Прескочи до съдържание

Йордания - бързи въпроси

Worldismine
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Израел и Йордания. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли влакове в Йордания?

- Какво е работното време за посещения на Петра?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой квартал е най-подходящ за нощувка в Аман?

- Заслужава ли си топването в Мъртво море?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:

бакшиша си е въпрос на преценка, мен единствено последния шофьор си ме попита директно и реално само на него не му оставихме...останалите услуги които използвахме бяха добре и сме оставяли бакшиши по лична преценка 

Публикувано: (редактирано)
преди 5 часа, stanimir каза:

Да споделя само, че цените им са отвратителни. Само за пример ще дам че за превоз от Акаба до Вади Рум за 7 човека искат 120 динара, като 2 таксита до там ще струват 50 динара в най-лошия случай. 

Аз ли нещо се бъркам, ама пътуването до Азия излиза в пъти по евтино и при значително по високо качество на услугите. 

Йорданците просто много се уливат с цените си. 

Редактирано от mililia
  • Харесвам 1

Нещата се променят,  а  с тоя бум от туристи,  които Райън им водят сигурно ще става и по-зле откъм цени.  

Не гледайте на Йордания като на  евтина дестинация.  Едва ли не "безплатните"  полети създават леко нереална нагласа 🙂

Редактирано от stanimir
  • Харесвам 5
Публикувано:

Динарите ги взеха, даже имаше няколко кандидата само днес.

Йордания не е евтина дори ако говорим за средни цени, а някои неща са супер скъпи. А местните не знам какви заплати взимат, но 4-5-6JOD ги нямат за нищо, все едно 1-2лв.

Публикувано:
преди 1 минута , Alexander каза:

Динарите ги взеха, даже имаше няколко кандидата само днес.

Йордания не е евтина дори ако говорим за средни цени, а някои неща са супер скъпи. А местните не знам какви заплати взимат, но 4-5-6JOD ги нямат за нищо, все едно 1-2лв.

Не съм съгласен. Йордания Е евтина и то много страна. За един динар , срещу хостела ми, в баничарница- производител всяка сутрин си кпувах две ....нещо като нашите банички и две......нещо като нашите понички dunkin donuts, изключително вкусни. Преяждах. Ако човек ходи в баровски заведения със сигурност ще му е скъпо.

• Замислям се 1

И аз мисля, че Йордания е ако не скъпа, то поне не евтина дестинация. Все пак си на почивка,  когато човек не се оглежда къде да намери нещо евтино за ядене и как да не прави нищо за да не харчи пари. То само билета за два дни в Петра е 120 лева . Както се казва - всеки  възприема дестинацията като скъпа или евтина според джоба си...:)

Редактирано от Ивайла
  • Харесвам 4
Публикувано:

Като човвк който живее в Йордания мога да кажа че е скъпо.

Като изключим че можеш да си купиш фалафел сандвич за 0.50 Jd , или шаларма за за 1-2jd или печечено пиле с картофи и арабски хляб за около 6-7jd.  и такситата в града всичко в скъпо. 

• Харесвам 8
Публикувано:

То това е винаги много относително. Сигурен съм, че йорданските цени на всеки бил в Норвегия и Швейцария ще му се видят песен 🙂 Просто очакванията са, че в този район като цяло би трябвало да е по-евтино и после идва отрезвяването, че цените на пръв поглед са си почти западно европейски. И тук не става въпрос за минимума, с който може да се оцелее по бекпекърски с улична храна, а по-скоро за нощувки и транспорт. 

Аз горе-долу бях подготвен преди покупката на билетите и знаех какво да очаквам, но не се учудвам, че покрай евтините полети на Ryanair за други хора е имало малко етикетен шок. Но да, те Ryanair летят и до Норвегия без пари 🙂

• Харесвам 6
Публикувано:

Ами, аз не съм изненадана толкова от цените, колкото от това, че цената изпреварва качеството на услугата. 

Аз обикновено съм капризна за хотелите. До сега съм успявала да намеря баланса между цена и качество и в общи линии оставам доволна. Тук правя сериозен компромис с качеството и от сега знам, че това доста ще ми се отрази на преживяването. По-доброто обаче е на отказваща цена, а колко е по-добро не е много сигурно. Не смятам, че въобще може да се прави сравнение с високите цени в някои европейски страни. Там и стандарта на живота е висок. В Йордания плащаш висока цена за мърляв хотел и кола таралясник, май и яденето не винаги е с добро качество. Стандартът им е никакъв поне на пръв поглед. 

• Харесвам 3
Публикувано:

Говориш  наизуст.  Като се върнеш ще прочета с интерес. 

Не знам защо сравняваш с Югоизточна Азия. Йордания съвсем не е бедна държава. 

• Замислям се 1
Публикувано:
преди 11 часа, Alexander каза:

Всеи си решава дали иска  шофьор или не.

Ние за 4 дни със застраховката общо платихме 182 евро или 146JOD. За гориво дадохме точно 50JOD, хем заради времето ходихме и се връщахме  два пъти до Петра от Акаба, ако не беше тази допълнитена разхдока горивото щеше да е максимум 35JOD или oбщо под 200JOD.

Ако искат 290 JOD, че и бакшиш, разликата ще стане  50%  повече.

Разбира се, ако няма шофьори или желаещи да карат, няма друг вариант.

Чета Ви цените за таксита и рентакар и мог да кажа от личен опит. Ние за 4 дни от летището Акаба- Петра , Петра - Уади Рум, Уади рум- Акаба, Акаба- общо Летище за 4 човека сме дали съответно: 55+ 45+ 20+10 или общо 130 JD със бакшишите. Мога да кажа, че тази цена може още да се намали , ако се ползнва бус, вместо такси от Петра  до Уади рум, както ние не направихме. После до летището ни казаха, че  е 6 JD ние дадохме10, човека цял ден ни вози багажа и нямахме нужда да търсим гардероб, пък то и бездруго няма такъв. Така , че много бяхме доволни. Направете си сметката.   

• Харесвам 3
Публикувано:

Аз сравянвам с това което пишат другите като цени и давам моята цена.

Вчера някой написа, че за 5-6 часов тур  в пустинята с обяда са му взели 35 JOD на човек, което е срамно скъпо.

Аз дадох за 4 часов с обяд 16JOD за възрастен, а децата бяха без пари.

Както се каза, скъпо или евтино е относително и зависи с какво се сравянва, аз за това дадох цени и мога да кажа, че е по-съпо от поне половната източно и южно европейски държави. Една порция основно ядене без Акаба се върти около 10JOD, за толкова или по-малко ще ям цяло меню 1,2,3 в Испания и Португалия или поне едно основно в Италия, Франция, Гърция и т.н.

Цените са такива каквито са и не знам защо трябва да казваме на черното бяло, още повече, че дори хора живеещи там, казаха, че  е скъпо, като махнем някои изключения!

Някой може ли да каже какво призвеждат и от къде идват  доходите в тази страна? Не вярвам само на туризъм да я карат.

• Харесвам 1
Публикувано:

Аз още преди 5 години писах, че е скъпо за това, което получаваш, има една стара тема от тогава, в която много хора твърдяха обратното. Е, трябва да ви кажа, че това не е от полетите на Раян, и преди си беше така. Сега, когато много хора отидоха и дори има вече хора във форума, които живеят там, най накрая стигнаха до моя извод.

• Харесвам 1
Публикувано:

В понеделник заявих динари в чейнджа  на Гладстон , вчера ги взех по 2,50 лв. 

Давам  информация за тези , които се чудят как да се придвижват . Резервирахме кола през ренталкарс със застраховка от тях. Ще я вземем от центъра на Акаба офис на Europcar  за 6 дни излезе 263 евро .

Пътуваме на  18.11 , Когато се върна ще мога да дам повече информация.

• Харесвам 1
Публикувано:

В неделя вечерта върнахме колата, днес парите бяха освободени! 

Много бързи излязоха, май не съм имал толкова бързо освобождаване.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 18 минути , Alexander каза:

В неделя вечерта върнахме колата, днес парите бяха освободени! 

Много бързи излязоха, май не съм имал толкова бързо освобождаване.

Много са точни в този офис.

Публикувано:
Преди 1 час, nino каза:

А в Мароко по-евтино ли е от Йордания ? Въпрос към тези, които са били и на двете места.

Още не знам как е в Йордания, но в Мароко определено не е скъпо.

• Харесвам 1

Йордания не е евтина, а качеството на услугата е под исканата цена за нея. 

Аз искам да напиша няколко думи за колата под наем.

Нашият ренталкар е пълна талига. Дясната предна гума хлопа на откачане. Не смея да карам с повече от 80. Десният преден фар свети само на габарит. Чистачките са за боклука, но тях хич и не ги мисля. А плащаме 410 лв за 8 дни. Застраховката е отделно и бензина. Колата е маломощен автоматик и гори към 10/100, а в аманската задъния не можеш да се преустроиш, щото на автоматика му трябват поне 2-3 секунди да зацепи. 

Компанията е Avis. Офертите им са сред най- евтините, но имайте предвид защо.

Редактирано от Radnev
Публикувано:
преди 28 минути , neuromancer каза:

Баси, все си мислех, че Авис държат някакъв стандарт...

Държат те... Цена!  :sarcastic:В Мароко бяхме с тях... Колата беше изподрана отвсякъде, резервоарът се предполагаше, че трябва да е пълен, а липсваха поне 10 л, което на Renault Clio си е 20% от резервоара... Като му се обадихме на оня от Avis да дойде да уредим въпроса с горивото, вече се бе покрил и така и не се появи и каза "върнете я пак с толкова", при положение, че я връщахме на друга локация и наемаме с Full-Full... A блокираната сума беше към 3000€. Така, чееее... Да... Държат ама само цена!

• Харесвам 1

Аз намерих тези цени за живота там. Уж са актуални от тази година . Става въпрос за Аман.

Дали е така ходилите там ще кажат.

https://www.numbeo.com/cost-of-living/in/Amman?displayCurrency=EUR

Редактирано от nino

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.