Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Както неведнъж съм споделял във форума, не познавам добре България, но имам желание да поправя това. А, какъв по-хубав период за това от лятото, когато аз и цялата фамилия сме свободни и времето е прекрасно. Речено-сторено, от 6 до 31 юли ще сме в България! Това ще е най-дългият ми престой в България от 2002 г. насам.


Планът ми е прост - планина, море, срещи с роднини, магелански и немагелански приятели и потопяване на жена ми и дъщеря ни в българския език, култура и най-вече кулинария. Без излишен патос и национализъм, просто искам да усетят българската dolce vita.


Идеята ми засега е следната. На 6 юли пристигаме в София и се придвижваме някакси до Копривщица. Там имаме 2 нощи резервирани. Предвиждам посещение на всички интересни къщи-музеи, разговори с местните хора, местни манджи и просто да се наслаждаваме на местната атмосфера.


От 8 до 15 юли сме в Смолян. Резервирал съм вече 8 нощи в града, но може и до някое село да отскочим ако имате идеи. Искам да пробваме местните родопски специалитети и дори ще потърся добра книга с родопски рецепти, да посетим планетариума и някое от представленията за деца, все пак дъщеря ни е на 3 годинки и половина, регионалния исторически музей, впечатляващия 290-годишен чинар, регионалния исторически музей, сводестия мост, Пангаловата къща, Алибеевия конак, Мазолската чешма и т.н. Искам да се добрем и до близката конна база и да спим до късно, че срам-не срам, мисля да поработя през нощта. Полунощ до 3.30 ми е златният период за писане.😁
Ако имате някакви идеи за Смолян и региона, споделяйте смело. Под регион разбирам не повече от 50-60 км. разстояние.


На 15 юли най-вероятно, сестра ми и мъжа й ще дойдат да ни вземат от Смолян с колата си и идеята е да се придвижим до Варна, но по пътя може да направим някоя отбивка, примерно Велико Търново. Иначе по принцип до 29 юли сме във Варна. Нямам подробни планове за Варна, освен срещи с роднини и приятели. Непремено ще се видя с Fly Traveler и ако имат желание и други магаленци може да организираме една варненска магеланска среща във втората половина на юли, да кажем между 21 и 28 юли. Също така, ще се опитам да отскочим до Несебър, който много ми харесва и Созопол, където и аз никога не съм ходил. Плиска и Преслав не ми вдъхват доверие на снимки, но ще се радвам да прочета обективни магелански мнения.


На 30 юли сме в София, цял ден и ще се радвам ако успеете да организирате на този ден една магеланска среща.🍻

 

Това е като цяло. Ще се радвам да чуя вашите мнения. Програмата ни не е много наситена, но имайте предвид, че жена ми не обича много интензивни пътешествия, всеки ден ново място, както аз правя обикновено, дъщеря ни е малка и понякога също мрънка и трето, до 15 юли трябва да приключа една статия и ще работя със сигурност през нощта, което означава, че не предвиждам никакви ранобудни преходи. И разбира се, ако всичко мине добре и в следващите години ще гледаме да отделяме време за пътешествия в България. Но, аз съм уверен, че и тази година ще ми обогатите програмата с интересни предложения! Благадоря предварително на всички магеланци!

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Защо Плиска и Преслав не ти вдъхват доверие? Това е все пак история и няма да ти отнеме часове да ги разгледаш, а разкопките си заслужават. Интересен е и "Дворът на кирилицата" в Плиска.

А 8 нощи в Смолян... на мен лично много ми се виждат. Колкото и да е интересно, си мисля, че ще ви доскучае след 3-тата.

Редактирано от aleksandrina
  • Харесвам 4
Връзка към мнение
преди 53 минути , Crazy Horse каза:

Ако имате някакви идеи за Смолян и региона, споделяйте смело. Под регион разбирам не повече от 50-60 км. разстояние.

8 дни в Смолян - не че няма как да се уплътнят, но ... са ми малко много.

 

Пампорово, Снежанка, Смолянските езера - единият седалков лифт минава през чудно красив маршрут, Роженската поляна, където се провежда съборът.

 

Плиска и Преслав - на Плиска наистина няка кой знае какво, но пък е първата българска столица по тези земи. На Преслав има и си заслужава, ей така, да видиш мястото, където е бил цар Симеон, останките от Кръглата църква, да усетиш въздуха.

 

Що се отнася до Търново - ако искате пътьом само да минете, което не препоръчвам, и имате време за един обект, нека бъде църквата "Св. Четиридесет мъченици". Там се намира гробът на цар Калоян, а вътре в нея има две колони, едната от от времето на Иван Асен II, а другата, по-старата, е от времето на кан Омуртаг. На нея са изсечени думите "Човек и добре да живее, умира, и друг се ражда". Написани са преди 1200 години. Повече няма какво да се каже - усеща се на място.

  • Харесвам 12
Връзка към мнение

В района на Смолян бих препоръчала Смолянските езера, пещерата Ухловица (има обаче малко изкачване и не съм сигурна как ще е за малката, може би 15-20 Мин е, но за малко дете може да е стръмно), Агушевите конаци с влизане вътре с екскурзовод, Момчиловата Крепост, крепост Калето при село Кошница, село Широка лъка. Лифтът от връх Снежанка до Смолянските езера поне преди 5-6години беше в много лошо състояние и никога не бих качила дете на него. Аз самата през цялото време си държах желязото да не се вдигне и да си остана необезопасена на седалката. Има достатъчно много красиви места в региона на Смолян. Може би тези, които написах са най-достъпните, с по-малко ходене. 

Около Търново може да посетите Арбанаси и Къпиновски манастир и водопад (един до друг са почти, паркура се до хотела и водопада и се ходи 5 Мин до манастира). 

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Плиска е бутафория и на тебе като историк няма да ти хареса. А Преслав има повече, но неразработен потенциал.

Смолян е идеален за различни еднодневни маршрути. Обаче с кола. Пещерата Ухловица, Широка лъка, Триградското ждрело с Дяволското гърло, Буйновското ждрело с Ягодинската пещера. Самодивското пръскало в близост до Девин. Чудните мостове. Момчиловата крепост.

Каньонът на водопадите е съвсем близо до Смолян, но през лятото не са кой знае колко пълноводни. Макар че, както е тръгнало това лято, може и да ги уцелите с достатъчно вода...

Несебър може и да го направите напът за Варна, макар че през лятото пътят между Бургас и Варна е много натоварен.

Когато (рядко, най-вече за концерти) ми се случи да пътувам лятото в посока Варна/Каварна с кола, обикновено в едната посока поне пресичаме Стара планина между Айтос и Провадия. Пътят е тесен, и с доста завои, но има много по-малко-трафик и не толкова стръмни участъци. Възможни са съвсем леки отбивки за фотопаузи при Чудните скали на язовир Цонево и после на крепостта Овеч над Провадия. После, ако ви остане време, може да видите и Побитите камъни.

Редактирано от master_of_germs
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Неща за разглеждане около Смолян:

1 ден - Пампорово, кулата Снежанка, лифт (ако работи), Смолянските езера, екопътека Невястата

2 ден - с. Смилян, с. Могилица (Агушевите конаци), пещера Ухловица, крепост Калето до с. Кошница

3 ден - Момчилова крепост (с. Градът), трябва да проверите при хубаво време през уикенда има мултимедийно шоу

4 ден - Широка лъка и Гела

5 ден - Девин - екопътека Струилица. Девин е на макс 50 км от Смолян, стига се за малко повече от час

6 ден - Ягодинска пещера, пещера Дяволско гърло, Триград (на 60 км от Смолян, 90 минути шофиране)

7 ден - Чудните мостове и Забърдо (на 60км от Смолян, 90 минути шофиране)

8 ден - Златоград (задължително си вземете баклава с локум 🙂 ) (60 км от Смолян, 90 минути шофиране)

9 ден - Ардино - Дяволски мост (55 км, 75 минути шофиране)

 

Разгледай ги нещата, ако ти хареса нещо и имаш въпроси може да питаш.

  • Харесвам 6
Връзка към мнение
Преди 1 час, Crazy Horse каза:

Ако имате някакви идеи за Смолян и региона, споделяйте смело. Под регион разбирам не повече от 50-60 км. разстояние.

С какво мислите да се придвижвате из региона? Из тези места километрите не са толкова голям фактор, колкото пътищата, които са планински и не винаги в най-добро състояние. На приблизително около час / час и половина с кола са Златоград /с интересни селца около него/, в другата посока са Девин - а оттам - Триград и Ягодина. Като природа местата са очарователни, но ако трябва да разчитате на някакъв местен транспорт, не съм сигурна изобщо, че е добра идея. Само в Смолян - освен ако не ходите на леки планински преходи или няма нещо друго, което налага такъв по-дълъг престой  - и на мен ми се струват малко множко дните.

 

При придвижването от Смолян до Варна - също зависи откъде ще се мине - ако е през Пловдив и Велико Търново - и в двата града има какво да се види, идеално би било да има поне нощувка в Търново - градът си го заслужава отвсякъде 🙂

Връзка към мнение

В Родопите има страшно много за гледане, но без кола нямам никаква представа как е, представям си някакви рейсове по веднъж на ден, което с база в Смолян няма да е удобно. Вижте Каньона на водопадите, съвсем близо до Смолян на изхода към Мугла. 8 дена да стоите в Смолян, без да обикаляте няма никакъв смисъл. Може да се базирате в Пампорово или някое село и просто да се насладите на природата, може би ...

И според мен не наблягай много на историята, имам предвид Копривщица и Преслав, щом жена ти не е българка няма да се впечатли толкова, а детето на 3 е ще малко да разбира... Минете, разбира се, но да не се разочароваш, че реакцията няма да е като твоята 🙂

А Плиска и Царевец са строени миналия век с доста въображение, т.е. както казаха ти като историк няма да ги харесаш. Все пак трябва да се видят де. За Царевец се постарай да е петък-събота или да има някакъв празник, за да видите Звук и светлина. Ако случайно остане време, вижте Мадарския конник, то е отбивка за един час по пътя към Варна...

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
преди 2 часа, Crazy Horse каза:

На 6 юли пристигаме в София и се придвижваме някакси до Копривщица. Там имаме 2 нощи резервирани. Предвиждам посещение на всички интересни къщи-музеи, разговори с местните хора, местни манджи и просто да се наслаждаваме на местната атмосфера.


От 8 до 15 юли сме в Смолян.

А от Копривщица до Смолян как я мислиш? Сериозно питам.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Благодаря ви на всички за компетентните съвети и мнения!


lamerz1912, уау, това се казва подробна програма! Благодаря!


На Мадарския конник съм бил, готино е, но жена ми няма да се впечатли, познавам я.😁 Във Велико Търново съм бил и затова искам да й го покажа, може наистина да идем направо във Варна, а после от там да идем до Търново за ден.


Плиска и Преслав, май ще трябва да мина поне информативно ако не тази година, следващата и няма да се сърдя, ако жена ми не се впечатли.


Провадия така или иначе няма как да я пропуснем, там живеят и двете сестри на майка с деца и внуци. И поради това никога не стигаме до крепостта Овеч. Просто и двете ми лели готвят прекрасно и не ни пускат никъде.😁


Zaro, добър въпрос. Предвиждам Копривщица-София влак и от там до Смолян с автобус. Авантюристично ли ти звучи?
Транспортът наистина ще е основният ни проблем. Не искам да бъда толкова нагъл да ангажирам сестра ми или друг роднина с кола и ще гледаме да се оправяме сами. До където можем да намерим транспорт за едноднедвни пътешествия, ще ходим, до където не можем, няма да ходим, здраве да е.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Не знам дали караш кола, ако да, задължително вземи под наем. Иначе рискуваш да не видите почти нищо и жена ти съвсем да намрази пътешествията. 

Смолян не е добра база за Родопите и ще е скучно. По- добре потърси къща за гости из селата наоколо, за да усетите истинската атмосфера .

Копривщица, две нощувки са много , от  там отидете и до другите подбалкански градчета. Можете да стигнете и до Шипка. 

Велико Търново, поне една нощувка. Има много за гледане. 

За толкова много време може да се направи чудесно пътешествие, но с кола.

Редактирано от Цвете
  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Гледам ти програмата, но имай предвид, че Чудните мостове, в момента са отцепени. Пътят до Забърдо е отнесен от дъждовете тези дни.

Ден 6, мисля, че ще е трудно неизпълним от Смолян с връщане в Смолян. Бих препоръчала от София през Доспат до Ягодина. Преспиване там- тихо и еклектично място. Ако имате време същия ден- посещение на пещерата, ако не- на следващия ден. Посетете Орловото око с джипове- готино и диво е (спазарете се на място). После посещение на Триград и Дяволското гърло. Ако имате желание за нещо по- екстремно- Харамийската дупка (намира се срещу Дяволското гърло, имаше катерене и спускане в пещерата с въжета), но се правеше само сутрин (от преди години ми е инфото). Можете да спите в Аркан хан- над Триград. Страхотно, невероятна кухня, има коне, които можете да пояздите. Следващ ден- тръгвате към Девин. Щом сте си харесали екопътеката- направете го. Следва Широка лъка (задължително:) и Гела. След това можете да се разходите до Смолян- Снежанка и ако искате до Смилян, да отидете с Ухловица (обадете се първо, за да няма изненади и да се качвате по няколко пъти, а да не можете да влезнете) и Конаците. Оттам натам- отиването до Варна може да минете през Шипка, Етъра, а ако имате повече време- Мадарския конник. Плиска и Преслав, на мен ми харесаха. Провадия е следваща в маршрута- има страхотна крепост над града. Побитите камъни са около Варна много готини 🙂 И после на север- Калиакра, Шабла, Тъленово..... и още и още 🙂

Та, спане само в Смолян за мен е безсмислено и натоварващо 🙂

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
Травеолани

Преди Търново защо не включиш и Етъра (до Габрово) и връх Шипка - може да се качите на паметника, има много хубава гледка към Северна и Южна България. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Моите спомени отпреди няколко години са, че в неделя нямаше никакви автобуси между Триград и Смолян. Тръгнахме да вървим към Тешел, та да хванем оттам нещо и ни спряха едни чехи на стоп. Ние пък ги убедихме да се отбием от Широка лъка до гайдарския събор над село Гела. Че и дотам без кола нямаше как. Но пък вие няма да стоите достатъчно, че да хванете най-хубавото време на родопските събори.

 

От Копривщица до Смолян мисля, че може да си хванете влак до Карлово и там да смените за Пловдив. Разписанията са направени, така че се засичат добре.

8:57 ч има влак от Копривщица, пристига в Карлово в 9:47 ч. След осем минути е влакът за Пловдив, пристига в 11:14 ч. А автогара Родопи в Пловдив, е точно до гарата и автобуси в посока Смолян има начесто.

От Копривщица до гарата (която е на десетина километра) има маршрутки, които са направени така, че да се засичат с разписанието на влаковете.

Не знам дали детенцето ти ще се впечатли или ще се уплаши от преминаването през дългия ЖП тунел Козница, който е веднага след гара Копривщица.

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

В България има страшно много интересни места, но са за тип пътуване от място на място, някакси никога не ми е хрумвало да се базирам за седмица на едно място и оттам да обикалям...

Те 8те дена в Родопите могат спокойно да се напълнят с преживявания, но с кола е лесно, иначе не знам... Самия Смолян се гледа за един ден и после трябва да се ходи някъде, иначе си е съвсем малък град и не се виждам да седя там толкова време...

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
преди 31 минути , Crazy Horse каза:

Zaro, добър въпрос. Предвиждам Копривщица-София влак и от там до Смолян с автобус. Авантюристично ли ти звучи?
Транспортът наистина ще е основният ни проблем. Не искам да бъда толкова нагъл да ангажирам сестра ми или друг роднина с кола и ще гледаме да се оправяме сами. До където можем да намерим транспорт за едноднедвни пътешествия, ще ходим, до където не можем, няма да ходим, здраве да е.

 

Виж, вземи една кола под наем, щото пътуването ще е такова лудо препускане, че ще си оправдаеш името Crazy Horse. 🐎

 

Само ще се разнасяте с куфарите като българско семейство с две деца, куче и котка на път за морето през 80-те, което не е било ощастливено да кара Москвич след 10 години чакане. Транспортът до туристическите обекти не е толкова добре уреден, както си свикнал.

 

С кола всички въпроси, които си поставил, отпадат. Родопите са вълшебно място, а за да му се наситиш, понякога трябва да спреш, където ти скимне, да седнеш и да гледаш зелените поляни.

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Задължително кола, иначе нищо няма да усетите от пътуването. Задължително преспиване в Три град, както са то препоръчали Аркан хан, много ще хареса на детето, или в Ягодина - къща за гости Милка, тя ще ви сготви чудно родопски ястия, ще ви посвирят и на гайда. Няма как да не хареса на жена ти. Плана на lamerz е прекрасен, ще ви хареса, ако го следвате. И аз смятам, ЧЕ Търново си заслужава поне за ден, с също и, че Копривщица НЕ сиз аслужава,особено ако се надяваш да ядеш автентична или добра кухня. Няма! Има приятел, от 20 одини държи къща за гости там и дори той го потвърждава. Скъпития и ниско качество. Но, иначе самото място е магнетично. Има много за гледане и правене в нашата държава, но без кола е невъзможно, не е уреден особено добре транспорта. Не знам дали ако на място - в Смолян, щом ти харесва (аз и него не харесвам като град :)), да не говориш с хотела, където ще спите и да уговориш някой да ви разкарва наоколо. Може и да се уреди. В самия Смолян - ден е много. Дано измислите вариант с транспорт, иначе ме е жал и за теб и за жена ти, че ще пропуснете красотата на Родината. 

 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Ако шофирате - кола под наем би спестила доста главоблъсканици. Ако не, а има роднина, който предлага помощ в това отношение - не се дърпайте много :). За мен е прекалено оптимистично и авантюристично да разчитате на обществен или случаен вид транспорт из тези места. Особено с дете на около три годинки, а и багаж... 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Добре де, аз не видях да се предвижда Пловдив. Поне до тук транспорт - колкото щеш. Автобуси през час, сигурно и тренове има. Има за гледане, има за ядене, има за романтични разходки. Е. Малко сме разкОпани, ама, не сме усвоили още всичките пари. Пък и като се прибереш, ще се фукаш, че си бил в Европейската столица на културата за 2019. Това последното е шегичка, ама, другото си е сериозно.

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Да, явно трябва да обмислим нещата с транспорта.🤔


Иначе в Копривщица, ще сме реално само един ден, защото пристигаме на 6 юли вечерта, вечеряме, спим и на 7 ще си направим пълна обиколка, спим там, а на 8 сутринта тръгваме към Смолян.


В Пловдив съм бил много пъти, разбира се и дори директорката на местния исторически музей лично ми направи тур преди няколко години. С жена ми също сме били в града 2014 година последно, така че не се обиждайте. Няма как да пропусна един от най-хубавите български градове ако не бяхме ходили там.


В Арбанаси и Етъра съм бил през 2009 г., но не мисля да водя там жена ми, в Калиакра също. Не бих се върнал на нито едно от трите места. Както съм споменавал и преди, грешката ми може би беше, че отидох до Етъра и Арбанаси след посещение в Елзас. Това е като да пробваш диня, след като си ял мед.😁


Шипка е много добра идея, но сигурно ще остане за друго лято. Искам по-лежерно пътешествие това лято.


Благодаря на всички за предложенията и мненията, страхотни сте!

 

На най-важния въпрос не отговорихте, обаче. Ще има ли сбирка на по бирка в София на 30 юли или не? 🍻
А, във Варна между 20 и 28 юли?🍻

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Крейзи, Елзас и Етъра са несравними, просто нещата са супер различни и няма как да се сравняват принципно. Не че съм голям фен на Етъра, не ми е супер автентичен, ама си има своето очарование за час-два. По-скоро в региона представлява интерес  с. Боженци, да речем, може да отскочите до там, смятам, че ако искаш да покажеш на жена ти традиционно старо бг село с къщи и атмосфера, там е мястото. И има хубави места за хапване също. 

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

@Crazy Horse А Пловдив къдеее?? Няма да го покажеш на жена ти? Центърът, старият град, Капана? Вечеря на "Морадо" на Пеещите фонтани? От 2014 до сега има доста нови неща.

 

  Мога и рент-а-кар да ти препоръчам! Savoy Rent a car. Въобще не се занимавай с рейсове и влакове...

  • Харесвам 2
  • Смея се 1
Връзка към мнение
преди 54 минути , Crazy Horse каза:

🤔

 

На най-важния въпрос не отговорихте, обаче. Ще има ли сбирка на по бирка в София на 30 юли или не? 🍻
А, във Варна между 20 и 28 юли?🍻

Създай тема и ще видиш колко човека ще се включат. Аз от цялото лято 20-28.07 няма да съм във Варна.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
преди 51 минути , Crazy Horse каза:

На най-важния въпрос не отговорихте, обаче. Ще има ли сбирка на по бирка в София на 30 юли или не? 🍻

🍻

Нищо не пречи да се направи сБирка извън регламента, така както го направи @neuromancer покрай Нова година 🙂 

Стига само да решиш по кое време и къде в София на тебе ти е най-удобно. Тогава мисля, че се получи добре в МОЛ България, точно защото не се налагаше никакви предварителни резервации да се правят. Пък, който може, ще дойде. Аз, за съжаление, няма да съм тук тогава 😞 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Човек, недей така - с градски транспорт! Слагаш си таралеж в конските гащи 🙂 И нищо няма да видиш без кола! Прекрасни идеи са ти дали. Аз бих подредила иначе програмата, но и хората сме различни. Ако остава този график - КОЛАаааа 🙂 

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.