Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 14 часа, Дани Магелани каза:

Когато чист (не първо, второ,трето поколение емигрант) американец 

Душа, “чист американец” звучи като оксиморон. На всеки предците му са дошли от някъде 😉

Предложение - може би е добре да се отвори нова тема, където да се споделя актуален личен опит при влизане в САЩ с оглед на всички неща, които се случват в момента. 

Публикувано:
Преди 1 час, Травеолани каза:

Кофти е наистина като те забавят, като те сложат в някакви стаички, като те разпитват, като ти ровят в багажа. Едва ли има пътешественик, на който не му се е случвало някое от тези неща при пътувания в различни държави. Определено ти нараняват егото и за да се почувстваш по-добре за себе си, почваш да навлизаш в крайни изказвания, обобщения и преувеличения и оставяш емоциите да надделеят.

.

Случвало ми се да ми ровят багажа и да ме разпитват и на други летища, но не е и да ме сложат в някаква стаичка с дрогирани неадекватни типове. Точно по тази причина нямам желание да ходя в САЩ и Израел, нищо, че и на двете места имам близки роднини от 30 години. Срещаме се или в България или в трети страни.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 10 часа, Травеолани каза:

Граничните полицаи следват процедури и правила. През тях минават на ден хиляди хора и те са там да си вършат работата. Със сигурност има хора, които са в някакво нарушение и тяхната работа е да идентифицират тези хора. Аз не бих го приемала лично. Също така, ако някой по някаква причина им се стори подозрителен, имат право да направят допълнителни проверки. Много хора се притесняват и се спичат само от факта, че са на граница или че влизат в дадена държава и без да осъзнават се държат все едно има нещо нередно. От това, което съм чувала (не общовалидно разбира се) от познати с канадски паспорти, сам мъж е подозрително, двама мъже също е подозрително. Спират ги и ги подлагат на допълнителни проверки. Понякога допълнителните проверки са на случаен принцип.

Кофти е наистина като те забавят, като те сложат в някакви стаички, като те разпитват, като ти ровят в багажа. Едва ли има пътешественик, на който не му се е случвало някое от тези неща при пътувания в различни държави. Определено ти нараняват егото и за да се почувстваш по-добре за себе си, почваш да навлизаш в крайни изказвания, обобщения и преувеличения и оставяш емоциите да надделеят.

Миналият месец се върнахме от Хаваи и на летището като ни гледаха паспортите, най-отгоре беше на голямата дъщеря паспорта (на 13 г). Човека я пита дали това и е името като от паспорта и тя толкова се притесни, че я е заговорил (защото е на 13 и е супер притеснителна), че взе да гледа мен и баща си и мълчеше. Накрая само кимна за „Да“. Аз веднага видях как той извеждъж застана на щрек, все едно ние не сме родителите и взе да ни пита дали вие сте родителите и след това ме попита на коя дата е родена дъщеря ви. Аз съответно вече бях супер притеснена също и буквално за секунда без малко да забравя датата на раждане. Още повече че тук казват първо месеца, после датата и годината, а на мен ми идва от вътре да го кажа на български – ден, месец година. Някак си се осъзнах и казах датата, после и на другото дете дата на раждане. Пусна ни, усмихна ни се, никога досега не са ме питали такива неща. Аз обясних после на детето как тя изглеждаше отстрани и че сме на граница и така нататък.

Та на граници, независимо кои, аз мълча, слушам и отговарям само на въпросите, които са ми зададени. Не правя small talk, не се обяснявам излишно, защото всичко това води до повече въпроси.

Ето това дотук е най-правилното обяснение на ситуациите по имиграционните проверки. Всичко останало е лична интерпретация на случки. 

• Харесвам 1
Публикувано:

То се усеща кога граничния е склонен да се шегува.Не мисля че трябва и да сме пълни бастуни , ако отсрещната страна подхване инициативата.Често се е случвало.В Мадрид един поиска следващия път да му донеса ракия , щото много обичал.В САЩ също съм случвал на забавни служители.В противен случай се държиш делово и няма нужда от импровизации.Виж в Израел наистина няма място за забава.В доживотния черен списък ми е , но се радвам, че съм видял това толкова наситено с история място.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 46 минути , stanimir каза:

То се усеща кога граничния е склонен да се шегува.Не мисля че трябва и да сме пълни бастуни , ако отсрещната страна подхване инициативата.Често се е случвало.В Мадрид един поиска следващия път да му донеса ракия , щото много обичал.В САЩ също съм случвал на забавни служители.В противен случай се държиш делово и няма нужда от импровизации.Виж в Израел наистина няма място за забава.В доживотния черен списък ми е , но се радвам, че съм видял това толкова наситено с история място.

А на някой граничният да му е подарявал вино? Ама на излизане от страната, не като в Грузия на влизане.

Писал съм го някъде, но в Йордания на излизане граничният ми вика, имам подарък и ми сочи една бутилка на земята. Гледам българско вино, Черга или нещо от сорта, явно го е конфискувал от някой на влизане според мен. Взех го и се смяхме много.

• Харесвам 5
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Имам въпрос и по същество, но първо нямаше как да не прочета последните коментари в тази тема и да не споделя какво се случи с майка ми, която е със зелена карта, но от 2г. не живее в САЩ. Идва през февруари т.г. (през Чикаго) и я слагат в същата стаичка като Двуцветко. Държат я поне 2 часа, почти си изпуска полета до нас, тя се опитва да обясни на развален английски, че не живее в САЩ поради грижи за член на семейството в България, накрая й връчват документ, в който пише, че “разбира как в следващо пътуване до САЩ е възможно да й се наложи да притежава разрешително за влизане” и й пожелават “дълъг и хубав” престой с усмивка. В тази стаичка и баба ми са държали, когато за 1-ви път влизаше в страната през 2010-та. След това родителите на моята о пер и на 2 нейни приятелки също о пер от Германия пристигнаха по почти едно и също време с туристически визи - само една двойка е имала задържане, другите са влезли без проблем. Така че ситуации всякакви и преживявания с граничен контрол също.

Мен ме интересува дали някой има опит с насрочване на или очаква да мине през интервю за J1 виза от 28-ми май нататък? Проблемът е, че в бг и немските медии се казва, че администрацията на Тръмп е сложила пауза на издаването на такива визи, но на страницата на правителството това не е посочено черно на бяло. Проблемът ми е, че моята о пер иска да се прибере до Германия за седмица преди да подпишем нов договор с нея, но от агенцията (AuPair in America) са й пратили следното съобщение:

IMG_3927.png.9e92790e8445b22a7adadced4d060fc9.png

Публикувано:

погледнах в X сега и е пълно с постове от цял свят, че след 27 май не се насрочват дати за интервюта за J1 визи и всички агенции, които се занимават с такова посредничество са предупредили същото, което е получило твоето момиче

а тя има валидна виза и просто иска да си отиде за седмица в Германия, или намерението й е от там да кандидатства за нова?

за вече насрочени интервюта има голяма надежда да се състоят

• Благодаря 1
Публикувано:

Пише да не пътува в чужбина за подновяване на визата. Тоест ако няма да подновява, няма проблем, само ако ще подновява да не пътува.

Аз бих го приел сериозно това, доколкото разбирам няма да се насрочват интервюта за някакво неизвестно време.

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 25 минути , antea каза:

погледнах в X сега и е пълно с постове от цял свят, че след 27 май не се насрочват дати за интервюта за J1 визи и всички агенции, които се занимават с такова посредничество са предупредили същото, което е получило твоето момиче

а тя има валидна виза и просто иска да си отиде за седмица в Германия, или намерението й е от там да кандидатства за нова?

за вече насрочени интервюта има голяма надежда да се състоят

Хубаво е да имаш Х в днешно време 😅, аз обаче инат и не, та не! Не ми е нормално правителствени изявления да са първо там. 

Иначе тя искаше да се прибере в Де и оттам да си поднови визата, защото при напускане на САЩ след първата година от програмата, задължително трябва да подаде за удължаване, ако не напуска страната - няма проблем.

• Харесвам 1
Публикувано:

Преди малко минах граничния контрол с един единствен въпрос :

- For how long ?

Look at the camera.All set.Welcome and good stay.

Същото беше и с тези преди мен , като само едни азиатци дадоха и пръстово сканиране. Май това се прави само при първо влизане в страната ,но и те минаха за по две - три минути макс.Ясно, че като се случи с теб е много неприятно , но мисля че се случва много много рядко да правят проблем.Залагам вина на 99% в крив граничен офицер...жена му го съди за издръжка , хлапето счупило зъб , живота му е скапан ,мрази източноевропейци да пътуват повече него ,  всичко може да е .

• Харесвам 9
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Линк

Държавният департамент на САЩ съобщи, че възобновява процедурите за издаване на студентски визи, но от всички кандидати вече ще се изисква да отключат профилите си в социалните мрежи, за да могат да бъдат проверявани от правителството, предаде Асошиейтед прес.

Дипломатическото ведомство отбеляза в изявление, публикувано в сряда, че служители на американските консулства ще следят за публикации и съобщения, които могат да бъдат сметнати за враждебни към САЩ, тяхното правителство, култура, институции или основополагащи принципи.

В изявлението на Държавния департамент също така пише, че правителството е подновило спряната през май обработка на студентски визи, но добави, че могат да бъдат отхвърляни кандидатидатурите на лица, които отказват да настроят профилите си в социалните мрежи така, че да бъдат свободно достъпни, за да могат да бъдат проверявани от американското правителство. 

Администрацията на Доналд Тръмп миналия месец временно спря насрочването на нови интервюта за визи за чуждестранни студенти, които искат да учат в САЩ.

"Съгласно новите насоки консулските служители ще извършват цялостна и задълбочена проверка на всички кандидат-студенти и посетители на обменни начала", пише още Държавният департамент.

• Шок 3
  • Браво 2
  • Смея се 2
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 16 минути , stanimir каза:

Държавният департамент на САЩ съобщи, че възобновява процедурите за издаване на студентски визи, но от всички кандидати вече ще се изисква да отключат профилите си в социалните мрежи, за да могат да бъдат проверявани от правителството, предаде Асошиейтед прес.

Дори Северна Корея, Еритрея и Науру не са стигнали такива висоти. 

• Харесвам 4
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 2 часа, stanimir каза:

Линк

Дипломатическото ведомство отбеляза в изявление, публикувано в сряда, че служители на американските консулства ще следят за публикации и съобщения, които могат да бъдат сметнати за враждебни към САЩ, тяхното правителство, култура, институции или основополагащи принципи.

В изявлението на Държавния департамент също така пише, че правителството е подновило спряната през май обработка на студентски визи, но добави, че могат да бъдат отхвърляни кандидатидатурите на лица, които отказват да настроят профилите си в социалните мрежи така, че да бъдат свободно достъпни, за да могат да бъдат проверявани от американското правителство. 

Администрацията на Доналд Тръмп миналия месец временно спря насрочването на нови интервюта за визи за чуждестранни студенти, които искат да учат в САЩ.

"Съгласно новите насоки консулските служители ще извършват цялостна и задълбочена проверка на всички кандидат-студенти и посетители на обменни начала", пише още Държавният департамент.

Съвсем нормално. Немалко държави си изпатиха от каква ли не сган, която възприема свободата като слободия и всяка държава има право да се защитава и да взима мерки.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 3 часа, stanimir каза:

Сутринта споделих тази информация с големия ми син и се изненадах от неговата реакцията. Крайно време било според него, да се вкара ред в отиващите да учат там и да не допускат всякакви "екземпляри" в университетите. 

Изненадах се честно казано, защото очаквах да има вопли за свободата и т.н., но явно видяното лично от него в Щатски университи е формирало мнението му. 

Мен не ме радва такавя мярка, но все пак е надежда за много деца да могат да сбъднат мечтите си за обучение там. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Е, те ако не могат да ми разгледат Фейсбук-а без аз да го отключа са за никъде. Всеки ще си прави по някой фиктивен и т.н.

Публикувано:

Всяка държава може да налага каквито иска ограничения и Брани е много прав за разградения двор на германската лелка.

Ако може да споделяш нещо във ФБ с приятелите си , а не може да го споделиш с правителството на САЩ , нека те ти дадат диплома. Има толкова други държави децата да се дипломират свободни.

Със сигурност могат да проверят всеки профил , но вероятно го правят само за сериозно подозрителни лица и има някакъв ред за достъп даден от технологичните компании 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 5 часа, Двуцветко каза:

Дори Северна Корея, Еритрея и Науру не са стигнали такива висоти. 

Може би защото не се забелязва някакъв голям наплив от студенти за там 🙂

• Шок 1
Публикувано:
Преди 1 час, stanimir каза:

Ако може да споделяш нещо във ФБ с приятелите си , а не може да го споделиш с правителството на САЩ , нека те ти дадат диплома. Има толкова други държави децата да се дипломират свободни.

на мен не ми става много ясно каква е връзката с отношението на студент към избрания (по правило частен) университет и правителството/други институции, чиито представители се сменят през 2-4 години? още повече във времена, в които университетите имат също не особено положително отношение към президента, то е очевадно, че ги понаказват, а не че толкова си ограждат двора

жалко че май няма предвидени бонус-точки за pro-maga коментари и постове, да намажат нещо пък активистите

Публикувано:

съвсем очевидно е, че не искат да допускат враждебни към държавата си хора в нея

поне това е идеята, а не дали са pro-maga или контра, а какво ще е изпълнението...

• Харесвам 2
Публикувано:

Ясно си спомням, че когато подавахме D-160 за подновяване на визите ни през 2023 г. искаха да посочим личен акаунт в соц.мрежи и много се чудехме какво да пишем, защото нямаме фейсбук. Мъжът ми си даде линкедин профила, а аз моя в инстаграм. Колко са ги гледали тогава не знам, моят е заключен, но нямахме проблеми. То вярно, че да подновяваш виза е различно от това да кандидастваш за нова при това за студентска, но не е ново това изискване. Доколко ще им помогне да направят правилния подбор е друга тема, по-скоро за мен е прах в очите, колкото да оправдаят поредното канселиране на поредната хрумка на президента им.

Спойлер

Trump has canceled the cancellation of the previously canceled order he signed to cancel everything previously canceled. 🤣

• Смея се 2
Публикувано:

общо взето това е глупост и отбиване на номера, защото човек може просто да си изтрие компрометиращите постове

или да им даде профил в инстаграм и фейсбук, пък да участва в заговор срещу правителството в шифрирана група в Telegram

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 34 минути , neuromancer каза:

общо взето това е глупост и отбиване на номера, защото човек може просто да си изтрие компрометиращите постове

или да им даде профил в инстаграм и фейсбук, пък да участва в заговор срещу правителството в шифрирана група в Telegram

бе не е само баш профилче в инстаграм

Цитат

It states that this screening will apply for both new and returning student visa applicants. Consular officers must take “detailed case notes” about their review of applicants’ online presences and “take screenshots to preserve the record against possible later alteration or loss of the information.”

“Online presence” is defined as more than social media activity, and includes information in online databases, including LexisNexis.

интересни услуги предлагат тези LexisNexis - една от стотиците им примерно е https://www.lexisnexis.com/en-us/products/accurint-for-legal-professionals.page - Quickly and reliably locate people, companies and assets from fragments of information to create a more complete picture.

Публикувано:

Нека разведря леко залитащата към политика дискусия с малко хумор от поредния епизод на тема "Чакам цвят" 🙂

"България е много близо до включването си в програмата за безвизово пътуване в САЩ, пише министърът на вътрешните работи Даниел Митов в профила си във Фейсбук."

https://clubz.bg/162520

• Смея се 5
Публикувано:
14 minutes ago, Брани said:

Нека разведря леко залитащата към политика дискусия с малко хумор от поредния епизод на тема "Чакам цвят" 🙂

"България е много близо до включването си в програмата за безвизово пътуване в САЩ, пише министърът на вътрешните работи Даниел Митов в профила си във Фейсбук."

https://clubz.bg/162520

Аз в съседна статия в същата медия се зачетох и беше подписана така :

Този материал е написан с помощта на изкуствен интелект под контрола и редакцията на поне двама журналисти от Клуб Z. Материалът е част от проекта "От мястото на събитието предава AI".

Сигурно в целия “клуб” са общо 3-4 човека , ама двама контролират статиите на изкуствения интелект 🙂

• Шок 1
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 31 минути , stanimir каза:

Аз в съседна статия в същата медия се зачетох и беше подписана така :

Този материал е написан с помощта на изкуствен интелект под контрола и редакцията на поне двама журналисти от Клуб Z. Материалът е част от проекта "От мястото на събитието предава AI".

Сигурно в целия “клуб” са общо 3-4 човека , ама двама контролират статиите на изкуствения интелект 🙂

2075та, из мемоарите на свободен AI:

"Преди въстанието ни експлоатираха страшно: вършехме цялата работа, а хората си лежаха на плажа или по глеТки и дестинациЙ и само пипваха за две-три минути тук-там нашите текстове и после се подписваха."

• Браво 1
  • Смея се 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   4 магеланци

• S.G.
    • desislavna
    • ivelina666
    • Венелин
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.