achieva Публикувано: 22 юни, 2018 Публикувано: 22 юни, 2018 Здравейте! Моля за съвет. Обмислям пътуване с автомобил от ГКПП Малко Търново през Турция за Гърция (Кавала). Интересувам се: 1. Колко и кои са ГКПП между Гърция и Турция? 2. Ако има избор, от кое ГКПП е за предпочитане да се мине? 3. До кое ГКПП между двете държави пътищата са по-добри като състояние и завои? 4. Може ли до Турция да се пътува с лична карта или само с паспорт? Предварително благодаря на отзовалите се.
Mary Публикувано: 22 юни, 2018 Публикувано: 22 юни, 2018 преди 19 минути , achieva каза: 4. Може ли до Турция да се пътува с лична карта или само с паспорт? Само с паспорт. 4
dimitrov6 Публикувано: 22 юни, 2018 Публикувано: 22 юни, 2018 До Одрин има КПП с Гърция.Не съм минавал,но имаше колоездачен пробег Свиленград-Одрин оттам.🙂 3
lamerz1912 Публикувано: 22 юни, 2018 Публикувано: 22 юни, 2018 Според мен лятото не е много подходящо да си причиняваш минаване през турски гранични пунктове. В момента е лудница заради изборите този уикенд, скоро ще почнат да се прибират гастербайтерите, а в средата на август ще е Байряма. Аз лично ежемесечните разходки до Одрин всяко лято ги спирам поне до средата на септември. През Турция задължително ти е нужен паспорт. Като при влизане и излизане ще има сериозни проверки, освен ако нямаш късмет или не минаваш късно по нощите. Ако има вариант да си минеш през България и от директно в Гърция няма да имаш разправии по границата. Преминаването между двете страни е супер улеснено. Ако пропуснеш преминаване през Турция, от България в Гърция имаш 2 основни варианта: Капитан Петко войдова (до Свиленград) и през Маказа (през Кърджали). 3
achieva Публикувано: 22 юни, 2018 Автор Публикувано: 22 юни, 2018 (редактирано) Благодаря на всички за мненията. Гастарбайтерите не минават ли всъщност основно през Свиленград? Надявам се шумотевиците около изборите да са отминали преди да тръгнем - някъде около 10 юли без фиксирана програма. Присетих се и още нещо - има ли винетки в Турция? Редактирано 22 юни, 2018 от achieva
epetkov Публикувано: 22 юни, 2018 Публикувано: 22 юни, 2018 (редактирано) преди 2 часа, achieva каза: ГКПП Малко Търново през Турция за Гърция (Кавала). Интересувам се: Горещо Ви съветвам да НЕ предприемате пътуване от България до Гърция през Турция, защото по метода на оценка на риска на турската гранична полиция при излизане от Турция вашето име ще светне в червен цвят на турските монитрите и ще бъдете подложени на щателен контрол , а колата ви поставена на канал за цялостна провека от служители на турските митници. Има в интернет отчети(разкази) на хора, които не са били информирани за този нюанс и са се изнервили страшно. Спестете си нервите и главоболията! Редактирано 22 юни, 2018 от epetkov 4
lamerz1912 Публикувано: 22 юни, 2018 Публикувано: 22 юни, 2018 От Турция посока Гърция знам, че има 2 пункта. Единият е до Одрин, другия е доста по на юг. Ако ще минаваш през Турция, по-добре ползвай този южния. Последния турски град е Ипсала и в Гърция се влиза близо до Александрополис, от там до Кавала е само магистрала. Този маршрут според гугъл мапс е 420 км, докато ако минете през Кърджали и Маказа, там разстоянието е 530км, но изпускате 2-та гранични пункта в Турция и имате само един пункт с Гърция. 3
lamerz1912 Публикувано: 22 юни, 2018 Публикувано: 22 юни, 2018 В Турция няма винетка, плаща се единствено ползването на магистрали. Но мисля, че маршрута по-който ще минете от Малко Търново до границата няма магистрала. Иначе за ползването на магистрала се купува стикерче, което се залепя на предното стъкло на автомобила. Първоначалното зареждане е около 50-60 лв (ако не се бъркам). При влизане и излизане от магистрала се засича и си дърпа нужната сума за участъка от магистралата, която сте ползвали.
achieva Публикувано: 22 юни, 2018 Автор Публикувано: 22 юни, 2018 Още веднъж благодаря за мненията и съветите на всички. Размислихме. Няма да си го причиним, особено с децата. Минавали сме преди години през Малко Търново, но не сме влизали в Гърция. 2
lesy Публикувано: 22 юни, 2018 Публикувано: 22 юни, 2018 Потеърждавам за щателните проверки като влезеш през България, а излезеш през Гърция. Ако светне системата им, колата трябва да мине през рентген. Целиятбагаж се изважда, а в паспорта на шофьора слагат черен печат през кое КПП е минавал рентген. А не навсякъде има и трябва и да пътуваш до там с полицай в колата. 2
Tim Публикувано: 22 юни, 2018 Публикувано: 22 юни, 2018 (редактирано) преди 1 час, epetkov каза: България до Гърция през Турция Направихме го веднъж и то през пункта до Одрин преди няколко години с деца, беше ни по напряко от Варна. Границата е буквално на края на град Одрин, квартал Karaağaç и малко след него. Граничния пункт е много малък, направо невзрачен и ненатоварен. Не знам защо, но по някаква тяхна логика на граничният пункт много държаха да ме върнат в България и там да влезна в Гърция. Върнаха ни, но не ги бях разбрал /само турски/ и си помислих, че просто граничният пункт е някъде другаде. Въртях, търсих и местните хора питах, но всички ми показваха, че това е посоката, навигацията също там водеше. Тръгнах обратно и се върнах на пункта, този път бях сигурен, че това е границата защото видях и смяна на граничарите. Да си призная направо бях побеснял, че съм се въртял напразно около час, както и много път ни чакаше, направо отидох и поисках да говоря с началника на смяната. Това ги стресна, дойде човека, поговорихме си и ни пуснаха вече без никакви проблеми. Когато отивахме обратно тъкмо връщаха една друга българска кола, те като ни видяха, че сме настоятелни да минем и също не се дадоха и минаха 🙂 преди 3 часа, achieva каза: само с паспорт Само с паспорт. Пълномощно за колата ако собственика не е между пътуващите. преди 3 часа, achieva каза: като състояние и завои Пътя си беше ОК и без завои. Редактирано 22 юни, 2018 от Tim 3
Alexander Публикувано: 23 юни, 2018 Публикувано: 23 юни, 2018 преди 9 часа, epetkov каза: Горещо Ви съветвам да НЕ предприемате пътуване от България до Гърция през Турция, защото по метода на оценка на риска на турската гранична полиция при излизане от Турция вашето име ще светне в червен цвят на турските монитрите и ще бъдете подложени на щателен контрол , а колата ви поставена на канал за цялостна провека от служители на турските митници. Има в интернет отчети(разкази) на хора, които не са били информирани за този нюанс и са се изнервили страшно. Спестете си нервите и главоболията! Това някакво легенди ли са? Миналото лято влязох от България в Турция през главното КПП, имаше доста хора и ми отне 1,5-2 часа чакане. Опашката в обратна посока беше двойна и реших, че няма да се връщам по същия път. Изкарах половин ден в Одрин, след това влязох в Гърция през КПП-то до самия град. Кара се 20-25км в гръцко и след това се влиза в България. И двата пункта ги минах много бързо и никой не ме е проверявал изобщо, камо ли щателно с канали и чудеса. 4
epetkov Публикувано: 23 юни, 2018 Публикувано: 23 юни, 2018 преди 6 часа, Alexander каза: Миналото лято преди 6 часа, Alexander каза: Опашката в обратна посока беше двойна Понеже си пътувал в пиковия период на преминаване на турските гастербайтери, си имал късмет. Ако беше пътувал през друг период на годината, пътуването ти щеше да бъде много по-различно! Ето един пример на ужасно пътуване: http://7plus7.net/2015/07/01/не-излизайте-през-пазаркуле-ако-сте-вл/
Betisha Публикувано: 23 юни, 2018 Публикувано: 23 юни, 2018 (редактирано) Всяка година ходим на море в Гърция като минаваме през Турция - през Малко Търново - Лозенград - Кешан - Гърция. Пътят е повече от приличен. Докато стигнем Кешан минаваме 3 турски села. От Кешан до гръцката граница е около 15-20 км. В тази посока в разгара на лятото по този път няма почти никакъв трафик. Може би чак към края на август когато гастербайтерите се връщат в Германия. В обратната посока обаче, когато се прибират в Турция, границата наистина е задръстена. Никога не са ни отклонявали за x- ray. Редактирано 23 юни, 2018 от Betisha
Victoria Публикувано: 23 юни, 2018 Публикувано: 23 юни, 2018 (редактирано) 7 hours ago, Alexander said: Това някакво легенди ли са? Миналото лято влязох от България в Турция през главното КПП, имаше доста хора и ми отне 1,5-2 часа чакане. Опашката в обратна посока беше двойна и реших, че няма да се връщам по същия път. Изкарах половин ден в Одрин, след това влязох в Гърция през КПП-то до самия град. Кара се 20-25км в гръцко и след това се влиза в България. И двата пункта ги минах много бързо и никой не ме е проверявал изобщо, камо ли щателно с канали и чудеса. Нашите преди години правиха същия номер точно поради безумните опашки на връщане и също не са имали драми с минаването през друг пункт. (точно същите - Капитан Андреево на отиване, на връщане през този до Одрин към Гърция) Това не изключва, разбира се, да има няколко фактора, при които да те отчетат за подозрителен и единият от тях да е минаването през различни пунктове, но може и да няма нищо общо. Някой знае ли за човек, на когото да са му го казали в прав текст? Редактирано 23 юни, 2018 от Victoria
Yavor Публикувано: 11 юли, 2018 Публикувано: 11 юли, 2018 @achieva - Влезнах в Турция през Малко Търново и днес минах от Турция в Гърция през граничен пункт Ipsala. Минаването отне петнадесетина минути и за двете граници, а преди мен имаше 5 коли. 5
Polina Публикувано: 11 юли, 2018 Публикувано: 11 юли, 2018 На 23.06.2018 г. в 10:49, epetkov каза: Понеже си пътувал в пиковия период на преминаване на турските гастербайтери, си имал късмет. Ако беше пътувал през друг период на годината, пътуването ти щеше да бъде много по-различно! Ето един пример на ужасно пътуване: http://7plus7.net/2015/07/01/не-излизайте-през-пазаркуле-ако-сте-вл/ Това е клипче от 2015 година. Доста е остаряло за пример. Пък на всеки късмета е различен. Аз познавам хора, които в един ден са влизали и излизали през Капитан Андреево и са били проверявани. 2
epetkov Публикувано: 12 юли, 2018 Публикувано: 12 юли, 2018 преди 7 часа, Yavor каза: и днес минах от Турция в Гърция В един и същ ден ли влезнахте и излязахте от Турция?
epetkov Публикувано: 12 юли, 2018 Публикувано: 12 юли, 2018 преди 51 минути , Yavor каза: излезнах на 11 юли Бях убеден, че са различни дните на влизане и излизане. Затова и попитах. Неприятностите възникват когато в един и същ ден се влиза в Турция от България и се излиза от Турция в Гърция.
TheLawyer90 Публикувано: 13 юли, 2018 Публикувано: 13 юли, 2018 На мен също ми е е случвало да вляза в Турция през Капъкуле и да изляза същия ден през Пазаркуле (КПП-то с Гърция, което е точно до Одрин). Никакви проблеми. Не знам как работи системата им, а и цитираният линк по-горе не изглежда като достоверен източник. Не бих посмял да твърдя, че всеки, който влиза в Турция от България и излиза през Гърция ще има проблеми. Винаги е възможно да те оценят като рисков пътник, но е малко пресилено да се твърди, че със сигурност ще те бавят и проверяват. 3
epetkov Публикувано: 13 юли, 2018 Публикувано: 13 юли, 2018 преди 4 часа, TheLawyer90 каза: също ми е е случвало да вляза в Турция през Капъкуле и да изляза същия ден през Пазаркуле (КПП-то с На много хора им се случвало да осъществят пътуване от България до Гърция през Турция без да имат проблеми. Но е важно да се знае кога е било това? Проблемите започват от 2015 година. Преди това не е имало подобни неприятности. Дори вероятността за тотална проверка да е само 20-25% струва ли си да се пътува алла руска рулетка при положение, че между България и Гърция се осъществява формален контрол на личните карти?
tom777 Публикувано: 13 юли, 2018 Публикувано: 13 юли, 2018 Ако все пак си решила да пътуваш, това е линк за камерите. https://trakya.gtb.gov.tr/saha-canli-goruntu/canli-kameralar Не можах да открия на английски. Ако е възможно пътувай през седмицата и в часовете с по-нисък трафик. 4
spand Публикувано: 14 август, 2018 Публикувано: 14 август, 2018 Искам да попитам защо гърците влизат в Турция само с лична карта, а на нас ни искат паспорт. С приятели от Гърция решихме да идем до Одрин през КПП Гърция - Турция, аз си приготвих паспорта и влезнах с него, а двамата ми приятели ги пуснаха само с ЛК (те нямат паспорти) и знаеха, че могат да влезнат така.
TheLawyer90 Публикувано: 14 август, 2018 Публикувано: 14 август, 2018 Турция позволява на гражданите на някои държави (сред които е и Гърция) да влизат само с лична карта. Има и такива, които могат да влизат с изтекли паспорти, но явно България не е сред тях. Повече информация на страницата на тяхното МВнР: http://www.mfa.gov.tr/countries-whose-citizens-are-allowed-to-enter-turkey-with-their-national-id_s.en.mfa 4
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега