Прескочи до съдържание

Въпроси относно престой в Буенос Айрес?

FlyTraveler

Препоръчани мнения

Публикувано: (редактирано)

Пускам още една тема във връзка със скорошното ни пътуване в Южна Америка, този път относно разпределението на времето ни в Буенос Айрес.

Взел съм хотел в сърцето на голямата дандания - на Авеню 9-ти Юли, точно до обелиска (шумно, но ми харесва идеята да мога да снимам през нощта булеварда от балкона).

Идеята ми е да вземем първоначално двуетажният автобус (както често правим и в други градове, където сме били за пръв път). Отзивите за този в БА не са много добри - не работели слушалки, букси, разминавал се коментара с това, което се вижда в момента и пр. но така или иначе дава една първоначална "груба" представа за града. 

Рутината ни в подобни автобуси на други места обкикновенно е една пълна обиколка без да се слиза, за да може да се види целият маршрут, набелязват се места и после се "целят" едно по едно с метро. Бонус е, че от втори етаж на тези автобуси има добра видимост за снимки (човек тряба да е трениран да може много бързо да кадрира и да щрака), допълнителен бонус за БА е, че може да се снима спокойно, без да се притеснява човек за открадване на фотоапарата.

Това е ясната част на плана, обикновенно доста голяма част се изяснява на място, но все пак бих искал да попитам тези, които са ходили в този град как биха разпределили 4 дни и как биха се придвижвали из града (метро, такси), както и практически съвети.

За метрото е ясно, че има професионални дежбчии поне от "класата" на Рим и Барселона, че и нагоре (аз лично не съм имал проблеми в който и да е от тези два града, но познавам хора, които са имали). Предполагам, че като транспорт е много удобно (бързо и се избягват улични задръствания). Някой с опит в метрото в БА?

За такситата към всички останали номера на таксиждии се прибавя и сериозният проблем с фалшиви банкноти - един от номерата бил като му дадеш банкнота, той да ти я върне и да каже, че е фалшива, но много ясно не ти връща банкнотата, която си му дал. Това не само в таксита, но там най-много се практикувал този номер. Като евентуална превенция бих снимал или поне се правил, че снимам серийният номер на банкнотата с телефон или фотоапарат преди да я дам. Имате ли опит с таксита в БА?

Препоръчайте места за разглеждане, знам, че на всеки му харесват различни неща, но взе пак... Театро Колон е ясен, има още няколко известни сгради (Розовата къща, парламента, тях предполагам всеки ги вижда). Ла Бока ми изглежда като един тур-к*р капан, като сигурност също май е доста "фънки". Всички са луди по гробището Реколета, специално ходят да снимат там, била събрана историята на града и пр. Малко се чудя доколко би ми било интересно гробище, независимо от красивите статуи и гробници, персоната на Евита Перон също не предизвиква особен интерес у мен... Мнения? Самото гробище се намира в квартал със същото име, нещо за квартала?

Вечерно танго шоу - туристическа атракция ли е само?

Чудя се дали и да отидем за един ден до Монтевидео, Уругвай. Пътува се 3 часа в едната посока с бърз ферибот (катамаран). Като цяло мненията в tripadvisor.com са, че не си струва да се прави само за един ден това, препоръчват да се отиде в Уругвай, но до Колония дел Сакраменто за 1 час път. Гледах го това място на снимки и видео и ми се струва супер измислено, независимо, че е в списъка на културни забележителности на Юнеско. Монтевидео поне изглежда като реален град... Други пък пишат, че бил "бледо копие на Буенос Айрес" и от там нямало смисъл да се ходи.

Мнения?

Друго нещо, което правят близо до БА е Тигре делта ексурзия с лодка/катамаран за половин или цял ден. Изглежда като приятно място за гледане, без да претендира за някакви супер забележителности. Ако обаче направим Монтевидео и половин ден Тигре делта, за самият Буенос Айрес остават 2 пълни дни и половина, това достатъчно ли е според вас?

То много май станаха въпросите, но кой каквото каже (пише), все полза :)

А, и още нещо, изглежда, че има някаква "врътка" с аржентинското песо - официален и "син" кур(с), както беше долара и марката в БГ преди 1990 г. Предполагам, че си е рисковано да се сменя неофициално, в БГ Тавекс продава всевъзможни валути на добри цени (аз си купих вече бразилски реали), но аржентинско и чилийско песо нямат. Къде сменяте пари в БА? Банкоматите на летището ОК ли са (за тези на летището в Рио съм чел, че не бива да се пипат изобщо)?

Благодаря предварително за каквито и да било отговори. :)

Редактирано от FlyTraveler
Публикувано:

Бях оставила 2 дни за БА и въобще не съм се юркала. Там разстоянията са големи и по изключение взехме тур. автобус и двудневна карта. Направихме една пълна обиколка, набелязахме места и после продължихме с автобуса, ползвайки го като транспорт от място на място ден и половина. После продадохме картата и избихме парите за втория ден. :blush:  За автобуса си купи билет, ако може предния ден, защото от сутринта стават големи опашки. Ла Бока я посети по-рано тогава тълпите са много по-малки. Такси ползвахме от и до летището, проблем не сме имали.

Гледах на снимки Монтевидео и делтата на реката, не бях въобще впечатлена и ги пропуснах. На танго шоу не сме ходили специално, но в Ла Бока се танцува по улиците и пред ресторантите, може там да погледаш. На мен тези типични, ориентирани към туристите атракции не са ни много интересни, затова ги маркирам и отминавам. Като се замисля то аз и целите градове ги ползвам по-скоро за адаптация след дългия полет и като транзитни точки до истинската цел, която в случая с Аржентина беше Патагония и Игуасу. За малко да отида и на Антарктида, изкушението беше голямо, защото стигнахме Ушуая, но накрая везните наклониха в посока водопадите и Рио. Иначе времето нямаше да стигне.

За темата с фотоапаратите ще отговоря тук. Тогава все още нямах ДСЛР, снимах със стар сапунер. В БА не съм се притеснявала, защото на автобуса и по тур. забележителности имаше много хора. В Рио се оглеждах през цялото време,  :) но ми направи впечатление, че имаше хора които си снимаха с големи апарати на Ипанема, та си прецени. На Захарната глава и Корковадо няма проблем за техниката, а там са най-готините гледки всъщност. Ако имаш време излез и извън Рио. Голямата престъпност и страха за техниката са една от многото причини да избягвам мегаполисите в тези държави. Обикновено в малките градове и селата този проблем го няма. Четох доста за нападенията, какво и как го правят и за двата града и ми направи впечатление, че обикновено обират пътуващи соло, двойки жени или двойки възрастни хора. Нашата група беше от 3-ма, проблем не сме имали, но не сме се и бутали между шамарите.

• Харесвам 1
Публикувано:

Вечерно танго шоу - туристическа атракция ли е само?

Шоуто много ни хареса в La Ventana(доста официална атмосфера), но има и по-импровизирани танци в квартала на тангото направо на тротоара, като шоу за пред хората насядали на външните масички.

Също разходката до Монтевидео беше приятна.

Публикувано:

@Tedy - Мерси за информацията, за мен е полезна, за туристическия автобус даже ще се опитам да си взема онлайн ако продават, но то и да го купиш онлайн, май трябва да разменяш принтирания ваучер за билет в офиса им, доста хора се оплакват от системата за купуване на билети. При нас всичко вече е фиксирано за отделните градове и държави, не мога да правя промени, можем само да решаваме как да прекараме времето във и около основните градове. Патагония е много красиво, но аз съм прекарал много време около глетчери и подобни пейзажи в Аляска и предпочетох да видим Рио и Сантиаго/Валпараисо и Виня дел Мар. За Игуасу съм оставил 2 пълни дни + един предиобед и един следобед.

Та да разбирам, че два пълни дни + половин ден смяташ за достатъчни за БА? Видях от снимките ти (публикувала си линк), че в Игуасу сте взели хеликоптера, спомняш ли си дали се отваряше прозорец или се снима само през стъкло?

Поздрави!

Публикувано:

Шоуто много ни хареса в La Ventana(доста официална атмосфера), но има и по-импровизирани танци в квартала на тангото направо на тротоара, като шоу за пред хората насядали на външните масички.

Също разходката до Монтевидео беше приятна.

Здрасти Oshko,

Aко можеш, пиши малко повече за ходенето до Монтевидео:

- с Buquebus ферибота ли ходихте? Билети на място или предварително от техният сайт?

- до пристанището за ферибота предполагам се ходи с такси, на връщане (май някъде към 21:30 - 22:00 ч пристигаше) лесно ли се намира такси, за обратно до хотела в БА?

- в самото Монтевидео имахте ли някакъв тур или просто сами се мотахте? Гледам, че има 2 обиколни автобуса - един на компанията за фериботите Buquebus и един двуетажен, и двата имат различни спирки.

- да препоръчаш места за гледане в Монтевидео - парламента им изглежда доста интересен, може и да се влиза вътре, площадът на независимостта и старият град изглеждат също интересни...

- от гледна точка на сигурност как го намираш града?

Поздрави!

Публикувано:

2 дни бяха достатъчни за мен, защото не съм смятала да разгледам всичко в града.

Прозорецът на хеликоптера е отворен и можеш да снимаш стига да се паднеш до него. Има и място по средата на задната седалка.

Публикувано:

Буенос Айрес е странен град, уж си в Южна Америка, пък на някои места се чувстваш като в Лондон, на някои като в Италия...

Шоуто си мисля, че трябва да се види, все пак не върви без танго в Буенос Айрес. Не е нужно да е туристическа атракция. Минете през Кафе Тортони, дори да не гледате танго там, много приятно място в стил Ар Деко.

Има и милонга клубове, където няма шоу, а просто местните си танцуват.

Ла Бока си е баш капан за туристи, но пък пак е едно от нещата, с които е известен града. Фотогенично е. Дотам метрото не ходи обаче.

На мен ми хареса Пуерто Мадеро, пристанището е възстановено, складовете са направени на ресторанти. Има един мост на Калатрава. Аз се чувствах като в Доклендс в Лондон. Същото нещо са направили в Белем, Бразилия.

До Уругвай не съм ходил, но Колония дел Сакраменто е бразилска колония, с бразилска колониална архитектура. Май си е истинско, просто е реставрирано.

Публикувано:

2 дни бяха достатъчни за мен, защото не съм смятала да разгледам всичко в града.

Прозорецът на хеликоптера е отворен и можеш да снимаш стига да се паднеш до него. Има и място по средата на задната седалка.

Как става разпределението на местата? Теглят всеки и в зависимост от килограмите казват къде да седне (за да се балансира машината, така правят примерно в Дубай) или кой където свари? Спомняш ли си колко струваше полета?

Публикувано:

Нямам спомен колко струваше, ще питам половинката. Не теглят, но на око преценяват за баланс. Имаше 4 места, 3 отзад и 1 до пилота. Стоях отзад най-вдясно и позицията беше много добра. Сутрин рано е по-добре да се лети, времето е по-ясно, след обед имаше мараня и видимостта не беше така добра.

• Харесвам 1

Буенос Айрес е странен град, уж си в Южна Америка, пък на някои места се чувстваш като в Лондон, на някои като в Италия...

Шоуто си мисля, че трябва да се види, все пак не върви без танго в Буенос Айрес. Не е нужно да е туристическа атракция. Минете през Кафе Тортони, дори да не гледате танго там, много приятно място в стил Ар Деко.

Има и милонга клубове, където няма шоу, а просто местните си танцуват.

Ла Бока си е баш капан за туристи, но пък пак е едно от нещата, с които е известен града. Фотогенично е. Дотам метрото не ходи обаче.

На мен ми хареса Пуерто Мадеро, пристанището е възстановено, складовете са направени на ресторанти. Има един мост на Калатрава. Аз се чувствах като в Доклендс в Лондон. Същото нещо са направили в Белем, Бразилия.

До Уругвай не съм ходил, но Колония дел Сакраменто е бразилска колония, с бразилска колониална архитектура. Май си е истинско, просто е реставрирано.

Мерси за отговора, за БА съм чувал, че е като в Европа, даже казват, че прилича на Париж с широките булеварди, повечето интересни сгради май са на италиански архитекти или поне с такъв произход (много италианци там), това до някаква степен намалява интереса ми към града, но е добре да се види, все пак. Кафе Тортони съм го букмарквал, мерси за потвърждението, сега вече наистина ще отидем да го видим.

Пуерто Мадеро изглежда да е интересно и характерно място в града. За Реколета квартала и гробището нещо можеш ли да кажеш като мнение?

Колония дел Сакраменто май това му е единственното интересно, че е минавало от португалски в испански ръце и е било някакъв буфер м-у двете колониални сили, за Бразилия съм гледал филми за малки колониални градове с много интересни едноетажни постройки, но тук не ми изглеждат такива... разни стари коли направени като част от кафенета, малко смукано от пръстите ми изглежда...

Поздрави!

Публикувано:

Нямам спомен колко струваше, ще питам половинката. Не теглят, но на око преценяват за баланс. Имаше 4 места, 3 отзад и 1 до пилота. Стоях отзад най-вдясно и позицията беше много добра. Сутрин рано е по-добре да се лети, времето е по-ясно, след обед имаше мараня и видимостта не беше така добра.

От хотела ли го взехте тура или направо взехте такси до хелипада и там на място чакахте?

Това за времето е много добър съвет, правил съм хеликоптерен тур след обяд с доста мараня, на видео не си личи много, но на снимки си личи и бая обработка искат после за да се премахне ефекта на маранята до някаква степен...

Публикувано:

Здрасти Oshko,

Aко можеш, пиши малко повече за ходенето до Монтевидео:

- с Buquebus ферибота ли ходихте? Билети на място или предварително от техният сайт?

- до пристанището за ферибота предполагам се ходи с такси, на връщане (май някъде към 21:30 - 22:00 ч пристигаше) лесно ли се намира такси, за обратно до хотела в БА?

- в самото Монтевидео имахте ли някакъв тур или просто сами се мотахте? Гледам, че има 2 обиколни автобуса - един на компанията за фериботите Buquebus и един двуетажен, и двата имат различни спирки.

- да препоръчаш места за гледане в Монтевидео - парламента им изглежда доста интересен, може и да се влиза вътре, площадът на независимостта и старият град изглеждат също интересни...

- от гледна точка на сигурност как го намираш града?

Поздрави!

- с Buquebus ходихме, мисля, че взехме билетите онлайн

- ходихме пеша до пристанището по спомен, иначе и таксита сме взимали в града, бяха си нормални и като цена и всичко. Не сме се връщали, летяхме направо после от Монтевидео за Игуасу.

- в Моневидео - старият град, по малките улички е приятно, ние обичаме такива места, също и там спахме, навсякъде има туристическа полиция, почти на всеки ъгъл, явно има проблеми със сигурността, предупредиха ни от хотела в каква посока да не ходим вечерта. Видяхме един стар небостъргач Palacio Salvo Tower, който се оказа, че по едно време е бил най-високата сграда в Южна Америка, също Teatro Solis, колкото за един ден там, това си спомням.

• Харесвам 1
Публикувано:

:)  От хостела имахме удобен градски автобус и ползвахме него. Хеликоптерите са до входа на Игуасу. Първо щяхме да летим следобед, но заради маранята се отказахме и сутринта с отварянето бяхме на линия. Така, че тур нямаше, сами си отидохме и т.н.

• Харесвам 1
Публикувано:

- с Buquebus ходихме, мисля, че взехме билетите онлайн

- ходихме пеша до пристанището по спомен, иначе и таксита сме взимали в града, бяха си нормални и като цена и всичко. Не сме се връщали, летяхме направо после от Монтевидео за Игуасу.

- в Моневидео - старият град, по малките улички е приятно, ние обичаме такива места, също и там спахме, навсякъде има туристическа полиция, почти на всеки ъгъл, явно има проблеми със сигурността, предупредиха ни от хотела в каква посока да не ходим вечерта. Видяхме един стар небостъргач Palacio Salvo Tower, който се оказа, че по едно време е бил най-високата сграда в Южна Америка, също Teatro Solis, колкото за един ден там, това си спомням.

Мерси, много полезна информация!

Публикувано:

:)  От хостела имахме удобен градски автобус и ползвахме него. Хеликоптерите са до входа на Игуасу. Първо щяхме да летим следобед, но заради маранята се отказахме и сутринта с отварянето бяхме на линия. Така, че тур нямаше, сами си отидохме и т.н.

Мерси, картината се пооформи в главата ми :)

Публикувано:

Ами Реколета не ми изпъква с нищо като квартал. Там видяхме гробището, разбира се. Може да ти е интересно, знам ли, нещо не ме впечатли особено, и по-хубави гробища съм виждал  :)

Това е църквата при гробището

000027.JPG

Сложили са английски телефонни кабини, странна работа ми се видя как дори нарочно търсят чужда идентичност

000028.JPG

000040.JPG

Ла Бока

000038.JPG

000037.JPG

Пуерто Мадеро

000019.JPG

Хеликоптерните турове в Игуасу са пред входа на бразилския парк. Може просто да отидеш на място и да платиш, поне едно време нямаше голям наплив. Пак пред входа на парка има един зоопарк с птици, който ми беше интересен, има големи клетки с пресъздадена околната среда и птиците си летят вътре, влиза се при тях.

Там има един автобус, който върви от града покрай доста хотели, летището та до парка, такси не съм ползвал. Друго нещо, което туристите посещават е язовира Итайпу с ВЕЦ-а на река Парана, огромен е и дава много голяма част от електроенергията за Бразилия и 90% от тока за Парагвай. Аз не ходих де.

Като минаваш от Аржентина в Бразилия гледай да спрете на границата и да ти подпечатат паспорта. Дават и едно листче, което го искат на излизане и ако не влезеш легално може да имаш проблеми на излизане. Такситата понякога не спират на границата.

• Харесвам 3
Публикувано:

@neuromancer - мерси, както винаги топ снимки!

Ние като минаваме границата с Игуасу от Аржентина в Бразилия, няма да се връщаме пак в Аржентина (ще гледаме да спрем да ни подпечатат де, то сигурно това листче ще ни трябва като излитаме от Рио за Париж).

За хеликпотерите ще помислим, добре е да имаме информацията, самите водопади се виждат много добре и без хеликоптер (не е като водопадите Виктория, където е една дълбока клисура и няма директен фронтален изглед) и ако трябва да избираме м-у хеликоптер в Рио или Игуасу, май бих избрал Рио. Мерси за инфото де...

Аз нещо друго се сетих, бях гледал обява на някаква агенция в БГ за организирана екскурзия до Рио/Игуасу/Буенос Айрес (не за друго, ами да видя колко пари искат и да сравня със самоделно правено пътуване), та ми направи впечатление, че искаха 2 снимки паспортен формат. Интересно за какво ли, аз си мисля, че Бразилия, Аржентина, Чили и Уругвай са безвизови за българи. Някой има ли идея дали се искат някакви снимки паспортен формат за някоя от тези държави и за какво биха били?

Публикувано:

Хеликоптерните турове в Игуасу са пред входа на бразилския парк. Може просто да отидеш на място и да платиш, поне едно време нямаше голям наплив. Пак пред входа на парка има един зоопарк с птици, който ми беше интересен, има големи клетки с пресъздадена околната среда и птиците си летят вътре, влиза се при тях.

Като каза за парка, да вметна, че се разочаровах, не че е лош, но очаквах парк с птиците на свобода, някаква такава екзотика, а не да са в клетки, наистина клетките са огромни, но все пак си е вид зоологическа градина. 

Изобщо диви животни в Южна Америка не видях, като изключим тези, дето ти крадат санвича от ръцете :) има такива, да внимаваш.

Такситата понякога не спират на границата.

А пък за такситата се сетих, че може да се вземе доста безгризно и разходка до Парагвай, няма както да се види в този граничен град, май беше и доста престъпен по информация от нета, но ей така за тръпката от нова държава.

• Харесвам 1
Публикувано:

Нищо не искат, нямам идея за какво са тия снимки. Може да не са си обновили страницата или те да ползват снимките. (За Уругвай не гарантирам, не съм ходил).

Точно за излизането през Рио ще ти трябва печата. Те са малко небрежни по сухоземните КППта, а на летищата не.

Имаше стачка на федералната полиция и бяха оставили с дни границата с Парагвай без човек, на свободен достъп. По същото време твърдят, че почти всички наркотици и оръжие влизат от Парагвай.

Публикувано:

За животните, зависи къде си бил, аз съм виждал много. В парка Игуасу има много варани, тукани също съм виждал. Езерото Пампуля в Бело Оризонте е пълно с птици и капибари, в парковете има маймунки. Въобще не отварям дума за Патагония или Пантанал. 

Публикувано:

И аз това имах предвид тукани, маймунки, явно съм нямал късмет, иначе тукани имаше в парка, но не и на свобода. Видях една змия доста голяма близо до реката.

Като казах Южна Америка, всъщност освен Игуасу съм бил само по градовете, така че стана малко подвеждащо изказването, идеята ми беше да кажа, че ако някой очаква много животни като в Африка, ще се разочарова.

Публикувано:

Туристическият автобус обикаля почти всички интересни места в града и предвид сравнително големите разстояния ми се стори доста подходящ за първоначално запознаване с града. На билета, който се продава на място е отбелязан най-ранния час за качване (става въпрос за първото ползване на автобуса) и може да се наложи чакане, особено сутрин.

За предварително закупуване на малко по-евтини билети до Колония дел Сакраменто може да се използва http://www.seacatcolonia.com. Те продават билети както за собствените си фериботи, така и за тези на Buquebus, които тръгват от един и същи терминал. Не бива да се купува през английската версия (въпреки, че на пръв поглед може), а през испанската.

• Харесвам 1

За животните, зависи къде си бил, аз съм виждал много. В парка Игуасу има много варани, тукани също съм виждал. Езерото Пампуля в Бело Оризонте е пълно с птици и капибари, в парковете има маймунки. Въобще не отварям дума за Патагония или Пантанал. 

За Пантанал бях останал с впечатлението, че ако отидеш за 4-5 дни на точните места, имаш едва ли не шанс 50/50 да видиш и снимаш ягура на свобода (гледах снимки на един сафари форум май трябва да се регистрираш за да виждаш снимките, но не досаждат с мейли изобщо).

Ето линкове с пътеписи и снимки на ягуари в Панталал от този сайт - пътепис 1, Пътепис 2, едно друго Бразилско сафари

Това е пътеписа на един страхотен фотограф от сафари в Пантанал, а това е линк към сайта му със снимки на диви животни в Африка, има и от Бразилия (Пантанал).

Та от тези линкове и от разни сайтове по нета за сафарита в Пантанал бях останал с впечатлението, че има голям шанс да се види ягуар ако отиде човек, но скоро гледах филм на Би Би Си за ягуарите и там един Бразилски изследовател на ягуари каза, че за 10 години активна дейност в тази насока е виждал ягуар на свобода 8 пъти...

Гледам, че и ти нямаш сниман ягуар, наистина ли токова рядко се вижда? Знам, че каубоите ги избиват като ловуват на добитък и са много наплашени...

Публикувано:

Туристическият автобус обикаля почти всички интересни места в града и предвид сравнително големите разстояния ми се стори доста подходящ за първоначално запознаване с града. На билета, който се продава на място е отбелязан най-ранния час за качване (става въпрос за първото ползване на автобуса) и може да се наложи чакане, особено сутрин.

За предварително закупуване на малко по-евтини билети до Колония дел Сакраменто може да се използва http://www.seacatcolonia.com. Те продават билети както за собствените си фериботи, така и за тези на Buquebus, които тръгват от един и същи терминал. Не бива да се купува през английската версия (въпреки, че на пръв поглед може), а през испанската.

Благодаря за информацията, ще ми бъде много полезна!

Бях останал с впечатлението, че могат да се вземат билети за ферибота до Монтевидео и Колония от сайта на Buquebus директно, но не съм пробвал.

Имаш ли спомен на двуетажния автобус от коя страна (лява/дясна) е по-добре да се седи?

Публикувано:

Благодаря за информацията, ще ми бъде много полезна!

Бях останал с впечатлението, че могат да се вземат билети за ферибота до Монтевидео и Колония от сайта на Buquebus директно, но не съм пробвал.

Имаш ли спомен на двуетажния автобус от коя страна (лява/дясна) е по-добре да се седи?

Билетите могат да се купуват и директно от сайта на Buquebus, но там няма толкова изгодни цени при по-ранна онлайн покупка, или поне така беше преди време. Нямам спомен от коя страна на двуетажния автобус е по-добре да се стои. Повечето булеварди в града са много широки и има значително отстояние до сградите, но може би все пак дясната страна е за предпочитане.

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.