Прескочи до съдържание

Мартиника и Гуаделупа

Kaloyan89

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 12 часа, eugene.kn каза:

Няма кой знае какво за споделяне. За ваканция става до месец-два, за постоянно живеене не става,поне за мен. Местните са родени там и са свикнали. Черните са 85% ,има известен расизъм срещу белите. Няма кой знае какви развлечения, постоянно на плажа омръзва. Постоянното слънце също омръзва, почваш да мечтаеш за облаци,дъжд и студ. Суперите са недостатъчни като брой, има опашки. Цените са по-високи от Франция,изборът е по-малък. Всичко е внос от Франция, без захар,ром и банани. Често има стачки които парализират тотално живота. Все пак е индивидуално и зависи от психическата нагласа на човека. Преживял съм един ураган, едно земетресение и една епидемия от денга. Успях да обиколя две трети от Карибските страни и територии(17 от 26)

215550_1025943403935_9826_n.jpgние

13391410_10206654857985209_2661898895821065455_o.jpg

412062_2828240940247_536846245_o.jpg

191655_1671150053698_2860334_o.jpg

201542_1672517887893_5907482_o.jpg

+1.

Добре синтезирано.

• Харесвам 1
  • 4 години по-късно ...
Публикувано:

Здравейте, предстои ми пътуване то Мартиника и Гваделупа(или както се пише/казва) от 25 февруари до 9ти март, като излитането последният ден е в 22ч или 23ч, та ще има време и тогава. В началото мислех да ги разделя 6/6 нощувки, но нещо в процеса на търсене на места за спане и четене започвам да се чудя дали да не станат 5/7 в полза Гваделупа. Като цяло идеята ми през деня да мръдваме да видим едно две неща, а късен следобед плаж и залез. Тази година направих нещо подобно на Мавриций и беше страхотно, през деня обикаляш гори, гледаш други неща, а залез на Le Morne. Някак това пак ми се е загнездило като идея. На Мартиника според мен ще се оправим да спим на едно място, няма да има проблем. За сега съм се ориентирал към района на Le Diamant и Les Anses-d'Arlet. Не ми се ще да е прекалено на юг, защото така прекалено се отдалечаваме от севера, който също искам да видя. За Гваделупа виждам, че тук всички са били основно в източната част, а някой може ли да сподели впечатления от западната? По начало ме привлече идеята за по дивото, но май всички 6 нощувки там може да са множко, та затова се зачудих дали да не взема ден от тези на Мартиника, да добавя към втория остров и може би да разделя местата за спане между запад и изток. Някак прекалено много ми се вижда дори за един път пътят от Pointe Noir до Свети Франсоа. Западната част изглежда интересна като природа, източната изглежда по туристическа и с по хубави плажове, макар че аз мога да направя компромис и да не съм на перфектен плаж, стига да е чист и спокоен. Навсякъде ще се придвижваме с кола. Може би трябва да разгледам още обстойно, за да ми се наредят нещата в главата и да преценя изцяло. Определено не искам да бързам. Смятате ли, че си заслужава да се даде преимущесво на Гваделупа? Ясно, че няма как да се види всичко. Благодаря.

• Харесвам 1
Публикувано:

Здравейте! Според мен ще ви дойде малко много по 7 нощувки на всеки от тези острови. И двата не са толкова големи, а и плажовете на са уау. Бих ви препоръчала да вземете ферибота или до Ст. Лусия или до Доминика и разделите нощувките на 3. Но ако все пак решите да останете само на Мартиника и Гваделупе, определено го направете 5 на 7 в ползва на втория. Там има и мангрови гори, както и двата прилежаши по-малки острови - Мари Галант и този втория абсурд да го преведа от френски, но иначе Terre-de-Haut.

• Харесвам 1
Публикувано:

Благодаря. Реално са 12 нощувки общо, което са 11 дни и един непълен преди полета, ама там като чета за задръстванията, ще се мотаем в района. В един от дните ще сменим острова и докато се пренесем, вземем кола. Днес четейки, май се убедих, че ще са 5 на 7. На Мавриций мислех, че ще ми е скучно 11 дни, но изненадващо се получи супер. Там определено плажовете не бяха най интересното нещо. Като качиш няколко върха, влезеш в мизерийката и времето се запълва. По принцип съм от хората, които предпочетат да имат повече време и да не препускам насам там, отбелязвайки само някакви точки, затова ще пропусна света Лусия и Доминика, това само би загубило още един ден в транспорт и настаняване. И без това трябва да има и за друг път.

Публикувано:
преди 57 минути , feel_the_rush каза:

Там има и мангрови гори, както и двата прилежаши по-малки острови - Мари Галант и този втория абсурд да го преведа от френски, но иначе Terre-de-Haut.

Само да отбележа, че и на Мартиника има мангрови гори ☺️

Публикувано:
преди 9 минути , searus каза:

Само да отбележа, че и на Мартиника има мангрови гори ☺️

Това съм го пропуснала явно 🙂 По-силна е била рекламата за тези на Гваделупа

• Смея се 1
Публикувано:

Много добре си се насочил 5+7. И двата острова са страхотни, има много какво да се види. В Гваделупа плажовете са топ, истински картички, има и много диви места. Мартиника пък има много зеленина и паркове и като че ли е по диво и там също има хубави плажове, като цяло плажовете са много по добри от Мавриций, нямасравнение. Задължително кола под наем и на двете места. Между островите взехме вътрешни полети с Caribian.

Провери каква е ситуацията в Мартиника, че четох наскоро, имало размирици, явно черните напират да си върнат независимостта от Франция, макар че за нас така, както е сега е по добре Роуминг в ЕС евро и пр., по сейфти е, иначе кой знае какви ще ги сътворят, примери много по света.

Ние бяхме с Level в края на януари и беше супер.

Какви цени има в момента за там.

Бих се върнал с удоволствие отново! Препоръчвам рома в Мартиника брутален е. В Гваделупа е предимно бял.

Успех и приятно!

• Харесвам 2
Публикувано:

Много благодаря. Говорих с приятел французин за размириците. Има социално напрежение заради голямата инфлация, по време на ковид смъртността беше доста висока там и отделно са се присетили, че до преди 30г са ползвали канцерогенен препарат по бананите. Сега обвиняват френското превителство, защото препаратът бил разрешен по време на дьо Гол, а 3г след това бил забранен в щатите, но не и във Франция, където го забраняват в началото на 90те. Което е странно, защото в щатите обикновено ползват по лоши химии. Та сега хората се чувстват изоставени и нечути, правителството не прави нищо да им помогне. Но там препаратът вече е навсякъде, водата около островите, почвата и има някакакъв много дълъг период на разпад като стотици години. Открит е в кръвта на 90% от населението, но най засегнати са работниците от плантациите. Те ако се откъснат от Франция, не знам какво ще правят, не мисля, че ще са по добре.

• Харесвам 1
Публикувано:

Включвам се в темата с плана си да посетя двата острова от 2 до 10 май. Малко, но по-добре от никак. 

Ще бъда с обществен транспорт и такси, понеже не шофирам. Може ли да разчитам на местни турове на по-ниски цени или да резервирам турове през Букинг и  Viator?

Може ли да се направят еднодневни турове до Доминика или Ст. Лусия с фери или за толкова кратко време е безмислено?

• Замислям се 1
Публикувано:

По повод настроенията в Мартиника, поговорихме си със сина на хазяйката (миналата Коледа), чийто английски беше много сносен (!), и неговото лично мнение беше, че са загубени, ако получат независимост, главно поради местния мързел 🤣Буквално така се изрази, и подкрепи с някой и друг пример...

И тъкмо мернах днес новина в Гардиън, че денга се е позасилила в онази част на света, да си има човек едно наум.

На 11.12.2024 г. в 4:56, Дани Магелани каза:

Включвам се в темата с плана си да посетя двата острова от 2 до 10 май. Малко, но по-добре от никак. 

Ще бъда с обществен транспорт и такси, понеже не шофирам. Може ли да разчитам на местни турове на по-ниски цени или да резервирам турове през Букинг и  Viator?

Може ли да се направят еднодневни турове до Доминика или Ст. Лусия с фери или за толкова кратко време е безмислено?

За 8 дни и двата френски острова, че и за още два питаш? 😉 Не бих си го причинила, ще прекараш седмицата само в път. Да не говорим, че феритата изобщо няма да те закарат доникъде, ако се очертава неподходящо време, или по-лошо, ще те закарат, но няма да могат да те върнат... Освен ако не разполагаш с повече време, което да ти даде повече гъвкавост.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.