Прескочи до съдържание

Узбекистан - транспорт и други практически съвети

Венелин

Препоръчани мнения

Публикувано:
На 20.06.2024 г. в 13:25, Oshko каза:

Успяхте ли да си купите билети през сайта на Узбекистанските авиолинии? На мен не ми минава плащането.

Номерът е през Booking - слагат си някаква надценка от ~5%, но пък работи веднага.

• 1 месец по-късно ...
Публикувано:
преди 15 минути , Oshko каза:

Приемат ли карти хотелите, ресторантите? Опитвам се да преценя колко пари да взема.

Почти всички приемат

• Харесвам 1
Публикувано:

Едно наум, че Револют не позволява превод "карта-карта" към карти от узбекски банки, но не сме имали проблем да го ползваме като обикновена карта.

• 4 месеца по-късно ...
Публикувано:

Според бордното списание на Уизеър, пресъхналото море се намирало в Ташкент?  Тези хора поглеждали ли са картата на Узбекистан? 😄

480E03BD-72DF-4323-B0F4-CC774F251084.jpeg

• Харесвам 2
Публикувано:

Ако прочетеш целия текст докрай, да. Но заглавието е доста подвеждащо ("Waterless Sea in Tashkent").  Защото Ташкент е в единия край на страната, Каракалпакстан е в другия.. и определено си трябва вътрешен полет.  Не, че не става и с Afrosiyob, но няма как да стане за one day trip.  На мен ми е много мерак да го видя това пресъхнало море, предният път не можах да стигна до там (само Ташкент, Самарканд и Бухара), но следващия път ще съчетая някак Хира с Каракалпакстан.

• Харесвам 2
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Здравейте. Не минава плащане на сайта на Узбекските авиолинии с карта DSK WZZ и NEON на TBI. Има ли нещо по-специално при закупуване на билетите от сайта им?

Публикувано:

И ние не можахме по никакъв начин, а ни трябваше вътрешен полет. Рових из нета, масов проблем е и всички казват да се ползва посредник. Ние купихме през букинг. 

• 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Здравейте малко инфо към 10.2024 за тази превъзходна страна. За вътрешен транспорт използвайте високоскоростния влак за който можете да купите билети и онлайн O'zbekiston temir yo'llari | Home.За придвижване в Ташкент Yandex GO СИМ-ка има на всякъде, но от летището е най-удобно.Самарканд има удобни вътрешни автобуси с изключително евтини билетчета/по спомен 0,20ст./Бухара всичко е на пешеходно разстояние. Евтина храна, дрехи усмихнати хора-честни и гостоприемни. Ташкент е със страхотни клубове за танци/ресторанти. Не натрапващ се ислям. Насреща съм за още пояснения и впечатления.

• Харесвам 6
Публикувано:

Здравейте. Прави впечатление, че нощувките са в обявени в долари. Долари или евро е по-добре да обменим? Прочетох, че миналата година е имало проблем с Мастеркард. Така ли е още, ако някой е пътувал скоро?

Публикувано:

Къде са обявени в долари? ако имате предвид букинг.ком, там може да си ги видите във всякаква валута. Може да си видите цените в "евро". Така или иначе на рецепцията ще ви ги кажат в сумове. И въпреки, че изрично в букинг пише ,че може да се плати с карта, на място се правят на ощипани, че "ПОС терминалът не работи", една и съща фраза чувах и в Ташкент, и в Бухара, и в Самарканд... "Ама нещо не работи сега, нямате ли в брой?". Правят се на луди, изгодно им е кеш. Явно с карта им взима някаква такса.

На 12.03.2025 г. в 14:41, abirulzz каза:

изключително евтини билетчета/по спомен 0,20ст.

Може би имаш предвид 0.20 лв.  Помня, че от жп гарата в Самарканд до "центъра" (обширно понятие, но ... близо до Реджистан) билетчето струваше 1400 сума. Което миналата година беше 1/10 от еврото, тоест десетина цента. За техните заплати е нормално.

• Харесвам 4
Публикувано:

По спомен от пролетта на 2022 г. билетче за метрото в Ташкент беше пак толкова (1400 сума), по тогавашния курс - около 24 стотинки.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 5 часа, lesy каза:

Прави впечатление, че нощувките са в обявени в долари. Долари или евро е по-добре да обменим?

От май 2024:

- обменният курс на долара беше малко по-добър, без разликата да беше драстична;

- само малък семеен хотел в Хива държеше на сумове. В останалите хотели плащахме направо в долари.

• Харесвам 3
Публикувано:

От 1 април AZAL пуска полети Баку-Самарканд

▪️®️ 🇦🇿 𝗕𝗮𝗸𝘂 - 𝗦𝗮𝗺𝗮𝗿𝗸𝗮𝗻𝗱 🇺🇿 | 𝗔𝗽𝗿𝗶𝗹 𝟭, 𝟮𝟬𝟮𝟱 | 𝟮𝘅 𝘄𝗲𝗲𝗸𝗹𝘆 | 𝗘𝟭𝟵𝟬
•J2529 Baku 22:55 - Samarkand 01:55
•J2530 Samarkand 02:55 - Baku 04:15

Това е още една опция да се посетят и двете държави на едно пътуване.

Отделно Wizzair има полети от Абу Даби (ОАЕ) до Самарканд и Ташкент (Узбекистан), както и до Баку и Габала̀ (Азербайджан).

▪️®️  🇦🇪 Abu Dhabi - Qabala 🇦🇿 | June 𝟭9, 𝟮𝟬𝟮𝟱 | 3𝘅 𝘄𝗲𝗲𝗸𝗹𝘆 | А320/А321
▪️5W7229 Abu Dhabi 05:55 - Qabala 09:05
▪️5W7230 Qabala 10:00 - Abu Dhabi 13:10
  • Харесвам 4
Публикувано:
На 19.03.2025 г. в 11:51, lesy каза:

Здравейте. Прави впечатление, че нощувките са в обявени в долари. Долари или евро е по-добре да обменим? Прочетох, че миналата година е имало проблем с Мастеркард. Така ли е още, ако някой е пътувал скоро?

Здравейте! Малко информация от преди 1 седмица. Не разчитайте изцяло на плащане с карти. В хотелите, а и почти навсякъде приемаха и долари, и евро. Пос терминали няма навсякъде. В ресторант пред площад Регистан в Самарканд имаха, но ни помолиха да платим в брой. За предпочитане е да имате долари и да сменяте на място. 

• Харесвам 3
Публикувано:
На 19.03.2025 г. в 11:51, lesy каза:

Здравейте. Прави впечатление, че нощувките са в обявени в долари. Долари или евро е по-добре да обменим? 

Имам четири резервации за май през Букинг, всички са обявени в долари и се плаща в брой.
Смятам да заложа основно на кеша в долари, ако мине някъде карта - мине.
Успях да си купя билети за влака и съм много щастлива, че се оплакват разни по форумите, че не им приема картите. За най-бързия Afrosiab като гледам, ако не си купиш сутринта в деня на пускане (два месеца по-рано), след ден-два може и да няма. :shok:
Вероятно ще сте преди мен и ще се радвам за свежо инфо, като се върнете. :smile:

• Харесвам 2
Публикувано:

Дори и в букинг Ком, при хотели, в които изрично пише, че приемат плащания с карта, после с лично съобщение през букинг да питам "can I pay with credit/debit card" ми се отговаря с yes... И вече на място, в Бухара, хубав хотел в центъра... на рецепцията се правят на луди, не работил ПОС терминалът, по-късно ще платите. "По-късно" пак не работи естествено. "Ама нямате ли пари"?  Хаха, имам, но сме се разбрали да платя с карта. Казват "долари нямате ли"? Утре щял да дойде шефът, можело и утре да платя.  Събрах им някакви долари+евро+сумове и им платих хотелската стая кеш, да се свърши с тази мъка. Изрично избрах конкретния хотел, защото можело с карта. На място се оказва, че не може. Мразя такива номера. На касата на Регистан в Самарканд може с карта. В много заведения не може.

• Харесвам 1
  • 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

Зациклих с логистиката при отсечката Хива - Нукус. 

Няма влак а някакъв рейс , който тръгва от Ургенч веднъж дневно . Разписание не открих.

От Хива лесно мога да отида до Ургенч с тролейбуса , а след това дали мога да си уговоря такси до Нукус?

Някой минавал ли е по този път?

Публикувано:
преди 26 минути , deyan каза:

Проверете това, ако Ви устройва - https://islambektravel.uz/private_transfers.html

Ползвахме ги за друга отсечка и бяхме доволни.

Много благодаря.

Гледам ,че извършват трансфери от и до границата на Туркменистан , което ще ми бъде от полза в бъдеще.

Публикувано:
На 22.04.2025 г. в 17:28, Dora Popova каза:

Зациклих с логистиката при отсечката Хива - Нукус. 

Няма влак а някакъв рейс , който тръгва от Ургенч веднъж дневно . Разписание не открих.

От Хива лесно мога да отида до Ургенч с тролейбуса , а след това дали мога да си уговоря такси до Нукус?

Някой минавал ли е по този път?

Миналата година тролеят си вървеше, при това доста редовно 🙂 Принципно би трябвало да може да летите Ургенч-Нукус; в най-лошия случай може да си резервирате тур до Мойнак, в който случай ще имате поне в едната посока един ден в Нукус.

Ако няма полет от Хива, обмислете евентуално вариант с влак до Бухара (пропътувано, има такъв влак) и полет оттам.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.