Прескочи до съдържание

Йордания - бързи въпроси

Worldismine
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Израел и Йордания. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли влакове в Йордания?

- Какво е работното време за посещения на Петра?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой квартал е най-подходящ за нощувка в Аман?

- Заслужава ли си топването в Мъртво море?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:
2 minutes ago, Ивайла said:

Съгласна съм за храната, и за хората, но за Швейцария на Близкия изток - аз поне съм го чувала за Ливан...:)

Аз това го чух от едно рекламно клипче за Йордания, но когато го написах в Google, ми излезнаха статии с подобни заглавия:

https://www.traveldailymedia.com/jordan-reinforces-its-switzerland-of-the-middle-east-status-to-uk-market/

Предполагам, че за доста страни в този регион може да се използва. Да не говорим и за ОАЕ, Катар, Бахрейн и т.н., които са далеч по-лъскави. 🙂

• Харесвам 2
Публикувано:
2 hours ago, t_petkov said:

Ние прекарахме около 6 часа в Акаба. Няма да имате проблем със сигурността. Хората са много мили, има много магазини за сувенири, наргилета, кафе, ресторанти, дюнерджийници. Хапнете задължително Хумус, Маклуба и Мансаф. Последните две са национални ястия на Йордания и са много вкусни. В Уади Муса аз лично препоръчвам Ал Уади ресторанта. Дават ви безплатно арабски питки, които са току-що изпечени от вътрешната стена на една делва и са много вкусни, когато ги комбинирате с хумус. Преди да отида в Йордания аз не обичах хумуса, но след като го опитах там, навсякъде където седнехме после си поръчвах хумус. Страхотен е 🙂 Лек път и се настройте позитивно. Йордания все пак и казват ''Швейцария на близкия изток!" 🙂 

Благодаря за информацията, особено тази за храната, тъй като и двамата сме чревоугодници 🙂 . Не изпитваме притеснение за сигурността си, просто лично за мен арабският свят ще бъде нещо ново. Много благодаря на всички за информацията .... отново 🙂 

• Харесвам 1
Публикувано:

Здравейте, пътешественици. Следя темата и благодаря на всички, които дават много полезна информация за такива като мен, на които пътуването до Йордания предстои. Имам следния казус - ще наемем такси (2, защото сме 7 души) за 3-дневен трип Акаба-Петра-Вади рум-Акаба и шофьора иска да му преведен 50% капаро (около 1100 лв) чрез Western union (такса превод е 76 лв, но това е друга тема 🤬)  На някого искали ли са капаро и дали има риск да го платим и да ни излъжат, защото няма никакъв договор или документ, удостостоверяващ договорката ни. Благодаря предварително.

• Замислям се 1
Публикувано:
преди 43 минути , Elidigi каза:

Здравейте, пътешественици. Следя темата и благодаря на всички, които дават много полезна информация за такива като мен, на които пътуването до Йордания предстои. Имам следния казус - ще наемем такси (2, защото сме 7 души) за 3-дневен трип Акаба-Петра-Вади рум-Акаба и шофьора иска да му преведен 50% капаро (около 1100 лв) чрез Western union (такса превод е 76 лв, но това е друга тема 🤬)  На някого искали ли са капаро и дали има риск да го платим и да ни излъжат, защото няма никакъв договор или документ, удостостоверяващ договорката ни. Благодаря предварително.

Щом капарото е тази цена.. какви пари ви искат за цялото удоволствие ? 

Публикувано: (редактирано)

85 JOD на човек. Включва транспорт летище - хотел, Акаба -Петра, Петра - Вади Рум + сафари, Вади Рум - Акаба и трансфер до летището. И допълнително по 35 JOD на човек за нощувката със закуска и вечеря в пустинята.
Ние сме 7 човека. Не мога да преценя дали цената е уместна 🙁, но поне няма да сме ограничени от графика на автобусите.

Редактирано от Elidigi
Публикувано:

Не бих платила нещо на човек, когото не познавам  по Western Union. Тази система се използва от всички мошеници. 

Даже и по банков път пак има риск, но поне ще знаете на кого пращате парите. По Western Union се дава номер и парите могат да се вземат без да ви е казано истинското име. 

Потърсете друг за транспорта. Този, ако иска да работи за вас ще ви чака и без депозит. 

• Харесвам 5
Публикувано:
13 minutes ago, mililia said:

Не бих платила нещо на човек, когото не познавам  по Western Union. Тази система се използва от всички мошеници. 

Даже и по банков път пак има риск, но поне ще знаете на кого пращате парите. По Western Union се дава номер и парите могат да се вземат без да ви е казано истинското име. 

Потърсете друг за транспорта. Този, ако иска да работи за вас ще ви чака и без депозит. 

Много благодаря за съвета. 

преди 32 минути , Elidigi каза:

85 JOD на човек. Включва транспорт летище - хотел, Акаба -Петра, Петра - Вади Рум + сафари, Вади Рум - Акаба и трансфер до летището. И допълнително по 35 JOD на човек за нощувката със закуска и вечеря в пустинята.
Ние сме 7 човека. Не мога да преценя дали цената е уместна 🙁, но поне няма да сме ограничени от графика на автобусите.

Много пари са . Абсолютно същия маршрут имахме за 4 човека с такси платихме около 125 JD за всички, направи си сметка. Акаба- Петра -53 JD, ние дадохме 55, Петра- Вади Рум-40, Вади Рум - Акаба-20, акаба- летище 7-8 JD,ние дадохме 10 JD . 45 JD ни беше пустинята със закуска, обяд, вечеря и спане

Редактирано от ZORI
  • Харесвам 2
56 minutes ago, ZORI said:

Много пари са . Абсолютно същия маршрут имахме за 4 човека с такси платихме около 125 JD за всички, направи си сметка. Акаба- Петра -53 JD, ние дадохме 55, Петра- Вади Рум-40, Вади Рум - Акаба-20, акаба- летище 7-8 JD,ние дадохме 10 JD . 45 JD ни беше пустинята със закуска, обяд, вечеря и спане

🙁 Благодаря Ви. Добре, че се посъветвах с Вас.

Редактирано от Elidigi
Публикувано:
На 30.11.2018 г. в 22:10, vanevar каза:

Привет, има ли някой Магеланец, който е бил по Нова година в Йордания. Запазихме си билети за 30.12.2018 - 02.01.2019 и се притесняваме дали ще работят организираните екскурзии до Петра или всички почиват тогава. АКо някой сподели и къде да посрещнем новата година там ще съм благодарна на всякакво инфо. Мерси Предварително.

И аз пътувам на тези дати. До колкото разбирам за йорданците 31.12 не е кой знае какъв ден/празник и всичко би следвало да си работи в нормален режим. Ние на 01.01 рано заранта планираме Петра, за която навсякъде пише, че ще работи.

• Харесвам 1
Публикувано:
На 29.11.2018 г. в 23:17, iampetko каза:

Изцяло от любопитство ми е, просто винаги гледам да излезна извън обичайните туристически места, точно за да може да се види същината на дадена държава и местните, дори и само за разходката по улиците 🙂

@iampetko малко се позаинтересувах относно ал Зарка, казаха ми че е място където навремето е било като лагер за палестински бежанци,сега вече не е .хората са останали там и са започнли да правят свойте къщи и да продължът съществуването си.

Има доста хора ,стандартът на живот е нисък и най вероятно е и мръсно.

Като чужденец ще привлечеш внимание.

Нито искам да те навивам или развивам да отидеш или не  там ,ти си знаеш най добре ,давам ти го като информация.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 6 часа, Nevena каза:

@iampetko малко се позаинтересувах относно ал Зарка, казаха ми че е място където навремето е било като лагер за палестински бежанци,сега вече не е .хората са останали там и са започнли да правят свойте къщи и да продължът съществуването си.

Има доста хора ,стандартът на живот е нисък и най вероятно е и мръсно.

Като чужденец ще привлечеш внимание.

Нито искам да те навивам или развивам да отидеш или не  там ,ти си знаеш най добре ,давам ти го като информация.

Благодарско @Nevena!!

И аз почти никаква информация не бях открил за селището, за това и ли беше интересно, но предвид, това което каза - май само ще си го подмина.

• Харесвам 2
преди 20 часа, iampetko каза:

Благодарско @Nevena!!

И аз почти никаква информация не бях открил за селището, за това и ли беше интересно, но предвид, това което каза - май само ще си го подмина.

След като @Невена заговори за палестинци да ти кажа и аз един случай.

Спираме в Керак до автогарата и паркираме колата. Минаваме през квартала пешеходно, който е много зле, дори за стандартите на Йордания и се качваме на кръстоносната крепост.

Ето един pic.

IMG_6814.JPG.7991a5d033a16a33c23418df7c1fb876.JPG

Ей там по средата на снимката ни е умрялото Пежо😀. До него виждаш как се върти и някакъв тип. Беше ми съмнителен, та затова го снимах.

По принцип гарите са си място, събиращо всякакъв вид прошляци навсякъде по света, но в случая ние бяхме в палестинския квартал. В онзи момент, разбира се няма от къде да знаем това. Разбрахме го едва пред амфитеатъра на Аман, където се запознахме с едно момче учещо медицина. То беше от Керак и ни обясни, че сме били в палестинския квартал.

Та този тип, след като ни вижда и разбира, че ние сме ползвателите на колата, се залепя за нас и ни казва, че това е паркинг, следователно му дължим 4 JD. Може би трябваше да го отсвирим още в началото, но това ни беше втори ден в Йордания и все още бяхме неопитни. Така, че се държахме възпитано. Започваме да се разправяме с него, с идеята да се разберем като човеци. Оня обаче си държи на своето и става все по-агресивен. А ние сме двама мъже по 1.90, че и отгоре и като цяло вдъхваме респект. След няколко минути дойде още един и работата взе да става дебела. След още малко видях, че идват още двама и просто влезнахме в колата, запалих и отпрашихме. В яда си оня изрита задната броня на колата. За момент си помислих, че ще хвърли и камък, което вече можеше да се превърне в истински проблем.

В крайна сметка се разминахме само с лошите емоции.

Така, че имай едно на ум. Писал съм го и преди и го пиша пак. Много хора тук с детска наивност хвалят арабската гостоприемност и доброта, но нещата не са точно такива. Ние обичаме да се врем навсякъде и да се омешваме с местните. Понякога страдаме от това, но поне виждаме нещата с истинското им лице.

Не съм занел, че Аз-Зарка е палестински квартал. Ако знаех сигурно щяхме да минем и от там, но само, за да му хвърлим един поглед и да сме запознати.

Така, че ако имаш мерак, просто мини от там, виж го, направи някоя снимка, но по-добре не се размотавай там. На такива места единственото, което можеш да си създадеш са излишни неприятности.👍 

Редактирано от Radnev
  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:

@iampetko Ако искаш да си сред местни бих ти препоръчала града Ас-Салт - хем има интересна архитектура в центъра, хем не е туристически и можеш да видиш доста местни и как живеят. Или просто да посетиш някой от кварталите на Аман. 

За Зарка и аз съм чувала, че е хубаво да се внимава.

@Radnev,  всъщнаст повече от половината от населението на Йорадния са палестинци или техни наследници (живеят главно в северена Йорадния, на юг около Ретра и Акаба са повече бедуини-йораднци и техни наследници). Но само част от тях са още със статус на бежанци или живеят в бежански лагери какъвто е бил Зарка. Повечето имат йордански паспорти и са равноправни граждани , но между двете групи има различия и представителите на всяка от тях държи на своя произход и традиции.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

Току що получих информация от личен кореспондент на терен, че кюнефето в Петра било по-перфектно от в Пловдив. С козе сирене и повече шам фъстък отгоре.

• Харесвам 2
  • Смея се 4

Благодаря много на всички за мненията, впечатленията и съветите!!!!!!
@Masmiya видях, че ми е по път на връщане от Джераш, така че ще намина 🙂 благодаря
Реталкарс си дръпнаха парите за колата днес (мислех, че схемата е тип Booking, а не 19 дни преди реалното взимане на колата). Предполагам на място единствено депозит ще ми приспаднат?
Някой да си е взимал сим карта от летището в Акаба(за мобилни данни; ако изобщо има такава възможност на летището де; как е като цени)?

Редактирано от iampetko
  • Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, домосед каза:

Току що получих информация от личен кореспондент на терен, че кюнефето в Петра било по-перфектно от в Пловдив. С козе сирене и повече шам фъстък отгоре.

Не знам за Петра, но в Акаба преди кръговото около Dweik Hotel има сладкарница с уникално кюнефе.

Maps(2).pdf

• Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, Миланка каза:

Не знам за Петра, но в Акаба преди кръговото около Dweik Hotel има сладкарница с уникално кюнефе.

Maps(2).pdf

Мерси, точно там ще спим, така че ще го пробваме.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 11 часа, luoni каза:

Въпрос към хората, които вече са се върнали. Понеже полетът е късен, къде вечеряхте първата вечер в Акаба?

Ето един ресторант, който ни го препоръча администратора в хотела. Всичко беше много вкусно. Работи до късно - ние бяхме там към 23.00 и нямаше проблем, работеха.

Ресторантът се казва Al-Shami, ето линк от tripadvisor

https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g298101-d1529870-Reviews-Al_Shami-Aqaba_Al_Aqabah_Governorate.html

и цените са много добри.

преди 12 часа, iampetko каза:

Някой да си е взимал сим карта от летището в Акаба(за мобилни данни; ако изобщо има такава възможност на летището де; как е като цени)?

На летището нямаше магазини, които да работят когато каца самолета, но в Акаба има много в центъра, които работят до 23.00, че може и до по-късно. Ние взехме комбинирана карта с включени разговори и интернет (8GB) на Zain за около 15 JOD. Нямахме проблеми с картата никъде - навсякъде имаше покртитие, може би с малки изключения в пустинята. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 12 часа, luoni каза:

Въпрос към хората, които вече са се върнали. Понеже полетът е късен, къде вечеряхте първата вечер в Акаба?

Заведенията работят до късно. Ние след като се настанихме веднага излязохме  и всичко работеше.  Магазини и заведения  и имаше доста хора по улиците до късно.

• Харесвам 2
Публикувано:
2 hours ago, Boo said:

Ето един ресторант, който ни го препоръча администратора в хотела. Всичко беше много вкусно. Работи до късно - ние бяхме там към 23.00 и нямаше проблем, работеха.

Ресторантът се казва Al-Shami, ето линк от tripadvisor

https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g298101-d1529870-Reviews-Al_Shami-Aqaba_Al_Aqabah_Governorate.html

и цените са много добри.

На летището нямаше магазини, които да работят когато каца самолета, но в Акаба има много в центъра, които работят до 23.00, че може и до по-късно. Ние взехме комбинирана карта с включени разговори и интернет (8GB) на Zain за около 15 JOD. Нямахме проблеми с картата никъде - навсякъде имаше покртитие, може би с малки изключения в пустинята. 

Мисля, че точно този ресторант го бяха препоръчали и други хора от форума. Благодаря ти, това е нашето място, отварям линка към tripadvisor и още на първата снимка какво виждам - едно сочно кюнефенце.

От къде взехте картата на Zain? Ако си спомняш къде е магазинчето, да отидем и направо да вземем от там. Ние ще сме в Акаба само вечерта след полета, на другия ден в 7:30 ще тръгнем за пустинята, където трябва да се срещнем с гида от Rum Stars. Не знам как ще се намерим ако не можем да им се обадим и сме без интернет.  🤔

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 7 минути , luoni каза:

на другия ден в 7:30 ще тръгнем за пустинята, където трябва да се срещнем с гида от Rum Stars. Не знам как ще се намерим ако не можем да им се обадим и сме без интернет.  🤔

Няма да имате проблем. Като спрете на Визитор центъра за да си платите входа, ще помолите някой да се обади на Ахмед(Рум Старс) и ще ви кажат къде ще ви чака.

• Харесвам 2
Публикувано:

Като зведение в Акаба мога да препоръчам Al-Tazaj. Намира се на главната улица King Hussein, веднага след парка, където са крепостта и музея на Акаба. Много е добро. Предлага както евтиняци, като шаурма и други подобни арабски храни за бързо хранене, така и по-засукани нещица. Работи до късно и е пълно с българи.

А когато дойде ред на кюнефето, задължително искайте кюнефе по йордански. По някаква необяснима причина в южната част на страната масово се предлага кюнефе по ливански, което е по-различно и според мен по-слабо като изпълнение.

• Харесвам 4

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.