата се носи лесно на гръб, но две раници вече са проблем 🙂

Втората се слага отпред. @master_of_germs може да потвърди. 😁

• Харесвам 7
  • Смея се 2
Публикувано:
Преди 1 час, Zaro каза:

Втората се слага отпред. @master_of_germs може да потвърди. 😁

@Mistress of Germs има не малък опит с поставяне на малка раница/чанта отпред на корема под палтото. И даже така често й отстъпват ред на опашки, и то не само за бординг 😄

Моята раница на гърба ми така или иначе все пренася редовно къмто три кила нейна козметика. 😄

• Харесвам 1
  • Смея се 11
Публикувано:

То е пуснато отдавна, но не за всички маршрути, особено от София.

Сега погледнах от София за Валенсия и Мадрид  и все още няма. 

Публикувано:
7 minutes ago, Alexander said:

То е пуснато отдавна, но не за всички маршрути, особено от София.

Сега погледнах от София за Валенсия и Мадрид  и все още няма. 

Часовете вече са заложени , много често процедират така.Тези дни почти сигурно ще може и да се резервира.

IMG_20250429_212647.jpg

• Харесвам 6
Публикувано:

При платено място онлайн чекирането отваря 60 дни преди полета.Преди не бяха ли само 30 дни , или аз съм в грешка ? 

Публикувано:

Днес рано сутринта, полет 6:05 от Вроцлав за София всички подред без приорити трябваше да слагат багаж в клетките и да прибират дамски чанти преди това в багажа (някой дамски чанти още на влизане към митницата караха да ги прибират). На приятелка раницата влезе, но каката мери с ролетка отгоре и не, 44 см. е , по-дълга е от размера, та трябваше да прехвърлим по другите багажи. Хората с приорити не ги закачаха, въобще не ги караха да слагат багажи по клетките. Преди няколко дни Виена-Краков избирателно караха да се слага багаж по клетките, но доста хора минаха през клетките. Явно са затегнали доста контрола на багажа. 😞

• Харесвам 6
  • Шок 1
Публикувано:
В момента, ESK каза:

Явно са затегнали доста контрола на багажа. 😞

И много се радвам, че е така. Все пак трябва да има някаква справедливост. Едни пътници спазват правилата, други чийтват, което е доста нечестно, спрямо тези, които са се ограничавали, за да са в рамките на размерите и да няма нарушение. И не разбирам защо тук е някакъв проблем да се спазват правилата?  Побираш се в рамките на допустимите размери и това е. Ако багажът ти е в повече, доплащаш за прайорити и всичко е точно. Всичко друго е ... хитреене, чийтване, и надлъгване на системата. Но и доста некоректно спрямо... коректните (извинявам се за тавтологията) и честните пътници.

• Харесвам 18
Публикувано:

Неприятен бъг в сайта - за една резервация ми показва грешна дата (един ден по-късно) на страницата с всички резервации. Щеше да стане интересно ако не бях забелязал и бях продължил да се ръководя по грешната дата. 😱

date.png

• Харесвам 1
  • Шок 5
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 10 часа, lyube каза:

Неприятен бъг в сайта - за една резервация ми показва грешна дата (един ден по-късно) на страницата с всички резервации. Щеше да стане интересно ако не бях забелязал и бях продължил да се ръководя по грешната дата. 😱

date.png

От доста време е така и няколко пъти вече ме плаши, че съм объркал датата, за която съм купил билета.

• Харесвам 1
  • Шок 1
  • Замислям се 2
Публикувано:

На софийското летище мерят ли размерите на чекирания багаж спрямо новите размери на Ryanair? Куфара ми е с 3 см по-дълъг от позволените.

Публикувано:

В сряда през нощта на Т2 мереха, нищо, че беше почти полунощ и последен полет за деня (по-скоро първи за следващия). Поне двама души доплащаха заради това, че куфарчетата не влизаха в клетката. Раници не мереха.

Вчера, на връщане от Нюрнберг, същата работа. Имаше няколко души с големички наглед сакове (не куфари), но бяха меки и явно не пълни и със смачкване им се побраха в клетките, но ги накараха да проверят. 

За мене поне куфарчетата са ужасно неудобство и не разбирам, защо хората си го причиняват...

• Харесвам 12
Публикувано:
Преди 1 час, Stryper каза:

На софийското летище мерят ли размерите на чекирания багаж спрямо новите размери на Ryanair? Куфара ми е с 3 см по-дълъг от позволените.

В събота полет за Милано не мереха нищо, но пък полета закъсня с два часа, та може това да е причината.

Куфар с разлика от 3см не бих си и помислила да ползвам към днешна дата.

• Харесвам 2
Публикувано:

Въпроса ми е за чекиран багаж. Платих за 10 кг, а размера на едната страна е както при Wizz- 23 cm. Имам артрит и с куфарчето ми е по-лесно. Сака ти е постоянно на гърба или в ръцете.

• Замислям се 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.