Прескочи до съдържание

Узбекистан - транспорт и други практически съвети


Венелин

Препоръчани мнения

Продължавам.. Добирате се до Узбекистан и сте вече кацнали. Виза не ви е необходима. От около 3  години някъде за българите не се изисква виза. Преди беше кошмарно с посолството им в Истанбул и така нататък. Ако сте турист и спите по хотелите, те ще ви регистрират и предават информацията където трябва за вас. Ако сте като мен, за да не се занимавате с работна виза идвате като гост / до 30 дена престой / и някой любезен колега ви регистрира като негов гост в съответната служба. 

Най-доброто време за посещение на Узбекистан... Такааа... Ако сте любител градинар-цветар и харесвате зеленкото като мен, то това са месеците април-май. От втората половина на юни до края на август е горещо, ама много горещо. Дори и тук, в Чирчик с близост до планина сме мерили температура от +62 градуса на слънце. Асфалта във фирмения двор в буквалния смисъл се изнася нанякъде и стават коловози изпод тировете. Още от края на август обаче картинката се променя и нощите захладнява и затова жегата през деня не е толкова осезаема. От втората половина на септември до края на ноември е ОК също за туризъм тук. Става и зимата, стига да не е като в момента. Всичко зависи доколко и какво приемате за нормално. Аз лично във всеки сезон мога да открия нещо интересно. Октомври-ноември ще видите и полетата с памук и събирането му на ръка. Нещо, което отдавна го няма по нашите земи и е интересно. 

 

  • Харесвам 9
Връзка към коментар

Манталитет, култура и други такива...

Колкото и да чете човек за дадена държава и регион то всякога може да бъде изненадан. Аз лично посрещам предизвикателствата и новостите с ококорени очи. След година и половина в Бангладеш не очаквах да съм особено изненадана в Узбекистан от нещо.

Тук семействата са обикновено големи, поводи за събирания винаги си намират и имат нещо, което при нас отдавна е в миналото. При всяка възможност се събират и си общуват. Да, технологиите и връзките и тук ги има, но семействата се държат и да се видиш с роднините си е нещо много важно. Семействата са с нормално 3 и повече деца, а имам колеги където са и по 7-8 деца. По последно преброяване УЗБ беше минал 36 милиона като население и с невъобразимо темпо се увеличава населението. Много народ се изнася за работа към Русия, Корея и Европа, но въпреки всичко прираста е голям.

Относно манталитета на хората.. Какво да ви кажа.. Внимавайте.. Добронамерено и лекинко навсякъде ще се пробват да ви минат.. В таксито да ви вземат поне 2 пъти повече от нормалното, да ви пробутат нещо с по-малък грамаж и така нататък. Пазарете се, отваряйте си очите и като пазарувате нещо за ядене внимавайте за срока на годност.. Пишат кога е произведено, а не крайния срок на годност. В типичните места за туристи не би трябвало да имате проблеми, но въпреки всичко се оглеждайте внимателно. Вода- при всички случай пиите бутилирана такава. Чешмяната става на повечето места, но е гадна. От напитките има всичко- Пепси, Кола и така нататък, но за мен е задължително тук да пробвате чаят им. Като страна с традиции в пиенето на чай / особено черен / го правят много добре. Обожавам чай със захар и лимон и малките чайничета, в които го поднасят. Читаво кафе / различно от турското / едва ли ще намерите. За кухнята им и какво да опитате ще напиша отделен пост.

Култура... книжарница, в която продават книги за толкова години не съм срещала. Там където има канцеларски материали има и малко книги, както и в суперите някакви детски книжки и това е. Но, тук съм ходила два пъти на цирк, няколко представления балет и няколко опери/оперети съм гледала. Освен за цирка за другите представления нищо не съм плащала, защото подаряват билетите. Правителството спонсорира представленията и подарява билетите... Първият път като разбрах за това си мислех, че ще е някакво подобие на оперета/ това гледах тогава/, но не.. всичко си беше ОК. Сградата, в която са представленията, театър Алишер Навой е уникална. Отвън не толкова впечатляваща, но вътре замрях... Изумителна е.

За мое най-голямо съжаление почти нищо нямам съхранено от снимките ми от тези години. Гаден вирус ми изтри голяма част от информацията от твърдия диск. 

 

 

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Кухнята на Узбекистан... 

Разполагат с много и то свежи продукти, но особено ценна кухня нямат. Малко заемки от турската кухня, малко повече от руската и най-голямата изненада... много, ама много заемки от корейската кухня. Ще кажете ... как така и ще сте прави. И аз реагирах с ококорване на този факт.

За всичко си има обяснение. В едни далечни и недобри години много деца в Корея остават сираци. Узбекистан като част от СССР решава да вземе голяма част от тези деца тук и да се грижат за тях. Така в течение на годините се формира тук голяма корейска общност, която оказва сериозно влияние на кухнята в Узбекистан. Доколко голяма е общността като процент не съм проверявала за Узбекистан като цяло, но във фирмата, в която работя може би 7-8 процента са корейци.

Да се върнем към ястията. Пускам списък..

Започвам с напитките:

айран- опитайте варианта с босилек. Да знам, че ще се намръщите, но това ще е докато пробвате. Уникална комбинация. Обикновено е с червен босилек комбиниран, което му придава интересен вид.

компот- да, компот от всякакви сезонни плодове. Във всеки ресторант и кафе го предлагат и е много освежаващ и не толкова сладък. Каничка компот е нещо обичайно да се поръчва заедно с яденето

чай- черен и зелен. Аз обожавам черен чай със захар и лимон да поръчвам.

вино- като страна производител на толкова много и прекрасно грозде хич не ги бива по вината. Има и бябо и червено, но моят съвет е да не поръчвате полусухо такова. Вкусът е на сироп за кашлица. Сухото става, като най- доброто открито от мен е BAGIZAGAN.  Големият майтап е, че всичките купени бутилки досега от това вино са с етикет, на който пише, че е произведено 2009 година. Явно тогава са напечатали милиони етикети и само тях си ползват. Ако и вие такова си купите, спокойно, читаво е.

водка- няма как да минете без водка, все пак сте в бивша руска република. Препоръчвам водка Белое Золото , а ако пък откриете Каратау Эксклюзив то ще сте попаднали на нещо наистина добро.

 

 

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Ястия

Известните и популярни супи са лагман, шурпа, мастава, чучвара. Аз ви препоръчвам да пробвате и студените супи гужа с пшеница, окрошка / заимка от руската кухня / и моята любима корейска супа кукси. При поръчка на тая супа внимавайте с количеството. Може да се поръчва цяла или половинка, но за мен дори половинка е непосилно да изям. Обикновено се комбинира кукси с пигоды, корейски хлебчета на пара. Аз не си падам по хляба много-много и пигоды ги пропускам

Като второ ястие препоръчвам долмы, турска заемка, която сервират със сузма / изцедено кисело мляко. Препоръчвам и различните видове шашлици. Винаги ги гарнират с огромно количество тънко нарязан лук. Пиле, печено в тандыр е особено вкусно. Манты, с пълнеж по избор и със сметанов сос или доматен са много вкусни. Казан-кабоб е нещо добро. Плов... за къде без плов. Бешбармак... обърнете внимание на тая заимка от Казахстан / не съм съвсем сигурна, ама май така беше /. Това е конско месо приготвено по специален начин в бульон. Вкусно, но внимателно. Рязко качва кръвното. Да степен реално да усетите как кръвното ви върви нагоре.

Десерти не мога да препоръчам... нищо особено не съм видяла , а и тук не си падат много по сладкото. Дори тортите им са неособено сладки за нашия вкус.

Извън този списък пробвайте лепешките във всичките им варианти. Топла лепешка с малко прясна сметана за закуска е ммммм. Курт / курут или крут /- малки, странни топчета от сушено мляко, предварително подсирено. Интересно нещо, което обикновено не е любов от първо опитване, но е нещо, което много харесвам сега. Доста солено е и ще е идеялно с бира си мисля. Аз бира не пия. Има овкусени варианти- с червен босилек например.

Като мезе е възможно да ви предложат казы- сушено конско във вид на колбас. Ако е направено както трябва е нещо много добро.

Забравих салатите- най-популярна е салатата ачичук / аччик-чучук/. Домати с лук. Безумно тънко нарязан лук. Не спирам да се удивявам как го режат. На мен не ми допада, защото се губи доматения вкус при така накълцани домати. Иначе има всякакви видове популярни и нам известни салати- гръцка, оливие и цезар и така нататък.

Ако попаднете тук по време на празника Навруз / Навроз / непременно пробвайте сумалак/ сумаляк. Само за този празник го правят. Основата е покълнало жито и е невероятно. Или поне за мен е невероятно, защото зная как се прави.

Хайде, да ви е сладко и да имате възможността да опитате колкото се може повече неща тук. Узбекистан не е кулинарна дестинация, но може да останете изненадани. Знае ли се..

  • Харесвам 7
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Тоя пост едва ли му е тук мястото, ама не намерих друго.

Благодарение на един нашенец днес в Ташкент на паспортния контрол само дето не разкостиха паспорта ми на съставните му части да го проверяват дали не е фалшив.

Чак аз взех да се съмнявам дали е истински..😁

  • Шок 1
  • Смея се 4
Връзка към коментар
  • 6 месеца по-късно ...
преди 14 минути , dimitrov6 каза:

На летищата има ли обменни бюра. Как се купуват билети в градските автобуси,сигурно вътре от шофьор.

То няма никакъв смисъл от автобуси. Такситата са много евтини. Ние навсякъде ползвахме Яндекс.

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 36 минути , dimitrov6 каза:

В Самарканд резервирах за 18 долара в хотел Bohodir (с червена стрелка) до известния площад Регистан.

sd.png

Мисля, че това беше хотелът, който ние бяхме резервирали. Персоналът са готини, някои от стаите са поносими, други са отвратителни. Мая го описа в нашата тема. Тяхната стая си миришеше на мухъл, вратата не се затваряше. В крайна сметка след като възроптахме, хората ни ъпгрейднаха безплатно в стаи в по-новия им Hotel-129, който е на около сто метра по Бухарская улица.

  • Благодаря 1
Връзка към коментар
На 14.09.2023 г. в 12:23, deyan каза:

Ако някой е бил по това време и знае - каква е ситуацията в Узбекистан по 1 май - лудница като в Азия, мъртвило или нормално? 

Аз бях миналата година, но точно тогава се падаше последния ден на рамазана и вечерта щеше да почва рамазан-байрям, та едва ли е най-точното, което мога да дам като информация. По-скоро беше затишие пред буря. Но иначе официално не е празник 1 май. 

9 май обаче е.

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 5 месеца по-късно ...

Някой имал ли е проблем при закупуване и плащане на самолетни билети за вътрешни полети и как го е решил?

След като се въведат данните за полет, пътници и кредитна карта, сайтът на узбекските авиолинии се опитва да прехвърли към някаква банка и забива. 

Опитах различни карти, различни компютри ...

Връзка към коментар

Ще  има летни чартъри от Ташкент до Бургас:

 

"

На 21 февруари 2024г. в хотел „Интерконтинентал“ в гр. Ташкент бе проведена презентация на чартърната програма за летния сезон 2024г. по маршрут Ташкент – Бургас, която ще се изпълнява от узбекистанския туроператор „Азия Лукс Травъл“ в партньорство с българската туристическа компания „Аватар Тур“.

Презентацията бе открита с български народни танци, изпълнени от местен танцов състав. Официално обръщение към присъстващите бе отправено от представителя на „Азия Лукс Травъл“ и ръководителя на Посолството на Р България в Ташкент Стояна Русинова.

На мероприятието присъстваха над 300 узбекистански туристически фирми, представители на медиите и известни блогери.

Презентацията включваше рекламно видео за България като привлекателна туристическа дестинация; представяне от „Аватар Тур“ на видовете туризъм, с които България е известна – спа туризъм, морски туризъм, ски туризъм, културен туризъм и др.; представяне на хотелите, които са включени в туристическите пакети на чартърната програма, както и на курортните комплекси, в които те се намират; представяне на летище Бургас, направено от концесионера на летището.

Първият полет на чартърната програма е планиран за 15 юни 2024г. Общо за сезона са планирани 10 полета, които ще се изпълняват веднъж седмично." 

 

Ще видим дали ще  пуснат само  авиобилети, и ако пуснат,  с каква цена ще са?   Първият чартър  на 15 юни от Бургас до Ташкент трябва да е евтин, защото самош

летът се връща празен след като е оставил първата група.   След това вече ще лети "пълно-пълно".

 

Едит:  Очаквано цените са доста високи:

1993664820_Screenshot_20240305_215406_SamsungInternet.jpg.aed4869d9365fb6d1c3c775975b1c190.jpg

 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 8 часа, deyan каза:

Някой имал ли е проблем при закупуване и плащане на самолетни билети за вътрешни полети и как го е решил?

На каква езикова версия на сайта си опитвал?  Ако е на руска или узбекска е някак си обяснимо. За чужденците цените са други, по-високи. Би трябвало на английската  версия да става (ако  има такава).

Връзка към коментар
Преди 1 час, epetkov каза:

На каква езикова версия на сайта си опитвал?  Ако е на руска или узбекска е някак си обяснимо. За чужденците цените са други, по-високи. Би трябвало на английската  версия да става (ако  има такава).

Опитах и руска, и английска 

Връзка към коментар
Преди 1 час, dimitrov6 каза:

Тези полети уж щяха до Пловдив да почнат

Screenshot 2024-03-06 at 07-45-47 Отново летище Пловдив.png

 До Пловдив ще са други полетите. За узбекистанските гастербайтери ще са. До Бургас полетите са за курортисти.   Извън шегата,  до Пловдив  различни полети щяха да пускат. За  полетите Пловдив-Бурса се говори цяло десетилетие. Накрая видяхме какво се случи. Пуснаха до Истанбул за няколко месеца само.  Та полетите от Пловдив се характеризират със своята виртуалност,  а не  реалност, за съжаление. 

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

 

И SunExpress имат Самарканд-София  (с прекачване в Измир) през декември 2024 и януари 2025, ама цените са "народни". 790 евро еднопосочен.

 

В тази статия пише и за предстоящите полети Ташкент-Бургас-Ташкент

https://www.travelnews.bg/bg/news/17099073549654/sunexpress-podnovyava-poletite-si-do-letishtata-burgas-i-varna

Screenshot 2024-03-11 at 12.49.31 AM.png

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.