Прескочи до съдържание

Мини Балкани 2 - / Словения и Хърватска/

ruwenzogy

Препоръчани мнения

Публикувано:

Пускам и втората си програма за обиколка за Западните Балкани, този път с акцент върху Словения и Хърватска.  Идеята ми е това пътуване да се осъществи някъде май/юни с цел деня да е по-дълъг и с оглед посещаването на доста водопади, да има и достатъчно вода за пълно удоволствие. Надявам се също високопланинските проходи да са вече напълно проходими...и планините да греят от прекрасни цветя и да се огласят от песнопойни птички....  Ех, каква идилия и романтика....

М И Н И       Б А Л К А Н И        2

Ден 1 - Панчарево - Осиек - 600 км/ 6.45 часа

Разглеждане - Осиек /2ч./

Ден 2 - Осиек – Джаково - Чигоч - Вараждин - 400 км/4,30 часа

Разглеждане - Катедралата в Джаково /1ч./, Нац.парк Лонско поле /3ч./, Замъка Вараждин /2ч./

Ден 3 - Вараждин – Тракошчин – Велики Табор – Птуй – Марибор – 160 км/3.30ч.

Разглеждане - Замъка Тракошчин /1,30ч./ , Замъка Велики Табор /1,30ч./, Град Птуй /2ч./, Град Марибор /2ч./

Ден 4 - Марибор – Камник – Блед – Мой страна – Кранска гора - 220 км/ 3,30 часа

Посещение - Велика Планина /2,30ч./, Ждрелото Винтгар /2ч./, Водопад Перичник /1,30ч./, Прохода Вършац /1,30ч./

Ден 5 - Вършац - Фузине – Предил – Манграт – Бовец – Кобарид – Предяма – Шкоцян   -   250 км / 5 часа

Посещение - Езерото Ясна /30 м./, Резерват Зеленци /30м./, Езерата Фузине /1ч./,Езерото Предил /30м./, Седлото Манграт /30м./, Водопад Бока /1ч./,

Водопад Козяк /1ч./, Предямски замък /1ч./

Ден 6 - Шкоцян – Ровин – Пула – Опатия – Риека - 270 км/ 5 часа

Разглеждане – Шкоцянска пещера /3ч./, Ровин /1ч./, Пула /2ч./, Опатия /1ч./

Ден 7 - Риека – Сень – Стари град – Пакленица – Задар - 222 км/ 4 часа

Разглеждане - Риека /2ч./, Нац.парк Пакленица /2ч./, Град Задар /3ч./

Ден 8 - Задар – Скардин – Шибеник – Трогир – Сплит - 180 км / 3 часа

Посещение – Нац.парк КРКА /4 часа/, Шибеник /2ч./, Трогир /2ч./

Ден 9 - Разглеждане Сплит / 5 часа/ и остров Хвар / 5 часа/

Ден 10 - Сплит – Имотски – Кравице – Почитель – Благай – Столац – Требинье   -  300 км / 5 часа

Посещение – Езерата при Имотски /30м./, Водопад Кравице /1ч./, Градчето Почитель /1ч./ Текето Благай /1ч./, Градчето Столац /1ч./, Требинье /1ч./

Ден 11 - Требинье – Фоча – Биелина - 380 км / 6,30 часа

Посещение - Тиентище/Мъглич /1ч./ , Етно село Станичиши /1ч./

Ден 12 - Биелина – Крушевац – Панчарево - 570 км / 7 часа

Разглеждане Крушевац / 1 час/

• Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:
преди 4 часа, ruwenzogy каза:

Ден 5 - Вършац - Фузине – Предил – Манграт – Бовец – Кобарид – Предяма – Шкоцян   -   250 км / 5 часа

Посещение - Езерото Ясна /30 м./, Резерват Зеленци /30м./, Езерата Фузине /1ч./,Езерото Предил /30м./, Седлото Манграт /30м./,

Водопад Бока /1ч./,             Водопад Козяк /1ч./,      Предямски замък /1ч./

Какъв ден само.  толкова красоти....

Мисля си само, апарата да не вземе да блокира, че кой ще ми повярва после... Ще остане само насладата за душата.

Опасявам се дали ще успеем да пристигнем навреме преди да затворят замъка......

• Смея се 1
Публикувано:

Оги, една част от програмата съм я правила и точно в този ден 5 ми се вижда почти невъзможно да хванете работното време на замъка. Аз само в него не съм била от словенските места, само съм чувала и чела, че отвътре е бутафория и не си струва, но въпрос на лично усещане все пак. Ако не държите много на него, може и само отвън да го видите или пък да го посетите следващия ден.

За Велика планина по-добре с лифта да се качите, за да ви стигне времето. По-реалистично ми се струва 3 часа, но пък за Перичник бих дала само 30 Мин, той е на 10 Мин пеша от пътя, където се оставя колата.

На водопада Бока по-добре стигнете само до последните площадки. Ако не са оправили пътеката до водопада за тия 2 години, значи нагоре е много трудно да се намери пътека, има няколко и не отиват всички към водопада. Аз поне не можах да намеря вярната, а и дъждът направи качването още по-трудно и в крайна сметка не видяхме нищо повече от това, което се вижда от дървената погледна площадка. Иначе водопадът е най-мощния, който съм виждала и ми е много интересно да видя снимки от пролетта. Ако са оправили пътвката до самия водопад, при следващо ходене в Словения ще искам да се кача.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 4 часа, ruwenzogy каза:

Ден 10 - Сплит – Имотски – Кравице – Почитель – Благай – Столац – Требинье   -  300 км / 5 часа

Посещение – Езерата при Имотски /30м./, Водопад Кравице /1ч./, Градчето Почитель /1ч./ Текето Благай /1ч./, Градчето Столац /1ч./, Требинье /1ч./

Правили сме само частта Кравице - Почитель - Благай.
На Кравице и Благай паркингът беше платен, но не мога да си спомня сумите точно. 
За Почитель не ни остана време, но видях, че имаше паркинг до самия главен път. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 3 минути , mary_shery каза:

Оги, една част от програмата съм я правила и точно в този ден 5 ми се вижда почти невъзможно да хванете работното време на замъка. Аз само в него не съм била от словенските места, само съм чувала и чела, че отвътре е бутафория и не си струва, но въпрос на лично усещане все пак. Ако не държите много на него, може и само отвън да го видите или пък да го посетите следващия ден.

За Велика планина по-добре с лифта да се качите, за да ви стигне времето. По-реалистично ми се струва 3 часа, но пък за Перичник бих дала само 30 Мин, той е на 10 Мин пеша от пътя, където се оставя колата.

На водопада Бока по-добре стигнете само до последните площадки. Ако не са оправили пътеката до водопада за тия 2 години, значи нагоре е много трудно да се намери пътека, има няколко и не отиват всички към водопада. Аз поне не можах да намеря вярната, а и дъждът направи качването още по-трудно и в крайна сметка не видяхме нищо повече от това, което се вижда от дървената погледна площадка. Иначе водопадът е най-мощния, който съм виждала и ми е много интересно да видя снимки от пролетта. Ако са оправили пътеката до самия водопад, при следващо ходене в Словения ще искам да се кача.

Благодаря ти. 

Значи за водопада Перичник остава един час , а за Велика планина стават 3 часа.   За Предямски замък, ако не си струва отвътре, много ще ни облекчи програмата този пети ден, защото няма да бързаме толкова. Може само да го щракнем отвън , да поогледаме околността и към Шкоцян, където мисля да спим на вашето място , да вземем талони за отстъпка и на другия ден - Шкоцянска яма...

За водопада Бока ще решаваме на място, А има и още нещо интересно около Бовец - Велика корита Соча. Много красиво изглежда.

• Харесвам 3
Публикувано:

Да, реката Соча е много красива, има снимки и в моята тема за Словения. Може да поспрете на някои места от нея, които са близо до пътя. Със сигурност ще видите част от нея, когато отивате до водопада Козяк, до него е около 30 Мин в посока по лека пътека покрай реката.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 минути , venceremos каза:

Правили сме само частта Кравице - Почитель - Благай.
На Кравице и Благай паркингът беше платен, но не мога да си спомня сумите точно. 
За Почитель не ни остана време, но видях, че имаше паркинг до самия главен път. 

Това е другия супер натоварен ден, но мисля, че ще се справим.  Требинье ще остане за следващия ден.  Дано има места по тези паркинзи, че това може да ни изяде времето....

• Харесвам 1
Публикувано:

Всъщност прохода Вършич до къде мислиш да караш по него? Защото красивите места по реката са най-вече между Трента и Соча и ти ако искаш да минеш целия проход, ще можеш да спреш спокойно и да видиш и ждрелото.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 3 минути , mary_shery каза:

Всъщност прохода Вършич до къде мислиш да караш по него? Защото красивите места по реката са най-вече между Трента и Соча и ти ако искаш да минеш целия проход, ще можеш да спреш спокойно и да видиш и ждрелото.

Мисля да дойда от Кранска гора, да спя на вашето място, от което сте много доволни, да отида до най-високата точка, там малка разходка... На другия ден обратно към Кранска гора, по вашия маршрут в Италия, и от там не се връщам  от езерото Предил, а се качвам към седлото Манграт, после се спускам към

Бовец и продължавам към Кобарит, тоест южната част от Вършац до Бовец не я правя. мога само да отскоча до Соча...

• Харесвам 1
Публикувано:

Оги, чудесна програма, някои от дните ми се струват непосилни, но на тебе акъл за времената не давам 🙂. До Перичник наистина няма нужда от толкова време, но може да стигнете през това време и до Аляжев дом за няколко снимки. Завиждам за Велика планина, би трябвало да я видиш в лилава премяна от минзухари към края на май. 🙂

Петият ден е много дълъг. Между Кобарид и Предяма има доста други интересни места. Например Толминската клисура (Tolminska korita) - от това, което съм гледал, не мисля, че отстъпва на Винтгар. После е Идрия със живачните мини. Не знам, дали би било интересно за вас в минен музей, а и вероятно няма да хванете работното време, но до Идрия е Дивото езеро (Divje jezero) - най-дълбокият карстов извор в Словения. Мисля, че си струва съвсем малка отбивка. Но не е задължително. Все пак подобни, че и по-хубави извори си заложил в програмата си - Благай, например. Много се радвам, че си включил езерата при Имотски, мислех си че само аз и още няколко души във форума си мечтаем за тях (особено Червеното езеро). Това, което мисля, че си заслужава отбивка при хърватската ти програма, е изворът на река Цетина (izvor Cetine). Май от всичките тези карстови извори по Балканите, този най много ме впечатлява на снимки 🙂 Ако не стане - Синьото око в Албания по-късно през годината ще е нелоша компенсация 🙂

• Харесвам 2
Публикувано:

Благодаря. Сега ще прегледам твоите предложения, и ако трябва ще отпусна още един ден, че и без това за Истрия е малко времето...

• Харесвам 1
Публикувано: (редактирано)

Не ми е ясно в ден 11 какво толкова ще посещавате на Тентище. Доколкото знам, там има един военен мемориал, но едва ли си струва цял час. А Маглич си е сериозно катерене, а пътят до Прийевор не е асфалтиран, и ако тръгнете натам, ще загубите доста повече време. По този път през националния парк Перучица имало място, откъдето може да се види водопада Скакавац, но като цяло движението по този път ще да е много бавно.

Edit; Всъщност, сега погледнах, че си е качване по доста стълби до мемориала. Така че може би си имал предвид това, заедно с гледката към Маглич отдолу. Със Сиси и Снежа един час е добре заложено време. 🙂 А за пътя през Перучица, живот и здраве, смятам да докладваме ние през лятото 🙂

Редактирано от master_of_germs
  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 37 минути , master_of_germs каза:

Не ми е ясно в ден 11 какво толкова ще посещавате на Тентище. Доколкото знам, там има един военен мемориал, но едва ли си струва цял час. А Маглич си е сериозно катерене, а пътят до Прийевор не е асфалтиран, и ако тръгнете натам, ще загубите доста повече време. По този път през националния парк Перучица имало място, откъдето може да се види водопада Скакавац, но като цяло движението по този път ще да е много бавно.

Edit; Всъщност, сега погледнах, че си е качване по доста стълби до мемориала. Така че може би си имал предвид това, заедно с гледката към Маглич отдолу. Със Сиси и Снежа един час е добре заложено време. 🙂 А за пътя през Перучица, живот и здраве, смятам да докладваме ние през лятото 🙂

За последните два дни ще има коренна промяна, но затова по-късно като го дообмисля.

Иначе Извор Цетине на снимките изглежда страхотно, но ми е много далече и няма как да го включа.  Ако не прибавя още един ден не мисля, че ще има време и за Толминската клисура. Там се иска поне 2-3 часа. А за Дивото езеро, което е накрая, зависи как се движим. Там всичко е прекрасно, но надали ще имаме толкова време за обстойно изследване на словенските планини...

• Харесвам 2
Публикувано:

Аз Изворът на Цетина съм си го предвидил за някой ден в бъдеще, в комбинация с изкачване на Динара, най-високият връх на Хърватия 🙂

• Харесвам 2
Публикувано:

@ruwenzogy Мисля, че е по добре да оставиш Истрия за друго пътуване. Разпредели петият ден и шестият по кротко и отиди направо след това на Задар. Там района е приказка...И Шибеник и Трогир, Хвар ако можеш предвиди спане и отиди и до Стари Град на Хвар от другата страна на острова...уникално място е ...Сплит е приказка...Ти ще стопиш лагерите на детето ти...;-) на всяко място от програмата ти има толкова много за гледане, усещане, вкусване...аз с най-голямо удоволствие бих се върнала пак в Хърватска , нищо че са ми малко криви хърватите и се правят на такива дето не са...

12030410_909637582463838_5738583946070735411_o.jpg

12068404_911259772301619_8861324904350690392_o.jpg

12087107_912741058820157_7267803865598222264_o.jpg

12087807_909640662463530_2019328920549580694_o.jpg

12094858_911260958968167_4420894293181124405_o.jpg

12095298_914751528619110_4460170147425097740_o.jpg

12109805_909637862463810_3174214641362158456_o.jpg

12138488_909774085783521_5949500784231343511_o.jpg

12120053_914750621952534_8828794979561163772_o.jpg

DSC_6093.JPG

• Харесвам 4
  • Браво 1
Публикувано:

Според мен пък 5 часа за Сплит и 5 часа за Хвар са достатъчни. В Хвар има два града - Хвар и Стари град, които е хубаво да се видят. Може би за Трогир 2 часа биха били малко, по-скоро 3, макар че вие ще сте в ненатоварен сезон и ще е по-бързо като не чакаш тълпите да се разминете някак.

• Харесвам 2

Лелеееее Оги, ти нямаш спиране .......🤯

Най ме кефи това, че някакви пътувания от по 10 и повече дни, през 5-6 държави и има-няма стотина обекта за тебе са "МИНИ"🤣.

Между другото, третият ден от програмата ти ще бъде част от вече традиционното ни новогодишно скиталчество из Балканите и не само.

Вараждин - Тракошчин - Велики Табор са твърдо в плановете ни.

За после обаче все още не може да постигнем съгласие, дали да отпрашим през Птуй и Марибор за Грац. Или да свием през Балатон и Секешферхервар към Будапеща.

Така, че се надявам покрай товите пътешествия, аз също да намажа малко акъл...😜

Редактирано от Radnev
  • Браво 1
Публикувано:

Оги, ако ти се стори, че става много натоварено, част от местата се падат и напът за Доломитите. 😉

Пък на нас ни остана едно неосъществено качване ма Монтаж в италианската част на Юлийските Алпи миналото лято. Тъй де 🙂

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 42 минути , Radnev каза:

някакви пътувания от по 10 и повече дни, през 5-6 държави и има-няма стотина обекта за тебе са "МИНИ

преди 13 минути , master_of_germs каза:

, ако ти се стори, че става много натоварено

Завиждате или да ?:scratch_one-s_head:

• Шок 1
  • Смея се 1
Публикувано:

@patilana, а не бе 😉 Аз на @ruwenzogy директно съм си написал в темите, кои са нещата, за които завиждам. Не съм толкоз срамежлив, че да си затрая. Неговият начин на разглеждане не съвпада напълно с моя, но когато се получи съвпадение на места и идеи, що пък да не споделя, колко се кефя. Ако друг излезеше с подобна програма, щях да бръкна в торбата с критиките. 🙂 Аз със сигурност няма да издържа такова пътуване в кола 12 дни, освен ако в тях няма няколко, в които да се разчита на немоторизирани средства. Но пък се радвам на хората, които оцеляват в подобно "рали Балкани" 🙂

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:

Мога само да ви кажа, че предишната ни балканска обиколка си беше супер и тя ме окрили и за други подобни. А пък и нещо да не стане - голям праз. Гледам да има разнообразие - планини, езера, водопади, плажове, градове..... А колкото до карането - по-добре е да си шофьор, отколкото пътник. Така ти е интересно през цялото време и участваш активно в играта....

• Харесвам 5
Публикувано:

Те всичките ти обиколки са супер, Оги. На хартия изглежда едно - в действителност е съвсем друго.

Не смея да изказвам мнение пред такива корифеи за Балканския полуостров като Мастера и Раднев, но знам, че ще се получи по - добре от очакваното и едва се сдържам да не задам въпрос.

С интерес очаквам преценката ти за пътищата по маршрутите. Залагам, че ще ги одобриш.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 13 часа, master_of_germs каза:

Оги, ако ти се стори, че става много натоварено, част от местата се падат и напът за Доломитите. 😉

Пък на нас ни остана едно неосъществено качване ма Монтаж в италианската част на Юлийските Алпи миналото лято. Тъй де 🙂

В подножието на Монтаж предполагам ще стигнем втората вечер.  А къде мислите да направим първата нощувка?

Публикувано:
На 30.11.2018 г. в 9:58, ruwenzogy каза:

Ден 11 - Требинье – Фоча – Биелина - 380 км / 6,30 часа

Посещение - Тиентище/Мъглич /1ч./ , Етно село Станичиши /1ч./

Този предпоследен ден ме интригуваше с етно селото, което бяха посещавали Пламена и компания, и затова го и бях включил в програмата, Но като гледам това си е един нов хотел / при това и не евтин/, който е в етно стил, а основната сграда е построена като замък. При положение, че и в планината Мъглич не можем да направим нищо, май деня се обезсмисля....                                          

Оги, от Тьентище има и някакви черни пътища в другата посока - нагоре в планината Зеленгора, която поне самите босненци определят като най-красивата босненска планина. Има няколко езера в планината, поне до някои от тях би трябвало да може да се стигне с кола или с не много дълго ходене от мястото, където се оставя колата. Нямам представа обаче дали тези пътища са в по-добро състояние от пътя през Перучица.

П.П. Колкото до Монтаж, аз мислех да се изкачи по взможност още на втория ден с първа нощувка дълбоко в Словения. От Краньска гора е само малко повече от час с кола до Села Невеа и хижа Браца, откъдето започва изкачването.

Редактирано от master_of_germs

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.