Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Публикувано:

Сhandni, съгласен съм за Трявна, но това е просто първото ни семейно по-дълго пътешествие в България. Все пак аз съм българин и в бъдеще пак ще идваме в България и затова не виждам смисъл да се пробвам да обиколя всичко интересно в България наведнъж. В следващите лета ще стигнем и до Шипка и до Трявна и до Русе и Плевен, както и до Седемте рилски езера, Белоградчишките скали, Леденика, Магурата, Видин и т.н. Step by step. Затова не виждам и нищо лошо дори ако жена ми иска да помързелуваме и да не покрием всичко в Родопите. Има време за всичко. А, и не всичко ми/ни е интересно.

  • Харесвам 2
Публикувано:

И аз да се присъединя със съвета да не го правиш това пътуване без кола, особено първата му фаза в Родопите. След това до Търново, Варна и т.н. ще намериш лесно транспорт. При положение, че сте 3-ма на дали ще има и голяма разлика в цената.

Публикувано: (редактирано)

Моите 5 стотинки по темата.

Смолян е ок като база, има си удобствата на града (паркове, градинки, детски площадки, кафенета, ресторанти и тн) и сте в планината. За колата - ти казаха, особено както планираш спане до късно 🙂

Няколко думи за родопската храна - традиционни ястия са пататник, чеверме, катми, клин (баница с ориз), качамак, кисело мляко със сладко от диви ягоди или боровинки. Вкусни са, но не допадат на всеки. Сирене, кашкавал, масло можете да купите от мандрите. 

 

ПП Забравих - в Родопите вечер си трябва връхна дреха с дълъг ръкав

Редактирано от bulpa
  • Харесвам 3
Публикувано:

@Crazy Horse каква националност е жена ти? Предполагам, че вече си наясно какво би ѝ харесало в България и какво би я притеснило, след като не е за първи път в България.

 

Моят мъж е фламандец и България много му харесва. Най много го впечатляват планините. От градовете са му на първо място Велико Търново и Пловдив.

На жега много не е свикнал и през лятото ако сме на хотел трябва да е с климатик.

Таратор, айрян и боза не обича, също и яйца, така че яйца по панагюрски отпадат. Останалото от българската кухня му харесва.

В България доста места е посетил и навсякъде му харесва, но той обича обиколките. Аз по често ходя до България и той от време на време протестира, че отдавна не е ходил до България, да речем две максимум три години, и си отделяме няколко дни за България заедно.

 

За Родопите е най-добре с кола, ако разбира се някой от двамата е шофьор. Може да е само за няколко дни, не за 8, за по-трудните от към логистика места.

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 4 часа, Crazy Horse каза:

На най-важния въпрос не отговорихте, обаче. Ще има ли сбирка на по бирка в София на 30 юли или не? 🍻

🍻

Привет! Ние сме налични и живот и здраве ще се видим, както се уговорихме в Мадрид. 👍 Ако се присъединят и други магеланци, ок. Ще преценим района и мястото за срещата, да е удобно за вас в зависимост от това къде ще спите, ще ми кажеш. 

 

За Смолян и района по-скоро не си наясно точно как са нещата там. Пътищата не са много добри, с много завои, бавно придвижване. От последните поройни дъждове сигурно има свлачища, проблемни участъци, ограничено движение. Както ти казах при срещата ни, в провинцията в България общественият транспорт като цяло не е добре уреден както в Испания и не трябва да разчиташ на него. 

Повечето ресторанти в Смолян са посредствени, не се надявай много на автентични родопски специалитети. Планетариума и прочие забележителности дето си ги набелязал, ще ги посетите лежерно в рамките на 2-3 дни и толкоз. Самият Планетариум не е нищо особено, ние с детето бяхме разочаровани. Ако искаш наистина да усетите Родопите, ако искате да помързелувате и да си починеш истински сред природата (след като ще пишеш през нощта), трябва да смениш мястото за настаняване. Иди в планината на въздух, спокойствие и домашна храна, по-назад са те посъветвали - Триград, Гела, Пампорово. И ще трябва да намериш някой да ви разхожда с кола. Цената на такситата в Смолян е около 1лв/км. 

  • Харесвам 3
Публикувано:

Помисли дали на жена ти няма да й се види интересна "летящата чиния" на Бузлуджа - само внимавайте нещо да не ви падне на главите...

В Търново не пропускайте да ядете в Щастливеца - невероятна храна, приятна атмосфера, нищо общо с кича в софийското заведение. Има и тераса с гледа към града. Ти си историк, но реално и Царевец е дострояван и до известна степен може да се гледа на него като на бутафория... В Търново вече има изложба "Мини България" - нещо като Мадуродам в Холандия. Пак в Търново има и фуникуляр до крепостта Трапезица. Останалите паметници може и да не са ви от интерес...

Варна е много красив град и там най-хубавото май са разходките. Делфинаирум предполагам има и някъде в Испания, иначе помислете дали на детето няма да у е интересно. Помислете дали ви се ходи до мидената ферма и дали да не отскочите за обяд и разходка на някое от голф игрищата - имат невероятни гледки към морето. Созопол може и да ви разочарова с целия девелъпмънт там.

на БДЖ всичките клиенти са пътници и помислете два пъти, преди да се качите и то за такива дълги пътувнаия през държавата...

София има да предложи доста - разходете се в парка на НДК - фонтаните работят "като на картичката от откриването на НДК", разходете се на Ларгото с улицата на няколко хиляди години долу, минете пред Конституционния съд и ЦУМ, свийте по задната уличка покрай градината на МС и ще излезнете на Банята - вижте фонтана, после влезте в Халите и отделете внимание на стария механичен часовник, върнете се през антична Сердика, отделете секунда на факта, че православна и католическа църква, синагога и джамия са само на 100-ина метра една от друга и това не поражда напрежение. Разходете се по жълтите павета, вижте гвардейците пред офиса на президента, месинговата къща, която е на мястото на мавзолея, влезте в Градската градина, вижте гимнастичката във фонтана пред Народния театър, разходете се по пешеходната Витошка, снимайте се с Алеко и ще попаднете обратно в парка на НДК. Вижте историята на едно място - в НИМ - автобус 111 и тролей 2 ходят там. Качете се вечер на Копитото и вижте ветлините на града.

  • Харесвам 4
Публикувано:

Bulpa, много добре си започнала с родопската кухня, но аз бих добавил и сачовете, както и родопските салати, катък, всичко приготвено в гювече, телешко в тиква, овчарски гювеч с овнешко, булгур с пиле, апама с три вида месо и червено цвекло и т.н. Едва ли ще можем да пробваме всичко, но аз определено предвиждам кулинарен тур.😁 Пататникът ми прилича на родопски вариант на испанската тортия и нямам търпение да го пробвам.

Иначе, да, трябва да се съобразяваме с времето, дъждове, свалачища и т.н., но определено ще се придвижим до някое село.


Zon, обожавам Фландрия. Като бях на 10 години дори исках да емигрирам там, докато Канада не ми взе ума като станах на 13.Иначе, да, трябва да се съобразяваме с времето, дъждове, свалачища и т.н., но определено ще се придвижим до някое село.
zon, обожавам Фландрия. Като бях на 10 години дори исках да емигрирам там, докато Канада не ми взе ума като станах на 13.😁 Тил Уленшпигел и Фламандски легенди на Шарл дьо Костер са сред любимите ми книги. Обиколил съм доста места из Фландрия и пак ще се връщам.

 

Жена ми е испанизирана рускиня и тя не се кефи на боза, но обича аирян и много странно, но не пие водка и не се бута на шведските маси.😂 Може би затова я харесах. Аз съм я научил да готви мусака, пълнени чушки, баница, леща и други подобни български манджи, защото колкото и да я обичам няма как да ям руска кухня, с малки изключения като руската салата, която е създадена от белгийския готвач Оливие, както сигурно знаеш. Справя се отлично между другото жена ми с бългаарските и испанските ястия и с някои северноамерикански неща, които обичам като тиквена крем супа. Сега тъкмо ще научи и родопски ястия. Тя много харесва и народните ни носии и иска да купим за дъщеря ни българска народна носия, а за нея също поне риза. Ще се постарая да намеря нещо. Аз правя бавни, но системни промоции на българската култура, като си казвам какво не обичам.

 

 

 

 

 

  • Харесвам 4
Публикувано:
преди 7 минути , akair каза:

Помисли дали на жена ти няма да й се види интересна "летящата чиния" на Бузлуджа - само внимавайте нещо да не ви падне на главите...

 

Входът от поне една година е забранен, а и комунистически недомислици може в цяла България да се видят

  • Харесвам 1
  • Браво 1
Публикувано:
1 minute ago, tch said:

комунистически недомислици може в цяла България да се видят

Това е ясно, но "чинията" е еманацията на една епоха.

  • Харесвам 2
Публикувано:

Аkair, за Варна няма проблеми, все пак ми е роден град и всяка година го посещаваме. Бузлуджа, Альоша и всякакви подобни комунистически паметници, категорично отказвам да посещавам или да показвам на когото и да е.

  • Харесвам 5
  • Браво 2
Публикувано: (редактирано)

При 8 нощувки в Смолян отделете поне една за вечер с чеверме и гайдар 🙂 Иначе няма да се усети духа на Родопа.  Иначе има достатъчно обекти в близост( 1-2 часа с автомобил) до Смолян за да не се скучае нито един ден. Освен изброените по горе ще добавя и : Обсерваторията ( преди срещу скромна сума се уреждаше нощно посещение и гледане през телескоп) , Хайдушки поляни , Изворите на Арда, Чудните мостове , Кръстова гора , Гарга дере , Дяволският мост , Гела, село Смилян с прочутия му боб ( механа Аида - задължителна)  и куп други по-дребни но по своему интересни забележителнсти. 

Редактирано от Torbalan
  • Харесвам 1
Публикувано:

Като каза гювеч, та се сетих за чомлек - гювеч с цели картофи, моркови, лук и месо (заек, телешко, свински джолан или друго по избор). 

Друго типично е  брънза. Приготвя се от овче или козе мляко, по специална технология, на вид е нещо като кашкавалена извара със сирене, много е вкусно, и с катми, и с домати, и на баница, и на филийка 🙂

Относно телешко в тиква, сега не е сезона на тиквите, тъй че не знам дали ще го намерите. 

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 3 часа, Jenbel каза:

 

Ако искаш наистина да усетите Родопите, ако искате да помързелувате и да си починеш истински сред природата (след като ще пишеш през нощта), трябва да смениш мястото за настаняване. Иди в планината на въздух, спокойствие и домашна храна, по-назад са те посъветвали - Триград, Гела, Пампорово. 

И аз нямам грам идея защо сте избрали Смолян... Но явно си имаш конкретна причина.

Публикувано: (редактирано)

Телешко в тиква съм яла само на едно място в Родопите, а повярвай ми, не спирам да обикалям. Беше в Маджарово, В Дивата ферма, далеч преди Бети И Ники да станат звезди. Неща с червено цвекло и булгур, също никъде не съм видяла, няма и да намериш. Особено в заведение или в хотел. Трябва да е в къща за гости и специално да поръчаш, но това не са родопски ястия. В Родопите се ядат картофи, царевица, боб и млечни,всичко произволно. Пататник истински не е тортия - прави се от ръчно точени кори - една оторе и една отдолу, по средата настъргани картофи с подправки, джоджен е основната, това се пече върху печката отгоре на плочата. Бузлуджа ти е смешно, но в Нова Зеландия се запознах с новозеландка, която специално беше прекосили целия свят, за да дойде да види Бузлуджа в България. Интересно им е и различно на чужденците. Рускиня обаче не е съвсем чужденка, може би На нея не би се понравило. От кулинарна гледна точка ще направиш много повече, ако отидеш някъде в къща за гости, за да ти готвят. Тогава може да си поръчваш типични ястия. В ресторант... Рядко. Че на мен дори са ми сервира ли "качамак" от пшенипно брашно, и то в доста традиционно заведение. В Златоград пък (бях преди 20 дни отново) имаше места, където нямаше нищо родопско, в механата пък от три родопски неща, едно става за ядене, така е сготвено. Добре си приготви домашното с яденето, за да няма разочарования. Смолян на картинка може и да е хубав, но в действителност няма дори и планинско очарование, а щом комунистически паметници ви карат да пищите, то центъра (новия) си е най-типичния, от него лъха на соц и от Космоса. Навремето ни водиха на екскурзия специално да видим центъра на Смолян, беше гордостта на архитектурата и беше нов. 

ЗА бг носии - има една фирма, Пен силует, имат магазини в Пловдив, не знам дали имат другаде, от тях може да сив земете носии на прилична цена, готови. Иначе трябва да поръчате. Супер автентични, антикварни носии, красиви и прекрасни видях в "Стария Добрич" ,в ателието за носии. Близо е до Варна, може да отскочите до там, наистина са уникални,а жената, която ги продава, може да ви разкаже страхотни истории. Не знам колко струват иначе, тъй като вече си бях купила и не търсех носия.

 

Редактирано от luba_rizova
  • Харесвам 6
Публикувано:
преди 18 часа, Цвете каза:

Смолян не е добра база за Родопите и ще е скучно. По- добре потърси къща за гости из селата наоколо, за да усетите истинската атмосфера

Напълно съм съгласна с Цвете, Смолян на мен ми се видя леко скучен и малко сив и си мисля, че 8 нощувки там ще са прекалено много.Аз бих се позиционирала в Триград или Ягодини или пък Широка лъка - хем ще ви е по-спокойно с детенце, хем ще сте по-близо до природата и ще се заредите с енергия, хем ще е по-автентично и вкусно 🙂

 

Аз лично съм голям почитател на Източните Родопи и по-конкретно района около Кърджали, където има страшно много какво да се види за 8 дни - Перперикон, Татук, Дяволски мост, Шейтан дере, Каменни гъби, Каменна сватба и пр. Давам го като идея, в случай че планът ти подлежи на корекции, но където и да се позиционирате в Родопите ще ви трябва кола, ако искате да разгледате повече.

 

преди 14 часа, luba_rizova каза:

По-скоро в региона представлява интерес  с. Боженци, да речем, може да отскочите до там, смятам, че ако искаш да покажеш на жена ти традиционно старо бг село с къщи и атмосфера, там е мястото.

 

+ 1 глас 

  • Харесвам 3
Публикувано:
преди 9 часа, Crazy Horse каза:

Тил Уленшпигел и Фламандски легенди на Шарл дьо Костер са сред любимите ми книги.

Не съм ги чела. Ще ги потърся в библиотеката.

 

преди 9 часа, Crazy Horse каза:

руската салата, която е създадена от белгийския готвач Оливие, както сигурно знаеш

Доколкото е достоверна информацията укипедия, казва че,  Lucien Olivier е от белгийски и френски произход https://en.wikipedia.org/wiki/Lucien_Olivier 'Белгийската кухня' си е взаимствала от 'френската. Там са се учили и готвачите на аристокрацията и сега също много от топ шефовете.

Мислех, че салатата е френска.

  • Харесвам 1
Публикувано: (редактирано)

@Crazy Horse, ето ти идея за подарък за жената- готварските престилки са много хубави. 🙂 Мисля, че точно техните тениски ги пускат от време на време в ЛИДЛ на промоция. 

Редактирано от aleksandrina
  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, luba_rizova каза:

"качамак" от пшенипно брашно

Наскоро коментирахме точно тази тема и една приятелка каза, че дядо й е правил качамак от пшенично брашно и само такъв е яла до преди да отиде в чужбина. 

Публикувано:
преди 23 минути , bulpa каза:

Наскоро коментирахме точно тази тема и една приятелка каза, че дядо й е правил качамак от пшенично брашно и само такъв е яла до преди да отиде в чужбина. 

Навремето на дали е имало друго брашно 🤔

  • Харесвам 1
Публикувано: (редактирано)
преди 34 минути , tch каза:

Навремето на дали е имало друго брашно 🤔

Разбира се, че е имало, че точно царевица е имало в по-голямо изобилие, отколкото пшеница, за това са и правели качамака, за да се използва. Качамак от пшенично брашно не е качамак, а каша.  Булпи, всеки вкъщи може да си нарече едно ядене по какъвто си иска начин, ама това не го прави автентичното. Например, за мен "кавърма" е нещо с повече и запържено месо , с праз /също запържен/, в краен случай с лук, и на мазнина, като може да има и някой и друг зеленчук по желание. Да, ама съм яла "кавърма" в приятели, която е брашняна каша с месо, лук и домати. Да кажем и за сърмите - в нашия край, знаеш, ги правят много малки и за нас това са истински сърми. Да, ама на гости в София на едни роднини, ми сервираха блюдо от всичко на всичко ДВЕ сърми, изпълнили чинията. Полентата не е качамак. Мамалигата не е полента. Говорим за ястия от последните 100 години, де, ако се върнем преди откриването на Америка, нямало е царевица,нямало е картофи, нямало е домати. 

Ааа, ако говорите за комунизма, наистина царевично брашно е нямало много, ама аз си мисля, че защото е отивала царевицата за животните и наистина хората са били отвикнали да го консумират. 

Редактирано от luba_rizova
  • Харесвам 2
Публикувано:

Страхотни сте, много ви благодаря! Голямо благодаря и на luba_rizova и aleksandrina за отличните идеи за подаръци!


За Смолян нямам конкретна причина да го избера като база. Аз в интерес на истината никога не съм бил там, просто като областен център мислех, че ще е по-лесно придвижването наоколо и стигането до него с обществен транспорт от София/Пловдив. А, и ми беше лесно да резервирам онлайн хотел. Ще импровизирам на място, непремено ще минем през къщи за гости в красивите околни села.

  • Харесвам 2
Публикувано:

В Смолян съм спал в хотелче до езерата, не беше лошо, но нищо особено. Има един квартал (Устово май беше, забравил съм) с по-запазена архитектура и механи, но той е бивше село и по-далече от центъра, иначе си е обикновен български град със соц център като да речем Монтана.

Ако решите с кола, наистина е по-добре къща за гости в селата, ако няма да е кола, задължително провери някакси разписанието на обществения транспорт, да няма изненади.

Публикувано: (редактирано)

Нека уважим избора на @Crazy Horse и да спрете коментарите "Защо точно Смолян". Избрал го е по свои причини и помоли за съвет какво да прави в околността.

Редактирано от bulpa
  • Харесвам 1
  • Браво 1
Публикувано:
преди 5 минути , bulpa каза:

Нека уважим избора на @Crazy Horse и да спрете коментарите "Защо точно Смолян". Избрал го е по свои причини и помоли за съвет какво да прави в околността.

Изтрих си коментара и спирам да коментирам по темата. Моля авторът да ме извини за намесата. 

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.