Прескочи до съдържание

Йордания - бързи въпроси

Worldismine
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Израел и Йордания. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли влакове в Йордания?

- Какво е работното време за посещения на Петра?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой квартал е най-подходящ за нощувка в Аман?

- Заслужава ли си топването в Мъртво море?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

преди 22 минути , mililia каза:

Едва ли някой може да бие източването на кредитни карти след ползването им в Италия и Барселона. Около мен не остана човек, който да си е платил вечеря в ресторант в тези страни и съвсем скоро да не му се е наложило да си блокира картата. 

В Италия съм плащал сигурно 30 пъти с карта, а в Барселона 3-4. Проблем никакъв. 

Връзка към коментар
преди 2 часа, Radnev каза:

Леле, мале.

Още сега си блокирам кредитната карта. Аз съм пуснал жалба до Avis, заради колата и от няколко дни ми минава през главата, че могат да ми направят някоя гадна цигания. Още, когато си давах кредитната карта в офиса на Avis ми направи впечатление, че най-невъзмутимо си я снимат отпред-отзад, въобще откъдето им е кеф🙄.

@iampetko. В Йордания премат карти на най-невероятни места, включително бедуините из Петра, които продават някакви непотребни боклуци.

Във всички хотели може да се плати с карта. В някои обаче вземат комисионна. При нас бе 3JD.

Освен това има някаква схема с превалутирането. В смисъл дали ти го отбелязват като плащане в JD, в USD или в EUR. В единия хотел например сумата бе точно-толкова колкото в booking, в другия обаче след превалутирането се получи малко повече.

@Ивайла По принцип съм съгласен с теб. Да, злоупотреба с кредитна карта може да стане навсякъде, но примерите които даваш не са коректни. Някъде по-горе например беше писала, че и в Аман да ходиш по тъмните улички през нощта и в София да ходиш, все може да ти се случи нещо. Реално и в Париж, Лондон или Ню Йорк да ходиш посред нощ в тъмните улички сама, пак може да ти се случи нещо, но това не означава, че в София, Аман, Париж, Лондон и Ню Йорк е едно и също.

Не искам да се заяждам или да ти противореча. Мисля, че разбираш какво искам да кажа😀.

Разбира се, че не го приемам за заяждане - всичко е въпрос на лично усещане и преживяване. Нашето пътуване си беше безпроблемно, ако сме имали вашите проблеми, може би щях да мисля по друг начин. Аз познавам много хора, които с пушка не можеш да ги накараш да отидат в арабска държава, без логично обяснение - нямали са контакти с араби, но не ги харесват. Ама като не искат - да не ходят, това си е тяхното усещане и техния избор, нямам намерение да убеждавам никого в нищо.  В Ню Йорк вечер със сигурност ми беше по - неспокойно от Амман, предполагам и в Париж ще ми е кофти (там обаче не съм ходила, само по разкази на приятели). Но и през ум няма да ми мине да се заговарям с араби и да се разхождам с тях с идеята , че нищо не очакват - на нас ни платиха обяда, без въобще да сме ги поглеждали тези мъже, и колкото и да се опитвахме да не го плащат и аз много се бях напрегнала какво ще последва . (нищо, тръгнаха си преди нас). Също така ми е странна логиката да се оплакваме от това каква кола са ни дали (и нашата не беше съвсем ок), или как някъде са ни излъгали,  но пък да търсим как да влезем без пари в Петра - тоест, нас да не ни лъжат, обаче ние що пък да не излъжем...:) За картата - това си е моето мнение, за мен лошите черти на арабите са други, не са свързани с кражба от карта, не мисля че това е характерна тяхна черта. Който е имал кражба точно в Йордания, няма как да се съгласи с мен, а и няма нужда - големи хора сме, всеки си прави изводите на базата на собствените преживявания.

• Харесвам 5
  • Браво 1
Връзка към коментар

Няма значение къде си риск с картите винаги има. Преди време в Милано в хотела ми скимираха карта , но банката се усетиха преди да се опитах да теглят пари. Имах и други сценарии в Европа добре,че банката ми алармира на време.

Пътувала съм из вън Европа не малко проблем не съм имала плащам главно с карта  всичко е въпрос на късмет.

Картата може и онлайн да я скимират без да разберете.

Няма нужда да се спори по тая тема.

Връзка към коментар
преди 14 минути , plamenk каза:

Не пише обаче от кога. Аз заминавам в сряда. Дано не сме по едно и също време в Петра, та току виж я затворили за посещение 🙂

Мисля, че вече е там. Ще е в Йордания до 17 .

https://www.24chasa.bg/novini/article/7201507

Редактирано от nino
Връзка към коментар
преди 9 часа, luoni каза:

Знаете ли дали на летището в Акаба може да се мине с мобилна бордна карта? Имам чекиран багаж, но не ми стигна и искам да си добавя и пиорити с оше багаж.

трима човека минахме с онлайн бордни карти - няма да имате проблем 😉 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 22 часа, mililia каза:

Невена живее в Йордания, но точно в този период няма да е там. По скоро моята група и вие сте там. В периода ще се засечем и с други Магеланци за някой и друг ден. 

Да ,за съжаление точно в този период не съм в Йордания.Тамън някой иска да се види с мен в Аман😀 и аз няма да съм там.За малко с @Radnev да се видим ама нещо се поразминахме.

След 6.01 отново съм на линия ,който иска да изпие едно арабско кафе ,или изяде една шаларма или нещо сладичко на линия съм.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Че и срещата с президента ще пропуснеш 😉

В Акаба къде може да си купи човек куфия на добра цена? Че мисля да не си нося шапка за пустинята, а да ползеам куфия.

Връзка към коментар
преди 12 часа, luoni каза:

Знаете ли дали на летището в Акаба може да се мине с мобилна бордна карта? Имам чекиран багаж, но не ми стигна и искам да си добавя и пиорити с оше багаж.

може... даже 3ма човека бяхме на един телефон и нямаше проблем

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, plamenk каза:

Че и срещата с президента ще пропуснеш 😉

В Акаба къде може да си купи човек куфия на добра цена? Че мисля да не си нося шапка за пустинята, а да ползеам куфия.

навсякъде има, има пазар на стария град му казват, вероятно там, но там вече имах 🙂... дъното е 3 JOD, на 5JOD успяхме в Петра, в Мадаба са по-евтини... за магнитчета, 5 за 1,50 в Петра е дъното, в Мадаба май ставаше 5 за 1 JOD.. аз не се пазаря, казвам си най-ниската цена, която съм склонна да платя и толкоз, ако усетят че си " в час" с цените и са склонни се съгласяват.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

След като изчетох толкова много страници, някой неща започнах и да ги забравям, и по-точно на коя страница се намират.

Сега въпроса ми е, след като се минава на три скенера и толкова проверки, стана ясно, че алкохола е забранен, а мен ме интересува как стои въпроса с луканката....

Връзка към коментар

Предполагам, че не е ок да я внасяш. Първо, че в мюсюлманска страна да внасяш свинско не е добра идея и дори да е телешка луканка, не знам как ще го доказваш. 

Връзка към коментар
преди 35 минути , ruwenzogy каза:

След като изчетох толкова много страници, някой неща започнах и да ги забравям, и по-точно на коя страница се намират.

Сега въпроса ми е, след като се минава на три скенера и толкова проверки, стана ясно, че алкохола е забранен, а мен ме интересува как стои въпроса с луканката....

Оги, не мисля, че ще имаш проблем с внасянето на луканка.

Аз имах със себе си сандвич с луканка и абсолютно никой не ме е питал, нито проверявал.

Все пак в Йордания живеят и християни, та са наясно.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

то три скенера, ама минахме с бутилка вода, без да искаме на връщане. 🙂

нас навсякъде ни проверяваха, чисто формално... носехме твърд алкохол, бира и някакви опаковани сиренца и кашкавалчета, но луканка не сме носили... на мен йорданците навсякъде ми се видяха много дружелюбни, като изключиш желанието да спечелят повече от туристите, като навсякъде ... но в никакъв случай не са досадни в напъните.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
На 15.12.2018 г. в 22:13, gini каза:

навсякъде има, има пазар на стария град му казват, вероятно там, но там вече имах 🙂... дъното е 3 JOD, на 5JOD успяхме в Петра, в Мадаба са по-евтини... за магнитчета, 5 за 1,50 в Петра е дъното, в Мадаба май ставаше 5 за 1 JOD.. аз не се пазаря, казвам си най-ниската цена, която съм склонна да платя и толкоз, ако усетят че си " в час" с цените и са склонни се съгласяват.

Аз в Петра си купих за 4 динара, а вътре след портала имаше на сергии и за 3 динара. Редовно я носех в Аман, и ме заговаряха на арабски.🤣

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, ruwenzogy каза:

Аз съм си носила от БГ луканки суджуци ,филе Елена и т.н.

Само да уточня че в Аман има магазин само за свинско месо.

Редактирано от Nevena
  • Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 55 минути , muchachote каза:

Аз в Петра си купих за 4 динара, а вътре след портала имаше на сергии и за 3 динара. Редовно я носех в Аман, и ме заговаряха на арабски.🤣

Ти явно си по-талантлив в пазарлъка 🙂

• Смея се 1
Връзка към коментар

😀 тази тема направо избухна от постове. Всеки ден получавам по няколко нотификаций. Браво на WizzAir и Rayanair за евтините полети! Да не си помилсите че хейтвам. И аз се върнах от там преди около месец 🤘

• Смея се 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, videna каза:

И аз получих такъв. Промяната е незначителна при мен. Променя се само обратният полет - с 10 мин. по-късно е.

Някой да знае дали чейч бюрата в Акаба работят в неделя вечерта, а също така в колко отварят рано сутрин

Работят до късно, до полунощ приблизително. Ние след кацането в неделя, взехме колата, после ходихме до хотела, а после сменяхме пари, купихме сим-карта, после купихме стекове вода и вечеряхме... изпълнихме, плана-максимум за вечерта :)... ако сте с рент-а-кар.. препоръчвам да си купите вода и  бира/алкохол от Акаба, преди Петра и пустинята.

Редактирано от gini
  • Харесвам 3
Връзка към коментар
35 minutes ago, gini said:

Работят до късно, до полунощ приблизително. Ние след кацането в неделя, взехме колата, после ходихме до хотела, а после сменяхме пари, купихме сим-карта, после купихме стекове вода и вечеряхме... изпълнихме, плана-максимум за вечерта :)... ако сте с рент-а-кар.. препоръчвам да си купите вода и  бира/алкохол от Акаба, преди Петра и пустинята.

От къде пазарувахте в Акаба освен карфура?

Връзка към коментар
преди 13 минути , azrat каза:

От къде пазарувахте в Акаба освен карфура?

Не сме пазарували в Карфур, а в малки магазинчета. Нямахме инфо, нямахме много време да подбираме->където видяхме и ни се видя по-евтино. Ние бяхме до пазара на стария град /в Golden rose hotel/ и пазарувахме в малките магазинчета наоколо. Където и да е в Акаба, в малките магазинчета е по-евтино от Петра и Уади рум. Например стек 6х1,5 л вода беше 1,5 JOD, а вътре в Петра една малка водичка е 1 JOR. Бирата също беше МНОГО по-евтина там., напр. 2,2 JOD към 4,5 JOD да речем.

преди 8 часа, Георги каза:

При това положение, по-резонния въпрос е до колко това, че лагера е извън защитената зона е проблем? Това означава ли, че и турът е извън защитената зона или сте минали през някаква пробойна в системата, може ли да сравните видените места с тези, които са на типичните турове? Ако допуснем, че се гледат различни места, изпуска ли се много, ако не се влезе в защитената зона?

Иначе е ясно защо всички избират един лагер, общо взето почти всички предлагат едно и също и имат абсолютно еднакви ревюта. 

Турът и всички лагери са извън защитената зона. Споменаха че има няколко дневни турове, които навлзат навътре в пустинята, без джипове.. но какво значи навътре и къде, не зная. Ако има следващ път бих направила, това.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Да докладвам, че си купих кърпа за глава от Акаба за 3,5 JOD. Имаше два вида, едните по-леки и тънки ги предложи за 4 JOD, а другите които харесах за 7 JOD. След кратък пазарлък, тъй като вече се бях ориентирал за цените от форума успях да смъкна на 3,5 JOD. И аз доволен и той доволен. Предполагам, че ако бях се попазарил още малко щях да стигна до 3, но и на 3,5 съм доволен.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.