Прескочи до съдържание

Йордания - бързи въпроси

Worldismine
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Израел и Йордания. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли влакове в Йордания?

- Какво е работното време за посещения на Петра?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой квартал е най-подходящ за нощувка в Аман?

- Заслужава ли си топването в Мъртво море?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

В Петра по 1 ще ти я дават.Най-евтино е там. Шаловете от камила от 20 на 4 свалихме. И то най- фините.

Редактирано от Тони
  • Харесвам 2
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Здравейте, ако някой си спомня - на летището от Акаба за София, проверката за течности и опасни предмети преди чекирането ли е или след него? Поздрави от Аман.

Връзка към коментар
преди 24 минути , iampetko каза:

Привет,

Скъпият вход на Петра, може ли да бъде заплатен с карта, или кеш само? 

Освен 1 динар се плаща и почти 6 процента банкова такса. Билетът ми за Петра, платен с КК излезе 131,82 лева

Дата на обработване:
17/12/2018 09:56:50
Операция:
Плащане на ПОС
Локация:
PETRA HISTORICAL CITY AMMAN JO
Сума и валута:
131.82 BGN
Във валута на картата:
131.82
  • Харесвам 2
  • Шок 2
Връзка към коментар

Аз бях забравила, че имам течности над 100мл в ръчния багаж и си минах така, никой нищо не ми каза, въпреки,че има 2 проверки.

Отделно ако намерят камъни, пясък, буци сол може да ти ги вземат ако не са правилно опаковани, иначе трябва да са в чекирания багаж. Проверяват на случаен принцип.

Връзка към коментар
В сайта на Петра, прочетох, че за туристи, които няма до нощуват в Йордания  и  посещаващи Петра в първия ден от пристигането си цената е 90 JD и на втория ден се връщат 40 JD.
Та, някой да знае, дали приемат за доказателства резервация на нощувка през AirBnb, или евентуално мобилните бордни карти за отиване и връщане. Изобщо кое би било доказателство.

For the accommodated visitors who visit Petra in the first day of their arrival from the borders they will pay the border ticket fees(90JD) and return in the next day to get a refund of 40 JD

2. Fees for non-accommodated visitor:

Entrance Ticket:  (90 JD)
  • Замислям се 2
Връзка към коментар
На 14.12.2018 г. в 10:34, ACM каза:

Само за протокола да кажа, че с една от нашите карти преди малко някой се е опитал да си напазарува от Карфур за 190 евро. За щастие от банката са блокирали картата. После пак някой да ми каже нещо положително за арабите... 

И аз ще отбележа за протокола , че с картата, с която платихме депозита на Dollar за наем на кола на летището в Акаба,снощи някой се опита да си купи билети от Gotogate. За щастие неуспешно,тъй като наличността ми е била недостатъчна. Съмненията ми падат изцяло върху служителите на рент-а-кар фирмата- доста време отделиха да оглеждат картата от двете страни. Бъдете много внимателни !

• Харесвам 1
  • Шок 6
Връзка към коментар
3 minutes ago, Dian said:

И аз ще отбележа за протокола , че с картата, с която платихме депозита на Dollar за наем на кола на летището в Акаба,снощи някой се опита да си купи билети от Gotogate. За щастие неуспешно,тъй като наличността ми е била недостатъчна. Съмненията ми падат изцяло върху служителите на рент-а-кар фирмата- доста време отделиха да оглеждат картата от двете страни. Бъдете много внимателни !

На вас върнаха ли ви депозита за колата? Аз си чакам депозита от Europcar и се чудя кога ще го освободят.

Връзка към коментар
преди 5 часа, antony2001 каза:

Освен 1 динар се плаща и почти 6 процента банкова такса. Билетът ми за Петра, платен с КК излезе 131,82 лева

Дата на обработване:
17/12/2018 09:56:50
Операция:
Плащане на ПОС
Локация:
PETRA HISTORICAL CITY AMMAN JO
Сума и валута:
131.82 BGN
Във валута на картата:
131.82

При мен излезна 124,25 ст. , но настоях да платя в динари.Предполагам,че разликата е от превалутирането в евро,което правят без да питат.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Два въпроса .  Първо на летището като се пристигне , има ли достатъчно таксита, че като се изсипят два самолета, малко ми се струва проблематично.

И колко долу-горе е цената до центъра на Акаба.

И второ, в Акаба ресторантите са отворени до късно, но мен ме интересува дали има отворени чейндж бюра до  към 22  часа.

Връзка към коментар
преди 8 минути , ruwenzogy каза:

Два въпроса .  Първо на летището като се пристигне , има ли достатъчно таксита, че като се изсипят два самолета, малко ми се струва проблематично.

И колко долу-горе е цената до центъра на Акаба.

И второ, в Акаба ресторантите са отворени до късно, но мен ме интересува дали има отворени чейндж бюра до  към 22  часа.

С такситата беше странно, даже малко се ошашках първоначално, че ни пускат по пързалката, но всичко беше ок. Веднага след като излезеш от терминала има една голяма табела с официалните цени на такситата, до центъра на Акаба е 8.5 JD, тук бях чел че е 10. Има човек, който стои там и пита дали искаш такси, като кажеш че искаш ти дава едно листче с обяснените тарифи, драска нещо на арабски на него и ти показва кой е шофьора. 

Тук почнаха странните неща, този шофьор бутна някаква банкнота на тоя, който ни даде листчето...не знам до колко е официална процедура това 🙂 После като ни качи ни кара общо взето 1км и там трябваше да сменим на друго такси??? Това ми се видя супер странно, но изглежда всички таксита минаваха през подобна процедура на това място. 

В крайна сметка всичко беше ок и нямаше искане за повече пари, но ми стана странно първо плащането от първия ни шофьор на служителя, който май е официален на летището и второ смяната на такситата. Като цяло имаше 4-5 таксита пред терминала, но подозирам, че ако всичките сменят пътници през 1км, ще са достатъчни за бързото извозване на хората. 

Може би такситата с директен достъп до терминала плащат някаква такса за да имат право да са там и може би им е по-рентабилно да въртят много еднокилометрови курсове, вместо цял дълъг. А в последствие делят заработеното с тези, които нямат достъп до терминала и чакат отвън за смяната. Само спекулирам, но трябва да е нещо такова. 

Почти съм сигурен, че ще има отворени чейндж бюра, вечерния живот сякаш започва по-късно тук. Вчера към 10 беше най-пълно по улиците.  

Редактирано от Георги
  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
В момента, ruwenzogy каза:

А кога и на кой се плаща ?

Ние платихме на втория шофьор, като пристигнахме при хотела. Няма апарати в таксито. 

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Питахме ги за това с такситата и обясниха, че понеже било военно летище и право да влизат в района имат само няколко таксиметрови коли. Другите чакат горе и прехвърлят народа. 

На връщане се минава през 2 охранителни пункта с проверки на паспортите и чак тогава се влиза в зоната на летището.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 34 минути , Георги каза:

П.С. Ето как изглежда листчето, което ни даде първия човек:

IMG_20181221_172827.jpg

Подобни лисчета дават и на Аманското летище,късето е стовнката или по точно бутката на официалните таксита.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 5 часа, Dian каза:

Мда, очаквам и още хора да се "обадят". Avis?

Връзка към коментар
On 12/16/2018 at 11:20 PM, Elidigi said:

Не се колебайте за нощувка в пустинята. Ние се върнахме в сряда вчера от Йордания и нощта във Вади рум беше най-прекрасната вечер, а и денят беше уникален и незабравим спомен. Ние отседнахме в Hasan zawaideh camp. Палатките са чисти, просторни, оборудвани с климатик, баня и тоалетна и всичко необходимо. Дори спряхме климатика, като си легнахме, защото си беше топличко вътре, а навън беше около 5 градуса. Лагера е страхотен, а персонала ще ви накара да се чувствате, като удома си и няма да искате да ди тръгвате. Аз лично, следващият път ще нощувам три дни в пустинята 🙂

7DABDF32-4403-47A3-8D2C-563313440A78.jpeg

5A206E6C-4743-4B64-8582-0A1D54B6BBAC.jpeg

48C0EBFB-BBE7-476C-9C76-4D2B53A6784E.jpeg

A060E8E0-5236-4DBE-A9E8-871F952BC79E.jpeg

Много ви благодаря!

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.