Прескочи до съдържание

Йордания - бързи въпроси

Worldismine
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Израел и Йордания. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли влакове в Йордания?

- Какво е работното време за посещения на Петра?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой квартал е най-подходящ за нощувка в Аман?

- Заслужава ли си топването в Мъртво море?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

On 12/24/2018 at 6:44 PM, iampetko said:

На летището в Акаба 5JOD, сега в Аман - 3.5JOD. За револют.

Някой фиш за скорост (17км отгоре) да е отнасял с кола под наем, че ме издумкаха с радар и ми го връчиха веднага? Каква е процедурата? Полицавт ми каза, че 20 дирхама, ще трябва си ги платя като връщам колата.

За паркирането на нас местните ни казха, че на улицата може да ни вдигнат колата

Редактирано от luoni
Връзка към коментар
29 minutes ago, Elidigi said:

Ако пътувате до Аман ви е необходима виза и да, Jordan pass ще ви свърши работа. Ако нямате Jordan pass  визата се издава на място, на летището, но вие по-изходно са си го вземете, тъй като в него е включен и входния билет за Петра (който иначе е 130 лв.)

@Elidigi Благодаря за информацията! Между другото прочетох всичко което сте публикували и дори писах на вашият гид. Все още чакам отговор от него.

Имам една чуденка относно багажите. Никога не сме ползвали гид и незнам какво се случва с тия куфари, а с оглед на променливото време март/април ще си трябва багаж.

Редактирано от J0MBI
Връзка към коментар
14 minutes ago, J0MBI said:

@Elidigi Благодаря за информацията! Между другото прочетох всичко което сте публикували и дори писах на вашият гид. Все още чакам отговор от него.

Имам една чуденка относно багажите. Никога не сме ползвали гид и незнам какво се случва с тия куфари, а с оглед на променливото време март/април ще си трябва багаж.

Халед принципно живее в Аз Зарка, което е много близо до Аман. Какво ви и те редува за багажа? Ние си оставяхме куфарите в колата/ бусчето, когато искахме да спестим време за регистрация и настаняване и да можем да имаме повече време зс разглеждане. Няма никакъв проблем да си ги оставите. Халед ни съветваше какви дрехи и какво ще ни е нужно, дори ни беше взел един стек вода и ни проверяваше и зареждаше с вода, за да си имаме. Като цяло, много ни обгрижваше и угаждаше за всичко.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
11 minutes ago, Elidigi said:

Халед принципно живее в Аз Зарка, което е много близо до Аман. Какво ви и те редува за багажа? Ние си оставяхме куфарите в колата/ бусчето, когато искахме да спестим време за регистрация и настаняване и да можем да имаме повече време зс разглеждане. Няма никакъв проблем да си ги оставите. Халед ни съветваше какви дрехи и какво ще ни е нужно, дори ни беше взел един стек вода и ни проверяваше и зареждаше с вода, за да си имаме. Като цяло, много ни обгрижваше и угаждаше за всичко.

Супер! Данно направим пазарлъка с него! 🙂

Това като инфо ми е достатъчно. Благодаря отново!

• Харесвам 1
Връзка към коментар
On 9/25/2018 at 5:17 PM, iveto_i said:

Присъединявам се към темата. Полет през ноември с две нощувки в Акаба и една в пустинята в бъбъл Full of starts. Това, което все още не ми е ясно как се стига до пустинята (предполагам с rent a car и то до някаква точка, от която те извозват с джипове).

Къде резервирахте за тази нощувка бъбъл Full of starts в пустинята и каква беше цената. Аз намерих един сайт, но не ме допуска до резервация, цени и т.н.

Връзка към коментар
На 4.01.2019 г. в 21:15, plamenk каза:

Сега се сетих нещо полезно за тези които им предстои пътуване в Йордания, че е добре да научат истинските арабски цифри.

main-qimg-2859f2f600c06664074a3d71471864

Много е полезно, за да се ориентирате в цените, защото на доста места са изписани само с тези цифри.

Здравейте.

А когато е двуцифрено число, как се чете? От ляво на дясно или от дясно наляво?

Връзка към коментар

Привет,

Както при нас, от ляво на дясно.  Може да се ориентирате и по различните номинали на банкнотите. От едната страна са изписани с нашите арабски цифри, а от другата с техните.

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Здравейте и от мен! 

Нова съм във форума, но отдавна го следя и темите са ми много интересни. Може ли някой да ми каже, при нощувка в пустинята, доколкото разбирам колата се оставя някъде от където те взимат (visitor center) или някакво селище wadi camp. Безопасно ли е там за колите и как седи изобщо като цяло въпроса в това отношение. 

На 9.01.2019 г. в 13:05, Весела каза:

Къде резервирахте за тази нощувка бъбъл Full of starts в пустинята и каква беше цената. Аз намерих един сайт, но не ме допуска до резервация, цени и т.н.

В booking.com има няколко места, които предлагат настаняване в bubble full stars, цената им е доста висока за една нощувка, иначе и аз исках да си запазя, но ми се видя множко. 

Връзка към коментар

2 стотинки от мен за хотелите, в които бяхме.

В Акаба бяхме в Weekend hotel - нов, но леко неподдържан хотел на малко неугледно място (отпред всичко е разкопано и зарязано), но реално на 400-500м от форта, Акаба museum и няколко добри ресторанта, работещи до сред нощите. Alawneh Exchange се пада на 12-тина минути. На рецепцията ми дадоха хавлии, защото в стаите нямаше, както и преходник за контакта, защото иначе зарядните не се включваха. Като минус мога да отбележа наличието на джамия точно с/у терасите, което неминуемо доведе до събуждане в 05ч. От хотела ни организираха такси до Вади Рум за 25 JOD  за 4 човека.

В Уади Рум бяхме в Beyond Wadi Rum Camp - всичко беше на ниво, тура с джип, вечерята, палатките (имаше и газова печка, която никой не посмя да пусне), програмата (бяхме на 31.12 там и имаше джамбуре до 01ч., включително заря в пустинята и музика на флашка от голяма тумба италианци). На другия ден такси до Петра за 40 JOD за 4 човека.

В Петра/Уади Муса мога чистосърдечно да препоръчам хотел Sunset, намиращ се на ок. 300м. от входа на комплекса. Много добър хотел, под който има ресторант и супермаркет. Добра закуска, стаи, удобни легла и пр. От хотела ни организираха такси за 45 JOD до Акаба.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 16 минути , ihateflying каза:

Може ли някой да ми каже, при нощувка в пустинята, доколкото разбирам колата се оставя някъде от където те взимат (visitor center) или някакво селище wadi camp. Безопасно ли е там за колите и как седи изобщо като цяло въпроса в това отношение. 

Колата се оставя на този паркинг. Той се намира на няколко километра след Visitor center.

И аз го мислех това за безопасността на колите, но всичко беше наред. Всичкия багаж, без една малка част с неща за нощувката, си остана в багажника на колата.

Нямахме проблем, а и досега не съм чела някой да е имал проблем там.

@ihateflying, преместих въпроса ти в темата за обсъждане на Йордания, че другата е за коментари по визите.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Здравейте, аз съм нова тук и до сега не съм писала във форум. Благодаря ви, че споделяте информация! Ние сме двойка и пътуваме а 13.Януари до 16. Първоначално мислех, нощувка в Акаба и на другия ден в Петра с втора нощувка в Акаба/ Следващия ден в пустинята и нощувка там, защото след обиколката да се пътува не ми допада. А и искам една нощ там. Последния ден прибиране в Акаба, обаче тогава нямаме хотел и с куфарите къде да се мъкнем. Също от към пътуване и разстояние, ми се стори излишно да ходим до Петра да се връщаме в Акаба и после пак в същата посока, за това реших, че е по разумно пристигане и нощувка в Акаба, първия ден в пустинята с нощувка там, от там на другия ден Петра и прибиране вечерта в Акаба. Така имаме хотел до 12 ч. и може да се наспим. Също може да помоли да оставим куфарите за още някой час. Не ми се шофира, за това вариантите са с такси и рейсовете а Jett. Писах на един шофьор Махмуд , каза че ще ни чака на летището. Пита ни за маршрута и колко души сме. Знам цените от тук и виждам, че ако сме си само двамата ще ни дойде скъпичко. Ако някой е със сходна програма и в този период, може да се съчетаем. Другия вариант е комбинация от такси и jett бус. Да добавя, че сме вегани 🙂 но ще изкараме три дни с каквото има. Някой писа, че са вегетарианци и в Рум старс са били с такава храна. Ще избера между тях и Хасан, клоня към Рум старс , но за двама е доста по скъпо от за 4 или повече. Всъщност може би ще има с кого да се комбинирам поне за там. Благодаря ви и успех 🙂

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Запазих нощувка в Хасан камп срещу 17 динара на човек, плюс "много добра закуска". 

Виждам, че на снимките има и вечери. А чета тук, че всики сте имали вечеря - пиле и картофки. Кога плащам за тази вечеря?

Получих от тях предложение за джип тур - 2 часа - 50 динара, 3 часа- 65 динара и 4 часа 75 динара за 4 човека.

Отговорих им, но повече не са ми писали.

Кой хотел в Акаба да запазя?  Искаме да е нещо с паркинг, 3-4 звезди и да е чист. 

Връзка към коментар
преди 11 часа, Elle каза:

Запазих нощувка в Хасан камп срещу 17 динара на човек, плюс "много добра закуска". 

Виждам, че на снимките има и вечери. А чета тук, че всики сте имали вечеря - пиле и картофки. Кога плащам за тази вечеря?

Получих от тях предложение за джип тур - 2 часа - 50 динара, 3 часа- 65 динара и 4 часа 75 динара за 4 човека.

Отговорих им, но повече не са ми писали.

Кой хотел в Акаба да запазя?  Искаме да е нещо с паркинг, 3-4 звезди и да е чист. 

Rum Stars camp ми предложиха за четирима за 45 динара нощувка+3 ядения+джип сафари+кафе и чай на тура. И аз бях запазил в хасан кампа, но я отказах.

Връзка към коментар
преди 6 минути , videna каза:

Някой да е минавал с мобилна бордна карта на летището в Акаба ?. Дали би имало проблеми ? Извинявам се, ако е задаван вече този въпрос

Аз, а и не само аз - никакъв проблем.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
14 hours ago, SilviaS said:

Здравейте, аз съм нова тук и до сега не съм писала във форум. Благодаря ви, че споделяте информация! Ние сме двойка и пътуваме а 13.Януари до 16. Първоначално мислех, нощувка в Акаба и на другия ден в Петра с втора нощувка в Акаба/ Следващия ден в пустинята и нощувка там, защото след обиколката да се пътува не ми допада. А и искам една нощ там. Последния ден прибиране в Акаба, обаче тогава нямаме хотел и с куфарите къде да се мъкнем. Също от към пътуване и разстояние, ми се стори излишно да ходим до Петра да се връщаме в Акаба и после пак в същата посока, за това реших, че е по разумно пристигане и нощувка в Акаба, първия ден в пустинята с нощувка там, от там на другия ден Петра и прибиране вечерта в Акаба. Така имаме хотел до 12 ч. и може да се наспим. Също може да помоли да оставим куфарите за още някой час. Не ми се шофира, за това вариантите са с такси и рейсовете а Jett. Писах на един шофьор Махмуд , каза че ще ни чака на летището. Пита ни за маршрута и колко души сме. Знам цените от тук и виждам, че ако сме си само двамата ще ни дойде скъпичко. Ако някой е със сходна програма и в този период, може да се съчетаем. Другия вариант е комбинация от такси и jett бус. Да добавя, че сме вегани 🙂 но ще изкараме три дни с каквото има. Някой писа, че са вегетарианци и в Рум старс са били с такава храна. Ще избера между тях и Хасан, клоня към Рум старс , но за двама е доста по скъпо от за 4 или повече. Всъщност може би ще има с кого да се комбинирам поне за там. Благодаря ви и успех 🙂

Здравей.

С няколко мои приятели и приятелката ми ще пътувме до Йордания от 13-ти до 16-ти.

Аз и приятелката ми обаче се включихме малко по-късно и съответно няма място за нас в рент-а-кар-а.

И ние планираме първата вечер да сме си в Акаба, а на втория ден да сме в пустинята и ще отседнем в Рум Старс.

Ако искате може да се комбинираме за таксито до пустинята.  Може дори при пристигането на летището пак да се комбинираме за такси до центъра на Акаба.  

За Петра по скоро сме решили да не ходим а да прекараме още един цял ден в Акаба но това ще го решим на място.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 11 минути , MartinUzunoff каза:

За Петра по скоро сме решили да не ходим а да прекараме още един цял ден в Акаба но това ще го решим на място.

Всъщност точно заради Петра би трябвало да отидете там. :smile: 

Всичко друго можете да го видите на още места, но Петра е единствена!

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 2 минути , ivan69 каза:

Здравейте

Знае ли някой ако се букне апартамент в Района на Тала бей дали достъпа до плажа е безплатен или трябва да се плаща такса?

Благодаря

Ние бяхме в хотел на Тала Бей и плажа към хотела беше платен.

Предполагам, че има и безплатни зони, защото като се разхождахме не видяхме на друго място да има табела с цена.

Връзка към коментар

Някой, който е пътувал с автобуса от Петра до Вади Рум да сподели къде спира автобуса - на посетителския център или на паркинга където е входа на селището Вади Рум  ?

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, MartinUzunoff каза:

Това е несериозно. 😀

• Смея се 1
Връзка към коментар
На 7.01.2019 г. в 14:57, Elidigi каза:

На нас в 35 jod/ човек в Хасан камп ни се включваше кощувката със закуска и вечеря + тура с джипа

И ние сме така - 35 JD на човек при Jamal Rum Camp: нощувка с вечеря и закуска и 6-часов тур с включен обяд.

Връзка към коментар
преди 2 часа, ACM каза:

Да отидеш в Йордания и да не видиш Петра е все едно да идеш в Рим и да не отидеш до Ватикана. Има как да стане, ама смисълът се губи.

По-скоро е като да идеш на Слънчев бряг и да не видиш Стария Пловдив. Въпрос на вкус и интереси.

• Харесвам 1
  • Смея се 4
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.