Прескочи до съдържание

Йордания - бързи въпроси

Worldismine
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Израел и Йордания. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли влакове в Йордания?

- Какво е работното време за посещения на Петра?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой квартал е най-подходящ за нощувка в Аман?

- Заслужава ли си топването в Мъртво море?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

преди 29 минути , домосед каза:

По-скоро е като да идеш на Слънчев бряг и да не видиш Стария Пловдив. Въпрос на вкус и интереси.

Съжалявам за спама, но не мога да се въздържа.

Хуморът ти на моменти е доста хаплив и е възможно някой по-тънкообиден, дори да се обиди.

В други моменти обаче направо кърти 😅

Редактирано от Radnev
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
В момента, Radnev каза:

Хуморът ти на моменти е доста хаплив и е възможно някой по-тънкообиден, дори да се обиди.

Поне не му е "груб", … като на някои други...

Sorry, но + -  още 2-3 мнения … какво значение има!?

Редактирано от ven62
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 минути , Radnev каза:

Той май не се шегуваше. Едно на милион са хората, които са отишли на Слънчака и не са видели Стария Пловдив.

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, ACM каза:
преди 5 часа, домосед каза:

По-скоро е като да идеш на Слънчев бряг и да не видиш Стария Пловдив. Въпрос на вкус и интереси.

Географски да, иначе определено не. 

Добре, нека да дам по-малко шеговит, но пък - регионален - пример. 

Да отидеш на море в Акаба, без да видиш Петра, е като да отидеш на море в Шарм-ел-Шейх, без да видиш пирамидите. 

Всеки си преценява сам дали има или няма смисъл.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 7 минути , домосед каза:

Добре, нека да дам по-малко шеговит, но пък - регионален - пример. 

Да отидеш на море в Акаба, без да видиш Петра, е като да отидеш на море в Шарм-ел-Шейх, без да видиш пирамидите. 

Всеки си преценява сам дали има или няма смисъл.

Аз примерът ти го разбирам, но не разбирам каква е файдата да се пътува до някъде и да не видиш една от топ-атракциите в света, която е само на час и половина път от теб. Някой ходил ли е в Камбоджа само на плаж без да види Ангор? Силно се съмнявам.

Нека не разводняваме темата повече (все пак е за Йордания), просто ми е много странно подобно виждане за нещата.  

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Решили сме да ходим началото на май месец в Йордания, но тогава вече няма Ryanair, за съжаление или не. Интересува дали има вариант с Рент а кар от Тел Авив? Идеята е да обикаляме с тази кола из Йордания и после пак да се върнем в Тел Авив. Ако това няма как да се случи, дали има вариант да наемем колата до границата и после от Йордания да наемем друга? Просто сме с малко дете и нямаме опция за автобуси... 

Връзка към коментар
преди 35 минути , Travelicious каза:

Решили сме да ходим началото на май месец в Йордания, но тогава вече няма Ryanair, за съжаление или не. Интересува дали има вариант с Рент а кар от Тел Авив? Идеята е да обикаляме с тази кола из Йордания и после пак да се върнем в Тел Авив. Ако това няма как да се случи, дали има вариант да наемем колата до границата и после от Йордания да наемем друга? Просто сме с малко дете и нямаме опция за автобуси... 

С кола от Израел не може да влезеш в Йордания

Прочети тук: 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Кола наехме от Акаба - Budget - много сме доволни, колата беше нова, нямаше 10 000 км. Нямахме проблем при връщането. Относно дете в Петра - по-добре е 2 дни, за да не се бърза. За качване до манастира - пуснахме децата с магаре до горе, само двамата и магарищарят. Човекът свали много цената - по 5 динара на човек в посока.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
On 1/11/2019 at 11:19 AM, videna said:

Някой, който е пътувал с автобуса от Петра до Вади Рум да сподели къде спира автобуса - на посетителския център или на паркинга където е входа на селището Вади Рум  ?

Здравейте,

Аз мислех да го пробвам този вариант, но се оказа че автобус от Петра има веднъж в деня и тръгва в 6 сутринта. Обясниха ми че спира на Visitor center. По удобно е да си уредите транспорт до там с автомобил, като може да Ви организират тур в пустинята, ако нямате такъв.

За трима човека ние платихме по 60 JD на човек за транспорт от Петра до пустинята и обратно с включен 5 часов тур вътре

+ 962 7 79163457 това е телефона на бедуина, който ни прави тур-а. Може да му пишете за цена от Петра до Wadi Rum

Връзка към коментар
On 1/11/2019 at 10:22 AM, videna said:

Някой да е минавал с мобилна бордна карта на летището в Акаба ?. Дали би имало проблеми ? Извинявам се, ако е задаван вече този въпрос

ние бяхме 6 човека с мобилни бордови карти, минахме без никакъв проблем.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Не знам дали има разлика от дните през седмицата, но по-скоро зависи от разсписанието на полетите. Иначе ако искате да избегнете тълпите е най-дборе да влезете към 6 ч. сутринта. Тогава са малко желаещите. Но към 15-16 ч. на излизане е голяма лудница плюс препускащите с коне в тесния каньон.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 55 минути , plamenk каза:

Не знам дали има разлика от дните през седмицата, но по-скоро зависи от разсписанието на полетите. Иначе ако искате да избегнете тълпите е най-дборе да влезете към 6 ч. сутринта. Тогава са малко желаещите. Но към 15-16 ч. на излизане е голяма лудница плюс препускащите с коне в тесния каньон.

Засега следваме твоя план, само плажът / шнтрхелингът е последният ден.  И се пада петък цял ден и евентуално събота втори ден или Малка Петра и следобед към морето около Акаба. Но нали петък мюсюлманите не работят.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравейте магеланци 🙂 ,с удоволствие чета форума и съпреживявам пътуванията Ви ,защото съм попътувала и аз малко и знам емоцията.Малко по-предпазлива съм за някои дестинации и предпочитам да отида организирано и след това вече да повторя само с моето момче 😊.Пътуване до Акаба реших да си го самоорганизирам и въпросът ми е --след пристигане в Акаба -трансфера до хотела,от хотела до Петра и обратно,от хотела до Вади Рум и обратно --мога ли да ползвам от там екскурзии или пакети или е по изгодно кола под наем или jordanpas да се купи ?Доста почетох ,но точно тези отговори не открих.Благодаря предварително.

Връзка към коментар
преди 14 часа, ameliq каза:

-трансфера до хотела,от хотела до Петра и обратно,от хотела до Вади Рум и обратно --мога ли да ползвам от там екскурзии или пакети или е по изгодно кола под наем

Въпрос на калкулация е 🙂 Трансферите се организират лесно, примерни цени има в тази тема:

За кола, смятай грубо около 30-40 евро на ден, добави още за гориво. 

преди 14 часа, ameliq каза:

jordanpas да се купи

Jordanpas за транспорта не ти помага. А с оглед на това, че изглежда платените неща са ти Петра и входа на Wadi Rum, то няма смисъл да го вадиш. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
На 9.01.2019 г. в 13:05, Весела каза:

Къде резервирахте за тази нощувка бъбъл Full of starts в пустинята и каква беше цената. Аз намерих един сайт, но не ме допуска до резервация, цени и т.н.

През туристическа агенция. Цената на нощувка та е 400 лева със закуска и вечеря и трансфер. Цената е висока, но си заслужава. 

Връзка към коментар

Някой знае ли, може ли да се вземат  в ръчния багаж  кроасани, шоколади и прочие  пакетирани закуски, разбира се за лична консумация, че едва ли ще имаме време за супермаркетите. Никъде не намерих информация за режима на внос на хранителни продукти 

Връзка към коментар
преди 31 минути , videna каза:

Някой знае ли, може ли да се вземат  в ръчния багаж  кроасани, шоколади и прочие  пакетирани закуски, разбира се за лична консумация, че едва ли ще имаме време за супермаркетите. Никъде не намерих информация за режима на внос на хранителни продукти 

Можете да си вземете храна с вас. Достатъчно е да е вътре в багажа. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Да попитам пътувалите, моля за координати или обяснения къде се намират магазините за алкохол в Акаба,разбрах че са отделни (т.нар. liquore store). И ако може някакви примерни цени на бира, вино?

Благодаря!

Връзка към коментар

Аз се върнах преди седмица и не останах с впечатление да е препълнено с хора.  Направи ми впечатление, че липсваха големи групи туристи, както очаквах.... Местните хора ми обясниха, че в момента са в  слаб сезон и няма много туристи.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.