Прескочи до съдържание

Узбекистан - транспорт и други практически съвети

Венелин

Препоръчани мнения

Публикувано:
На 22.04.2025 г. в 19:22, Dora Popova каза:

Много благодаря.

Гледам ,че извършват трансфери от и до границата на Туркменистан , което ще ми бъде от полза в бъдеще.

От Самарканд до границата всеки таксиметров шофьор ще ви закара. От там трябва да ви вземе таджик.

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, Hadzhitodorovi каза:

Миналата година тролеят си вървеше, при това доста редовно 🙂 Принципно би трябвало да може да летите Ургенч-Нукус; в най-лошия случай може да си резервирате тур до Мойнак, в който случай ще имате поне в едната посока един ден в Нукус.

Ако няма полет от Хива, обмислете евентуално вариант с влак до Бухара (пропътувано, има такъв влак) и полет оттам.

Има полет Ургенч - Нукук , но цената му е висока.

Харесала съм тур до Мунайк от Нукус , но по-важното е че , полета за Алмати ни е от там, и няма време да се връщаме до Бухара.

Намерих как се стига с обществен транспорт - https://caravanistan.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=13391&start=10

Публикувано:
преди 6 часа, Dora Popova каза:

Има полет Ургенч - Нукук , но цената му е висока.

Не, всъщност няма полет Ургенч - Нукус (155 км). Но има Нукус - Муйнак (200 км) с малки самолети. Като Муйнак е малко и третокласно летище. 

Публикувано:
На 24.04.2025 г. в 12:49, lesy каза:

От Самарканд до границата всеки таксиметров шофьор ще ви закара. От там трябва да ви вземе таджик.

Ау, колко съм заспала. От Самарканд  влязохме в Таджикистан, не в Туркменистан.

Публикувано:

Опитвам се да купя билет за влак от този сайт https://eticket.railway.uz/en/home и непрекъснато ми дава грешка след като попълня данните на латиница.

Опитах и на български - и се получи. Но не знам ,дали няма да стане проблем при проверка .

Публикувано:
преди 2 минути , Dora Popova каза:

Опитвам се да купя билет за влак от този сайт https://eticket.railway.uz/en/home и непрекъснато ми дава грешка след като попълня данните на латиница.

Опитах и на български - и се получи. Но не знам ,дали няма да стане проблем при проверка .

Аз купих без проблем преди месец от компютър и ползвах латиница за всеки случай. :)
Но като цяло сайтът е бъгав и непрекъснато има оплаквания по групите във фейса. За проблем... проверяващите със сигурност знаят да четат на кирилица, а на латиница – не се знае. Така че надали ще има проблем, след като си имате места и билети за тях.

• Благодаря 1
Публикувано:

Аз бях попълнил моите на латиница и нямаше проблем. Но не мисля, че някой ги гледа. При скенерите за багажа, още преди да се влезе в сградата на жп гарата, цъкат QR кодовете с четци и данните ти се появяват на един голям екран горе, всички хора ги виждат за малко, хахаха. Мисля, че почти всички узбеки четат кирилица, до 1992 узбекският език е бил изцяло на кирилица. После постепенно латиницата измества кирилицата. Но много табели видях на кирилица (на узбекски).

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Ей това ме смущава -  If the personal data in the document is indicated in two languages (Russian and Latin), the information in the order is filled in in Latin when travelling on domestic transport within the CIS countries

Не че моят е на руски , но ...

Публикувано:

Много странно как бъркат народност с писменост.  Реално трябва да е cyrilic & latin (или russian & uzbek), а не "russian & latin". Това слагане на знак за равенство между руски език и кирилица е меко казано смущаващо, но всички бивши републики живеят с мисълта, че руснаците са измислили кирилицата. Теза, която чух при посещението ми в Казахстан преди време. Когато си отворих устата да кажа, че от България идва кирилицата, ме направиха на нищо 😄 В училище им е втълпявано, че руснаците са измислили тази писменост.

Дора, да не ти пука, паспортът ти може да докаже коя си, носи си и личната карта за всеки случай. Там пише името ти и на кирилица, и на латиница. Могат да сравнят. Нищо не могат да ти кажат. Съмнявам се някой да се заяде, има струпване на хора, стават опашки, реално няколко секунди отделят на човек.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Давам практична и логистична информация как може да се вземе отсечката Хива - Нукус с обществен транспорт. 

Това е бюджетен вариант , но ако трябва отново да мина по този път , дори безплатно , няма да се съглася. 

1. Хива - Ургенч - трябва да се хване маршрутка от Северната врата на Хива /41°22'54.0"N 60°21'40.0"E/ - първата тръгва в 07.00 , цена 7000 сум на човек /местата бързо се запълват/.Тя сваля пътника където той пожелае. 

2. Ургенч - Нукус - рейсът за Нукус / малък , 21 местен/ тръгва от автогарата в Ургенч , един път на ден в 09.00 часа, без значение дали е пълен или не. Цена 45000 сум. /на човек/. Бяхме на автогарата в 08.15 и всички места вече бяха заети , предимно от студенти. Искаме не искаме , трябваше да бъдем правостоящи , като мислихме , че по пътя може да се освободи някое място. Да ама не , и докато тръгне рейса , вече имаше мноооого правостоящи , и тогава ни светна алармата , как ще премине това пътуване. 

В този ден навън валеше дъжд , който доволно се промъкваше в рейса - капеше от много места. По пътя , шофьорът спираше на всеки който махне с ръка , без значение дали има или не правостоящи места/по-късно разбрахме , че той е собственика/, но никой не слизаше . И така , рейсът се запълни толкова много ,  буквално не можеш да се преместиш и с 1 см. Пътувахме така цели 3ч.30 мин 😜

Това преживяване веднага ме отказа от следващата отсечка Нукус - Муйнак , да я вземем отново с обществен транспорт/ако някой иска мога да я напиша/

Наехме си кола с шофьор от тази фирма - https://besqala.com/ - 80 $ , за да стигнем до Muynak ,/ такситата взимат от 500 до 800 хил. на кола в едната посока/ Останахме доволни , но половината от пътят е доста зле, и се замислих , какво преживяване щяхме да имаме , ако бяхме решили да използваме  отново обществения транспорт.

• Харесвам 3

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.