Прескочи до съдържание

Йордания - бързи въпроси

Worldismine
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Израел и Йордания. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли влакове в Йордания?

- Какво е работното време за посещения на Петра?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой квартал е най-подходящ за нощувка в Аман?

- Заслужава ли си топването в Мъртво море?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 4 минути , Radnev каза:

А когато дойде ред на кюнефето, задължително искайте кюнефе по йордански. По някаква необяснима причина в южната част на страната масово се предлага кюнефе по ливански, което е по-различно и според мен по-слабо като изпълнение.

А каква е разликата между двете?

Публикувано:
преди 1 минута , Mary каза:

А каква е разликата между двете?

Кюнефето по йордански е с много по-наситен вкус на сирене (кашкавал). Навсякъде, където се предлага винаги стоят две тави една до друга. Едната е със силно наситен вкус, а другата с по-лек. Всеки избира според вкуса си. Така или иначе вкусът на сиренето е осезателен и се получава уникална комбинация.

При кюнефето по ливански плънката отново е от млечен произход, но стои безвкусна и единственото, което усещаш е само сладостта на сладкиша. Липсва контраста на вкусовете.

Поне за моите вкусови рецептори беше така ...😀.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

Привет, 

В края на януари и ние заминаваме, като засега имаме само самолетни билети. 🙂 Като за начало имам два въпроса към вече ходилите:

1.  Как са цените на храната там? За всичко останало горе-долу се ориентирах. 

2. Някой случаааайно да си е купувал пътеводителя на Lonely Planet за Йордания, по-специално изданието от юли, и да иска да се раздели с него? 

Публикувано: (редактирано)

Аз имам билети за края на март и единственото ми притеснение е, дали няма да спрат самолета дотогава. Затова искам да попитам наскоро върналите се, колко са пълни самолетите?

Събирам си и препоръчани ресторанти от тази тема. За ресторантите в Уади Муса не се писа много, така че , ако някой има интересна информация...

Редактирано от Боян Димитров
Публикувано:

Здравейте! Ние летим в сряда за Акаба. Ще ви помоля за съвет за еднодневния тур във Вади Рум. От къде го запазвате и каква е цената?

Чудим се целодневен или полудневен, но със сигурност сме без нощувка. 

А в Акаба става ли за гмуркане или е студено вече? Надяваме се да се гмуркаме с шнорхел и проучвам къде  е най-добре да го направим.

Благодаря!

Публикувано:
преди 1 минута , Боян Димитров каза:

Аз имам билети за края на март и единственото ми притеснение е, дали няма да спрат самолета дотогава. Затова искам да попитам наскоро върналите се, колко са пълни самолетите?

Преди около две седмици и в двете посоки около 90 %-та.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 9 часа, ralitsaradeva каза:

Привет, 

В края на януари и ние заминаваме, като засега имаме само самолетни билети. 🙂 Като за начало имам два въпроса към вече ходилите:

1.  Как са цените на храната там? За всичко останало горе-долу се ориентирах. 

2. Някой случаааайно да си е купувал пътеводителя на Lonely Planet за Йордания, по-специално изданието от юли, и да иска да се раздели с него? 

Доста варират, според локацията и нивото. От дюнер за 1,0 JoR  до около 20 JOR на човек, за по-изискано място, зависи и колко се поръчва :).

В Aqaba, бяхме в Al Shami ресторант: Евтин, с вкусна храна и много добро обслужване.

В Jerash, мога да препоръчам "Lebanese hause", много вкусна храна и много добро обслужване, по-висок клас.

преди 3 часа, Dari Hadji каза:

Здравейте! Ние летим в сряда за Акаба. Ще ви помоля за съвет за еднодневния тур във Вади Рум. От къде го запазвате и каква е цената?

Чудим се целодневен или полудневен, но със сигурност сме без нощувка. 

А в Акаба става ли за гмуркане или е студено вече? Надяваме се да се гмуркаме с шнорхел и проучвам къде  е най-добре да го направим.

Благодаря!

Не е студено. Рифа е на южния плаж,  в maps.me е показан / Japanese gardens/, има буй, много е близо до кея.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 3 часа, Боян Димитров каза:

Събирам си и препоръчани ресторанти от тази тема. За ресторантите в Уади Муса не се писа много, така че , ако някой има интересна информация...

Ние вечеряхме в препоръчания от съфорумец, Al arabi ресторант във Wadi Musa.

Кнафата беше изключителна, на мен лично ми хареса повече от Хабиба в Аман.

Във Wadi musa също в High catsels restourant,   беше вкусно, лично на мен в Al arabi ми беше по-вкусно.

На 6.12.2018 г. в 16:20, Ради каза:

@nino

Ако времето е ограничено , то тогава нямате избор. Аз лично пак бих взела билети за 2 дни. Така обиколката няма да толкова напрегната , ще имате повече време да се насладите на преживяването , фото сесии 😀 и вечерта няма да сте каталясали. А и всички препоръчват ранно влизане в Петра , но сега рано сутрин  температурите са  си ниски и не знам до колко е удачно да се ходи по съмване.

Аз също мисля че за Petra си трябват 2 дни.

• Харесвам 2
Публикувано:
На 6.12.2018 г. в 14:25, luoni каза:

Благодаря много, не звучи толкова сложно колкото си го представях.

В центъра, нас ни караха да спрем колата и да влезем вътре за да ни сложат печати на jordan pass-a.

• Харесвам 2
На 5.12.2018 г. в 21:24, iampetko каза:

Благодаря много на всички за мненията, впечатленията и съветите!!!!!!
@Masmiya видях, че ми е по път на връщане от Джераш, така че ще намина 🙂 благодаря
Реталкарс си дръпнаха парите за колата днес (мислех, че схемата е тип Booking, а не 19 дни преди реалното взимане на колата). Предполагам на място единствено депозит ще ми приспаднат?
Някой да си е взимал сим карта от летището в Акаба(за мобилни данни; ако изобщо има такава възможност на летището де; как е като цени)?

Около 15 JOR, беще най-евтиния вариант, който ни предложиха на Zain. Включва 8 гига интернет и някакви минути,  взехме карта от града -Акаба.

Редактирано от gini
  • Харесвам 3
Публикувано:
На 5.12.2018 г. в 21:40, luoni каза:

Въпрос към хората, които вече са се върнали. Понеже полетът е късен, къде вечеряхте първата вечер в Акаба?

В Aqaba, бяхме в Al Shami ресторант: Евтин, с вкусна храна и много добро обслужване.

Има много опции, всичко работи до късно.

• Харесвам 3
На 6.12.2018 г. в 13:13, Jody каза:

@luoni, задължително ще минете през визиторския център, където само трябва да си покажете пасовете и паспортите. След това се качвате пак на колата и продължавате към този паркинг, където ще ви чака Ахмед (или някой друг от неговия камп) - още с наближаването на паркинга ще видите няколко мъже, които ще питат за кой камп сте и те ще ви ориентират къде да спрете или направо ще извикат Ахмед (при нас така стана). 

А в случай, че сме с такси- пак ли е такава процедурата ? 

Вие предварително ли се свързахте с rum stars и кога платихте тура? Късно ли ще бъде ден - два преди самия тур да се свържа с тях или е необходимо по- рано и колко?

Редактирано от liliya
Публикувано:

Колко време горе долу ще ни отнеме да стигнем от Петра до Джераш с кола? Гугъл го дава 4 часа, струва ми се нереално малко.

Ще тръгнем от Петра най-късно в 5 сутринта, ще помоля ако може да напуснем хотела даже в 4, за да сме 8:00 в Джераш.

Почвам да се замислям дали да не пътуваме и ние като axe предишната вечер.

Публикувано:
преди 31 минути , luoni каза:

Колко време горе долу ще ни отнеме да стигнем от Петра до Джераш с кола? Гугъл го дава 4 часа, струва ми се нереално малко.

Ще тръгнем от Петра най-късно в 5 сутринта, ще помоля ако може да напуснем хотела даже в 4, за да сме 8:00 в Джераш.

Почвам да се замислям дали да не пътуваме и ние като axe предишната вечер.

Горе-долу толкова: 4-5. Ние спирахме на Shubak и два пъти за бензиностанции, та не мога да кажа точно. Зависи и от трафика около Аман, в конкретния момент. На връщането ни от Jerash, беше ужасен.

• Харесвам 2
Публикувано:

@liliya, ние също бяхме с такси 😉 аз отидох да взема билетите за пустинята, а другите 2 момичета, с които пътувах останаха в колата.

Ние предварително се свързахме с Rum Stars (може би дори месец по-рано), а платихме едва на следващия ден преди тура в пустинята. Не знам колко дни по-рано е препоръчително да им пишете, може би седмица по-рано.

• Харесвам 2
Публикувано:
На 2.12.2018 г. в 23:53, ZORI каза:

45 JD ни беше пустинята със закуска, обяд, вечеря и спане

Това с предварителна уговорка ли е или на място. 

Публикувано:

Относно обмяната на долари на място. НЕ обменяйте в банката на летището - курсът е 0.68, но има и комисионна (отначало лъжат че няма). За 300 долара, имаше около 8 JD комисионна. В центъра има голямо чеиндж бюро работещо до късно (23ч.) Alawneh Exchange.
Добро и коректно такси препоръчвам jordancab.com. Първия курс го запазихме онлайн, след което на място се уговаряхме за следващите дестинации с предварително фиксирана цена. Винаги беше точен, а колата чиста и с Wi-Fi.

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 15 часа, mamaivy каза:

От къде и какви сувенири купихте?

🙂 какви точно сувенири си е въпрос на личен избор и предпочитания,  но специално за Петра - за магнитчета и др.подобни грозни "прахосъбирачки"  🙂най- ниски бяха цените в Петра 🙂 ,  а и пазарлъка вървеше  повече  🙂 🙂 🙂

• Харесвам 2
Публикувано:

Бърз въпрос на тема визите (както винаги всичко правя в посления момент, никога няма да се науча) ....тъй като моя паспорт е с валидност до април 2019, а Януари летим за Йордания, трябва ли да си изкарам нов паспорт?

Стандартно за визата е паспорта да е ма 6 месеца валидност...

Публикувано:
преди 14 часа, Вероника каза:

Това с предварителна уговорка ли е или на място. 

Предварителна уговорка, тази цена е при повече хора.   Свържете се със сайта и се уговорете, виж условията, поздрави на Ахмед.

• Харесвам 4
Публикувано:
1 hour ago, Rositsa88 said:

Бърз въпрос на тема визите (както винаги всичко правя в посления момент, никога няма да се науча) ....тъй като моя паспорт е с валидност до април 2019, а Януари летим за Йордания, трябва ли да си изкарам нов паспорт?

Знам, че в такива случаи или може да ти откажат влизане или да искат да докажеш с документ, че ще напуснеш страната преди датата на изтичане, но никога не съм го пробвала лично това.

Извади си. Ще ти струва колкото обикновено подновяване на международния паспорт. Стандартен срок е един месец. Ако си на ръба с датата за новия и полета, внимавай и не разчитай да е готов много преди срока, защото този месец има много неработни дни заради Коледа.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, Rositsa88 каза:

Официалните изисквания може да ги видиш в голямата тема за визите, таблицата с всички държави, цъкаш на Йордания, като ти каже,че не може да отвори страницата копираш адреса в нов прозорец и там гледаш дали има 6 месеца.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, Rositsa88 каза:

• Шок 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.