Прескочи до съдържание

Йордания - бързи въпроси

Worldismine
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Израел и Йордания. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли влакове в Йордания?

- Какво е работното време за посещения на Петра?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой квартал е най-подходящ за нощувка в Аман?

- Заслужава ли си топването в Мъртво море?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

На 10.12.2018 г. в 8:06, Iv27 каза:

Здравейте,

прочетох доста коментари за времето февруари и се колебая за нощувка в пустинята.Спряхме се на Rum Star.Смятате ли,че е удачно или ще бъде много студено 10-13 февруари?

Благодаря Ви

Аз планирам да сме в Уади рум на 31.12 и се надявам на поносими температури. Все пак следете прогнозата за времето и си имайте резервен план за действие, ако няколко дни преди нощувката в пустинята го дават с твърде ниски температури.

Връзка към коментар

И аз да се похваля, че след като прочетох тази тема и видях безплатните билети до Акаба днес букнах от 19-ти до 26-ти. До неделя мисля да сглобя програмата и след празниците ще мога да споделя как сме изкарали. Благодаря предварително на всички били там и споделили в тази тема нужната информация за това пътуване!

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Само за протокола да кажа, че с една от нашите карти преди малко някой се е опитал да си напазарува от Карфур за 190 евро. За щастие от банката са блокирали картата. После пак някой да ми каже нещо положително за арабите... 

• Шок 2
Връзка към коментар

Ами с моята се опитаха от Щатите да си пазаруват, блокирах я и продължиха да си се опитват. Накрая аз си платих таксата, че сама съм решила да си блокирам картата. В случая не знам какво да мисля и за българските банки, и  за американците. Арабите със сигурност си имат кофти черти, но цитираните се отнасят за доста широк кръг нации...

• Харесвам 4
Връзка към коментар

За пустинята - задължително кеш. С карта можеш да платиш за рент-а кар, хотелите и в по-големите градове по магазините (аз все пак предпочетох да плащам в кеш) 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 46 минути , Ивайла каза:

Ами с моята се опитаха от Щатите да си пазаруват, блокирах я и продължиха да си се опитват. Накрая аз си платих таксата, че сама съм решила да си блокирам картата. В случая не знам какво да мисля и за българските банки, и  за американците. Арабите със сигурност си имат кофти черти, но цитираните се отнасят за доста широк кръг нации...

Аргументът - и други го правят по никакъв начин не ги оправдава. Всеки, който има ежедневни контакти с тях знае за какво говоря.

• Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, iampetko каза:

А с карта прието ли е да се плаща в Йордания, или трябва задължително кеш да имам? 

прието е, на екрана излизат опции JOR или USD, по съвет на форума избирахме JOD, крайния курс на превалутирането излиза около 2,45 лева/ JOD. предупреди си банката че ще пътуваш, аз ги предупредих за точните дати на пътуването и картата ми не я блокираха, но интернет банкирането го бяха блокирали.

Негативно, което ни се случи, че в единия хотел администратора ни каза, че транзакцията е отказана, даде ни някаква бележка, че е отказана, която по невнимание не запазихме,  платихме в кеш, подходихме доста доверчиво явно, след което се оказа че на другия ден парите са дръпнати от сметка също, добре че бяхме още в Йордания и след няколко дни се върнахме в Петра и хотела отново, където ни върнаха кеша след разправии. Много внимавайте в такъв случай да получите документ с изрично написано, плащане в брой!!

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Увлечени от общата еуфория и ниски цени на Раян и аз взех билети за Йордания.  Датите са 23 - 30 декември. Коледата ще е там .

Преди 10 години със Снежка обиколихме подробно цялата страна, но сега искаме по-лежерно и главно , заради Сиана.

Излязох аматьорски неподготвен, като си  мислех, че в Акаба отиваме на море, пък то нищо такова. В общи линии ще се чудим какво да правим.

Поне ще има доста магеланци и може да си спретнем някъде там Коледно парти....

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 6 часа, ruwenzogy каза:

Увлечени от общата еуфория и ниски цени на Раян и аз взех билети за Йордания.  Датите са 23 - 30 декември. Коледата ще е там .

Преди 10 години със Снежка обиколихме подробно цялата страна, но сега искаме по-лежерно и главно , заради Сиана.

Излязох аматьорски неподготвен, като си  мислех, че в Акаба отиваме на море, пък то нищо такова. В общи линии ще се чудим какво да правим.

Поне ще има доста магеланци и може да си спретнем някъде там Коледно парти....

До момента Nevena, аз и вие значи сме в периода 23-30, малко остана 🙂

Връзка към коментар
преди 12 минути , iampetko каза:

До момента Nevena, аз и вие значи сме в периода 23-30, малко остана 🙂

Невена живее в Йордания, но точно в този период няма да е там. По скоро моята група и вие сте там. В периода ще се засечем и с други Магеланци за някой и друг ден. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
On 12/10/2018 at 10:56 AM, Iv27 said:

Прочетох , че температурите през деня били около 10 градуса, а нощем падали драстично

Ние направихме тура в Уади Рум вчера, пяхме с преспиване. Беше супер студено. Проблемът не беше нищувката, имаш си 2 одеяла, а може да вземеш и 3то от съседната свободна шатра, термо бельо или дебела пижама + чорапи и нямаш проблеми. Това ни беше най-хубавото спане, по-добре отколкото в скапаните ни хотели. 

Най-гадното е самото возене в джипките, возиш се в каросерията и те духа леден вятър от всички страни, нищо че е слънчево. Трябва да си взмете подходящи дебели дрехи, шапка, зимен шал, термл бельо, яке с качулка. 

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Знаете ли дали на летището в Акаба може да се мине с мобилна бордна карта? Имам чекиран багаж, но не ми стигна и искам да си добавя и пиорити с оше багаж.

Връзка към коментар

Моля за съвет не мога да организирам програмата 

За сега е следната:

23.12 Акаба 

24 и 25.12 Петра 

26.12 Аман НО успях да запазя само една нощувка в центъра или ми трябва 2-ра пак в Аман или Джереш . Кое да изберем?

28.12 не знам къде да се спи изобщо искам да разделим пътя за тур на 29.12 с rum stars. 

Мислих за мъртви море, но пътя пак е 3 часа до wadi rum тоест тръгване в 6ч сутринта малко ме притеснява дали ще стигнем на време.Гледах Dana biosher reserve,но хич не е ок май за спане по отзивите студ яко.

Последното е Петра пак.

Приемам предложения .

Дори и да обърна програмата пак в Аман влизане по час пик което искам да избегна.

Някой може ли да ми каже колко зле е трафика в Аман в сравнени с влизането в Истанбул и изобщо шофирането в този град. Като градове ясно,че няма база за сравнение.

Благодаря!

Връзка към коментар
На 14.12.2018 г. в 10:34, ACM каза:

Само за протокола да кажа, че с една от нашите карти преди малко някой се е опитал да си напазарува от Карфур за 190 евро. За щастие от банката са блокирали картата. После пак някой да ми каже нещо положително за арабите... 

Леле, мале.

Още сега си блокирам кредитната карта. Аз съм пуснал жалба до Avis, заради колата и от няколко дни ми минава през главата, че могат да ми направят някоя гадна цигания. Още, когато си давах кредитната карта в офиса на Avis ми направи впечатление, че най-невъзмутимо си я снимат отпред-отзад, въобще откъдето им е кеф🙄.

@iampetko. В Йордания премат карти на най-невероятни места, включително бедуините из Петра, които продават някакви непотребни боклуци.

Във всички хотели може да се плати с карта. В някои обаче вземат комисионна. При нас бе 3JD.

Освен това има някаква схема с превалутирането. В смисъл дали ти го отбелязват като плащане в JD, в USD или в EUR. В единия хотел например сумата бе точно-толкова колкото в booking, в другия обаче след превалутирането се получи малко повече.

@Ивайла По принцип съм съгласен с теб. Да, злоупотреба с кредитна карта може да стане навсякъде, но примерите които даваш не са коректни. Някъде по-горе например беше писала, че и в Аман да ходиш по тъмните улички през нощта и в София да ходиш, все може да ти се случи нещо. Реално и в Париж, Лондон или Ню Йорк да ходиш посред нощ в тъмните улички сама, пак може да ти се случи нещо, но това не означава, че в София, Аман, Париж, Лондон и Ню Йорк е едно и също.

Не искам да се заяждам или да ти противореча. Мисля, че разбираш какво искам да кажа😀.

Редактирано от Radnev
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
13 hours ago, luoni said:

Ние направихме тура в Уади Рум вчера, пяхме с преспиване. Беше супер студено. Проблемът не беше нищувката, имаш си 2 одеяла, а може да вземеш и 3то от съседната свободна шатра, термо бельо или дебела пижама + чорапи и нямаш проблеми. Това ни беше най-хубавото спане, по-добре отколкото в скапаните ни хотели. 

Най-гадното е самото возене в джипките, возиш се в каросерията и те духа леден вятър от всички страни, нищо че е слънчево. Трябва да си взмете подходящи дебели дрехи, шапка, зимен шал, термл бельо, яке с качулка. 

каква беше температурата през деня там

Връзка към коментар

Преди две седмици взехме и ние билети да не я изпуснем таз Йордания 😀 Дати 26-30 дек.

полетът на 26ти е сутрешен и си мисля след кацане направо към пустинята и нощувка . На другия ден 27ми тур и вечерта нощувка в Петра

28ми - рано разгл. на Петра

29ти и 30ти се чудя - има ли време за Аман и Джераш?

Нищо не съм буквала. Чудим се и за кола дали да наемаме. Въобще ще е импровизация 🤔

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 49 минути , slujitel каза:

Спокойно де, от нашата карта никой не е теглил. Всъщност в темата за кражба от кк има десетки случаи от къде ли не. Малко прекалявате с тези араби. 

Това, че от ваша никой не е опитал да тегли меко казано не ме грее... Ако плащането беше минало сигурно трябваше да си кажа "загубих 400 лв., но пък другите от форума са ок". Страшна утеха. Давал съм си картата из цял свят и досега съм имал проблеми само в ОАЕ и Йордания. Изводите всеки сам да си ги вади. 

Редактирано от ACM
Връзка към коментар
преди 35 минути , ACM каза:

Това, че от ваша никой не е опитал да тегли меко казано не ме грее... Ако плащането беше минало сигурно трябваше да си кажа "загубих 400 лв., но пък другите от форума са ок". Страшна утеха. Давал съм си картата из цял свят и досега съм имал проблеми само в ОАЕ и Йордания. Изводите всеки сам да си ги вади. 

Нямах в педвид опита да ти изтеглят парите, а прекалените расистки изказвания. В края на крайщата никой не ви кара да ходите в тези държави, иначе да ти източат кк е гадно, две мнения по въпроса няма.

Връзка към коментар
преди 14 минути , slujitel каза:

Нямах в педвид опита да ти изтеглят парите, а прекалените расистки изказвания. В края на крайщата никой не ви кара да ходите в тези държави, иначе да ти източат кк е гадно, две мнения по въпроса няма.

Всичко, което съм казал е на база дългогодишни наблюдения над въпросните хора и няма нищо общо с расизъм. Както и да е, безсмислен спор. Изказването ми е продиктувано единствено от желание да помогна на хората и да ги подготвя за това какво може да им се случи  по тези места, защото хората са много прекрасни и честни 🙂

Редактирано от ACM
Връзка към коментар
В момента, ACM каза:

Всичко, което съм казал е на база дългогодишни наблюдения над въпросните хора и няма нищо общо с расизъм. Както и да е, безсмислен спор. Просто всеки трябва да се много внимателен по тези места, защото хората са много прекрасни и честни 🙂

Според мен човек трябва да внимава навсякъде, такива хора има по целия свят.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, ACM каза:

Давал съм си картата из цял свят и досега съм имал проблеми само в ОАЕ и Йордания. Изводите всеки сам да си ги вади. 

Едва ли някой може да бие източването на кредитни карти след ползването им в Италия и Барселона. Около мен не остана човек, който да си е платил вечеря в ресторант в тези страни и съвсем скоро да не му се е наложило да си блокира картата. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.