Прескочи до съдържание

Йордания - само плажен туризъм

ivan69

Препоръчани мнения

Здравейте

Ще пътувам семейно до Акаба между 16 и 23 Март 2019 2 възрастни и 2 деца на 15 и 10 години.

За разлика от повечето тук , идеята ми е изцяло за плажен туризъм .

Знам , че има доста неща за разглеждане в Йордания , но този път идеята ми е да си букна Хотел в района на Тала Бей и да прекарам 7 дни на плажа и басейна .

Въпроса ми е как стои въпроса с изхранването в този район ? Бюджета ще е доста ограничен - има ли заведения за бързо хранене в района - Дюнери , Пици и т.н

Колко излиза един обяд или вечеря за 4 човека без глезотии в ресторанти извъм хотелите ( ако има такива)

Ако някой може да препоръча икономичен хотел със собствен плаж извън тези които са в букинг или airbnb , ще ми е от полза.

Поздрави

Връзка към коментар

Мисля, че общо взето Акаба ти е единствения шанс за по-бюджетно изхранване. Нека ме поправят по-знаещите, но на юг си е почти изцяло резортна зона и се съмнявам да ги има дюнерджийнците, които се прескачат из Акаба. Дори и да има, едва ли цените ще са същите. 

Иначе ориентировъчно мога да ти кажа, че прилично меню в улична дюнерджийница струва към 3-4лв и това общо взето е дъното като цени. Фалафелите са малко по-евтини. В леко туристически ресторант салата+основно+безалкохолна напитка може би около 20лв на човек. Може и по-евтино да излезе, ако си вземеш например хумус, много върви с хляб и наяжда прилично и ако поделите салата и основно. 

Абе с две думи полетите до там са на много приятни цени, но от там нататък почват харчовете. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Извинявам се предварително за офтопик: Извън въпросите за района.

Само за плаж ще ви е хладничко през март, но зависи и децата какво ги влече. Ако могат спокойно да лежат седем дни на басейн... Може да прецените за себе си, тук инфо за температурата на водата

http://diveaqaba.com/old/faq/temp.html

Връзка към коментар

Мерси за бързите отзиви 

Да знам , че морето ще е студено , но 25 градуса на въздуха си е ок . В Акаба не ми се отсяда , защото тогава проблем ще е транспорта до плажа , доколкото съм запознат ходят доста местни и не гледат с добро око на плажуващите чужденки  т..е трябва пак да се ходи на плаж в района на Тала бей........Макар че на 21 градуса водата едва ли ще става много за къпане...

Идеята ми е някакъв по-скромен хотел или АпартХотел в Тала бей -дали в района има супермаркети и цените дали са като в София например ?

Басейните в комплексите дали ще са отоплени или водата също е студена , ако някой има опит да сподели

Връзка към коментар

Аз в момента съм в един от луксозните комплекси в Акаба, бях ги питал точно за басейна дали го отопляват зимата и ми казаха, че да. Но според мен ме излъгаха, защото водата е доста хладна, с една идея ни се видя по-хладна от морето. Но пък ставаше за плуване, а условията не би трябвало да са много по-различни сега от март. Като цяло отопление на голям външен басейн хич не е шега работа, особено ако се налага в едва няколко месеца в годината. Подозирам, че бюджетни хотели едва ли биха инвестирали в това. 

Ще пусна по-подробно ревю в моята тема тия дни, поне за някаква груба отправна точка, но като цяло си мисля, че за бюджетна плажна почивка, може би Йордания не е точното място. Едно на ръка, че плажната ивица е завзета от скъпите хотели, второ по-трудно достъпния алкохол, което не знам дали е проблем за теб де, но на плаж по принцип много си върви бира. Твърдо ли си решен за Йордания като цяло? Може би Египет, Крит, Турция сякаш биха били по-добри варианти. 

Връзка към коментар
преди 27 минути , ivan69 каза:

Здравейте

Ще пътувам семейно до Акаба между 16 и 23 Март 2019 2 възрастни и 2 деца на 15 и 10 години.

За разлика от повечето тук , идеята ми е изцяло за плажен туризъм .

Голяма грешка . В Тала бей също идват местни защото плажа е обществен . Хотелите в района също са доста мизерни . А тези които не са  и  имат собствен плаж са скъпи . Не се подлъгвай по евтините цени на полетите . Дестинацията не е  много плажна , не е и евтина за българи . 

Или се приготви за семейни войни 🙂 . 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Ами букнах вече самолетните билети 🙂  Явно ще трябва да се вдигне малко бюджета , а за Биричката си абсолютно прав , Ако си взема една бутилка от фришопа ще ми направят ли проблем на летището в Акаба?

Връзка към коментар
преди 7 минути , ivan69 каза:

Ами букнах вече самолетните билети 🙂  Явно ще трябва да се вдигне малко бюджета , а за Биричката си абсолютно прав , Ако си взема една бутилка от фришопа ще ми направят ли проблем на летището в Акаба?

На летището има безмитен магазин, а и цялата Акаба бидейки безмитна зона прелива от магазини за алкохол. Цените в магазините са по-скоро западно европейски, а в заведенията и хотелите са смъртоносни (250лв за бутилка червено джони как ти се струва?). Проблем иначе няма да ти направят на летището, но в някои от хотелите имат проверки за сигурност всеки път на входа, които проверки удобно включват и това да ти приберат твоя алкохол/храна за съхранение за "вашата безопасност, сър" 🙂

Не знам от израелска страна как стоят нещата - с достъпът до плажовете, с цените, с алкохола - може би това е вариант, който също да проучиш. От Акаба има и някакви зачукани ферита до Египет, може би и това е вариант, ако екзотиката на местен ферибот не мислиш, че ще дойде твърде нанагорно за теб и семейството. 

Не знам, не искам да те отказвам, но ако нямаш никакво намерение за Петра и Уади Рум може тия билети да ги пишеш дъждовни, случва се 🙂 В противен случай за да ги оправдаеш тях можеш да се закопаеш доста по-сериозно. 

Редактирано от Георги
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Някой чувал ли е за AirAlexandria - видях , че имат полети Акаба-Шарм ел шейх - полетите са всяка сряда - за съжаление полета от Акаба е няколко часа преди моя и не ми върши работа ... Видях , че има и Ферибот до Нувейба но за 100$ на човек......а и в такъв случай вероятно ще трябва и Йордански визи да се плащат ...Май верно предстоят Семейни Войни

Връзка към коментар

Между другото, цялостното ми впечатление, е че няма остър сблъсък на културните различия, но може по чисто обществените плажове извън комплексите да е по-различно и да не се гледа с добро око. В западно ориентираните хотели не мисля, че някой би се скандализирал от дамски бански от две части, независимо от деня от седмицата. Със сигурност няма проблем в нашия, а си има както западни хора, така и местни, които са си с бански из цялото тяло и т.н. Никой не зяпа странно никого. 

преди 4 минути , ivan69 каза:

Видях , че има и Ферибот до Нувейба но за 100$ на човек......а и в такъв случай вероятно ще трябва и Йордански визи да се плащат

Този ферибот май се водеше туристически...а има и някакъв апокрифен местен до Таба. Ама вървеше само по малките часове, много багажи и товари, козички, кокошчици и т.н. екзотика. Бях чел разкази, че и аз го проучвах за кратко, не беше за всеки 🙂

Връзка към коментар

2 minutes ago, ivan69 said:

Малко обобщение на събраната информация 

Само скъпите хотели са със собствени ( платени за външни) плажове .

По бюджетните хотели в Тала Бей са с обществени безплатни плажове .

В такъв случай няма особена идея да се буква бюджетен хотел в Тала Бей .

По добре май да се букне хотел в Акаба - в такъв случай може да се посетят Петра и Вади Рум ..... 

Или просто билетите да дадат фира ... Имам почти 3 месеца да реша  ....

Кажете цените на храната в Супермаркета как е? 

Редактирано от ivan69
Връзка към коментар
11 hours ago, ivan69 said:

Супермаркетите са като в София, може би малко по-високи, зависи на какви цени сте свикнали да пазарувате. Има много квартални бакалии, там пазарлъка върви - от неща като мокри кърпички до ядки, храни. В Акаба уличната храна на цена е като София, порциите са по-големи. 

За плажовете, аз съм жена и в бански от половинки не съм се чувствала зяпана от местните. Имаше и други туристки в половинки. Аз не съм по преиграването - гледат така, както зяпат и тук. Естествено, за комфортно преживяване зависи колко самите дами или ти се вглеждате кой как погледнал.

Ферибота към Египет-освен цена, ще ви натовари и с време. Гледах го, ние също пътувахме с дете, не се спазват разписанията, има хаос. Ако не търсите такива спомени, ще ви скапе почивката. Повечето съветват, ако се отива към Египет да е сухопътно.

Аз останах с впечатлението, че искаш да легнеш и една седмица само да си почиваш. Може да видиш големите турфирми дали нямат някакви all inclusive пакети, март е нисък сезон за Йордания, така че може да има ок оферти.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Здравейте и ЧНГ

Резервирах 2 стаи в Bedoin Garden Village със включена закуска , Интересуваме наоколо има ли заведения за Обяд и Вечеря  и на какви цени?

Ако се свържа с Хотела дали биха ми предложили FB или AI?

безплатните Шатъли към Акаба от Тала бей ли тръгват и спират ли на Bedoin Garden Village, колко често дневно са ?

Има ли много Комари?

Поздрави

Редактирано от ivan69
Връзка към коментар

Привет,

Последната вечер от обиколката на Йордания беше в Bedoin Garden Village. Наоколо няма магазини, така че ако искате да си купите нещо трябва да спрете например в Карфур в Акаба и тогава да продължите до хотела. В хотела има ресторант в който готвят вкусно, но цените не са никак евтини. Сега ще потърся снимка на менюто, за да се ориентирате. Според мен водата ще става за плуване и гмуркане. Ние се къпахме  преди 5 дена и беше супер. Самото хотелче са различни бунгала в различни цветове с хубава градина и малък басейн. На плажа местните си зяпат, както навсякъде из Йордания. Изрових и снимка с менюто на ресторанта в хотела

image.png.631046d5f03f0084af0c62fd23ee190a.png

Връзка към коментар

Иначе и аз си го мислех като дестинация за едноседмична почивка през декември и то точно в този хотел, защото ми хареса обстановката. Но бих си взел някаква храна. В цената имаш закуска, която не е лоша, но после нямаш избор за обяд или вечеря. На летището ако си чекираш един куфар с храна и алкохол до 10 кг. е 8 евро. До там едни италианци платиха 25 динара за такси, предполагам от летището. Но явно са имали уговорка за по-голяма сума, защото като слязоха италианеца му каза, че дава само 25 динара, защото говорел по цялото време по телефона и шофирал много лошо и изложил семейството му на опасност. Арабина го изгледа, но не каза нищо. Взе парите и си тръгна без да се разправя. Имаше разпечатана тарифа на такситата от хотела до различни места,  но не обърнах внимание тъй като ние бяхме с кола под наем.

Връзка към коментар

А Как са цените в ресторантите на другите хотели наоколо? Гледам поне 4-5 хотела има на пешеходно разстояние?

Има ли кръчми на самия плаж?

Водата в басейна топла ли беше?

Редактирано от ivan69
Връзка към коментар

Не съм ги разглеждал другите ресторанти, но едва ли ще са много по-различни. Имаше ресторант точно отсреща в другия хотел, но не сме влизали там. Те и не са толкова много хотелите там в това каре. Можеш да видиш една обща снимка в темата ми за моето пътуване в Йордания. На самия плаж нямаше кръчми, имаше само едно кафене тип бедуинска шатра с наргилета, чай, кафе и разни снаксове. Предполагам, че през по-активния сезон може и да се появяват и други търговци на плажа, но през декември беше пусто. 

Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Здравейте

Като се поразрових малко в нета ми излезе  оферта за Tala Bay Resort Aqaba - 1300 E all inclusive за 4-мата( 2 деца на 15 и 10 години) в една стая 32м2

Въпроса ми е ако някой е ходил там да сподели впечатления от стаята и самия резорт .

На снимката се виждат 2 Големи легла , ама дали ще са достатъчно големи да спим нормално?

Идеята ми е да прекарам 7 дни в пълен релакс и да не излизам от комплекса 

Благодаря

Поздрави

Иван

Редактирано от ivan69
Връзка към коментар

Май ставам като черна радиостанция ама много му е нисък рейтинга на този хотел .

Помисли пак както сте 4-ма за кола под наем и обиколка . Петра , Вади Рум и Джераш наистина си струват  да се видят . Вероятно при правилно планиране и бюджетът ще стигне.

Пък ще си почиваш на работа като се прибереш 🙂 .

• Смея се 1
Връзка към коментар

Нисък нисък , колко да е нисък 🙂 То на Bedouin Garden Village дето съм го букнал е доста по-висок рейтинга , та аз и затова питам.....

А относно кола под наем , мина през акъла , ама като си спомня какво мрънкане беше преди 5 години в Шри Ланка ....Там си наехме шофьор и се разходихме - Канди , Нувара Елия - кротнаха се чак като се установихме в Мириса...

Вярно че децата бяха по-малки ....

Връзка към коментар

Погледни в томас кук. Единия хотел изглежда доста добре и цената за твоите дати  излиза 1344 евро за 4-мата All inclusive.

https://buchen.thomascook.de/#/offers?bis=23.03.2019&dauer=1w&erwachsene=2&hotelId=11139&kind1=15&kind2=10&produkt=h&sortierung=PRICE_ASC&verpflegungstyp=AI&von=16.03.2019

Връзка към коментар
преди 3 минути , ivan69 каза:

Нисък нисък , колко да е нисък 🙂 То на Bedouin Garden Village дето съм го букнал е доста по-висок рейтинга , та аз и затова питам.....

А относно кола под наем , мина през акъла , ама като си спомня какво мрънкане беше преди 5 години в Шри Ланка ....Там си наехме шофьор и се разходихме - Канди , Нувара Елия - кротнаха се чак като се установихме в Мириса...

Вярно че децата бяха по-малки ....

Ами оценка 6 е много ниска за където и да било, а за Йордания значи голяма мизерия. Вероятно ще се наложи да спите в многократно ползвани чаршафи, та си носете от тук. Не бих си го причинила.

Защо не си изберете един хотел в Акаба и от там да ходите на градския плаж. Има значително по-добри хотели на по-ниски цени. Не ми се стори да има чак толкова зяпачи, а чужденките си се печеха по бански от две части.  Стига да не претендирате дамите да са по монокини и прашки, не мисля, че ще има проблем.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
43 minutes ago, funny said:

Погледни в томас кук. Единия хотел изглежда доста добре и цената за твоите дати  излиза 1344 евро за 4-мата All inclusive.

https://buchen.thomascook.de/#/offers?bis=23.03.2019&dauer=1w&erwachsene=2&hotelId=11139&kind1=15&kind2=10&produkt=h&sortierung=PRICE_ASC&verpflegungstyp=AI&von=16.03.2019

Мерси , а може ли английска или руска версия , че нещо не мога да видя как да сменя езика!

41 minutes ago, mililia said:

Ами оценка 6 е много ниска за където и да било, а за Йордания значи голяма мизерия. Вероятно ще се наложи да спите в многократно ползвани чаршафи, та си носете от тук. Не бих си го причинила.

Защо не си изберете един хотел в Акаба и от там да ходите на градския плаж. Има значително по-добри хотели на по-ниски цени. Не ми се стори да има чак толкова зяпачи, а чужденките си се печеха по бански от две части.  Стига да не претендирате дамите да са по монокини и прашки, не мисля, че ще има проблем.

Ами това е другата идея , ще ми се обаче хотела да е с басейн , че обществените плажове били много мръсни , водни таралежи....а и ако отседнем в Акаба  няма да има проблем с изхранването за разлика от Тала бей ...

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.