Прескочи до съдържание

Узбекистан - транспорт и други практически съвети

Венелин

Препоръчани мнения

преди 38 минути , deyan каза:

Някой да е ползвал или виждал място за съхранение на багаж в Ташкент?

Колкото да е аблсурдно, изглежда, че няма нито на летището, на гарата или в центъра. 

От руски източници:

Камеры хранения есть в жд Вокзале г Ташкент круглосуточно 3$ сутки за одно место стандарт три измерения 180 см.

инфото е от преди 4 месеца.

Има и други: цък

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , epetkov каза:

От руски източници:

Камеры хранения есть в жд Вокзале г Ташкент круглосуточно 3$ сутки за одно место стандарт три измерения 180 см.

инфото е от преди 4 месеца.

Благодаря! 

Намерих подобна информация на английски, но по-стара и после беше опровергана. Дано да е има, че иначе трябва да запазим хотел само за да оставим раниците! Благодаря още веднъж! 

Връзка към коментар
преди 52 минути , deyan каза:

Дано да е има, че иначе трябва да запазим хотел само за да оставим раниците!

Ако няма на гарата запазете в най-евтиния хостел ,а не хотел, да ви ги пазят на рецепцията, въпреки че и хотелите са евтини,а в хостелите може и да откраднат нещо. Аз си ходя навсякъде с раницата,дори най-пешеходните улици като Витошка и понякога гледам снимки от разни туристически места като площади,ами то никой не е с багаж.

• Смея се 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Искам да направя няколко дни в Узбекистан и въпросът ми е как класирате забележителностите:

Смарканд

Бухара

Хива

Ташкент

други...

Чудя се дали си струва дългото пътуване до Хива и доколко мястото е различно от Самарканд и Бухара(по снимки доста ми прилича).

Ташкент по снимки не ме грабва много, но знае ли човек как е на място.

Връзка към коментар
преди 32 минути , Oshko каза:

Искам да направя няколко дни в Узбекистан и въпросът ми е как класирате забележителностите:

Смарканд

Бухара

Хива

Ташкент

други...

Чудя се дали си струва дългото пътуване до Хива и доколко мястото е различно от Самарканд и Бухара(по снимки доста ми прилича).

Ташкент по снимки не ме грабва много, но знае ли човек как е на място.

Не започвай със Самарканд - остави го за накрая. Някак най-пищно е всичко там и започвайки от него, после всичко ще ти бледнее.

На мен Хива ми хареса и я усетих някак най-истинска, най-натурална.

Хива - Бухара - Самарканд е моето подреждане.

Нашата групичка май бяхме от първите магеланци в тази посока и свежите ми впечатления съм написала тук:

• Харесвам 6
Връзка към коментар

За мен Хива също си заслужава, защото е различно от останалите – компактен стар град, който определено създава различно усещане от по-голечите градове, особено вечер. Но поради своята компактност е и доста претъпкан.

Съгласен съм, че подредбата Хива-Бухара-Самарканд е най-добра.

Моето усещане беше, че всеки час, прекаран в Ташкент, е загубено време.

• Харесвам 4
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 39 минути , Oshko каза:

Чудя се дали си струва дългото пътуване до Хива и доколко мястото е различно от Самарканд и Бухара

Хива е много различна от Самарканд - тя е пясъчна, не е така цветна като Самарканд, малка, компактна и много красива. За мен си заслужава да се види.

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 15 минути , deyan каза:

За мен Хива също си заслужава, защото е различно от останалите – компактен стар град, който определено създава различно усещане от по-голечите градове, особено вечер. Но поради своята компактност е и доста претъпкан.

Съгласен съм, че подредбата Хива-Бухара-Самарканд е най-добра.

Моето усещане беше, че всеки час, прекаран в Ташкент, е загубено време.

Аз не бих премахнал с лека ръка Ташкент, защото като столица определено има какво да се види, особено за финал на пътуването. В крайна сметка почти винаги всяко едно пътуване до Узбекистан започва или свърша с Ташкент, защото голяма част от международните полети са до/от там. Градът няма блясъка и историята на гореспоменатите Самарканд, Хива и Бухара, заради тежкото земетресение от 26 април 1966 г., което причинява огромни щети и разрушения, унищожавайки много исторически сгради. За мен беше чудесен вариант да приключа двуседмичното си пътуване именно с Ташкент, особено след като в един момент всички сгради започнаха да ми се сливат. Тук бих отбелязал, че базарът Чорсу, хотел Узбекистан и метрото са едни от най-впечатляващите забележителности в цялата страна. Другите интересни атракции можете да видите тук, но препоръчвам да си отделите 2 дни за Ташкент.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Е, ти си имал двуседмично пътуване и затова препоръчваш да се отделят 2 дни за Ташкент. Когато имаш една седмица, вече е по-различно. Аз лично бях за 6 дни и видях само Ташкент, Самарканд и Бухара. За следващо пътуване (2025 може би) си оставям Северен Узбекистан: Хива, Ургенч и Каракалпакстан... пресъхналото море.

p.s. Комплексът "Хазрет Имам" (Hazrati imam) е една от най-големите забележителности на Ташкент, да, не е в центъра, но е на 2 метростанции северно от пазара Чорcу. Там се строи и нов ислямски център, може и вече да е готов, аз бях миналата година, още се строеше. Т.нар. Islamic Civilization center; Изглеждаше внушително. 

Screenshot 2024-06-14 at 10.53.08 PM.png

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Още се строи (май 2024).

Наистина комплексът е вероятно най-интересната забележителност в Ташкент. Джамията е приятна, особено ако се посети рано преди пристигането на автобусите с туристи. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

По-скоро късно преди залез, когато на площада при Хазрет Султан излизат дребни малчугани, а и батковци, и татковци да пускат стотици хвърчила. 

Не, не пропускайте Ташкент. Метрото, руската църква, музеят на железниците. Градът е толкова жив, истински жив. Нищо общо с бляскавия, но според мене доста стерилен Самарканд. 

Подкрепям @Guinness. Ташкент в края на пътуването ми беше свеж полъх. Хива, Бухара и Самарканд са хем доста различни един от друг, хем забележителностите им се приповтарят. Според мене едно пътувване в Узбекистан не бива да се ограничи само с тези три града. Дали ще е Аралско море, дали ще са планините по границата с Таджикистан, дали по-ниските планини Каратау и Нуратау, където ходихме ние, или ще е Ферганската долина... Ама трябва да има и още нещо, освен градовете, така то усетих аз. Още ми е леко криво, че от толкова разглеждане на градове не ни остана време за планините при Чимган и за езерата Урунгач.

Все пак си преценете според времето, с което разполагате. Някои магеланци бяха само в Бухара и Самарканд и си се прибраха предоволни.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Моето подреждане беше Хива - Бухара - Самарканд , в Ташкент изобщо не си губих времето, само полетите ми бяха от там.

Най- много ми хареса на първо място в Хива, на второ Самарканд и накрая Бухара.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ние летяхме от Ташкент до Хива, и после се придвижвахме основно с влак - даже веднъж се сдобихме с "лукс клас купе двойка" с/у 140 хил. 😁 (шафнерската стаичка, демек).

Връзка към коментар
преди 39 минути , Hakkâri Spor каза:

Разбрах, че има тролей от Ургенч до Хива, за първи път чувам за междуградски тролейбус.

Има и на друго място в постсъветското пространство. Видео за Ургенч-Хива:

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 16 часа, Hakkâri Spor каза:

В самия град Ургенч има ли какво да се види? Там, където е летището...? Разбрах, че има тролей от Ургенч до Хива, за първи път чувам за междуградски тролейбус.

Нищо, просто е сравнително удобно летище за посещение на Хива.

Връзка към коментар
преди 17 часа, Hadzhitodorovi каза:

Ние летяхме от Ташкент до Хива, и после се придвижвахме основно с влак

Тъй като влакът е най-често практикуваният подход, аз искам да посоча и една алтернатива между Хива и Бухара. Ние не успяхме да си купим билети за вечерния влак, а не искахме да губим цял ден с дневния,  и използвахме кола с шофьор, като в трансфера могат да се включат и част от старите крепостите около Ургенч. Има варианти с 2, 3, 5 или 8 крепости. Получи се относително ползотворен ден, въпреки че пътят между Хива и Бухара (независимо дали с кола или влак) е изключително еднообразен.

Ползвахме услугите на Islambek Travel и бяхме доста доволни.

Разбира се, по-скъпо е от влака, но е възможност, която може да се има предвид

• Харесвам 5
Връзка към коментар
На 17.06.2024 г. в 18:33, Hadzhitodorovi каза:

Ние летяхме от Ташкент до Хива, и после се придвижвахме основно с влак - даже веднъж се сдобихме с "лукс клас купе двойка" с/у 140 хил. 😁 (шафнерската стаичка, демек).

Успяхте ли да си купите билети през сайта на Узбекистанските авиолинии? На мен не ми минава плащането.

Връзка към коментар
Преди 1 час, Oshko каза:

Успяхте ли да си купите билети през сайта на Узбекистанските авиолинии? На мен не ми минава плащането.

Ние тази година не успяхме. Като стигнеш до плащане, зацикля. Опитахме с няколко профила, различни кредитни карти, през компютър/телефон .... Говорихме и с офиса им в Германия - без успех.

В tripadvisor коментираха повсеместно, че има някакъв проблем.

Могат да се купят през Expedia или trip.com с известна надценка.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , Oshko каза:

Да, и аз опитах всичко, мобилното приложение, браузери, карти, лошото е, че цента през Trip и Expedia е двойна, от 45$ на 85$ и изобщо не ми е вариант.

Да напомня, ако случайно ползваш влакове , на повечето жп гари има бизнес салони за по 1-2$ 🤣

Вярно включват кафе или чай

но пък е в лукс🙂

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.