Прескочи до съдържание

HGS стикер при пътуване в Турция

123456

Препоръчани мнения

Нови изисквания за пътуване в Турция. Те засягат основно пътуването с лични автомобили.

Българското консулство в Истанбул публикува правила за влизане и пътуване в Турция. 

При влизане на турска територия с лек автомобил, превозното средство се регистрира на водача и единствено той има право да го управлява и изнесе от турска територия. Не се разрешава преотстъпване или управление от друго лице, било то с пълномощно, дори регистрираният на влизане водач да се намира в същото МПС. При проверка от турските контролни органи и установяване на нарушение на горното изискване, автомобилът може да бъде задържан и след няколко дневна бюрократична процедура изпратен в офис на турските митници към съответното населено място, след което върнат на водача след заплащане на солидна глоба, съобщават от консулството.

Българските граждани, на чието име е регистриран автомобил при влизане на турска територия нямат право да напускат страната без да изнесат автомобила или да представят официален документ с уважителни причини, налагащи това.

От консулството напомнят на българските граждани пътуващи в Турция, че е тяхно задължение да имат здравна застраховка, валидна на турска територия.

https://nova.bg/news/view/2023/05/17/412180/нови-изисквания-за-пътуване-в-турция/

• Шок 1
Връзка към коментар
преди 36 минути , The Doctor каза:

Нови изисквания за пътуване в Турция. Те засягат основно пътуването с лични автомобили.

Българските граждани, на чието име е регистриран автомобил при влизане на турска територия нямат право да напускат страната без да изнесат автомобила или да представят официален документ с уважителни причини, налагащи това.

https://nova.bg/news/view/2023/05/17/412180/нови-изисквания-за-пътуване-в-турция/

Значи пътувам с кола до Сабихата. Оставям я на паркинга на летището и вместо да хвана самолета за някъде ще трябва да се занимавам с некви бюрократични тъпотии.

Връзка към коментар

На пръв поглед даже няма да можеш да хванеш самолета за извън Турция без документ за уважителна причина (не знам билета такъв ли е)

Връзка към коментар
преди 6 минути , Capitan Morgan каза:

Значи пътувам с кола до Сабихата. Оставям я на паркинга на летището и вместо да хвана самолета за някъде ще трябва да се занимавам с некви бюрократични тъпотии.

Някъде до към 2011, за да хванеш авиона се налагаше да оставиш колата на митнически склад. Дано не става въпрос за същото, щото загубата на време си е голяма, както и разправията с турски чиновници.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 4 часа, The Doctor каза:

Българското консулство в Истанбул публикува правила за влизане и пътуване в Турция. 

При влизане на турска територия с лек автомобил, превозното средство се регистрира на водача и единствено той има право да го управлява и изнесе от турска територия. Не се разрешава преотстъпване или управление от друго лице, било то с пълномощно, дори регистрираният на влизане водач да се намира в същото МПС. При проверка от турските контролни органи и установяване на нарушение на горното изискване, автомобилът може да бъде задържан и след няколко дневна бюрократична процедура изпратен в офис на турските митници към съответното населено място, след което върнат на водача след заплащане на солидна глоба, съобщават от консулството.

От консулството напомнят на българските граждани пътуващи в Турция, че е тяхно задължение да имат здравна застраховка, валидна на турска територия.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2023/05/17/4484794_turciia_iziskva_edin_i_susht_chovek_da_shofira_na/?ref=home_mainStory

Към последното изречение "Пълномощното следва да е нотариално заверено и преведено на турски език.", в рамките на последните две години няколко пъти минах граница с двуезично българо-английско пълномощно.

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
На 17.05.2023 г. в 14:55, The Doctor каза:

Има ли някой, който скоро да е пътувал от Истанбул да каже дали е имало проблем с напускане на страната през летището?  Предстои ми пътуване и не знам дали да търся билети през Истанбул или да търся варианти от София. 

Връзка към коментар

По предадени думи от мои близки,които пътуваха преди няколко дни  - "на границата може да се попълни документ-декларация , с който може да шофира друг/ и само той/,а не собственика на колата" . Не са им искали пълномощно. Който е пътувал, моля да сподели дали е така.  За напускането със самолет нямам информация.

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Здравейте, къде най-близо до летището или на самото летище, може да се закупи стикер за магистралите?

На 31.05.2023 г. в 19:04, nikosn каза:

По предадени думи от мои близки,които пътуваха преди няколко дни  - "на границата може да се попълни документ-декларация , с който може да шофира друг/ и само той/,а не собственика на колата" . Не са им искали пълномощно. Който е пътувал, моля да сподели дали е така.  За напускането със самолет нямам информация.

Колата е регистрирана на сина ми и аз пътувах с пълномощно, преведено на турски. А шофьор беше приятеля ми. Нинакъв проблем. А синът ми си остави своята кола на летище, но попълни декларация

На 30.05.2023 г. в 8:11, Yana Stancheva каза:

Има ли някой, който скоро да е пътувал от Истанбул да каже дали е имало проблем с напускане на страната през летището?  Предстои ми пътуване и не знам дали да търся билети през Истанбул или да търся варианти от София. 

Никакъв проблем, попълва се декларация

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Здравейте,

Имам мега странен проблем. Тея турци са леш... Влизам с нова кола. Влизам с лична карта, преди е било с паспорт. 

Съответно правя си уж нов акаунт с нов мейл, ресетвам паролата, но когато се опитам да вляза - казва, че няма акаунт...

В същото време нямам идея и как без акаунт да си проверя баланса. Проверявам на KGM - Transition Violation Inquiry и ми дава 0, но не им вярвам. 

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
  • 2 седмици по-късно ...

Ако може подробности след новите изисквания от май месец :

Може ли да се пътува с двуезично пълномощно /български-английски/ нотариално заверено както преди това ?

Може ли шофьора на който се зачислява автомобила да бъде сменен от друг ако се наложи / според изискванията не може ?/ и ако да  с какви документи?

Благодаря!

Връзка към коментар
  • 3 месеца по-късно ...

Привет. Влязохме в Турция в петък следобяд и не работеха вече местата за купуване на стикер. На тази кола досега не е регистриран такъв и в момента ще се прибираме към България.

Доколкото виждам всички офиси са затворени, вчера беше по същия начин като проверих. Какво може да направим и има ли как да се вземе стикер преди границата? Ще ни задължат ли да плащаме там?

• Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 35 минути , valentin_st каза:

Привет. Влязохме в Турция в петък следобяд и не работеха вече местата за купуване на стикер. На тази кола досега не е регистриран такъв и в момента ще се прибираме към България.

Доколкото виждам всички офиси са затворени, вчера беше по същия начин като проверих. Какво може да направим и има ли как да се вземе стикер преди границата? Ще ни задължат ли да плащаме там?

Пощенската станция в ляво на тола на Одрин, и тя ли не работеше?

Връзка към коментар
преди 20 часа, Nayden Bondzhev каза:

Пощенската станция в ляво на тола на Одрин, и тя ли не работеше?

Не съм сигурен, тъй като не пътувам често до там и след като на 2 места около Одрин ми казаха, че не мога да си закупя, реших да продължа и да търся в Истанбул. 

При прибирането снощи не ни поискаха нищо на границата, но ми се иска да платя натрупаното, за да избегна евентуални главоболия при влизане отново с тази кола.

Връзка към коментар
преди 5 часа, valentin_st каза:

Не съм сигурен, тъй като не пътувам често до там и след като на 2 места около Одрин ми казаха, че не мога да си закупя, реших да продължа и да търся в Истанбул. 

При прибирането снощи не ни поискаха нищо на границата, но ми се иска да платя натрупаното, за да избегна евентуални главоболия при влизане отново с тази кола.

Пробвай да се регистрираш в HGS с номера на паспорта, на който е заведен автомобила при влизането в Турция. Принципно за целта е необходимо да имаш стикер, но може и да стане с номера на автомобила.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Здравейте искам да помоля за помощ смених автомобила и тъй като номера е друг взех нов стикер със стария стикер имах регистрация в приложението,със новия стикер не мога да се регистрирам иска някакъв TCKN/VKN номер и записвам от фактурата там има такъв номер но го отхвърля . Някой може ли да каже какво да направя .

Връзка към коментар
преди 3 часа, Мариян Тодоров каза:

Здравейте искам да помоля за помощ смених автомобила и тъй като номера е друг взех нов стикер със стария стикер имах регистрация в приложението,със новия стикер не мога да се регистрирам иска някакъв TCKN/VKN номер и записвам от фактурата там има такъв номер но го отхвърля . Някой може ли да каже какво да направя .

TCKN/VKN - Опитай с номер на паспорт дали ще стане.

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Днес мъжът ми купи стикера, пресичайки магистралата за Истанбул на изхода на Одрин. Взели са му 100 лири за стикера и още 100 лири като кредит (уж)... Няма касова бележка, няма нищо... Сега се опита да се регистрира на сайта им - излезе съобщение "Your membership application has been received.", след което се опита да се логне, но му излиза, че членството му все още не е активирано. Провери на имейла - няма нищо... Те ли активират акаунтите ръчно или все пак трябва да пристигне някакъв имейл с линк, на който да си потвърди регистрацията?

P.S. Сега пробва с "I lost my activation message", изписа му, че ще му изпратят активационния код на имейла, но нищо не идва.

Връзка към коментар

Няма оправия с HGS. Все същата мъка е зареждането с пари. Преди 1-2 години помня, че успях да заредя с кредитна на ДСК, след като пробвах всичко друго.

Днес се мъча, но не става, пробвах Револют МК и Виза, Кърв, ДСК и т.н., минавам през 3Д проверката винаги и накрая дава грешка..

Има ли начин да се заредят пари или само ръчно в Турция ще стане?

Връзка към коментар
Преди 1 час, Alexander каза:

Няма оправия с HGS. Все същата мъка е зареждането с пари. Преди 1-2 години помня, че успях да заредя с кредитна на ДСК, след като пробвах всичко друго.

Днес се мъча, но не става, пробвах Револют МК и Виза, Кърв, ДСК и т.н., минавам през 3Д проверката винаги и накрая дава грешка..

Има ли начин да се заредят пари или само ръчно в Турция ще стане?

Понеже е Коледа и стават чудеса ще пробвам да дозаредя моя стикер.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.