Прескочи до съдържание

Йордания - бързи въпроси

Worldismine
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Израел и Йордания. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли влакове в Йордания?

- Какво е работното време за посещения на Петра?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой квартал е най-подходящ за нощувка в Аман?

- Заслужава ли си топването в Мъртво море?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Аз теглих на два пъти, но не от летището.

Взима такса за теглене в зависимост от банкомата, при мен беше 3.5 jd за транзакция.

1 евро=0.792 jd ми е сметнало.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

На летището в Акаба 5JOD, сега в Аман - 3.5JOD. За револют.

Някой фиш за скорост (17км отгоре) да е отнасял с кола под наем, че ме издумкаха с радар и ми го връчиха веднага? Каква е процедурата? Полицавт ми каза, че 20 дирхама, ще трябва си ги платя като връщам колата.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, iampetko каза:

Някой фиш за скорост (17км отгоре) да е отнасял с кола под наем, че ме издумкаха с радар и ми го връчиха веднага? Каква е процедурата? Полицавт ми каза, че 20 дирхама, ще трябва си ги платя като връщам колата.

А ти къде си сега?

Би трябвало рент-а-кар компанията да ти ги удържи от кредитната. 

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Някой има ли идея дали Раян ще продължат линията от Април?

Самолетите пълнеха ли се до сега или бяха полупразни?

Искам да отидем до Йордания,но мога най-рано от Април.

Връзка към коментар
преди 17 часа, Radnev каза:

А ти къде си сега?

Би трябвало рент-а-кар компанията да ти ги удържи от кредитната. 

В Аман. Утре обикалям Джераш, Мадаба и околията, Аман нощувка. И до 30 следва спускане към Акаба(този път с не повече от 80, каквото и да е ограничението хаха)

• Харесвам 1
Връзка към коментар
1 hour ago, iampetko said:

В Аман. Утре обикалям Джераш, Мадаба и околията, Аман нощувка. И до 30 следва спускане към Акаба(този път с не повече от 80, каквото и да е ограничението хаха)

Мисля, че беше 80км/ч ограничението по тоя път. Нас там ни засякоха с 120, но ни опростиха глобата от 20 JD. Има бая полиция по пътя.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Благодаря на всички 🙂

А някой с повече парфюми (100мл, но никъде не пише на шишето, че е 100) правили ли са му проблем на летището за ръчният багаж(куфар и раница), че нося 3, взех 5 и обмислям още. 

Редактирано от iampetko
Връзка към коментар
На 24.12.2018 г. в 18:44, iampetko каза:

къде те спряха? и аз съм тук та сподели.

Глобата се плаща като върнеш колата тя е вписан в паспорта на колата и по добре им кажи ти , за да нямаш неприятност.

Връзка към коментар
3 hours ago, iampetko said:

Благодаря на всички 🙂

А някой с повече парфюми (100мл, но никъде не пише на шишето, че е 100) правили ли са му проблем на летището за ръчният багаж(куфар и раница), че нося 3, взех 5 и обмислям още. 

В края на ноември на летището в Акаба минах с 2 бутилки мин. вода по по 500мл в раницата , т.к ги бях забравил, видяха ги и ми казаха с усмивка на уста да съм ги изпил преди да се кача на самолета 😄  Стана ми странно, защото всички много се стараеха и бяха, като че ли са за първи ден на работа. На първия чек служителя беше мега бавния , 1 минута ми задаваше въпрос изреждайки бавно и отчетливо на английски "лаптоп, таблет, батерия, течности..... и т.н.."  на гейта 2-ма служителите гледаха бордна карта и документ за самоличност като чели се проверяваха 1 друг...като запонаха проверката 1ч преди полета и бяха толкова бавни, че не вярвах, че ще успеят навреме , но успяха... :д  Раделяха приоритито от останалите пътници в 2 редици и много държаха да се спазва, което както знаете с българи си е предизвикателство 😄

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 12 часа, Puhcheto каза:

къде те спряха? и аз съм тук та сподели.

Глобата се плаща като върнеш колата тя е вписан в паспорта на колата и по добре им кажи ти , за да нямаш неприятност.

Беше точно 10 мин след някакво селос голям крайпътен пазат, преди началото на Мъртво море, на спускане и лек завой (те бяха зад завоя).

Но като цяло след това се загледах - страшно много полиция има, 1/3 от тях бяха и с радари. Така че явно може и директно ‘честитки да пращат’, без даже да броя стационарните камери(11 поне аз видях за 40 мин), разположени буквално през километър вече по-близо/на влизане към Амман.

Пътя е с ограничение от 80,90,100. На моменти 50-70 градско/селско. Нама да се изненадам, за съжаление, ако след време ми дойдат и други, в порядъка на 10-20км отгоре извънградско.

Иначе фиша пирах дали още на място мога да го платя, но ме вписаха в талона на колата с фамилията и разбрах, че на място като връщам колата, но за всеки случай да си питам тук.

Иначе ... поне са дружелюбни и знаещи английски. 😄

Редактирано от iampetko
  • Смея се 1
Връзка към коментар
On 12/21/2018 at 7:35 AM, Тони said:

В Петра по 1 ще ти я дават.Най-евтино е там. Шаловете от камила от 20 на 4 свалихме. И то най- фините.

В Петра проверих за същата кърпа ми искаха повече дори след пазарлъка смъкнаха но беше с 2 динара повече. Иначе офертата в Петра беше 5 магнита за 1 динар на сергиите точно преди манастира. В началото най-добрата оферта беше 7 за 2 динара.

Връзка към коментар

Ние бяхме с кола под наем и навъртях малко над 1100 км. Не съм видял нито един полицай с радар по пътищата. Камери имаше само в Аман и на магистралата имаше на две места където ремонтират и има ограничения на скоростта. Но там забелязах, че местните карат доста над ограничението и на първата и аз минах с поне 20 отгоре, но не съм получил честитки при връщането на колата. В Аман поне имаше знаци за камерите, за разлика от тези на магистралата. Бяхме с кола от Авис и останах много доволен от обслужването и колата. На 46 хиляди км я взех. На летището ни чакаше човек от фирмата, който ни заведе до колата, където друг служител ни връчи ключовете и описахме щетите. Въпреки, че политиката им е пълен пълен резервоар за горивото, беше на една четвърт и така го отбелязаха в протокола. Настъпване ни чакаше същия служител и след бърз оглед подписахме протокол за без щети и даже ме похвали, че съм бил добър шофьор 🙂

Относно кредитната карта я снимаха с протокола за предаване но само отпред и не я е оглеждал отзад. Бях букнал кола с ръчни скорости, но бяха ни дали кола с автоматични от същия клас. Общо взето добре вървеше и даде разход под 7 литра на 100 км. Единствено липсваше едната крушка на десния мигач, но те така или иначе в Йордания не ползват мигачи 🙂

• Харесвам 5
Връзка към коментар
On 12/25/2018 at 12:24 PM, Emil Chakalov said:

Някой има ли идея дали Раян ще продължат линията от Април?

Самолетите пълнеха ли се до сега или бяха полупразни?

Искам да отидем до Йордания,но мога най-рано от Април.

Полета и в двете посоки беше пълен над 90% преди малко кацнахме. Май до колкото разбрах няма да има полети след март на Раян. Тези дни като прехвърля снимките от фотоапарата ще спретна един фоторазказ, докато всичко ми е прясно още 🙂 Който се колебае още мога да кажа, че си заслужава много при тези цени на полетите и без такса за виза от Акаба. Прекрасно време и страна, като изключим циганията с която ще се сблъскате. Дори и днес морето ставаше за гмуркане. Въпреки, че цените не са ниски за двама човека с полетите и кола под наем за 7 дена ни излезе по 800 лв. на човек без джордан пасовете които струваха по 170 лв. Оказа се, че и без тях може да се мине, но ние обиколихме доста места и си струваше удобството. В Петра като паркирахме на паркинга един местен искаше да ни вкара без да плащаме вход. Вътре никой не проверява дали имаш билет или пас. Най-големия майтап беше в Аман на цитаделата. Понеже си избрахме хотел с паркинг и се намираше срещу амфитеатъра и под цитаделата, решихме да се качим пеша до цитаделата. И понеже пътя се изкачва нагоре по едни завои се обикаля малко повече. Аз видях някакви стъпала които стигаха до крепостната стена и си мислех, че е някакъв пряк път за пешеходци. Оказа се, че се качихме на смямата стена но имаше сложена ограда, която прескочихме и се озовахме точно след касите 🙂 така, че превзехме цитаделата директно 🙂 Това пред погледа на част от туристите и гидовете. Но никой нищо не ни каза. Все пак бяхме и с джордан пасове и затова не се притеснихме. Само две места бяха затворени от обектите които искахме да посетим.

• Харесвам 10
Връзка към коментар
преди 22 минути , videna каза:

Здравейте!

Има ли опасност да те излъжат, ако късно вечер обменяш валута в чейнч бюро.

Препорйъчайте такова в Акаба, ако сте ползвали

Alawneh беше препоръчано във форума.Ние обменихме долари и евро там.Голямо,светло,с любезен персонал.Без комисионна.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Беше само нашия полет и се минава точно за 10 мин. ако си се чекирала онлайн. Полета беше в 13:35, гейта затваряше в 13:05, ние влязохме малко след 12 ч. и минахме за около 10 мин. Отпред има много приятна зона за сядане. Там постояхме след като върнахме колата под наем.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Честитките от статичните радари са с ‘карантинен период’ от 2 месеца, само фишовете връчени на ръка се плащат при връщане 🙂 

Освен полиция много извънградско, в Аман забелязах и стационарен радар закачен на палма и то се вижда, чак след като го подминеш и погледнеш в страничното огледало. Друг беше закачен пък на указателна табела отстрани. 

Като съвети(не поощрявам безрасъднлто шофиране):

Пътя Акаба - Амман (покрай Мъртво море) е осеян с полиция с мобилни радари (вътре в колата), и последните 40 мин към Амман и със стационарни. 

Амман - Акаба - подобието на магистрала(не бих минал втори път) - полицията е малко, мобилни радари няма, стационарните са малко, като само в моята посока преброих 7, за някои ми присвякаха и от срещу мен идващите.

С две ръце подкрепям шофирането на пътя покрай Мъртво море. Скоростите като цяло са високи в страната, разнообразни, а не като в България несъобразени с каквито и да е било условия.

Като цяло шофирането в Амман, Мадаба и Джераш(сумарно 650км) ми бяха едни от най-интересните и приятни шофирания някога, макар и целият, меко казано, безобразен хаос, който цари, стига да можеш и да успееш бързо да свикнеш и да се влееш с тях, та бих шофирал пак (а мислех, че от Сараево по-зле няма). 

Може би и аз ще напиша един (първи) разказ като се върна 🙂

Редактирано от iampetko
  • Харесвам 8
Връзка към коментар

Тъкмо приключих с качването на снимките от Йордания. Тези дни ще мога да пусна един фоторазказ за моето пътуване до там и някаква полезна информация за тези които ще пътуват. От доста време не бях снимал толкова много. Едвам успях да редуцирам снимките в албума до 188 🙂

• Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към коментар
На 30.11.2018 г. в 16:28, iampetko каза:

Привет отново,
И аз май измислих плана вече, ако нещо пропускам по трасето, ще се радвам да се допълни. С рент а карт ще се движа.

23 (нд)- пристигане - нощувка в Акаба
24 (пн) - взимане на кола - Акаба > Мъртво море (275км) > Небо (25км) > Аман (35км) - нощувка в Аман

25 (вт) - Аман - нощувка в Аман

26 (ср) - Джaраш (Русаяфа и Аз Зарка) (100км общо) - нощувка в Аман
27 (чт) - Мадаба (33км), Ум Ар-Расaс (31км) > Уади Муса (185км)- нощувка в Уади Муса
28 (пт) - Петра - нощувка в Уади Муса
29 (сб) - Уади Рум (112км) - нощувка там (баня се надявам да има)
30 (нд) - Акаба(70км) - връщам колата, разходка там - вечерта полет за София

Този план е много сходен с моя за предстоящото ни пътуване в Йордания. Сега след като сте се върнали бих искала да зная дали всичко бе по план и дали нещо не трябва да се промени.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
На 31.12.2018 г. в 17:11, mililia каза:

Използвахме услугите на Рум Старс и останахме доволни.

Много добри отзиви за Рум старс, но доста са вдигнали цената през последните седмици. Та възниква следния въпрос. Може ли на място да се спазари еднодневен тур с нощувка за по- добра цена? Ако имате координати на агенти, от които сте доволни 😊, моля да ги споделите. 

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.