Прескочи до съдържание

Йордания - бързи въпроси

Worldismine
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Израел и Йордания. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли влакове в Йордания?

- Какво е работното време за посещения на Петра?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой квартал е най-подходящ за нощувка в Аман?

- Заслужава ли си топването в Мъртво море?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

На 29.11.2018 г. в 0:04, Radnev каза:

Не се свенете да посочвате забележките и да искате да бъдат стриктно отбелязани в протокола. Казвам ви го от личен опит. Нали знаеш.... питай патило...

На 29.11.2018 г. в 12:04, Radnev каза:

С оглед проблемите, които имахме с рент-а-кара,

Какво се случи с рентакара ?  Знам, че имахте общи проблеми с колата - гори, не върви, тропа/хлопа ... ама явно е имало и някаква драма при издаването ?

Връзка към коментар

@iampetkoНаправил си добра програма. Някои от обектите могат да бъдат заменени с по-добри. Знаеш кои (Русаяфа, Аз-Зарка и Ум Ар-Расас), но уважвам и разбирам желанието ти да видиш нещо по-различно от общоприетото. Аз също често го правя и знам, че понякога местата които съм видял може и да не са най-доброто на света, но пък са си само мои и само аз съм ги видял👍.

Може и да не съм разбрал правилно, но някъде беше писал, че ще си сам. Да знаеш, че из Йордания бродят доста травълъри. Ако нямаш проблем с непознати и чужди хора, някъде по пътя спокойно можеш да вземеш някой и да сте си компания, поне за известно време. Ние така качихме момче и момиче (чехи) и цял ден ги разхождахме с нас от Мадаба и планината Небо до река Йордан и Мъртво море. Ако нямаха резервирана нощувка на Мъртво море имах чувството, че са готови да тръгват с нас из цяла Йордания😆.

После пък под седалката на рент-а-кара намерихме фотоапарат на някой си Ян Бача от Прага. За късмет Ян си беше снимал някакъв документ с телефонен номер, та му се обадихме😁 и оня умря от кеф. После ни прати негови приятели от Ейлат (Израел). Чехите имат Ryan до Ейлат. Ония минаха границата пешеходно и от там ги взехме и почти цял ден се мотахме заедно из Акаба и крайбрежието, та чак до Саудитска Арабия (тя не, че е далеч де😅). Така, ей тъй между другото, си уредихме и пътешествие до Прага😅.

В амфитатъра на Аман пък имаше едно момиче, което беше само и настоятелно ни гледаше много пъти. Обаче беше много красива и ние нали сме дървета нещо много се спекохме. Можехме заедно да се помотаем из Аман примерно.

Абе много неща ни се случиха, но както съм писал, ще отворя специална тема затова и се надявам да се включат максимално много хора, които са били не само в Йордания, а и в арабския свят като цяло.

А ти имай едно на ум ....😉.

@jul Не съм бил в Малката Петра, но след като правите голямата, това упражнение е в много голяма степен излишно. Това е мое мнение, разбира се😀. Имай предвид и нещо друго. Бедуините там (а и не само там) са много нахални и има голяма вероятност пред Малката Петра, където се намира и бедуинско селище да има разни прошляци, които да ви чарджят за пари. Вие не сте длъжни да им давате, но те ще се влачат подире ви и въобще няма да ви е комфортно.

Ако искаш да научиш много неща за Голямата Петра, то тогава може и да вземете гид. Ако искаш да видиш много неща, според мен гид не ви трябва. До всички значителни обекти в Петра си има пътеки, така че по-скоро ви трябва любопитство и мерак за ходене, а не гид. Аз съм голям любител на историята, но не виждам какво бих правил в Петра повече от един ден.

Както е подчертала и @Ради, третият ден ви е доста странен. Самата Мадаба е много близо до Аман, почти като квартал, така че няма проблем да спите и там. Но първо трябва да решите какво искате да видите Джераш/Аман/Мадаба са два пълни дни с голям зор при това. Освен това до Мадаба е и планината Небо с гроба на Мойсей и невероятните ранохристиянски мозайки, така че ви я препоръчвам с две ръце.

А най-силно препоръчвам Джераш. 

Редактирано от Radnev
  • Харесвам 2
  • Браво 2
Връзка към коментар

преди 2 часа, baiKolio каза:

Какво се случи с рентакара ?  Знам, че имахте общи проблеми с колата - гори, не върви, тропа/хлопа ... ама явно е имало и някаква драма при издаването ?

Преди да върнем колата на летището, минахме през офиса на Avis в Акаба. Там обаче имаше само едно момче, което поне ни разпечата Boarding passovete за самолета. Казах му, че тази кола е пълна барака и заминахме. 

На летището бяхме предварително, защото очаквах проблеми и с право. Чакаха ни трима араби. Двама приемаха колите, а третият беше един набитак и го играеше нещо като техен гард, може би🤨. Казах им, че колата им е не само пълен боклук, но е и опасна за каране.

На втория ден дори бях решил да се връщам в Акаба и да им я връщам, което щеше да унищожи цялата ни програма🤯. Слава Богу, долу-горе разбирам от коли, та в Керак и свалих гумата и прегледах окачването, доколкото можах. Според мен някой идиот беше сложил по-малък тампон на макферсона и съответно той не уплътняваше добре. Хлопаше яко, но по принцип не бе толкова опасно.

Отидох и им показах с ръце как гумата хлопа. Само с ръце я мърдах поне сантиметър. Другите проблеми въобще нямаше нужда да ги описвам. Между другото колата май беше и обръщана по таван, защото имаше щети дори и там. Ония се хилят и ми махат с ръце все едно нищо не се е случило.

После започва огледа. Вместо да се засрамят, че са дали пълна барака с хлопащи гуми, без светещ фар, разпадднали се чистачки, без течност за чистачки и сума щети, започват да оглеждат всичко най-внимателно и намират една щета в долната част на задния десен калник, която се опитват да ми пришият. Започва разправия. По едно време единият нещо бута другия и млъкват. Настава мълчание, през което ровят някакви документи. 

Предусещам, че следва нова драма и естествено съм прав. Казват ми, че по някаква причина rentalcars са отменили резервацията ми, така че не могат да си дръпнат парите през кредитната ми карта и ще трябва да им дам на ръка 125 JD. 

Започва нова разправия, много по-голяма от предишната. Аз естествено няма от къде да проверя какво са направили rentalcars, а те ми махат пред лицето някакъв хвърчащ лист. Питам ги защо това ми се съобщава едва сега. Преди няколко часа съм бил в офиса им в Акаба и съм ги търсил. Защо никой не ми го е казал тогава? Всички ми вдигат рамене. Въобще работата мирише на голяма измама. Нещо нормално за Йордания.

Естествено, мога да им тегля една майна и просто да си влезна в летището. Нищо не могат да ми направят и силно се съмнявам, че на мое място, те биха направили точно така.

Аз обаче не съм арабин, а европеец. А и съм откърмен с друг начин на мислене. Разправяме се сума време. Не знам колко, но когато се обръщам зад нас има поне десетина човека, които чакат да си върнат колите, но никой не смее да ни прекъсне. Трима араби и двама българи сме се разпалили и крещим един връз друг, а разправията е наистина грандиозна.

След толкова спорове и обяснения започваме да вярваме, че в действителност има някакъв проблем и не се питват да ни преметнат. Обаче нямам толкова пари в брой. Оня ми вика да отида в Акаба и да обменя там. Аз съм изпускал самолет и нямам никакво намерение да го правя отново. Особено пък в Йордания.

Накрая единият арабин ни води до някакъв съмнителен банкомат, от който изтеглям 125JD. Таксуван съм 5JD за тегленето, а курсът на обмяна е умопомрачителните 3.07лв. за 1JD🤯.

Когато се прибрах в БГ видях, че резервцията ми в rentalcars в действителост беше канселирана. Според мен отново по вина на йорданците, защото както съм писал и преди още при пристигането ни бяха забравили и от там нещата са се навързали ... 🤨

Редактирано от Radnev
  • Шок 6
Връзка към коментар

Нашата окончателна програма е следната:

1 ден - кацане в Акаба, нощувка.

2 ден - Разглеждане на Акаба, заминаване следобяд за Петра

3 ден - Цял ден в Петра - нощувка

4 ден -  Вади Рум няколко часов тур, евентуална нощувка( все още се чудим)?

5 ден - Акаба полет до София

Моля за предложение за организация на тур и евентуална нощувка за двама във Вади Рум. Притеснява ни фактът, че сме само двама и следователно цената ще е по-висока . Може ли да ни дадете кординати на човек или агенция, с които можем да спазарим нещо поносимо от личен опит?

Редактирано от surikat4e
Връзка към коментар
преди 9 минути , surikat4e каза:

Нашата окончателна програма е следната:

1 ден - кацане в Акаба, нощувка.

2 ден - Разглеждане на Акаба, заминаване следобяд за Петра

3 ден - Цял ден в Петра - нощувка

4 ден -  Вади Рум няколко часов тур, евентуална нощувка( все още се чудим)?

5 ден - Акаба полет до София

Моля за предложение за организация на тур и евентуална нощувка за двама във Вади Рум. Притеснява ни фактът, че сме само двама и следователно цената ще е по-висока . Може ли да ни дадете кординати на човек или агенция, с които можем да спазарим нещо поносимо от личен опит?

Акаба е град, в който няма какво да видите. Ако си организирате някакво моренце, шноргхелинг или нещо от рода, тогава нещата са ОК. В противен случай е чиста загуба на време. 

Мога да ви препоръчам Darna Divers Village, която се намира южно от Акаба. Мястото е много добро. Лесно откриваемо, точно срещу морето, перфектно за плаж. Организира и шнорхелинг, гмуркане и всичко подобно. Пълно е с млади и готини хора. Двойна стая беше 80 лв. с включена закуска. Има и басейн.

Ако искате нощувка в Уади Рум, може би ще бъде най-добре да се насочите към Rum stars camp. Ние не сме ги ползвали, но много magelanci са и са много доволни, като цена, обслужване, коректност и т.н. 

Резервирате, свързвате се по телефона (Wats Up), уговаряте се, вземат ви от Визитор центъра, избирате си трип и т.н. Понеже джипките по принцип са за 4-ма, ако в лагера има други двама (което е много вероятно), може да се комбинирате.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравейте на всички, изключително хубава тема с много информация. 
Изчетох я цялата, само едно нещо не разбрах, в крайна сметка трябва ли да си взимам виза на летището или не е нужно? За една седмица ще сме там, само едно момиче от компанията ще е за 3 дни. Полетите са ни във и от Акаба, и ще сме само на Йорданска територия. Мерси предварително.

Връзка към коментар
Just now, io_quills said:

Здравейте на всички, изключително хубава тема с много информация. 
Изчетох я цялата, само едно нещо не разбрах, в крайна сметка трябва ли да си взимам виза на летището или не е нужно? За една седмица ще сме там, само едно момиче от компанията ще е за 3 дни. Полетите са ни във и от Акаба, и ще сме само на Йорданска територия. Мерси предварително.

Визата представлява един печат, който ви го бият на летището в Акаба като пристигнете. Не е нужно нищо повече да правите. 🙂 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 13 минути , io_quills каза:

Въпросът ми по-скоро дали се плаща, защото до колкото разбрах визата е 40 йд (около 50 евро), не е малко 😔 

За пристигащите на летище Акаба - визата е безплатна.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
1 hour ago, Radnev said:

Акаба е град, в който няма какво да видите. Ако си организирате някакво моренце, шноргхелинг или нещо от рода, тогава нещата са ОК. В противен случай е чиста загуба на време. 

Мога да ви препоръчам Darna Divers Village, която се намира южно от Акаба. Мястото е много добро. Лесно откриваемо, точно срещу морето, перфектно за плаж. Организира и шнорхелинг, гмуркане и всичко подобно. Пълно е с млади и готини хора. Двойна стая беше 80 лв. с включена закуска. Има и басейн.

Ако искате нощувка в Уади Рум, може би ще бъде най-добре да се насочите към Rum stars camp. Ние не сме ги ползвали, но много magelanci са и са много доволни, като цена, обслужване, коректност и т.н. 

Резервирате, свързвате се по телефона (Wats Up), уговаряте се, вземат ви от Визитор центъра, избирате си трип и т.н. Понеже джипките по принцип са за 4-ма, ако в лагера има други двама (което е много вероятно), може да се комбинирате.

Ако трябва да съм честна престоят в Акаба ще бъде да се окопитим малко, а не да се втурваме от ранни зори нанякъде. За мен лично ще бъде за 1-ви път пътуване до арабска държава и се чувствам малко странно, макар и да звучи глупаво. Просто ми се ще да усетя малко от тамошната култура и т.н.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

@Radnev Благодаря 🙂 Да, винаги се запознавам с други, и местни, но това, че разполагам изцяло с времето си, без да се съобразявам, е най-най-най-хубавото. 

В някой град/село в Саудитска Арабия, може ли да се навлезе, без реално преминаване през КПП 😄 би било интересно

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Привет, има ли някой Магеланец, който е бил по Нова година в Йордания. Запазихме си билети за 30.12.2018 - 02.01.2019 и се притесняваме дали ще работят организираните екскурзии до Петра или всички почиват тогава. АКо някой сподели и къде да посрещнем новата година там ще съм благодарна на всякакво инфо. Мерси Предварително.

Връзка към коментар
преди 19 минути , iampetko каза:

В някой град/село в Саудитска Арабия, може ли да се навлезе, без реално преминаване през КПП 😄 би било интересно

Ето това,би било наистина интересно! А завършека на евентуално такова приключение ще е още по-интересно!🔞:wink:

• Харесвам 2
  • Смея се 4
Връзка към коментар
преди 11 часа, iampetko каза:

Има ограда по границата. Както и многобройни постове при наближаването.

Та няма такъв шанс. 🙂 

преди 9 часа, ACM каза:

В Йордания с какви контакти са?

Почти навсякъде има съвместими с нашите, но се срещат и от показаните различни от chandni.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 7 минути , chandni каза:

Явно тюрлю гювеч... :laugh:

jordan.jpg

230 волта биха ли създали проблем на  ел. уреди произведени за РБ- телефон, ютия, сешоар или трябва да се носи адаптер?

Връзка към коментар
В момента, liliya каза:

230 волта биха ли създали проблем на  ел. уреди произведени за РБ- телефон, ютия, сешоар или трябва да се носи адаптер?

Че то напрежението в РБ е 220 до 240 🙂 Нямаш никакви проблеми. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 53 минути , liliya каза:

Няма проблем с воловете. Може да си носите някой универсален преходник, тъй като щепселите и контактите са разнообразни  🙂 . При нас нямаше проблеми... в хотела в Петра контактите си бяха като тук в БГ, в хотела в Акаба бяха различни видове  вкл. нашия модел 🙂 , а в пустинята в Рум Старс камп контакти в спалните шатри изобщо няма (една крушка и това е)... Има една голяма шатра, където се събирахме всички гости понеже вън валеше, там има два контакта, разклонители и предходници... и  зареждат всички.  🙂

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 1 час, chandni каза:

Явно тюрлю гювеч... :laugh:

jordan.jpg

Точно затова питам... Снощи към 12 вечерта четох, че в Йордания има 5 вида контакти и реших, че съм предозирал с интернета за деня и си легнах. Явно проблемът не е бил в мен...

• Харесвам 1
  • Смея се 3
Връзка към коментар

Определено си носете преходник. Ние нашите уж не ги вадим от багажа, сега за късмет ги оставихме и съжалих. 🙂 Бях чела, че контактите са като тук, но още в Акаба бяха като тези в Англия, Малта. В един магазин, в който продаваха и дребна техника бяха като тук накрайниците и реших, че нещо му има на хотела. После в различните хотели, все различни бяха. В единия хотел в стаята имахме преходник - за тяхната си техника. Ние зареждахме телефоните основно в колата, когато се движехме из Йордания, но като цяло - преходник в багажа няма да тежи.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

английските контакти лесно се ползват с европейски зарядни (не ютия или сешоар, зарядни)

Спойлер

пъха се отвертка или нещо подобно в средния отвор, така отваря капачетата и може да си включиш зарядното, размера става

после махаш отвертката

все пак внимавайте

• Харесвам 1
Връзка към коментар
On 11/30/2018 at 10:25 PM, surikat4e said:

Ако трябва да съм честна престоят в Акаба ще бъде да се окопитим малко, а не да се втурваме от ранни зори нанякъде. За мен лично ще бъде за 1-ви път пътуване до арабска държава и се чувствам малко странно, макар и да звучи глупаво. Просто ми се ще да усетя малко от тамошната култура и т.н.

Ние прекарахме около 6 часа в Акаба. Няма да имате проблем със сигурността. Хората са много мили, има много магазини за сувенири, наргилета, кафе, ресторанти, дюнерджийници. Хапнете задължително Хумус, Маклуба и Мансаф. Последните две са национални ястия на Йордания и са много вкусни. В Уади Муса аз лично препоръчвам Ал Уади ресторанта. Дават ви безплатно арабски питки, които са току-що изпечени от вътрешната стена на една делва и са много вкусни, когато ги комбинирате с хумус. Преди да отида в Йордания аз не обичах хумуса, но след като го опитах там, навсякъде където седнехме после си поръчвах хумус. Страхотен е 🙂 Лек път и се настройте позитивно. Йордания все пак и казват ''Швейцария на близкия изток!" 🙂 

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.