Прескочи до съдържание

Wizz Air кредитна карта от ДСК

Георги
Съобщението е добавено от Георги,

Банка ДСК вече не участват във форума, при въпроси използвайте стандартните канали за контакт. 

Препоръчани мнения

преди 1 час, lesy каза:

И моите 2 въпроса:

Имам карта, вчера направих първи покупки - 1 на ПОС, 2 - в сайта на Wizz.

1. Не получих смс. Днес влязох в DSK Direct и не успях да видя дали има такава опцияза смс. Като дадох да се активира, ми даде грешка. Парите бяха взети и имам покупки.

2. Лично аз не съм си активирала 3d- верификация за плащане в интернет. Снощи успях да платя в сайта на Wizz незнайно как, но ми даде съобщение да го активирам. Къде се активира - на банкомат / като други карти / или в DSK Direct?

И аз направих плащане без 3Д код, и аз опитах да го активирам, но не успях.

Обадих се в колцентъра и питах как да го активирам. Отговориха ми, че ако имам и други сметки в ДСК, то ДСК-директ ми е активен и мога сама да генерирам 3Д-код. Но аз освен Wizz-картата нямам нищо друго в ДСК и поради тази причина 3Д-код ще мога да активирам само в офис на ДСК.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, lesy каза:

Номерът ми е регистриран и се вижда. Имам Maestro на ДСК и там имам смс и 3D.

За всяка карта трябва да се активират SMS -те и  3D  паролата  Може да го направите в  офис на банката  или в  ДСК  Директ

Редактирано от ttelena
Връзка към коментар

Здравейте,имам един въпрос:ако избера билет от 100лв примерно и го платя с натрупаните точки за тези 100лв ще ми дадат ли точки или само ако взема билетите с пари тогава се дават точки?

Връзка към коментар

Точките ги дават за похарчени суми от кредитната карта, а не за купени билети. Т.е. ще получите точки за тази част от билета, която платите с картата.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Днес си взех картата. Попитах жената на касата, която работи за SMS-ите и тя ми каза, че са напълно безплатни - независимо дали са за съобщаване на минималната сума за револвиране или просто за съобщаване, че с кредитната карта току-що е направена покупка. Каза ми, че самата тя използва картата, така че съм склонен да й вярвам. Заговорихме се, че доста пътува и тя самата и поиска да й напиша сайта на магеланци на едно листче накрая. 🙂  Така че не се изненадвайте, ако скоро имаме и редовен магеланец, представител на ДСК 😛

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 4 часа, Ivko каза:

Нещо не ми са ясни много тези условия на мен. Значи взех си картата на 10-ти август и направих първа транзакция същия ден вечерта след това имам още две на 13-ти и това е. На 22-ри получавам смс в който пише,каква минимална сума трябва да внеса за револвиране до 4.09, а никъде не пише колко е цялото задължение.

Минималната сума за револвиране е 3% от цялото задължение за месеца. Ако я платиш до 25-ти, картата не се блокира, но ще ти начислят лихва. Ако платиш цялото задължение (около 136.33 лева), няма да ти бъде начислена лихва.

Води се, че падежът е 10-ти, но ДСК го бавят с 1-2 работни дни. Така че, плащането на 10-ти вероятно е влязло в предходния отчетен период.

Връзка към коментар
преди 2 часа, noshtna_ptica каза:

Обадих се в колцентъра и питах как да го активирам. Отговориха ми, че ако имам и други сметки в ДСК, то ДСК-директ ми е активен и мога сама да генерирам 3Д-код. Но аз освен Wizz-картата нямам нищо друго в ДСК и поради тази причина 3Д-код ще мога да активирам само в офис на ДСК.

преди 3 часа, Ivko каза:

Аз онлайн го активирах, но се оказа,че преди това трябва да имаш електронен подпис /за да ползваш напълно всичко от дск директ и да правиш промени активиран /та го правих това с помоща на оператор по телефона и бяха бая някакви подвръждения и защити 😶😶 някъде 5 мин ми отне то не бяха смс с кодове и всичко това на високоговорител и през телефона 😂🤣

Редактирано от Ivko
Връзка към коментар

Някой има ли идея по какъв / чий курс ДСК смятат превалутиранията по тази карта?

През последната седмица направих тестови плащания в 4-5 различни валути и ги изчаках да се осчетоводят. Сумите в лева обаче не съвпадат нито с официалния курс на Mastercard от https://www.mastercard.us/en-us/consumers/get-support/convert-currency.html нито с обявените курсове на самата ДСК.

Не мога да схвана откъде взимат курсовете и как точно изчисляват с колко лева да заверят сметката.

Естествено сумите са по-високи от очакваното и започва да ме гложди леко съмнение за двойно превалутиране.

Редактирано от Георги Матеев
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 18 минути , Георги Матеев каза:

Някой има ли идея по какъв / чий курс ДСК смятат превалутиранията по тази карта?

През последната седмица направих тестови плащания в 4-5 различни валути и ги изчаках да се осчетоводят. Сумите в лева обаче не съвпадат нито с официалния курс на Mastercard от https://www.mastercard.us/en-us/consumers/get-support/convert-currency.html нито с обявените курсове на самата ДСК.

Не мога да схвана откъде взимат курсовете и как точно изчисляват с колко лева да заверят сметката.

Естествено сумите са по-високи от очакваното и започва да ме гложди леко съмнение за двойно превалутиране.

Аз имам плащане в Италия на стойност 78е и са ме таксува ли 152.88 което прави точно 1.96 за сравнение от ПИБ пак с мастеркард курс по 2.01

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , Божидар каза:

Аз имам плащане в Италия на стойност 78е и са ме таксува ли 152.88 което прави точно 1.96 за сравнение от ПИБ пак с мастеркард курс по 2.01

Еврото е ясно, че се смята по курса на ДСК 1.96, но въпросът е в другите валути - там нещо въобще не се получава.

Например на 24.08 имам плащане за 741.25 HRK, което на 27.08 се осчетоводи като 196.88 лв. Както и да го въртях не можах да стигна до същата сума. Има още 3 подобни примера - с плащания в MYR, GBP и USD - където сметката пак не излиза.

Има някаква уловка в ДСК превалутирането, която ми убягва. Писах на съпорта, да видим какво ще кажат.

• Замислям се 2
Връзка към коментар

Като на всички останали карти на ДСК се превалутира по схемата:

нещо си -> евро (по референтен курс ) -> лева (курс продава безкасово на банката)

И всичко си е точно:

На 24.08 съгласно Мастъркарт 741.25 HRK са 100.45 EUR

На 24.08 съгласно ДСК 100.45 EUR са 196.88 БГН

п.п. Ако картата ти е в долари, там превалутирането е тройно:

нещо си -> евро (по референтен курс ) -> лева (курс продава безкасово на банката) -> долари (курс купува безкасово)

Или иначе казано - имаш доларова карта и правиш покупка за 100 долара (ползваме курсовете от 24.08):

100USD->86.68EUR->169.89BGN->102.75USD 💸💸💸

Редактирано от adreno
  • Харесвам 6
  • Благодаря 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 4 часа, adreno каза:

Като на всички останали карти на ДСК се превалутира по схемата:

нещо си -> евро (по референтен курс ) -> лева (курс продава безкасово на банката)

И всичко си е точно:

На 24.08 съгласно Мастъркарт 741.25 HRK са 100.45 EUR

На 24.08 съгласно ДСК 100.45 EUR са 196.88 БГН

п.п. Ако картата ти е в долари, там превалутирането е тройно:

нещо си -> евро (по референтен курс ) -> лева (курс продава безкасово на банката) -> долари (курс купува безкасово)

Или иначе казано - имаш доларова карта и правиш покупка за 100 долара (ползваме курсовете от 24.08):

100USD->86.68EUR->169.89BGN->102.75USD 💸💸💸

Ясно, благодаря много за разяснението. Нямах идея, че минават през задължителен евров сетълмент, но поне се информирах достатъчно рано. С други думи - тази карта остава единствено за левови разплащания, в противен случай излиза златна, въпреки иначе добрия кешбек.

Само едно малко допълнение. Предполагам всички левови карти на ДСК са по тази схема, но евровата ми Visa към тях със сигурност ползва директно курсовете на Visa от https://www.visaeurope.com/making-payments/exchange-rates и при нея няма двойно превалутиране. Затова за момент се заблудих, че по същата логика ще ползват директните курсове на Mastercard към лева, но уви.

Още един плюс за карта в евро и още една черна точка за ДСК 🙂

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 11 часа, noshtna_ptica каза:

Можеш да активираш 3D през ДСК Директ ако имаш електронен подпис или токън от ДСК. В противен случай може само в техен офис.

Връзка към коментар
преди 1 час, Георги Матеев каза:

Ясно, благодаря много за разяснението. Нямах идея, че минават през задължителен евров сетълмент, но поне се информирах достатъчно рано. С други думи - тази карта остава единствено за левови разплащания, в противен случай излиза златна, въпреки иначе добрия кешбек.

😀

Само едно малко допълнение. Предполагам всички левови карти на ДСК са по тази схема, но евровата ми Visa към тях със сигурност ползва директно курсовете на Visa от https://www.visaeurope.com/making-payments/exchange-rates и при нея няма двойно превалутиране. Затова за момент се заблудих, че по същата логика ще ползват директните курсове на Mastercard към лева, но уви.

Още един плюс за карта в евро и още една черна точка за ДСК 🙂

И аз се чудех по какъв курс са ми сметнали швейцарски франкове на Виза в левова сметка. От Дск никой не успя да даде смислен отговор и отново от Магеланци се информирам. Ако 100 % няма превалутиране на еврова сметка ще трябва на Визата да й сменям сметката, Уиза остава за плащане в Бг. 

Връзка към коментар

Сетълментът на всички карти, издавани от ДСК за плащания в чужбина е в евро. Ако картата е в евро няма двойно превалутиране.

ЧЛ. 54.
/2/ За всяка транзакция извършена в чужбина, сумата на транзакцията  се  превалутира  от валутата  на  транзакцията  във  валутата  на сметката на Банката (евро) по курс, определен за  съответния  ден  от  МКО  и  Банката превалутира  получената  по  сметката  й  сума във валутата на сметката на Клиента:
1. За сметки в лева – по курс продава на Банката за безкасови операции;
2. За сметки в щ. долари  –от евро в лева по курс продава и от лева в щ. долари по курс купува за безкасови операции.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 3 часа, Георги Матеев каза:

Затова за момент се заблудих, че по същата логика ще ползват директните курсове на Mastercard към лева, но уви.

🙂

Такива не съществуват. 

Аз като човек, който плаща основно в GBP, съм засичал курсовете и точно MC на ДСК ми е най-изгодна. Случва се горе-долу веднъж на 10 дни курсът да е с 1-2 стотинки по-лош от този на Visa, но в останалите 9 дни е обратното. 

Връзка към коментар
преди 50 минути , Ilian359 каза:

Такива не съществуват. 

Аз като човек, който плаща основно в GBP, съм засичал курсовете и точно MC на ДСК ми е най-изгодна. Случва се горе-долу веднъж на 10 дни курсът да е с 1-2 стотинки по-лош от този на Visa, но в останалите 9 дни е обратното. 

Съществуват (всяка валута можеш да обръщаш директно в New Bulgarian Lev BGN), но просто се игнорират. Очевидно на банката й е по-изгодно да продава евро на 1.96 и да изкарва допълнителни пари от това 🙂

Иначе допреди малко експериментирах и стигнах до същия извод - в 90% от случаите курсовете (към евро) на Mastercard са по-добри от тези на Visa, това е факт.

Лошото в моя случай е, че сравнявам левовата Mastercard с евровата Visa. Дефакто при малко по-големи суми (от €100 нагоре) излиза по-изгодно да плащам с Visa-та, въпреки леко по-неизгодния курс, поради простата причина, че там няма допълнително превалутиране към лев по куцичкия курс на ДСК.

Редактирано от Георги Матеев
Връзка към коментар

Хора, някой попълвал ли е имуществена декларация? След гневен вече имейл, като описах поименно всички не свършили си работата служители, днес ми се обажда първата, от машия клон, да съм отидела да се реши проблема и да подпиша имуществена декларация.

• Шок 1
Връзка към коментар
преди 11 минути , Ilian359 каза:

Или попълваш на място, или те разпитват по телефона. Нормално е.

Не е нормално, три пъти различни служители ми разпитваха и ме мотаят 2 седмици. Нормално е като съм отишла първия път да ми дадат да подпиша всички документи, които са изискуеми и необходими или да ми се обадят и да ме поканят да отида отново, ако е необходимо, а не аз да ги издирвам и те ми казват, че всичко е наред и няма проблем. Да вдигам писмен скандал и след това с тон "ти пък каква си, че си се оплакала" да се размърдат.

• Браво 1
Връзка към коментар
преди 21 часа, Ivko каза:

А защо в договора ми пише, че е на 10-то число от месеца?!

преди 21 часа, ttelena каза:

Може да е грешка.Влез в ДСК директ и виж извлечението  там пише кога ти е падежната дата.Ако е 10 -то число минималната вноска се плаща до 25 число на месеца.

Ми то си го пише ама кой да седне да погледне 😶😊 сега вече схванах ама как така са избрали кога да ми е падежната дата,а може и да съм я споменал на кредитния при разговорите..то един,два ли бяха 

Какво и кога трябва да внасям по картата си?

Всеки месец на 10-то число се изчислява минималната сума за револвиране, която трябва да внесете за ползването на картата. Минималната сума за револвиране не е такса – с тази сума Вие револвирате (възстановявате) част от изразходвания кредитен лимит.

Обърнете внимание: Вие разполагате с 15 календарни дни след падежната дата, за да внесете минималната сума за револвиране или да възстановите цялото си задължение и да се възползвате от допълнителния бонус, който Банката предлага - да не Ви се начислява лихва върху изразходваните суми за покупка на стоки при търговец.

Аз получих смс за минималната сума на 21-ви август и сега си погледнах извлечението ми е към 20-ти значи всичко е ток.

Връзка към коментар

През ДСК директ има ли опция за плащане на битови сметки през кредитна карта? Май не намирам, доколкото виждам може само от разплащателната сметка и дори имат такса за транзакция. Идеята ми е да си ползвам картата DSK-Wizz за плащане на битовите сметки, ама май няма как. Сравнявам с ПИБ където май е доста по-добре, битовите сметки могат да се плащат с кредитна карта, няма никакви такси и има 0,5% кешбек.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.