Прескочи до съдържание

Wizz Air кредитна карта от ДСК

Георги
Съобщението е добавено от Георги,

Банка ДСК вече не участват във форума, при въпроси използвайте стандартните канали за контакт. 

Препоръчани мнения

Публикувано:

По-абсурдното в ситуацията с новата такса превалутиране е, че по този начин банката практически най-много ощетява най-лоялните си клиенти - тези с голям оборот и често пътуващите.

Още при първото рязане на кешбека (от безлимитно на 1000 лв годишно за частното банкиране) усетих, че банката опитва да се маркетира като по-"социална" - вземи от "богатите" и дай на "бедните". Още ме напушва смях като се сетя за тогавашния абсурден официален отговор, който ми върнаха. Беше нещо в стил "и без това досега ви давахме прекалено много, време е да пуснем гювеч за повече хора за да се зарибят и те за нашите продукти".

Истината е, че тази такса няма да се отрази и повлияе на 98% от потребителите, тоест такива като нас просто ще бъдат доени допълнително само защото ДСК могат да го направят. Явно над милиард печалба за миналата година не им стигна на нашенските банки, та трябва още дране.

Аз лично от февруари вече ще използвам левовите си ДСК карти (включително Уиз) само за левови разплащания.

А за валутните транзакции ще използвам евровата си кредитна карта, при която ако правилно чета условията не би трябвало да има тази такса. Моля за потвърждение от @Банка ДСК.

Между другото не мога да не отбележа иронията... След известен период на "омраза" Diners рязко стана най-изгодната карта на пазара в момента и то не само за пътуващите. @Diners Club Bulgaria, моля не променяйте условията си и вие и много ще ви обичаме 🙂

И да, Revolut, Curve и тн. тепърва доста ще навлизат на пазара у нас. Тенденцията е очевидна. Неслучайно всички банки под една или друга форма въведоха такса "паричен трансфер", което ясно показва колко ги е страх от развитието на финтех сектора.

• Харесвам 9
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 2 часа, Георги Матеев каза:

Още при първото рязане на кешбека (от безлимитно на 1000 лв годишно за частното банкиране) усетих, че банката опитва да се маркетира като по-"социална" - вземи от "богатите" и дай на "бедните". Още ме напушва смях като се сетя за тогавашния абсурден официален отговор, който ми върнаха. Беше нещо в стил "и без това досега ви давахме прекалено много, време е да пуснем гювеч за повече хора за да се зарибят и те за нашите продукти".

Кешбекът не се ли трупа до 40-хиляди похарчени през година през самата карта или говориш за друг продукт?

преди 2 часа, Георги Матеев каза:

Явно над милиард печалба за миналата година не им стигна на нашенските банки, та трябва още дране.

Гледането на печалбата като абсолютно число, а не като процент от оборот или управлявани активи си е малко мислене на "бедните". При над 70 милиарда раздадени кредити 1 милиард печалба все още ли ти се струва много?

• Харесвам 1
  • Замислям се 2
Публикувано:

Днес си поиграх да си направя сметка ьа новите правила и стигнах до извода, че ако не ползвам картата, не трупам точки, но таксата ьа дискаунта ще е 49.8лв. което е по-малко от таксата на уиз и като че ли преосмислих прекратяването, а именно няма да я спра, просто дъщетя ми няма да плаща с нея във Франция, т.е.  няма да има плащания по нея и като си дойде на лято ще я прибера тук. Това ми се струва по- добро решение, за хора които са основно или изобщо в чужбина и я ползват там.

• Харесвам 1
Публикувано:

то с малки изключения като Револют като цяло никоя банка по света няма да направи да ти е изгодно да ползваш една карта само в чужбина

тия просто сега са се усетили

дори и Револют трябва да го зареждаш някакси

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 9 часа, Георги Матеев каза:

А за валутните транзакции ще използвам евровата си кредитна карта, при която ако правилно чета условията не би трябвало да има тази такса. Моля за потвърждение от @Банка ДСК.

И още един уточняващ въпрос в тази връзка: ако с еврова карта се плаща в друга валута, напр. GBP, ще бъде ли завишен обменният курс или завишаването е валидно само за BGN-EUR.

Също така: ако използваме Curve, за да избегнем неизгодния курс, ще ни натресете ли и там такса "хитър клиент"?

Публикувано:

Ако след 5/2/20 купувам билет в лева от Уизеър на ПОС в Унгария с начална точка България картата ще носи бонус при сегашните условия.

Ако закупувам билет от същия ПОС, но с начална точка, която предполага плащане в евро бонуса е различен, минимизиран от новите условия.

Ако искам да платя на същия пост в лева, УИЗ в духа на добрите си стари традиции ще ми продава евро на курс около 2.15 - 2.30 ... лева.

Ако плащам в евро от левова сметка след горецитираната дата ще ползвам най-лошите условия за плащане в евро на КК издадена в България.

Греша ли някъде @Банка ДСК ?!  

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 54 минути , Ilian359 каза:

И още един уточняващ въпрос в тази връзка: ако с еврова карта се плаща в друга валута, напр. GBP, ще бъде ли завишен обменният курс или завишаването е валидно само за BGN-EUR.

Това го коментирахме и вече е потвърдено от @Банка ДСК

Ако сметката и картата са ви във валута ЕВРО, не се прилага завишения курс от 1% - смята се курса ХХХ валута към EUR на картовата организация (VISA/MC)

С други думи, който е клиент на ДСК и иска да избегне таксата за превалутиране - трябва да си открие сметка/карта в EUR, а с картата УИЗ да пазарува само и единствено в BGN, защото тази карта не може да бъде в EUR

• Харесвам 3
Публикувано:

А аз не разбрах тези промени само при плащане в евро ли важат? Какво става, ако плащам на чуждестранен търговец в румънски леи /например Уиз с начална точка Румъния/ или в британски паунд /например английския Амазон/?

• Замислям се 1
Публикувано:
преди 55 минути , Ilian359 каза:

Също така: ако използваме Curve, за да избегнем неизгодния курс, ще ни натресете ли и там такса "хитър клиент"?

Не би трябвало, защото ти плащаш на Curve във валута BGN - следователно ДСК не превалутира нищо, превалутирането е от Curve

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 23 минути , cybersimo каза:

Не би трябвало, защото ти плащаш на Curve във валута BGN - следователно ДСК не превалутира нищо, превалутирането е от Curve

С уговорката, че над 500 паунда на месец слагат такса 2%

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 8 часа, tch каза:

Кешбекът не се ли трупа до 40-хиляди похарчени през година през самата карта или говориш за друг продукт?

Гледането на печалбата като абсолютно число, а не като процент от оборот или управлявани активи си е малко мислене на "бедните". При над 70 милиарда раздадени кредити 1 милиард печалба все още ли ти се струва много?

Говорех по-генерално, не толкова само за Уиз картата.

Не ми се навлиза в спекулации на тема раздадени кредити. Виждам само (според публичната информация), че 2018-а е била рекордна за бг банките, а 2019 им се очертава още по-доходоносна с над 1.5 милиарда печалба (50% увеличение само за година). Същевременно забелязвам постоянно увеличение на таксите и според мен връзката е очевидна. А не виждам никакво подобрение в продуктите - точно обратното.

Какво например налага въвеждането конкретно на тази нова 1% такса превалутиране? Риторичен въпрос, естествено.

По тази причина аз лично ще направя всичко възможно да нямам принос за увеличението на печалбите в сектора. Винаги съм имал неприязън към бг банките, но напоследък откровено почнаха да се оливат с безкрайната си лакомия и като потребител ще им покажа един голям среден пръст.

• Харесвам 16
Публикувано:
преди 4 минути , Георги Матеев каза:

Какво например налага въвеждането на тази нова 1% такса?

Как какво? Претоварва им се процесора на компютъра от толкова смятане на курсове, трябва да се сменя всяка година.

Или са назначили ХХ нови работници да смятат курсовете на ръка с калкулатори, защото компютъра може да сбърка. Техните заплати ще плащаме с този 1%

• Смея се 2
Публикувано:
преди 3 минути , cybersimo каза:

Как какво? Претоварва им се процесора на компютъра от толкова смятане на курсове, трябва да се сменя всяка година.

Или са назначили ХХ нови работници да смятат курсовете на ръка с калкулатори, защото компютъра може да сбърка. Техните заплати ще плащаме с този 1%

Или да избият отрицателните лихви на ЕЦБ 😉 ама ако лихвите не са отрицателни ще влезем в рецесия 

Публикувано:
преди 18 минути , tch каза:

Или да избият отрицателните лихви на ЕЦБ 😉 ама ако лихвите не са отрицателни ще влезем в рецесия 

500 милиона (50%) печалба нагоре за 1 година. Б*х т'ва избиване. Аз по-скоро бих го нарекъл дране на клиентите. За щастие вече има немалко алтернативи на класическото банкиране.

• Харесвам 4
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 1 час, Георги Матеев каза:

500 милиона (50%) печалба нагоре за 1 година. Б*х т'ва избиване. Аз по-скоро бих го нарекъл дране на клиентите. За щастие вече има немалко алтернативи на класическото банкиране.

50% в сравнение с кога 😉 

Kъм 30 ceптeмвpи 2019 г. пeчaлбaтa нa бaнĸoвaтa cиcтeмa e 1.3 млpд. лв., или c 4.2% (51 млн. лв.) пoвeчe oт тaзи зa cъщия пepиoд нa 2018 г. Πoĸaзaтeлитe зa възвpъщaeмocт нa aĸтивитe (RОА) и зa възвpъщaeмocт нa ĸaпитaлa (RОЕ) ca cъoтвeтнo 1.52% и 11.82%.

За 2018 ROE на Уникредит в Унгария е близо 18%. 

https://www.unicreditbank.hu/content/dam/cee2020-pws-hu/Rolunk/befektetok/UC_Annual_Report_2018.pdf

https://money.bg/finance/bankite-sa-spechelili-1-3-miliarda-leva-za-devetmesechieto.html

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 10 часа, Таньо каза:

Ако плащам в евро от левова сметка след горецитираната дата ще ползвам най-лошите условия за плащане в евро на КК издадена в България.

Пощенска банка имат такса превалутиране 2%, така че новите условия на ДСК не са най-лошите в България.

преди 10 часа, ДиянаВ каза:

А аз не разбрах тези промени само при плащане в евро ли важат? Какво става, ако плащам на чуждестранен търговец в румънски леи /например Уиз с начална точка Румъния/ или в британски паунд /например английския Амазон/?

Да, важат за всички плащания във валута, ако картата е левова.

Сумите се превалутират по курса на MasterCard (или Visa при левови карти Visa Galaxy например) до евро и след това  до лева по безкасовия курс на ДСК + 1%.

• Харесвам 1
  • Благодаря 2
Публикувано:
преди 58 минути , zzxxcc каза:

до евро и след това  до лева по безкасовия курс на ДСК + 1%

@Георги Матеев, май ще си мечтаем за "дрането" на ПИБ и техните 0.25% такса за плащане на чужд ПОС...? :girl_crazy:При тях дори и с 0.5% кешбек и 0.25% такса, пак ти оставаха 0.25% чист кешбек, а ако се наложеше после да оспорим транзакция и да ни върнат пари, след като ни вземеха нови 0.25% излизахме на 0... Сега кешбекът в чужбина ефективно става 0%, а ако се наложи да се оспори и транзакция и да ти вземат 0.5% за възстановяване на сумата, нещата стават още по-грозни...

Публикувано:
преди 8 минути , chandni каза:

@Георги Матеев, май ще си мечтаем за "дрането" на ПИБ и техните 0.25% такса за плащане на чужд ПОС...? :girl_crazy:При тях дори и с 0.5% кешбек и 0.25% такса, пак ти оставаха 0.25% чист кешбек, а ако се наложеше после да оспорим транзакция и да ни върнат пари, след като ни вземеха нови 0.25% излизахме на 0... Сега кешбекът в чужбина ефективно става 0%, а ако се наложи да се оспори и транзакция и да ти вземат 0.5% за възстановяване на сумата, нещата стават още по-грозни...

И ПИБ не са цветенце. От познати чувам, че и там непрекъснато вдигат таксите. Аз лично не ги следя и не знам точно, но подозирам, че нямат да останат назад в надпреварата за прецакване на клиента 🙂

Мен засега новата промяна на ДСК не ме касае, тъй като почти всичките ми карти са в евро. Обаче усещам, че все повече наближава момента, в който ще спра да ползвам българската банкова система изцяло.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 минути , Георги Матеев каза:

не са цветенце

Категорично! 🙂 

преди 3 минути , Георги Матеев каза:

все повече наближава момента, в който ще спра да ползвам българската банкова система изцяло.

Всички с нетърпение го чакаме този момент!

• Шок 1
Публикувано:
преди 1 минута , chandni каза:

Аз не го чакам. Какво ме бърка дали @Георги Матеев е клиент на българските банки или не? :grin:

Обаче очаквам с нетърпение отговорите на @Банка ДСК на въпросите тук.

• Смея се 2
Публикувано:

@Георги Матеев аз отдавна съм спрял да ползвам БГ банкови продукти, финтех картите вършат страхотна работа. Остана ми само фирмената на ЦКБ, но и там дигнаха такса обслужване с 2 лева на месец, та скоро ще има развод и с последната БГ банка.

• Харесвам 1
Публикувано:
5 minutes ago, Георги Матеев said:

че все повече наближава момента, в който ще спра да ползвам българската банкова система изцяло.

1 minute ago, chandni said:

В тази връзка снощи само дочух по новините като анонс, че трябвало да има регулиране на банковия сектор, в частност финтех компаниите... И там искат да бръкнат, че малко ни дерат БГ банките.

• Замислям се 1
Публикувано:
преди 8 часа, tch каза:

50% в сравнение с кога 😉 

Kъм 30 ceптeмвpи 2019 г. пeчaлбaтa нa бaнĸoвaтa cиcтeмa e 1.3 млpд. лв., или c 4.2% (51 млн. лв.) пoвeчe oт тaзи зa cъщия пepиoд нa 2018 г. Πoĸaзaтeлитe зa възвpъщaeмocт нa aĸтивитe (RОА) и зa възвpъщaeмocт нa ĸaпитaлa (RОЕ) ca cъoтвeтнo 1.52% и 11.82%.

За 2018 ROE на Уникредит в Унгария е близо 18%. 

https://www.unicreditbank.hu/content/dam/cee2020-pws-hu/Rolunk/befektetok/UC_Annual_Report_2018.pdf

https://money.bg/finance/bankite-sa-spechelili-1-3-miliarda-leva-za-devetmesechieto.html

Наистина не ми се дълбае в сухи и скучни статистики, които реално нямат значение.

Фактите са следните. Таксите скачат. Печалбите на банките също. И насреща срещу по-високите такси не получаваме по-добри продукти или услуги, а точно обратното. Тоест няма конкретна причина да плащаме повече, освен очеизбодното печалбарство, продиктувано основно от принципа "дерем до кръв защото можем/искаме и докато клиентите не изпищят на умряло". Съжалявам, но това няма как да го толерирам.

P.S. ДСК е унгарска банка. Явно вече пренасят челния си опит тук и догодина очакваме още приятни изненади.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 7 минути , aleksandrina каза:

В тази връзка снощи само дочух по новините като анонс, че трябвало да има регулиране на банковия сектор, в частност финтех компаниите... И там искат да бръкнат, че малко ни дерат БГ банките.

Това в мащаб Европейски съюз  или само за БГ, защото не виждам по какъв начин държавата България ще накара са кажем Bunq да дигнат таксите само за БГ граждани. Разбира се не съм вещ в материята та може и да бъркам.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 56 минути , chandni каза:

Според актуалната тарифа на ПИБ обаче, таксата за такава транзакция сега е 1% и за дебитни, и за кредитни карти:

12. Получаване на суми по платежна сметка чрез карта 1% от сумата

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.