Прескочи до съдържание

Йордания - бързи въпроси

Worldismine
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Израел и Йордания. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли влакове в Йордания?

- Какво е работното време за посещения на Петра?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой квартал е най-подходящ за нощувка в Аман?

- Заслужава ли си топването в Мъртво море?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Видяхте ли препоръката на МВнР зa Йордания?

Ниво 3: Повишено ниво на риск (препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост)

https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo/jordan?fbclid=IwAR30lYSzTjFcUbflwmRw5ckDK7xQnBBI3J-rZl3PEPKPrMPkvkC3E-r1E-I
Как мислите, дали има реална опасност?
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 30 минути , Dariva каза:

Ниво 3: Повишено ниво на риск (препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост)

Не мисля. Чуствахме се доста спокойно, дори вечер, а бяхме само 3 жени.

Постовете ни даваха знак да отбием за проверка, а като приближим и видят три бели жени, дирекно ни махаха да продължим. Аз се тревожех да не би да има фалшиви полицаи, но постовете са ясно обозначени, с легнали полицаи.

Шофирането в Аман е приключение, че никой не дава мигач и е ужасно.

Също и възможност да излезе човек, или - камила на магистралата, случиха ни се и двете.

Камилата беше спъната и бавно- бавно, прекоси магистрала, пред камиона в съседната лента, после и пред нас, добре че не тръгнахме да изпреварваме.

Нявасякъде, където бяхме -Акаба, Уади рум, Петра, Шубак, Дана, Аман, Мадаба, Монт Небо, Мъртво море, Джераш и обратно се чуствахме спокойно.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
2 hours ago, Dariva said:

В граничните райони със Сирия. Ирак има своята военна история. Саудитска Арабия е известна със своите особености. Районът не е най-мирният. Но ако движиш по туристическите места, за туризъм в момента е окей.

Ние пътувахме през ноември с дете на 1г.1м. Единствено беше проблем да го опазим да не нагази бос във водата на Акаба, че е пълно с бодливи таралежи. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 5 часа, Dariva каза:

Що за глупости? "Препоръките" на това Мвнр са от преди хиляда години. Сайтът им въобще не се актуализира редовно!

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Здравейте,

прочетох доста коментари за времето февруари и се колебая за нощувка в пустинята.Спряхме се на Rum Star.Смятате ли,че е удачно или ще бъде много студено 10-13 февруари?

Благодаря Ви

Връзка към коментар
1 hour ago, Iv27 said:

Здравейте,

прочетох доста коментари за времето февруари и се колебая за нощувка в пустинята.Спряхме се на Rum Star.Смятате ли,че е удачно или ще бъде много студено 10-13 февруари?

Благодаря Ви

Ние мислим да го направим края на февруари. Какво ви притеснява?

Връзка към коментар
7 minutes ago, jellyfish said:

Ние мислим да го направим края на февруари. Какво ви притеснява?

Прочетох , че температурите през деня били около 10 градуса, а нощем падали драстично

Връзка към коментар
Преди 1 час, Iv27 каза:

Прочетох , че температурите през деня били около 10 градуса, а нощем падали драстично

Значи сте запозната с климата, остава сама да си решите, дали тези температури са ок за вас или не.

Връзка към коментар
2 hours ago, Iv27 said:

да, нещо като 16 максимални и до към 3 минимални са средните

Връзка към коментар
На 9.12.2018 г. в 11:30, Racket4o каза:

Относно обмяната на долари на място. НЕ обменяйте в банката на летището - курсът е 0.68, но има и комисионна (отначало лъжат че няма). За 300 долара, имаше около 8 JD комисионна. В центъра има голямо чеиндж бюро работещо до късно (23ч.) Alawneh Exchange.
Добро и коректно такси препоръчвам jordancab.com. Първия курс го запазихме онлайн, след което на място се уговаряхме за следващите дестинации с предварително фиксирана цена. Винаги беше точен, а колата чиста и с Wi-Fi.

Здравейте ,с цитираното от Вас такси ,каква оферта Ви предложиха до Акаба-Петра и обратно и Акаба-Уади Рум и обратно

Връзка към коментар
На 9.12.2018 г. в 13:17, Rositsa88 каза:

Бърз въпрос на тема визите (както винаги всичко правя в посления момент, никога няма да се науча) ....тъй като моя паспорт е с валидност до април 2019, а Януари летим за Йордания, трябва ли да си изкарам нов паспорт?

Стандартно за визата е паспорта да е ма 6 месеца валидност...

Задължително си го подновете. При нас имаше хора, които не можаха да пътуват заради паспортите и 6 месечния срок, просто ги върнаха на последния чекинг преди самолета.

На 9.12.2018 г. в 14:51, Вероника каза:

Има ли някой да пътува 26. 12 -30. 12. 18. Ние сме 2 жени. Да се комбинираме за кола под наем евентуално.

вие сте точно за една кола.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, ZORI каза:

вие сте точно за една кола.

И само двете ще вземем, но ще ми е за първи път и ми се искаше да сме повече хора, за да съм по-спокойна. Благодаря за подкрепата😊

Връзка към коментар

Ще ви кажа и нашия план, може да е полезен на някой.

1ви ден - нощувка в Акаба.

2ри ден - целодневен тур в Уади Рум с преспиване, пропускаме закуската на другия ден.

3ти ден - рано рано тръгваме за Петра, да сме там в 8 - цял ден обикаляме, нощувка в Уади Муса (шеще да е хубаво май направо да тръгнем към Аман след като разгледаме Петра, но уви късно е вече).

4ти ден - 4-5 сутринта се качваме на колата и потегляме за Джераш, следобяд ще се опитаме да хванем залеза от цитаделата в Аман, късен шопинг, нощувка в Аман.

5ти ден - ако не сме хванали залеза/ гледаме изгрева от цитадеата, Мъртво море и направо на летището.

• Харесвам 1
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 13 минути , luoni каза:

Знаете ли дали фотоапаратите трябва да се декларират някъде? Бях чела нещо такова. 

Не бях чела, такова нещо. Ние не декларирахме нищо, имахме един сериозен фотоапарат с 2 обектива. Питай ги на влизане, ако се притесняваш. Имаше  2-ма служители, които насочваха, насам-натам, можеш да ги питаш.

Връзка към коментар
11 minutes ago, gini said:

Не бях чела, такова нещо. Ние не декларирахме нищо, имахме един сериозен фотоапарат с 2 обектива. Питай ги на влизане, ако се притесняваш. Имаше  2-ма служители, които насочваха, насам-натам, можеш да ги питаш.

Питах сега на летището едно момче което работи в райан и ми каза че няма нужда

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 31 минути , luoni каза:

Знаете ли дали фотоапаратите трябва да се декларират някъде? Бях чела нещо такова. 

При секюрити проверката в Акаба искаха да се извадят отделно големите фотоапарати. Минаваха през специална проверка и отделно от това ги записваха в някакъв тефтер. 🙂 

Връзка към коментар

Здравейте, пътуваме 6 човека през Февруари 2019. Кацаме и излитаме от Акаба - сряда - неделя - 4 нощувки. Това което си изясних е че  визите са безплатни и се получават при кацане. Трябват ли някакви допълнителни документи освен паспорт - снимки или нещо друго? С нас има малко дете на 11 години, което ще е само с майка си - дали трябват по-специални документи за него? Има ли някакви entry/exit такси независимо от визите? Ще помоля накой който е взимал rent a car (за 6 човека) да сподели мнение за фирма. Няма да обикаляме музеи галерии молове и прочее :). Целите са ни Мъртво море - някой ми беше споменал че има проблем със свободния достъп до плажовете - така ли е или има места за свободен достъп? Петра - там е ясно - рано сутрин да се избегне навалицата. Останалите дни ще ги уплътним във Уади Рум и Дана резерват предимно и само с трекинг и хайкинг.  Ще съм благодарен на хората които са  правили подобни да споделят кое си заслужава и кое - не. Километрите и часовете ходене не ни плашат. Как да намерим водачи - дали се предлагат от кемповете където ще нощуваме или се осигуряват отделно. Можем ли самостоятелно да ги направим ако има маркирани маршрути? Заслужава ли си да се отдели 1ден/нощ за Дана или е по-добре да се направят 2 нощувки във Уади Рум? До колкото знам за Уади Рум има такса за Дана има ли такава? Бягаме от лукса предпочитаме бедуинските кемпове сред пустнята. Гледам че в Booking и Airbnb има доста оферти за бедуински кемпове във Уади рум и едва няколко за Дана. Някой ако сподели впечатления от местата където е отсядал ще е в помощ. Винаги когато обменям валута разчитам на пичовете на Гладстон. Дали някой е обменял на прилично по-добър курс на место в Йордания и къде? Всякаква информация по въпросите които ме вълнуват ще ми е от помощ. Мерси предварително.

Редактирано от jassus
Връзка към коментар
преди 24 минути , jassus каза:

Това което си изясних е че  визите са безплатни и се получават при кацане. Трябват ли някакви допълнителни документи освен паспорт - снимки или нещо друго? С нас има малко дете на 11 години, което ще е само с майка си - дали трябват по-специални документи за него? Има ли някакви entry/exit такси независимо от визите?

Не трябват никакви други документи.

За детето ще трябва декларация, която да представите на нашата граница, за да напусне страната само с единия си родител.

Няма други такси.

Щом сте с дете добре преценете колко ще е студено и дали ще е подходящо за дете по това време на годината.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
12 minutes ago, Mary said:

Не трябват никакви други документи.

За детето ще трябва декларация, която да представите на нашата граница, за да напусне страната само с единия си родител.

Няма други такси.

Щом сте с дете добре преценете колко ще е студено и дали ще е подходящо за дете по това време на годината.

мерси за отговора....а детето не го мислете - машинка е 🙂

• Смея се 1
Връзка към коментар
7 hours ago, luoni said:

Декларирай, ако е скъп. Нямам представа какво е Скъп за фотоапарат, но задължително искай документ, че си ги внесла и си ги изнасяш. От Акаба сега има макс три полета дневно, не знаеш колко ще им е скучно на митничарите на излизане, нито какви нормативи имат да покриват 🙂... На излизане нас ни тарашиха здраво (пътувахме с две раници, количката и дете на 1г1м). Някаква жена до мен се разправяше, искаха да й вземат нещо от багажа, кафеварка примерно, тя твърдеше, че света е обиколила с него и си го е внесла. Изобщо не гледах какво е, че си имах работа с нашия багаж, но тя силно се караше, затова ги чух.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 1 минута , Coo каза:

не знаеш колко ще им е скучно на митничарите на излизане,

Абсолютно точно!

Това е първото летище, на което искаха да си сваля венчалната халка?!!!

Чекирания багаж трябва да е с точните килограми, а кабинния да е в допустимите размери - мериха на няколко човека багажа в клетката.

• Харесвам 4
  • Шок 1
Връзка към коментар
преди 22 минути , Mary каза:

Това е първото летище, на което искаха да си сваля венчалната халка?!!!

Когато миналата година пътувахме Ларнака - Амман - Бангкок - Амман - Рим и на отиване, и на връщане на мъжа ми му ровиха по врата - носеше една огърлица с малък зъб, закупен от маасаите в Танзания, та на пасопртната проверка в Амман полицаите и двата пъти се заяждаха, оглеждаха зъба и искаха да му го вземат като едва ли не смъртоносно оръжие... та определено им е скучно и се заяждат за всевъзможни простотии...

Става дума еееей за тоя "меч"...

tooth.jpg

• Харесвам 6
  • Шок 1
Връзка към коментар
преди 5 часа, jassus каза:

Здравейте, пътуваме 6 човека през Февруари 2019. Кацаме и излитаме от Акаба - сряда - неделя - 4 нощувки. Това което си изясних е че  визите са безплатни и се получават при кацане. Трябват ли някакви допълнителни документи освен паспорт - снимки или нещо друго? С нас има малко дете на 11 години, което ще е само с майка си - дали трябват по-специални документи за него? Има ли някакви entry/exit такси независимо от визите? Ще помоля накой който е взимал rent a car (за 6 човека) да сподели мнение за фирма. Няма да обикаляме музеи галерии молове и прочее :). Целите са ни Мъртво море - някой ми беше споменал че има проблем със свободния достъп до плажовете - така ли е или има места за свободен достъп? Петра - там е ясно - рано сутрин да се избегне навалицата. Останалите дни ще ги уплътним във Уади Рум и Дана резерват предимно и само с трекинг и хайкинг.  Ще съм благодарен на хората които са  правили подобни да споделят кое си заслужава и кое - не. Километрите и часовете ходене не ни плашат. Как да намерим водачи - дали се предлагат от кемповете където ще нощуваме или се осигуряват отделно. Можем ли самостоятелно да ги направим ако има маркирани маршрути? Заслужава ли си да се отдели 1ден/нощ за Дана или е по-добре да се направят 2 нощувки във Уади Рум? До колкото знам за Уади Рум има такса за Дана има ли такава? Бягаме от лукса предпочитаме бедуинските кемпове сред пустнята. Гледам че в Booking и Airbnb има доста оферти за бедуински кемпове във Уади рум и едва няколко за Дана. Някой ако сподели впечатления от местата където е отсядал ще е в помощ. Винаги когато обменям валута разчитам на пичовете на Гладстон. Дали някой е обменял на прилично по-добър курс на место в Йордания и къде? Всякаква информация по въпросите които ме вълнуват ще ми е от помощ. Мерси предварително.

Здравейте,

в състояние съм да отговоря на някои от въпросите.

1.Мъртво море

-Свободен достъп за мъртво море има- точката е означена в maps.me като "dead see free access"... има паркинг и се слиза пеша надолу, доста боклуcи има по пътeката надолу. Наблизо от противоположната страна на пътя има минерален извор явно, ние не го ползвахме, но видяхме означението, за измиване на солената вода.

-някой беше писал, че ако платиш входната такса за Wadi mujib, има достъп до мъртво море, с доста по-културни душове. Mястото е малко по-северно от свободния достъп, има го в maps.me.

2.Дана- ние бяхме отседнали в Dana tower. Селото е традиционно, има две възможностти за нощувки в стари каменни къщи са и двете, не вярвам да има голяма разлика в това което предлагат. Храната беше хубава и на вечеря и закуска.

Маршрутите- от Ноември до март, както твърдят всички водните пътеки са затворени, за съжаление го разбрахме късно. Единствените възможни са: Wadi Dana trail, Guided и self guided. На нас ни се видя еднообразен и не много красив,  направихме го сами донякъде.

Има и един кръгов маршрут целогодишен Shaq al Reesh Trail, според местните е задължителен водач.

Води се 4-5 часа, ние до направихме 2 часа и 15 мин, без да спираме за чай, каквато е традицията. Пътеката е красива, по високото, и в ниското, и в ждрела. Водач осигуряват от гест хауса. Пътеката я има в Maps.me Според мен, може да се направи самостоятелно, хубаво е да се отиде с кола до началната точка.

Ние спахме в Дана две нощи, но за първата стигнахме късно вечерта.

-Wadi Rum- нощувахме веднъж там. По същество всички кемпове обикалят едни и същи места и става навалица в точките. Возят те с пикап, слизате обикаляте, разглеждате и после пак на пикапа и т.н. Ние направихме и малко яздене на камили в началото. Пеша, самостоятелно за един ден мисля, че не могат да се обиколят всички места.

Ако сега го организирам, бих заложила на две нощувки и навлизане навътре в пустинята, за да се избегне навалицата, вероятно комбинация от джип, камила и пеша, четох че предлагат такова нещо.

-Обмяна- В София ни предлагаха на курс 2,52 лв за 1 JOD, в Акаба сменихме на 0,708  към US, мисля че там е по-изгодно, бюрата и банките работят до късно, не помня как се казваше, беше голям офис.

• Харесвам 3
  • Браво 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.