Прескочи до съдържание

Шри Ланка и Малдивите

Happy_Traveler

Препоръчани мнения

Здравейте и Весела Коледа от мен! 

Бъдете живи, здрави и много щастливи. 

Аз мисля да врънкам Дядо Коледа за едно пътуване до Малдивите и Шри Ланка 😜, та реших да прочета малко темите тук. Толкова са много, малко да ме насочите към кои по-конкретно?

Бих искала да посетим и двете държави. Обичам природа, зеленина, плажове, гмуркане, шнорхелинг, хубави залези и хубава храна. Ходила съм веднъж само до Коломбо и много ми хареса.

1. Какъв според вас е оптималния маршрут за двете страни? 10 дена... 14? Бих искала да има баланс между разглеждане и почивка, по-скоро повече почивка, отколкото обиколки. 

2. Малдивите винаги са изглеждали като място с цени от типа 1000 евро на вечер, предполагам не е така? Кои острови препоръчвате за отсядане и защо?

За сега тези въпроси, после - повече. 😀

Връзка към коментар

Весела Коледа,

аз направих същото даже в момента пътувам към летището да се пробирам в мрачна Европа 😞 

Малдивите бях за 4 нощувки, което ми беше достстъчно. Бюджетен вариант е остров Маафуши - има доста подробна тема за там. Шнирхелинга на Малдивите е невероятен, рибки, рибки, много рибки. 

За Шри Ланка в момента сезона е на западното крайбрежие има супер симпатични курортчета. Цените са доста прилични, а ако ядете морски чудовища ще сте в рая. Огромен омар струва към 10-15лв. Гале форт е доста приятно за разходки, но по добре да спите някъде наблизо, а не там и да ходите през деня. 

Влаковете са доста бавни и отнема време, в момента са претъпкани и до края на годината няма запазени места, само в деня на пътуване правостоящи. Ако решите да ходите до Кенди или Ела от Коломбо е към 3ч - Канди, Канди- Ела 7ч. 

Ако имате конкретни въпроси ще се радвам да помогна. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Мерси много! На първо време - каква програма бихте ми препоръчали за Шри Ланка? Какво е must see? Искам да видя и някакви къпещи се слонове. За сафари кое е най-добре? Първо да наредя Шри Ланка, после Малдивите.

Темата за Маафуши е толкова дълга, направо ме плаши да я чета. Ама ще я почна. Но като цяло стигам до извода, че за да усетя Малдивите, си трябва атол, морска вила и както си му е реда. Затова може и да не направя двете дестинации на 1 пътуване.

Връзка към коментар

Много лесно се прави комбинация, директния полет е под 1 час. А и аз мисля, че за Малдивите си трябва ризорт. Е, аз не съм била в местен остров за повече от половин ден, но въпреки това не мисля,че съм пристрастна.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 10 часа, Happy_Traveler каза:

Темата за Маафуши е толкова дълга, направо ме плаши да я чета.

Ето една подобна за Шри Ланка 

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 1 час, Happy_Traveler каза:

Като цяло някой може ли да ми каже - кои са ТОП плажовете на Шри Ланка - пясък, вода, риф? 

Аз не видях някакви ТОП плажове в Шри Ланка. В този смисъл аз бих ти препоръчала първо да отидете в Шри Ланка и после на Малдивите.

В района между Коломбо и Негомбо ходихме на плаж. Вярно плажната ивица беше много широка и до там. По-скоро го помня плажа с вкусната морска храна.

Красиви плажове са Мирисса и Унаватуна.

Връзка към коментар

Мерси, ето тези 2 идеи са ми достатъчни на първо време. Наистина Шри Ланка се съчетава много добре с Малдивите, обаче ако искам да видя повечко, а и почивка - ми трябва цял месец. На Малдивите за по-малко от 7-10 дена според мен си е нищо, само да бия път и да не се насладя на РАЯ. Та ако нямам много време - няма да ги правя едновременно и поради тази причина задължително е да си взема нужната доза плаж и морска храна. 😀

Връзка към коментар

И аз комбинирах Шри Ланка с Малдиви миналата година. Отседнахме на Маафуши, а оттам за 80$ можеш да посетиш всеки резорт от 8 сутринта до 8 вечерта с вкл. храна и пиене. Излиза безбожно по-евтино, отколкото да спиш там, но всеки си знае. За мен Малдивите не са някакъв рай, адски скучно е и ако не са морето и страхотните риби, няма да е кой знае какво. На Шри Ланка мъст сий е Сигирия - наистина е номер 1. Унаватуна е нелош плаж, но шнорхелинга се прави на Jungle Beach.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Съгласна съм с Георги, Малдивите не е рай, найстина супер скучно, плажа на Маафуши е доста зле. Храната е доста скъпа и бла. Единственото което си заслужава според мен там е шнорхешинга. 

Шри Ланка от друга страна е супер. Вкусна храна навсякъде, избор къде да отидеш и какво да ядеш. Унаватуна със сигурност по ми хареса от Мириса. От Мириса тръгват корабчетата който “преследват” китове. 

Всички местни препоръчваха и Тангале, но аз не успях да стигна. 

За сафари, аз ходих в Удавалаве. Къпещи слончета не видяхме, но имаше доста къпещи се бизони. Нали все пак са водни 🙂

Слончета видяхме около 20тина. 

Редактирано от Cvetiv
  • Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар

За мен определено има разлика да бъдеш на добро място с нощувка или само да отидеш на трип през деня. А и честно казано в добрите ризорти няма изобщо дневни трипове. За Шри Ланка - прекрасно изживяване. Източните плажове са много добри, но за тях сезона е нашето лято. Иначе изобщо нищо  общо със западните.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 23 часа, Роми каза:

За мен определено има разлика да бъдеш на добро място с нощувка или само да отидеш на трип през деня. А и честно казано в добрите ризорти няма изобщо дневни трипове. За Шри Ланка - прекрасно изживяване. Източните плажове са много добри, но за тях сезона е нашето лято. Иначе изобщо нищо  общо със западните.

Разбира се, че има разлика дали отсядаш на луксозно място или само го посещаваш. Макар, че аз влязох в една от наколните къщички и не беше кой знае какво. Всяко нещо си има плюсове и минуси и зависи най-много от характера на човека. Аз напр. живея на плаж и повече от 2 дни на едно и също островче на Малдивите ще откача. Отделно в гестхауса, където бяхме отседнали, пичовете ни водеха за 20$ на шнорхелинг из атола, правеха ни вечер компания и черпеха трева, а единият, който беше готвач в един резорт, ни купуваше сутрин махи-махи и др. рибоци и ни ги приготвяше за вечеря. Но пък нямаше алкохол...

• Харесвам 2
Връзка към коментар
На 31.12.2018 г. в 12:04, GeorgiD каза:

Разбира се, че има разлика дали отсядаш на луксозно място или само го посещаваш. Макар, че аз влязох в една от наколните къщички и не беше кой знае какво. Всяко нещо си има плюсове и минуси и зависи най-много от характера на човека. Аз напр. живея на плаж и повече от 2 дни на едно и също островче на Малдивите ще откача. Отделно в гестхауса, където бяхме отседнали, пичовете ни водеха за 20$ на шнорхелинг из атола, правеха ни вечер компания и черпеха трева, а единият, който беше готвач в един резорт, ни купуваше сутрин махи-махи и др. рибоци и ни ги приготвяше за вечеря. Но пък нямаше алкохол...

Тоест колко ти излиза например ако си отседнал там и всеки ден ходиш до различни острови. От колко до колко часа може да си там? Кои са топ за посещение от Маафуши?

Връзка към коментар
преди 2 часа, Happy_Traveler каза:

Тоест колко ти излиза например ако си отседнал там и всеки ден ходиш до различни острови. От колко до колко часа може да си там? Кои са топ за посещение от Маафуши?

Там където бях, през booking стаята излиза към 73 евро със закуска, но смятам, че малко ще свалят при директен контакт. На островите, които имат резорт, може да стоиш от сутрин до вечер, обаче те са почти еднакви и много бързо смятам ще омръзнат. Най-близките са Vaadhoo, Biyadhoo, Makunufushi и т.н. Ние ходихме на първия, там стаите са oт 790 евро до 1120 евро на вечер.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ние правихме сафари в Яла, видяхме много слонове и биволи. Може би защото това ни беше първото сафари и тогава много ни впечатли. Иначе освен Сигирия, която наистина е много впечатляваща, си струва да се отиде до Дамбула, където пещерите с Буда много ни харесаха. Минахме и през руините на Полонарува, но си спестихме Анурадхапура, защото ни дойдоха в повече руини. Много е красива ботаническата градина в Перадения. Традиционно се минава и през Канди, където нас лично най-много ни впечатли къщата на един сюрреалист, която беше на един хълм над езерото. Ходихме и до Нуара Елия заради чаените плантации, има турове из чаените фабрики - честно казано, беше ни малко скучно, като най-голямата атракция беше, че ни дадоха униформи.

Иначе и ние го комбинирахме с Малдивите, но съвсем умишлено не искахме да сме на някой остров, пълен с туристи, и си седяхме в Мале и Хулхумале, беше си ни много яко да се омешаме с местните.

Редактирано от Здравко Ангел
  • Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 11 часа, Здравко Ангел каза:

Ние правихме сафари в Яла, видяхме много слонове и биволи. Може би защото това ни беше първото сафари и тогава много ни впечатли. Иначе освен Сигирия, която наистина е много впечатляваща, си струва да се отиде до Дамбула, където пещерите с Буда много ни харесаха. Минахме и през руините на Полонарува, но си спестихме Анурадхапура, защото ни дойдоха в повече руини. Много е красива ботаническата градина в Перадения. Традиционно се минава и през Канди, където нас лично най-много ни впечатли къщата на един сюрреалист, която беше на един хълм над езерото. Ходихме и до Нуара Елия заради чаените плантации, има турове из чаените фабрики - честно казано, беше ни малко скучно, като най-голямата атракция беше, че ни дадоха униформи.

Иначе и ние го комбинирахме с Малдивите, но съвсем умишлено не искахме да сме на някой остров, пълен с туристи, и си седяхме в Мале и Хулхумале, беше си ни много яко да се омешаме с местните.

Мерси много момчета! А с какво пътувахте между различните локации? И на мен много ми харесва идеята за такова сафари, цените изглеждат много прилични на фона на това, което се плаща на африканските сафарита. Сигирия също искам да я видя, но някак си търся баланс между обикаляне и плаж и ми се искаше да не ходя от север на Канди, че съвсем се отдалечавам от крайбрежията. Разстоянията уж малки, а като ги гледам колко часа отнемат... Аз като цяло не си падам много по руини - повече природа и зеленина, най-вече плажове.

Затова към момента гледам Негомбо-Канди-Нуара Елия-после на юг към Яла и после крайбрежието - Мириса, може някой ден до Гале и накрая 1-2 дена в Коломбо. Май няма да го комбинирам с Малдивите за сега, за да видя повече, но поне 10-12 дена си трябват за Шри Ланка, от които аз искам да изкарам поне 6 на море. Което ще рече, че може 2 дена в Негомбо, 1 Канди, още 1-2 обиколки на юг и след Яла - пак на море. Сигирия наистина изглежда много готино, ама много далече ми идва.

Връзка към коментар
преди 7 минути , Happy_Traveler каза:

Мерси много момчета! А с какво пътувахте между различните локации? И на мен много ми харесва идеята за такова сафари, цените изглеждат много прилични на фона на това, което се плаща на африканските сафарита. Сигирия също искам да я видя, но някак си търся баланс между обикаляне и плаж и ми се искаше да не ходя от север на Канди, че съвсем се отдалечавам от крайбрежията. Разстоянията уж малки, а като ги гледам колко часа отнемат... Аз като цяло не си падам много по руини - повече природа и зеленина, най-вече плажове.

Затова към момента гледам Негомбо-Канди-Нуара Елия-после на юг към Яла и после крайбрежието - Мириса, може някой ден до Гале и накрая 1-2 дена в Коломбо. Май няма да го комбинирам с Малдивите за сега, за да видя повече, но поне 10-12 дена си трябват за Шри Ланка, от които аз искам да изкарам поне 6 на море. Което ще рече, че може 2 дена в Негомбо, 1 Канди, още 1-2 обиколки на юг и след Яла - пак на море. Сигирия наистина изглежда много готино, ама много далече ми идва.

През цялото време сме пътували с местен транспорт. От Коломбо до Канди с влак и после с автобуси и маршрутки.

Редактирано от Здравко Ангел
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Разписанието къде го гледахте? Как са влаковете и другия транспорт, предполагам не е индийски претъпкан влак или имат различни класи?

Връзка към коментар
преди 24 минути , Happy_Traveler каза:

Разписанието къде го гледахте? Как са влаковете и другия транспорт, предполагам не е индийски претъпкан влак или имат различни класи?

Ама ние такива неща като разписания не гледаме предварително, на място се ориентираме. Помня, че от резервата си спряхме един минаващ автобус, в който нямаше никакви места и си висяхме на вратите дълго време.  Маршрутките са от онези, в които блъскаш, докато може 🙂

За влака беше супер яко изживяване, бяхме във вагон без седалки и си седяхме на раниците на пода, заобиколени от безброй местни, които идваха да се запознават с нас. Всъщност си беше точно, както в Индия. Предполагам, че има е по-комфортен начин за придвижване, ама на нас така ни беше забавно.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Бях в Шри Ланка семейно с 2 деца преди почти 5 години - април 2014 за 10 дни

Нашата програма беше 1 ден - Летище - Канди  с разглеждане на сафари( не бяхме очаровани )

2 ден Канди - Нувара Елия - там се возихме на влак за около 20 км в планината - приказно е - Спахме някъде след Нувара Елия 

3 Ден Нувара Елия - Мириса 

4-9 - Плаж с Разходка в океaна да гледаме Китове 

10 ден Мириса- Летище 

Бях си наел шофьор който ни чакаше на летището и го освободихме в Мириса - по мои спомени ми излезе около 400 лв ( мисля че уговорката ни беше около 1 лв на км) , но може и да бъркам , а и шофьорът малко се циганеше. Във (почти) всеки Хотел има стаи предвидени за шофьори ( безплатно) , но моят си говореше със собственика и после ми искаше 20 лв на вечер за спане - не че е толкова много , но си е циганийка . 

Иначе страната е невероятна - хората са усмихнати и дружелюбни , спретнати и чисти . Храната и обществения транспорт са супер евтини . В Мириса спахме в един Хотел на метри от морето - чуваш вълните нощем докато заспиваш , събуждаш се отваряш врата и си на плажа . Нощувката беше 75Е за 4 -мата - като трябваше да предплатим 2 нощувки с paypall. В Мириса има много малки хотелчета от другата страна на пътя се предлагаха стаи по 20 лв. На връщане тъкмо щяхме да си поръчваме такси и се появи едно, което докара френска туристка - спазарихме го за 60 лв да ни закара до летището( беше му платен обратния курс)

Тогава валутата им Рупия беше 1 лв - 1000 рупии - та много лесно се смяташе 

Закуските бяха по 20 ст. Обществения транспорт - за 10-12 км до по-голям град също , единствено цигарите бяха доста скъпи и навсякъде ни искаха . Алкохола също не беше скъп , а в Ресторанта на Хотела огромна порция риба беше под 10 лв .Пътищата са добри , но супер тесни средната скорост на предвижване е не повече от 30-40 км/ч

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 2 часа, Happy_Traveler каза:

Затова към момента гледам Негомбо-Канди-Нуара Елия-после на юг към Яла и после крайбрежието - Мириса, може някой ден до Гале и накрая 1-2 дена в Коломбо. Май няма да го комбинирам с Малдивите за сега, за да видя повече, но поне 10-12 дена си трябват за Шри Ланка, от които аз искам да изкарам поне 6 на море. Което ще рече, че може 2 дена в Не😅гомбо, 1 Канди, още 1-2 обиколки на юг и след Яла - пак на море. Сигирия наистина изглежда много готино, ама много далече ми идва. 

Наистина ли ще стоите там 10-12 дни и ще отидете на някакви чаени плантации и на намкваси Яла и ще пропуснете най-голямата забележителност на острова - Сигирия?! Хммм...Чакайте да ви разкажа един майтап: През 1982 г. родителите ми ходиха в Гърция с едно приятелско семейство нашенски арменци. И май някъде на Акропола, майка ми искала да ги заведе да им покаже нещо интересно, а другият човек й казал: "Петя, стига с тия камъни, дай да видим какво има по магазините!" 😆😅🤣

• Харесвам 1
  • Смея се 2
Връзка към коментар

Е, това не е добро сравнение. Аз не съм от тези, които са прескочили Сигирия, но и далеч не мисля че това е най-интересното в Шри Ланка. Може би защото бях чела доста за Сигирия, за мен не беше изненада. Доста по голяма бяха пещерите. И определено фестивала в Канди.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 54 минути , Роми каза:

Е, това не е добро сравнение. Аз не съм от тези, които са прескочили Сигирия, но и далеч не мисля че това е най-интересното в Шри Ланка. Може би защото бях чела доста за Сигирия, за мен не беше изненада. Доста по голяма бяха пещерите. И определено фестивала в Канди.

Разни хора, разни идеали. На един му харесва едно, на друг - друго, в този форум само можем да даваме акъл, а всеки си решава. Пещери и легнали Буди по цял свят бол, но за друга скала с град отгоре и градини долу (като Сигирия) май не се сещам. А фестивалът даже не е в списъка на ЮНЕСКО(за разлика от този в Копривщица напр.), а и е чак през август. 🙂

• Харесвам 2
  • Шок 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

И според мен не е добре да не се види Сигирия, защото всъщност това е символът на Шри Ланка.

Иначе ако някой скучае в Канди, може да отиде до този хотел-галерия, където атмосферата е доста кичозно-приятна.

Не мога да си намеря снимките, защото ние ходихме преди 5 години, та затова две снимки от нета.

https://www.booking.com/hotel/lk/helga-s-folly-chalet-ltd.en-gb.html

27712378.jpg.00997c8072aab925780237031bc7e3d9.jpg158994494.jpg.39f2d9fff304a3af8f59887d3cb91ab8.jpg

Връзка към коментар

Нещо не сте ме разбрали. Аз не съм прескочила Сигирия, но смятам че , ако някой има други предпочитания, може да избере друго. Просто не ми хареса сравнението с изпускането на Акропола за сметка на магазините. Не съм аз човека, който иска съветв момента, но не мисля изобщо, че тук се срещат толкова шопинг любители.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.