Прескочи до съдържание

Транспорт и какво да се види във Варшава за няколко часа?


Alexander

Препоръчани мнения

След провала с плана ми за Тун и чудене какво мога да видя по пътя за Швейцария, заръчах билети с прекачване във Варшава и вече са налични.

Ще кацнем в 06:30,  следващия полет е в 17:00 или ще имаме около 7-8 часа свободни.

 

Видях, че най-добре ще е да си купим дневни карти за 1-а зона за  15 злоти.

Сутринта смятам да хвана автобус 175, хем да разгледам града, хем не вярвам да има задръстване, а на връщане ще вземем  влак S2 или S3 за летището. До колкото разбрах картата важи за всичи видове транспорт в зона 1, така ли е?

Самите карти от автомати ли се купуват и приемат ли дебитни  карти за плащане? С дебитни карти предполагам може да се плаща навсякъде, кръчми, магазини и пр или върви кеш основно?

 

Ще се насоча към Старе место, видях, че местните специалитети са печена патка и нещо като шницел. Видях, че имат любимия ми TK Maxx и ще бъде посетен, още повече, че средата на август трябва да имат големи намаления. 

 

Всякакви идеи, какво да видим и какво да правим в тези часове ще са добе дошли.

 

 

Връзка към мнение

Бях април за 4 нощувки във Варшава. Много ми хареса всичко паркове, музеи, градски транспорт и т.н. 

Нека да карам нещата подред:

Градски транспорт: ние си купихме 3-дневен билет от будка за вестници, на по-големите спирки си има автомати, но да си призная ползвах веднъж и ползвах банкноти. Също така в краен случай в автобуси също има апарати за билетчета. Важното е, при първото ползване в превозното средство да валидираш билета и след това го прибираш в портмонето. Не е нужно повече да се валидира. На него се отпечатва часа на първо ползване и от тогава си важат 24 часа (в твоя случай). Ние ползвахме за градски транспорт както автобуси, така и Метро. Ще ти препоръчам една апликация относно градски транспорт във повечето полски градове. 

Официален сайт на приложението за градски транспорт в Полша

Още нещо интересно за транспорта, на доста места има по няколко спирки. Например Дворец на културата 1, 2, 3 и т.н. Трябва да знаеш на коя точно да отидеш за да хванеш твоя транспорт. В приложението всичко си е обяснено и няма как да се объркаш, даже в Гугъл мапс си ги има спирките по номера.

Може да я ползваш за всичките видове транспорт и в зависимост от това къде се намираш програмката ще ти покаже всички варианти. Имаше вариант за купуване на билети през нея, но не съм пробвал.

Също така, много е разпространено предвижване с колело. Има на доста места автомати, от които да си наемеш колело. Пробвахме с карта и мина без проблем.

Предвиди си 40 минути за предвижването от летището до центъра, особено на връщане към летището. През приложението също дава ориентировъчно време за пристигане.

Плащане: На почти всички места може да се плаща с карта, така че не се притеснявай.

Забележителности:

Ето един много полезен сайт относно това, кой ден, кои музеи са с безплатен вход:

Безплатни посещения на музеите във Варшава

Щом ще си за 1 ден ти препоръчвам следното. Слизаш на някоя от много спирки до НДК-то (Дворец на културата и науката). Ако ти е интересно в самото НДК има 360 градусова панорамна тераса (цената е 15 злоти, ако не се лъжа). Друго което аз посетих в НДК-то е музея на куклите, не беше моя инициатива, но какво да се прави. Имаше интересни къщи за кукли от миналото, а в края си има сектор за кукли от различни държави, има 2 и от България, които са в лошо състояние. 

Та след като слезнеш на спирка до НДК-то ти препоръчвам да си поправиш път до улица Ново свят и от там да се пуснеш пеша до Старата част. Ако мислиш, че времето ще е малко можеш да стигнеш с градски транспорт непосредствено до центъра на старата част. 

По улица Нови Свят ще видиш Полската академия на науките, паметник на Коперник, църквата Св. Кръст (вътре се пази сърцето на Фредерик Шопен), Президентският дворец и др. Малко преди да стигнеш до площада през Кралския дворец има също интересна църква посветена на св. Ана. Можеш да се качиш на високата кула с камбанарията, цената мисля че беше 6 злоти. Ако искаш да разгледаш Кралския замък ще трябва да си отделиш поне 2 часа. Малко след него също има още внушителна катедрала посветена на св. Йоан Кръстител. И от там следва и пазарния площад, снимай се със символа на града - русалката 😉 Предполагама, ще са ти интересни и старите крепостни стени, до които има останало едно крепостно съоръжение - Барбикан 🙂 Ако имаш време след Барбикана, ако продължиш на север има интересни фонтани, за съжаление април месец не работеха и нямам впечатление. Близо до тях пък е един от многото паметници посветени на Варшавското въстание.

Друг вариант за обикаляне е някой от кралските дворци - Лазиенки или Виланов. Парковете към тях също си заслужават, но Виланов е доста далече от центъра. Все пак до него се стига с градски транспорт, а и се намира в зона 1. През април във Виланов се извършваше ремонт, но въпреки това си заслужава името полският Версай. Градините му са също интересни, а има и езеро в близост. Парка Лазиенки също е интересен, там трябва да се отиде до паметниците посветени на Шопен и Ян Собиески, освен двореца има и езеро с малък амфитеатрален театър.

Други забележителности са музея ПОЛИН (посветен на полските евреи), Музея на Варшавското въстание, Ботаническата градина на университе (интересно за нея е, че се намира на покрива на музея), Саксонските градини с паметника на незнайния войн. Ако ти е интересно посещението на футболни стадиони може да отидеш на тур на Националния стадион. По наше време имаше само 1 тур на ден на английски, но тъй като аз бях на футболен мач на стадиона на Легия, реших да пропусна. Стадиона е построен за проведенето скоро европейско първенство в Полша.

Интересен музей е този посветен на Коперник, за съжаление е насочен основно за деца, а и доста от нещата са само на полски.

 

Къде ще оставите багажа? Не сме ползвали, но на летището има сейфове за съхранение, когато проверявах цената беше 14 злоти за 24 часа. Като също се приемат карти.

 

Хапване:

Безспорен фаворит за мен са ресторантите от веригата Zapiecek (Zapiecek), ние открихме 3 ресторанта от веригата, но май са повече. Опитайте техните pierogi, в който вариант си искайте. Друго характерно, което може да опитате: супа Зурек, Бигос (любимото ми), или картофена палачинка. А от десертите може да им опиташ ябълковата торта/кейк.

Близо до НДК се намира един ресторант, в който винаги има опашка за да се влезне Manekin. Там специалитета са им супите в хляб.

Също близо до НДК, любимото ни за хапване са едно заведение за запеканки, нещо като нашите принцеси, но с доста повече материал. Мястото се казва Zapiexy Luxusowe.

Друго интересно, което ядох е тяхната версия на шкембе чорба - Флеки/Флаки. А също, ако не сте опитвали може да пробвате и стек тартар. Хич не е лош стек тартара и си изядох моята част от порцията 🙂

Близо до НДК-то и Централната ЖП гара се намира един от молове - Златните тераси. Доста неща има за ядене там, като за мен фаворит беше Marche. Разнообразна храна, която ти си сипваш и после всичко се тегли на един кантар и се плаща 🙂 На партерният етаж има и голям Кауфланд, ако ви трябва нещо за пазаруване.

 

Ако нещо съм изпуснал или те интересува повече информация - питай 🙂 На прима виста, толкоз 🙂

 

 

 

 

  • Харесвам 8
  • Благодаря 1
  • Браво 3
Връзка към мнение

Започвам да разглеждам за местата, за които си писал.

Багаж няма да имам никакъв, защото ще е чекиран от София.

Връзка към мнение
преди 16 часа, Alexander каза:

Самите карти от автомати ли се купуват и приемат ли дебитни  карти за плащане? 

По спомени от преди 3 години - билета си го взех от автомат на спирката и го платих с дебитна карта. Точно за автобус 175 и летището става въпрос.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 6 минути , venceremos каза:

По спомени от преди 3 години - билета си го взех от автомат на спирката и го платих с дебитна карта. Точно за автобус 175 и летището става въпрос.

Имам предвид 24 часовите карти. Ти такава ли взе или нормален билет?

Връзка към мнение

http://www.ztm.waw.pl/?c=110&l=2

 

Билетите са с различни цветове, като на тях пише срока на валидност и зоните. При първото ползване на превозно средство билета се валидира, така на гърба се печата часа на първо ползване. От тогава почват да текат 24-те часа за 1-дневните билети.

 

Еднодневните билети са със светлосин цвят.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Оказа се, че 15.08 е празник в Полша, както и на много други места..

Има ли нещо работещо по празниците във Варшава?

Връзка към мнение

Препоръчвам двореца Виланов и парка около него. Но е добре да си вземеш билети предварително от тук:

http://www.wilanow-palac.pl/ticket_booking.html

Почти безплатни са.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Гледам, че е извън града почти. Нямам точен план за тези 7 часа, но тия дни ще направя иначе изглежда добре и ми харесват такива места.

Сега видях, че за 15 предлагат само билети за парка, явно е затворен.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Виланов не работи на 15-ти август заради празника. Само за парка не си заслужава да се разкарваш до там. 

Иначе достъпа до него е лесен, но най-вероятно ще е нужно да ползваш 2 автобуса.

 

Цитат

PALACE

The palace is closed for visitors on the following days: Good Friday, Holy Saturday and Easter Sunday, Corpus Christi Day (31st May), 15th August, 1st November, the second half of December (from 15th December 2018). 

 

Редактирано от lamerz1912
  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 19 минути , lamerz1912 каза:

Виланов не работи на 15-ти август заради празника. Само за парка не си заслужава да се разкарваш до там. 

Иначе достъпа до него е лесен, но най-вероятно ще е нужно да ползваш 2 автобуса.

Наистина не си заслужава само за парка.

Връзка към мнение

За Варшава не знам, но тук в Бразилия барове и ресторанти работят, магазини извън молове не.

Спомням си в Милано преди 15г почти нямаше къде един сладолед да се купи на 15.08, затова пък музея на техниката беше безплатен и си откарах целия ден в него.

Връзка към мнение

Големите вериги супермаркети ще са затворени. Малки магазини от типа на Жабка ще са отворени. Ресторантите в моловете ще работят, а извън тях-не всички. Предполагам, че заради туристите повечето ще са отворени, но с по-кратко работно време. Автобусите ще са с неделно разписание.

На 15 август ще има сериозен военен парад по брега на Висла. Ако се интересуваш, мога да намеря подробности!

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

На връщане към летището  смятам да хвана влак за по-сигурно, но нещо не ми стана ясно кога има и кога няма влак. Има влакове отбелязани с D, C и с нищо. Гледам за S3, за S2 ми е още по-неясно.

http://www.ztm.waw.pl/?c=81&l=2

Маркираните със С са за празник, но тези, които не са отбелязани с нищо кога вървят. Да разбирам ли, че на празник има влак на 3-4 часа, ако гледам само тези отбелязани със C? 

Връзка към мнение

Гледай всичко без Д. Курсовете С всъщност ги заместват. Доколкото виждам са през един час.

Точно инфо ще намериш на jakdojade.pl

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ми аз му написах за транспорта да ползва приложението или сайта на jakdojade, ама никой не чете 🙂

5 дни без проблеми се придвижвахме из града с него. Също така съм го пробвал и във Вроцлав.

  • Замислям се 2
Връзка към мнение

Аз лично не бих си давал никакъв зор със забележителности за 7 часа.  Отиваш в стария град, малко разходка, кафенце, пак разходка, обяд, евентуално някоя и друга църква и толкова. Лежерно, колкото да се усети атмосферата и да не се притесняваш с бързане😉

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
Дани Магелани
преди 17 минути , Hayasko каза:

Аз лично не бих си давал никакъв зор със забележителности за 7 часа.  Отиваш в стария град, малко разходка, кафенце, пак разходка, обяд, евентуално някоя и друга църква и толкова. Лежерно, колкото да се усети атмосферата и да не се притесняваш с бързане😉

+1

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 2 часа, lamerz1912 каза:

Ми аз му написах за транспорта да ползва приложението или сайта на jakdojade, ама никой не чете 🙂

5 дни без проблеми се придвижвахме из града с него. Също така съм го пробвал и във Вроцлав.

Не знам защо си мислех, че е онлайн за деня, но видя, че може да се пишат и бъдещи дати.

Преди 1 час, Hayasko каза:

Аз лично не бих си давал никакъв зор със забележителности за 7 часа.  Отиваш в стария град, малко разходка, кафенце, пак разходка, обяд, евентуално някоя и друга църква и толкова. Лежерно, колкото да се усети атмосферата и да не се притесняваш с бързане😉

Остава да работят кафенцата и кръчмите..

Връзка към мнение

Според мен в централната част ще си работят. И да имаш предвид, че за някои от по вървежните места, може да ти се наложи да почакаш 🙂. Ние лично бяхме на опашка за сладолед - 25 минути 🙂 Аз пиех отстрани бира, но приятелката ми пазеше ред 🙂 После, ако се сетя ще постна снимка 🙂

 

Връзка към мнение
Дани Магелани
преди 4 минути , Alexander каза:

 

Остава да работят кафенцата и кръчмите..

Не мисля, че ще пропуснат.

Нали навремето ги наричаха евреите на Източна Европа.

 

Връзка към мнение
преди 7 минути , lamerz1912 каза:

Според мен в централната част ще си работят. И да имаш предвид, че за някои от по вървежните места, може да ти се наложи да почакаш 🙂. Ние лично бяхме на опашка за сладолед - 25 минути 🙂 Аз пиех отстрани бира, но приятелката ми пазеше ред 🙂 После, ако се сетя ще постна снимка 🙂

 

Не съм набелязал нищо конкретно за ядене. Видях, че от известните им неща са нещо като шницел, но първо потапяли месото в мляко и печена патка.

Дай конкретни идеи моля.

Връзка към мнение

В старата част има поне 2 ресторанта от веригата Zapiecek, горе в другото мнение има линк. Имат си меню на английски. Аз там пробвах бигос, пироги с различен пълнеж, зурек (цурек) . Бигоса е подобно на нашето свинско със зеле, но колкото и да е близо по вид си е доста различно. Пирогите може да си ги комбинираш с различни видове пълнеж. А зурека си е традиционна тяхна супа, сервира се с хляб и яйце. Местните ядяха супа от червено цвекло, в която имаше малки пироги, но не сме я пробвали. Моята приятелка пък опита тяхната пилешка супа - росол.

В един друг ресторант, който е далече от интересните неща, освен зурек, опитахме и друга традиционна супа - флаки. Която е нещо подобно на нашата шкембе чорба.

В този ресторант опитахме и стек тартар. А в началото като разядка ни сервираха нещо като желирано месо и кисели краставички.

Още нещо интересно относно хапването, след Втората световна война в Полша са били на мода, т.нар млечни барове. В тях по-бедните хора са се хранили, като цените са били напълно поносими. На доста места из Варшава има останали такива млечни барове. За късмет на 3-4 минути от нашият апартамент имаше един и 2 пъти хапвахме там. Модерно обзаведени са, но малко приличат на стол, основно местни се хранят там и любопитни туристи като нас. На стената има огромно меню, на полски 🙂 Ние си го снимахме първата вечер,  а в апартамента си го преведохме и на втората сутрин настървено отидохме да хапнем 😉 Поръчва се на едно момче, то взима парите, дава ти бележка и с нея отиваш на един шублер. На някое младо момиче подаваш бележката и ако това, което си поръчал е готово ти го дават веднага, ако трябва да се почака ти дават една джаджа, която си взимаш с теб на масата. Когато е готово поръчаното, джаджата почва да писука и отиваш до шублера да си вземеш поръчката. Там ядохме свински котлет (kotlet schabowy), но си е доста далече от това което австрийците смятат за шницел 🙂 Но все не може да се очаква много от млечните барове.

 

В по-горното мнение има линк за едно ресторантче за бързо хранете, където предлагат така популярният за поляците фаст фууд - запиеканки. Подобни са нашите принцеси, или по-скоро странджанките по морето, но с доста повече съставки и варианти. 

 

Бира - фаворита ми е Zywiec, след това Okocim, а най-често местните пият Zubr. Lech, не ми допадна, ама това е май защото беше топла.

  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.