Прескочи до съдържание

Йордания - бързи въпроси

Worldismine
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Израел и Йордания. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли влакове в Йордания?

- Какво е работното време за посещения на Петра?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой квартал е най-подходящ за нощувка в Аман?

- Заслужава ли си топването в Мъртво море?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Аз получих оферта от Jordan Beauty Tours за 270 USD на човек, което включва:

Трансфери летище-хотел-летище (първата и третата вечер сме резервирали хотели в Акаба)

Взимане от хотел на сутринта, целодневен тур в Петра с включени входни такси;

Вечерта трансфер до Hasan Camp, включена нощувка с вечеря и закуска;

На следващия ден - полудневен тур в пустинята и връщане в Акаба.

Последния ден ще ни върнат до летището.

Предложиха ми първоначално оферта по 350 долара на човек с включени нощувките в Акаба със закуски и вечери, но предложеният хотел беше скандален, 🙂 така че реших сама да запазя по мой избор. Ще ни излезе по около 600 лв. на човек тура + всички нощувки (нямаме включена храна само за първата вечер). 

Струва ми се прилично, предвид тамошните цени. 🙄

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Здравейте магеланци!

Време е да разходя мама и тате по тези ширини и то на Коледа (23.12-26.12.2018 г.) Нямам конкретен план, но поради ограниченото време смятам да се концентрираме върху Акаба и Петра, но имаме една свободна нощувка на 25.12.2018, която трябва да измислим къде да прекараме. Очаквам вашите препоръки 🙂

освен това как е най-изгодно да се предвижи човек от Акаба до Петра?

Иначе смятам от летището до хотела да хванем такси. Какви са г/д ориентировачните цени, които да очакваме. 

Относно валутата в Tavex курсът не е ли изгоден?

Редактирано от Ники Петров
  • Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар
20 minutes ago, Ники Петров said:

Здравейте магеланци!

Време е да разходя мама и тате по тези ширини и то на Коледа (23.12-26.12.2018 г.) Нямам конкретен план, но поради ограниченото време смятам да се концентрираме върху Акаба и Петра, но имаме една свободна нощувка на 25.12.2018, която трябва да измислим къде да прекараме. Очаквам вашите препоръки 🙂

освен това как е най-изгодно да се предвижи човек от Акаба до Петра?

Иначе смятам от летището до хотела да хванем такси. Какви са г/д ориентировачните цени, които да очакваме. 

Относно валутата в Tavex курсът не е ли изгоден?

Във фактор ин е по-добър курсът. Прочети на предишните страници всичко е коментирано вече.

Връзка към коментар

Предвид, че визата е безплатно има ли смисъл от Jordan pass или просто входа за Петра, който изненадващо е ужасно скъп... 

Връзка към коментар
В момента, Ники Петров каза:

Предвид, че визата е безплатно има ли смисъл от Jordan pass или просто входа за Петра, който изненадващо е ужасно скъп... 

С оглед на това, което нахвърли като план по-горе изглежда, че няма смисъл. Петра и пустинята Wadi Rum не изплащат Jordan Pass. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 14 часа, mililia каза:

Има ли, някакви изисквания към доларите? Еднакво ли вървят различните копюри, различни емисии и т.н. Да купуваме ли от тук някакви по специални доларови банкноти?

Аз обменях 100 доларови банкноти. Не знам дали има значение емисии, копюри и т.н. Би следвало да няма. Но щом задаваш този въпрос, предполагам, че някъде по света си имала някакви проблеми.

Иначе вървежната валута е долар.

А както беше писал някой по-горе ако обменяте евро-динар е малко по-неизгодно от долар-динар. Но разликата е наистина пренебрежителна.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Значи, доколкото разбрах от темата, есенцията за трите дни по графика на Райън са ден за Петра, ден за Уади Рум, с преспиване под звездите и другото е шляене из Аман в деня на обратния полет. Някой знае ли на какво време може да се разчита през декември, смарангясано ли става или все пак може да е сухо и приятно. Някой ходил ли е на този каньон в близост до Уади Рум, също го намирам за интересен.. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 3 минути , Worldismine каза:

Някой ходил ли е на този каньон в близост до Уади Рум, също го намирам за интересен.. 

Ние края на ноември ще ходим в резервата Дана биосфер и после ще споделя мнение. Само един маршрут имало през зимните месеци, подобно на Wadi Mujib.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 2 часа, Георги каза:

Темата си заслужава да и се отдели един следобед, не само за да намериш отговора на този въпрос, но и цялата картинка да се изясни. Като ми се освободи време ще я разцепя, така че да не се преплитат дискусиите. 

Но ако просто се чудиш дали има начини - има. Може с такси, има си почти фиксирани тарифи, макар че изглежда и там всичко е на договорка - може би около 30 динара. Имаше и автобусчета, мисля че бяха по 5-6 динара на калпак. Това е само по спомен каквото съм чел в темата и другаде, но някъде из темата имаше и снимки с разписанията и цените. 

Естествено, колата под наем също е вариант, ако сте 3-4 човека и оценявате гъвкавостта, която ви предлага е предпочитан вариант. 

А дали знаете входните такси какви са на Петра 

Връзка към коментар

Утре заминаваме и ние :)))

Понеже реших да рискувам с гратисния период на Раян и да пътувам с куфарче без да плащам за праяйорити, някой пътувал скоро може ли да ми каже на летището в Акаба взимат ли го предвид или може да ме треснат с някоя таксичка?

Някой знае ли до колко часа работи офиса на Zain в Акаба вечер, защото искам да си купя сим карта преди да заминем за Петра рано сутринта?

Редактирано от Jorro
Връзка към коментар

Здравейте! Извинявам се ако вече сте го коментирали назад в темата. Смятах да пътувам началото на април до Акаба,но разбрах,че е само зимна дестинация и на 31ви март е последният полет за Акаба. Разбрах,че не ми трябва виза ако прекарам минимум три нощувки и смятам да остана три дни. Петра единия ден, Вади Рум и един ден за Акаба.И след това да отида до ейлат, за да се прибера,но как стои въпроса ако напусна Акаба за да отида в Ейлат и от там с полет на уизеър да се прибера? И въобще има ли удобен транспорт Акаба-Ейлат? Иска ми се да прекарам и два дни там.:)

Редактирано от Мики
Връзка към коментар

Здравейте случайно някой да пътува до ХХХХХХ  с на 28 11 2018г че ни обявяват някакви космически цени при наличието че са обявили едни цени за екскурзиите а сега с по 20 30 евро нагоре на екскурзия 

Редактирано от chandni
Моля без български тур. агенции.
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 1 час, Julian каза:

Здравейте случайно някой да пътува до ХХХХХХХ на 28 11 2018г че ни обявяват някакви космически цени при наличието че са обявили едни цени за екскурзиите а сега с по 20 30 евро нагоре на екскурзия 

Не мисля, че някой от колегите тук пътува организирано с тур агенция. Надявам се да помогне някой все пак.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 2 часа, Julian каза:

Здравейте случайно някой да пътува до ХХХХХХ  с на 28 11 2018г че ни обявяват някакви космически цени при наличието че са обявили едни цени за екскурзиите а сега с по 20 30 евро нагоре на екскурзия 

Идеята на форума е да си помагаме с практични съвети, когато си организираме програмите сами. Пътуването с туристически агенции не е популярно сред нас, понеже форумът би се обезсмислил до голяма степен, ако навсякъде ходим с водач. 

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 3 часа, Julian каза:

Моят опит отпреди повече от 15 години с Турция - бях на почивка с българска агенция, оттам си взех на място екскурзия от турска агенция. Бяхме заедно с хора, които пътуваха с нас, но бяха платили за екскурзията на българската агенция и бяха платили 2 пъти повече от мен за същото нещо. Според мен е логично.

С една разходка из Акаба ще намерите поне 4-5 агенции, където правят същите екскурзии, а ако прочетете темата, ще може да си ги направите и сами, с кола под наем или общ. транспорт.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

А нощувката в Вади Рум колко струва приблизително благодаря предварително аз едно по едно питам но мисля да не ходя с агенцията на обявените екскурзии тъй като от четенето до сега в форума миля че ние сме 4ри ма с децата и ще ни е много по евтино ако обиколимсами Петра Вади Рум и шнорхелинг плануваме 

Връзка към коментар
23 hours ago, jul said:

С това ранно ставане за Петра взех да се чудя - резервирала съм хотел със закуска, но дали хотелите във Вади Муса я правят по това време (без кафе за къде  )? Или си стават домакините рано-рано, защото нетърпеливите туристи са си поръчали даже пакетиран обяд?

В нашия хотел закуската беше от 6:30

1 hour ago, ACM said:

Да, аз съм наясно, че трябва да се влезе сутринта, въпросът е дали да съм първи (6 часа) или няма нужда да ставам толкова рано и мога да отида към 7:30, примерно? 

Зависи дали искаш да обиколиш абсолютно всеки обект или си склонен а пропуснеш някои. По мои наблюдения от пътуването ни сега през ноември - пикът на влизане беше около 8-9 часа, бяхме паркирали точно там и изведнъж от всякъде се изсипаха хора - с автобуси, пикапи... Планирай добре излизането си от комплекса, сега им е нисък сезон и затварят за туристи към 5 часа, по това време вече е сумрак, добре е да внимавайте къде стъпвате да не стане контузия. Сутрин и вечер е доста хладно. 

On 11/21/2018 at 12:12 AM, Jorro said:

Утре заминаваме и ние :)))

Понеже реших да рискувам с гратисния период на Раян и да пътувам с куфарче без да плащам за праяйорити, някой пътувал скоро може ли да ми каже на летището в Акаба взимат ли го предвид или може да ме треснат с някоя таксичка?

Някой знае ли до колко часа работи офиса на Zain в Акаба вечер, защото искам да си купя сим карта преди да заминем за Петра рано сутринта?

На летището в Акаба може да ти се заядат за разни неща. Мисля, че Ryanаir летят от скоро до там и не всички служители са наясно с политиките какво може да се носи и какво не. На нас момчето, което ни гледа бординг картите ни се заяде, че сме с бебешка количка и чанта, разправяхме се доста, сгъвахме я да покажем, че се сгъва, после ни ровеха багажа, досадно беше като цяло, но ни направи спомени. 😉

• Харесвам 1
Връзка към коментар

@Julian Порови малко в добре познатите сайтове за хотели като booking и airbnb. Там ще видиш най-разнообразни цени и предложения и ще си избереш спрямо своите предпочитания и финансови възможности, разбира се. Изборът в Уади Муса (Петра) не е голям, така че добър хотел със закуска в рамките на 100 лв. е отлично предложение. Имайте предвид, че към цената се включват местни данъци и такси, които са в размер на 17%, което не е малко. Така,че обърнете внимание дали са вкючени в цената или тепърва трябва да се начисляват.

Ние направихме 2 нощувки в Petra Night Hotel (препоръчвам го) - двойна стая за 90 лв. нощувката. Хотелът бе перфектна комбинация между цена и качество.  Закуската беше много добра (блок маса), а при доплащане от 7 JD получаваш и вечеря (блок маса), която също беше много добра. Но имай предвид, че ние бяхме двама мъже и не държим на лукса, а на удобната целесъобразност. Хотелът е в горната част на града и не е близо до входа на Петра.

Преценете как ще се придвижите от Акаба до Петра. Има обществен транспорт, който е едни мижави бусчета, които ви препоръчвам само ако сте заклети травълъри. Иначе рент- а - кар или такси.

И не забравяйте, че отивате в държава с друга култура. Всички ще са мазни, ще ви се усмихват и ще ви предлагат услугите си, но цената им ще е в пъти по-висока от нормалното. Пазарете се, бъдете нахални и дори арогантни. Ако им се усмихвате мило, ще ви чарджят на всеки ъгъл. 

@ACM Големите тълпи идват с организиранире екскурзии и автобусите, които започват да прииждат около 8 часа. 7:30 е добър вариант, но моят съвет е да сте там поне в 7. Повярвай няма да съжалявате, че сте се изтормозили с малко по-ранно ставане. Ние влезнахме (средата на ноември) около 8:30 и бе фраш от народ. До такава степен, че не можеш да усетиш мястото и атмосферата. Проблемът е, че в Петра се влиза през тесен каньон, навсякъде щъкат туристи, гидове се надвикват на всякакви езици, хвърчат нахални бедуини с двуколки. И настава страшно мазало, викане, кряскане, конски фъшкии, миризми и т.н.

След каньона излизате на Al-Khazneh, който реално е символът на Петра и там ви чака същото. И едва след него народът се разпръсква и вече става доста по-нормално, така че наистина започваш да усещаш мястото.

• Харесвам 6
Връзка към коментар
Преди 1 час, Radnev каза:

@Julian Порови малко в добре познатите сайтове за хотели като booking и airbnb. Там ще видиш най-разнообразни цени и предложения и ще си избереш спрямо своите предпочитания и финансови възможности, разбира се. Изборът в Уади Муса (Петра) не е голям, така че добър хотел със закуска в рамките на 100 лв. е отлично предложение. Имайте предвид, че към цената се включват местни данъци и такси, които са в размер на 17%, което не е малко. Така,че обърнете внимание дали са вкючени в цената или тепърва трябва да се начисляват.

Ние направихме 2 нощувки в Petra Night Hotel (препоръчвам го) - двойна стая за 90 лв. нощувката. Хотелът бе перфектна комбинация между цена и качество.  Закуската беше много добра (блок маса), а при доплащане от 7 JD получаваш и вечеря (блок маса), която също беше много добра. Но имай предвид, че ние бяхме двама мъже и не държим на лукса, а на удобната целесъобразност. Хотелът е в горната част на града и не е близо до входа на Петра.

Преценете как ще се придвижите от Акаба до Петра. Има обществен транспорт, който е едни мижави бусчета, които ви препоръчвам само ако сте заклети травълъри. Иначе рент- а - кар или такси.

И не забравяйте, че отивате в държава с друга култура. Всички ще са мазни, ще ви се усмихват и ще ви предлагат услугите си, но цената им ще е в пъти по-висока от нормалното. Пазарете се, бъдете нахални и дори арогантни. Ако им се усмихвате мило, ще ви чарджят на всеки ъгъл. 

@ACM Големите тълпи идват с организиранире екскурзии и автобусите, които започват да прииждат около 8 часа. 7:30 е добър вариант, но моят съвет е да сте там поне в 7. Повярвай няма да съжалявате, че сте се изтормозили с малко по-ранно ставане. Ние влезнахме (средата на ноември) около 8:30 и бе фраш от народ. До такава степен, че не можеш да усетиш мястото и атмосферата. Проблемът е, че в Петра се влиза през тесен каньон, навсякъде щъкат туристи, гидове се надвикват на всякакви езици, хвърчат нахални бедуини с двуколки. И настава страшно мазало, викане, кряскане, конски фъшкии, миризми и т.н.

След каньона излизате на Al-Khazneh, който реално е символът на Петра и там ви чака същото. И едва след него народът се разпръсква и вече става доста по-нормално, така че наистина започваш да усещаш мястото.

Благодаря много полезна информация 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.