Прескочи до съдържание

Йордания - бързи въпроси

Worldismine
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Израел и Йордания. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли влакове в Йордания?

- Какво е работното време за посещения на Петра?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой квартал е най-подходящ за нощувка в Аман?

- Заслужава ли си топването в Мъртво море?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Някой спал ли е в Petra Moon hotel :https://www.booking.com/hotel/jo/petra-moon.en-gb.html?aid=304142;label=gen173nr-1DCAEoggI46AdIM1gEaBeIAQGYAQm4AQbIAQ_YAQPoAQGIAgGoAgM;sid=8a68b4d13b8a0d88e6a34a951080c3da

Моля, за впечатления.

Редактирано от Eti*
Връзка към коментар

Препоръчвам нашето място за настаняване в Петра. https://www.booking.com/hotel/jo/petra-bed-amp-breakfast.en-gb.html?label=gen173nr-1FCAEoggI46AdIM1gEaBeIAQGYAQm4ARfIAQ_YAQHoAQH4AQuIAgGoAgM;sid=911c6c8572459420efb4c80a16b49305

Малко е извън центъра, но това не е проблем, има и гледка. Писала съм ревю. Лошото е, че таксиджията , който хванахме от летището се направи на тарикат. Като наближихме Вади Муса и му показахме на навигацията къде е къщата той каза оооо много е далече, това е извън града , аз още 20км трябва да навъртя и трябва да ми дадете още 10динара. Каза, че ако искаме може да ни остави в центъра и да се оправяме. Ние предпочетихме да му платим , макар , че ако бяхме слезнали на центъра местно такси щеше да ни хвърли за 2динара. Иначе не сме предварително организирали трансфера от летището до Вади Муса , а разчитахме на такситата отвън на официалните тарифи, които някой беше споделил тук.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 12 часа, Tonitr каза:

Този план е много сходен с моя за предстоящото ни пътуване в Йордания. Сега след като сте се върнали бих искала да зная дали всичко бе по план и дали нещо не трябва да се промени.

Следвах го 1:1, единствено Мъртво море пропуснах - не ми се занимаваше, водата не е топла и не исках да рискувам да се разболея за целият престой, не ми се търсиха отворени публични плажове, и реших да ми бъде допълнителен стимул за Израел 🙂

Общо 1100 км с обикалянията навъртях - градско и извън. 

Времето е напълно достатъчно. За никъде не съм бързал(не излизах от хотела преди 10ч). Мадаба ми бе донякъде скучна, обиколих всичко много бързо.  Остана ми и време. Джераш ми отне към 6 часа - Старият град.  Петра също (макар че там навръщане бързах и 4:55 бях на изхода - 4:30 затваря, да се има предвид, тъй като аз го нямах).

Русаяфа и Аз Зарка не отидох. Имах колебания за Ирбид, но не намерих нещо грабващо, а и не ми се караше още.

Преди Ум Ар Расас(час максимум), включих Каср Ал Мшата - стара, недовършена ислямска крепост (срещу летище Кралиция Алия; 20 мин посещение).

Единствено съжалявам, че не отделих 2 нощувки в къмпинга (прекрасни условия) в Уади Рам, но може би ще се върна само за него.

Мизерията (в хотелите, макар и да бяха среден клас) и пазарлъците (много неща не купих, точно защото бяха с надути цени, а да почна с циганиите им - пазарлъци, няма да стане) ме изтощаваха много, но като цяло - прекрасни хора и изживяване. 

Уикенда ще напиша и блога 🙂 

Редактирано от iampetko
  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Здравейте,

записвам се и аз към пътуващите към Йордания. Нашите дати са 17-20.03, два възрастни и дете на 4.

Планът ни е първа нощувка Акаба, по обяд пътуване към Петра. Втори ден Петра и прибиране в Акаба. Трети ден Акаба и отпътуване.

Заради малкия(да не му стане много пътя) разделих нощувките. Четох в tripadvisor различни мнения за цените на таксита и минибуси. Какви са актуалните цени Акаба-Петра (евентуално ако е такси изчакване на ВадиРум- това все още не съм решила дали да го включа)?

Връзка към коментар

Сега се сетих нещо полезно за тези които им предстои пътуване в Йордания, че е добре да научат истинските арабски цифри.

main-qimg-2859f2f600c06664074a3d71471864

Много е полезно, за да се ориентирате в цените, защото на доста места са изписани само с тези цифри.

• Харесвам 9
  • Браво 3
Връзка към коментар

Здравейте, Магеланци! Благодаря на всички за споделеното! Ние сме 6 човека и заминаваме от 10.03.-13.03. Питането ми е, дали има 6-местни таксита, нещо като ванове, или трябва да ползваме две? Ако някой има опит с по-голяма група, ще съм благодарна да сподели.

Връзка към коментар
On 12/17/2018 at 10:13 PM, Георги said:

Дай наистина повече подробности. Ние въобще не търсим лукс, но потенциалния студ ни притеснява. Цените на този лагер не са непоносими, ако наистина и в по-обикновените палатки има отопление. Но не мога да намеря контактите за да се свържа за комбинация тур+спане, а ако организирам спането през тях, а тур през друга фирма сигурно ще излезе и по-скъпо и по-неудобно логистично. В booking например излиза оферта само със закуска. 

Всъщност, лагера в рамките на защитената зона ли е или извън нея, може ли да се стигне с външен автомобил или само с техните джипове?

Извинявам се за наистина доста закъснелия отговор. Организацията за нощувка, камили, джип сафари ни беше организирано от шофьора ни в Йордания. Общо за нощувка със закуска и вечеря+сафари беше 35 JOD на човек. Палатките са с по две легла и са си много хубави. 

https://www.facebook.com/HasanZawaidCamp/

Мисля, ме можете направо дс им пишете. Много са отзивчиви.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
On 12/25/2018 at 12:24 PM, Emil Chakalov said:

Някой има ли идея дали Раян ще продължат линията от Април?

Самолетите пълнеха ли се до сега или бяха полупразни?

Искам да отидем до Йордания,но мога най-рано от Април.

Последния полет ще бъде на 30 или 31 март и след това я спират 😞

Връзка към коментар
2 hours ago, Нина1970 said:

Здравейте, Магеланци! Благодаря на всички за споделеното! Ние сме 6 човека и заминаваме от 10.03.-13.03. Питането ми е, дали има 6-местни таксита, нещо като ванове, или трябва да ползваме две? Ако някой има опит с по-голяма група, ще съм благодарна да сподели.

&

Ние бяхме 7 човека. Бяхме с такси 7+1. Шофьора си беше с нас през всички дни и ни беше и гид. Говори перфектен български език и ни разказваше всичко - история, социално-политически, лично теми, всичко, което питахме. Той ни препоръча и организира нощувките в пустинята и яхта в морето ЗД последния ден, води ни на заведения, пазари и т.н.

https://www.facebook.com/profile.php?id=772429993

това е профила му във фейсбук. Можете спокойно дс му пишете, ако искате кажете, че аз съм ви дала координати. Аз си пола с него всеки ден.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравейте!
Чисто нова съм във форума. Предстои ми пътуване до Йордания. Какво ще ме посъветвате - кола с шофьор за четирите дни - Акаба - Уади Рум - Петра - Акаба или да си наемем кола и от коя агенция? Четири човека сме. Интересува ме и като безопасност, а и финасово да не ни излезе твърде луксозно пътуването.

Връзка към коментар
преди 37 минути , Elle каза:

Здравейте!
Чисто нова съм във форума. Предстои ми пътуване до Йордания. Какво ще ме посъветвате - кола с шофьор за четирите дни - Акаба - Уади Рум - Петра - Акаба или да си наемем кола и от коя агенция? Четири човека сме. Интересува ме и като безопасност, а и финасово да не ни излезе твърде луксозно пътуването.

Преценете си как ви е по-удобно на вас. От към безопасност няма за какво да се притесняваш. Иначе Йордания не е от най-евтините дестинации. 

Връзка към коментар

Здравейте магеланци, благодарение на изписаното от всички пътуващи се решихме с моето семейство да отидем и ние до Йордания. Ще сме там от 10-17.03. и няма да ползваме рент-а-кар. В момента се опитвам да направя програмата, но от всичко изчетено не мога да се ориентирам за цените на трансферите до Wadi Rum, Petra и Аман, които са първите ни спирки в Йордания. Четох за цени от 20 динара на човек до 20 динара за 3 човека. Разбирам, че може да се пазариш на място, но все пак ще бъда благодарна ако споделите опита си.

Връзка към коментар

Аз затова питам - за да преценя как ще ни е удобно. В момента нямам представа как се процедира с шофьорите. Какво им се плаща, къде спят, къде се хранят, заедно ли ходим на ресторанти, кой им го плаща това?...

Връзка към коментар
6 minutes ago, Elle said:

Аз затова питам - за да преценя как ще ни е удобно. В момента нямам представа как се процедира с шофьорите. Какво им се плаща, къде спят, къде се хранят, заедно ли ходим на ресторанти, кой им го плаща това?...

Нашият шофьор спа с нас само в пустинята. Иначе си спеше в друг хотел. Не сме му поемали разходите за нощувки, храна и т.н., дори последния ден ходихме на кафе и той ни почерпи. Нормално е да оставяте бакшиши, но то си е ваша преценка все пак. Ние предпочитахме той да ни насочи кум заведение и изобщо не съжаляваме, защото ни питаше какво ни се яде и ни препоръча страхотни места-типично местна кухня или морски флора и фауна, каквото си поискаме. Беше си с нас, но така се възползвайче да имаме повече време за да научим повече за страната, защото задавахме доста въпроси. Дори по време на ядене ни обяснява кое е традиционно, защо, кога, как се приготвя и т.н., обичаи и традиции и др. Но иначе наистина Йордания е най-скъпата държава, в която съм била през последните няколко години. Не е никак нискобюджетна, както се послушахме по цената на билета 🙂, но си заслужава всеки похарчен лев!

Връзка към коментар

Да, това е полезно, което разказваш. Как го намерихте този шофьор? С каква кола ви возеше? 

Програмата ни е:

От Акаба до Пустинята

От Пустинята до Петра

От Петра до Мъртво море

От Мъртво море до Акаба

Четирите нощувки са на 4 различни места. Какви пари да приготвим горе-долу за целия този трансфер?

Връзка към коментар
4 minutes ago, Elle said:

Да, това е полезно, което разказваш. Как го намерихте този шофьор? С каква кола ви возеше? 

Програмата ни е:

От Акаба до Пустинята

От Пустинята до Петра

От Петра до Мъртво море

От Мъртво море до Акаба

Четирите нощувки са на 4 различни места. Какви пари да приготвим горе-долу за целия този трансфер?

Намерихме го с препоръка от други негови клиенти-пътешественици, като нас в една група за споделяне на информация. Не мога да ви кажа колко ще ви струва, защото нашият маршрут беше летище-хотел Акаба-Вади муса (Петра)-Вади рум (пистинята)-Акаба-летище Акаба. Но може да ми пишете и да го попитате. Нищо не ви коства. Предполагам, знаете, ме Муртво море е далече (мисля около 300 км. от Акаба). Да вмъкна, че освен шофьор, той си КИ беше направо и гид.

Връзка към коментар
преди 30 минути , Elle каза:

Програмата ни е:

От Акаба до Пустинята

От Пустинята до Петра

От Петра до Мъртво море

От Мъртво море до Акаба

Нашите цени за трансфери за 7 човека бяха следните:

50jd Акаба - Вади Рум - бяхме с 2 таксита

165jd Вади Рум - Mount Nebo- Мъртво море-Аман 

150jd - Аман-Madaba--Wadi Mujib viewpoint - Kerak-Petra

80jd - Petra-Aqaba

20jd - Aqaba-airport ползвахме 2 таксита, а на връщане с трансфер с минибус

Всеки трансфер правихме с различен шофьор. Той имаше грижата освен да ни превози и да намери подходящо място за обяд. 

Координатите на фирмата, която ползвахме са посочени 2-3 страници по напред. 

Не беше наша грижа кой шофьор къде спи и какво яде. 

Редактирано от mililia
  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 20 часа, Elidigi каза:

Ние бяхме 7 човека. Бяхме с такси 7+1. Шофьора си беше с нас през всички дни и ни беше и гид. Говори перфектен български език и ни разказваше всичко - история, социално-политически, лично теми, всичко, което питахме. Той ни препоръча и организира нощувките в пустинята и яхта в морето ЗД последния ден, води ни на заведения, пазари и т.н.

https://www.facebook.com/profile.php?id=772429993

това е профила му във фейсбук. Можете спокойно дс му пишете, ако искате кажете, че аз съм ви дала координати. Аз си пола с него всеки ден.

Здравейте,

Колко струва удоволствието да си с гид - Някаква ориентировъчна цена? 

Връзка към коментар
3 hours ago, tom777 said:

Здравейте,

Колко струва удоволствието да си с гид - Някаква ориентировъчна цена? 

Мисля, че транспорт за 4-те дни навсякъде+Гид+Нощувка, закуска с вечеря и джип в пустиняа излезе около 450 лв/човек. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
На ‎16‎.‎11‎.‎2018‎ г. в 7:34, Alexander каза:

Аз сравянвам с това което пишат другите като цени и давам моята цена.

Вчера някой написа, че за 5-6 часов тур  в пустинята с обяда са му взели 35 JOD на човек, което е срамно скъпо.

Аз дадох за 4 часов с обяд 16JOD за възрастен, а децата бяха без пари.

Както се каза, скъпо или евтино е относително и зависи с какво се сравянва, аз за това дадох цени и мога да кажа, че е по-съпо от поне половната източно и южно европейски държави. Една порция основно ядене без Акаба се върти около 10JOD, за толкова или по-малко ще ям цяло меню 1,2,3 в Испания и Португалия или поне едно основно в Италия, Франция, Гърция и т.н.

Цените са такива каквито са и не знам защо трябва да казваме на черното бяло, още повече, че дори хора живеещи там, казаха, че  е скъпо, като махнем някои изключения!

Някой може ли да каже какво призвеждат и от къде идват  доходите в тази страна? Не вярвам само на туризъм да я карат.

С кой тур за 16JOD?

Връзка към коментар
преди 15 часа, Мики каза:

Препоръчайте хотел в Аман, в gallery guest house, който беше препоръчан тук и ми хареса за съжаление няма места. ..Нещо хубаво пак в този район?

Зависи дали сте с кола. Ние ще сме с кола, а се оказа, че нито този, нито околните имат възможност за паркиране. 

Колегата plamenk беше споменал, че Amman Pasha hotel им се видял биващ и запазих за там. Той беше и с най-висок рейтинг (не че е супер висок 😉 ) в близост до Цитаделата. До тук имам от него една неприятна (всъщност паркингът бил платен, 2 JD ще ги прежалим, но в описанието пишеше друго) и една приятна изненада - организират се 2 пъти дневно в близост до хотела walking tours, изпратиха ми инфо с часовете и вероятно ще се включим. 

Ако някой друг се интересува - https://www.facebook.com/walkingtourammanfree/ 

Връзка към коментар

Здравейте, мили хора!

От известно време с моята съпруга плануваме да направим разходка до Йордания. Времето си върви, а цените на билетите до Акаба се качват и изглежда спират полетите след 31.03. Като живеещи в Централна северна България, ще ни е по-изгодно да летим от Букурещ (разтоянието до София е същото)., но полетите са до Амман.

Та на въпроса: Jordan Pass-a ще ни свърши работа за визата нали? Навсякъде на страницата им пише, че освобождава от такса виза, но не е виза и че се вади на място.

Има ли хора, които скоро са пътували през Букурещ? Изобщо всякакви насоки през тази дестинация.

Благодаря и се извинявам, ако съм много хаотичен във въпросите! 🙂

Връзка към коментар
1 hour ago, J0MBI said:

Здравейте, мили хора!

От известно време с моята съпруга плануваме да направим разходка до Йордания. Времето си върви, а цените на билетите до Акаба се качват и изглежда спират полетите след 31.03. Като живеещи в Централна северна България, ще ни е по-изгодно да летим от Букурещ (разтоянието до София е същото)., но полетите са до Амман.

Та на въпроса: Jordan Pass-a ще ни свърши работа за визата нали? Навсякъде на страницата им пише, че освобождава от такса виза, но не е виза и че се вади на място.

Има ли хора, които скоро са пътували през Букурещ? Изобщо всякакви насоки през тази дестинация.

Благодаря и се извинявам, ако съм много хаотичен във въпросите! 🙂

Ако пътувате до Аман ви е необходима виза и да, Jordan pass ще ви свърши работа. Ако нямате Jordan pass  визата се издава на място, на летището, но вие по-изходно са си го вземете, тъй като в него е включен и входния билет за Петра (който иначе е 130 лв.)

Редактирано от Elidigi
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
3 hours ago, jul said:

Зависи дали сте с кола. Ние ще сме с кола, а се оказа, че нито този, нито околните имат възможност за паркиране. 

Колегата plamenk беше споменал, че Amman Pasha hotel им се видял биващ и запазих за там. Той беше и с най-висок рейтинг (не че е супер висок 😉 ) в близост до Цитаделата. До тук имам от него една неприятна (всъщност паркингът бил платен, 2 JD ще ги прежалим, но в описанието пишеше друго) и една приятна изненада - организират се 2 пъти дневно в близост до хотела walking tours, изпратиха ми инфо с часовете и вероятно ще се включим. 

Ако някой друг се интересува - https://www.facebook.com/walkingtourammanfree/ 

Само да спомена, че в малките улички може да се паркира и не видях знак за забрана, но с кола под наем не ми се рискуваше да я оставя на улицата. Не, че и на паркинг не могат да те забършат.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.