Прескочи до съдържание

Йордания - бързи въпроси

Worldismine
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Израел и Йордания. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли влакове в Йордания?

- Какво е работното време за посещения на Петра?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой квартал е най-подходящ за нощувка в Аман?

- Заслужава ли си топването в Мъртво море?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

50 minutes ago, gingifilche said:

Да попитам пътувалите, моля за координати или обяснения къде се намират магазините за алкохол в Акаба,разбрах че са отделни (т.нар. liquore store). И ако може някакви примерни цени на бира, вино?

Благодаря!

https://goo.gl/maps/WnnQGAKe84p Около този магазин имаше още 4-5 навътре в малките улички. Цените на бирата почваха от 1,5 динара, а местното вино 8,9,10 динара но не е добро. Ако ви се пие бира или вино е по-добре да си чекирате един куфар за 10 евро и да си вземете каквото ви се пие.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Ами @plamenk, сигурно е попаднал на лошо вино, но ние нацелихме много добро от избата Сан Джорджо. Не сме купували от магазин, но в ресторанти бутилката струваше 20- 27 динара в зависимост от реколтата. Пихме и друг вид червено вино и то беше много добро. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Взехме си 3 вида местни вина и едното беше Сан Джорджо, но и трите не ми харесаха. Всичко е въпрос на вкус. Но и трите имах чувство, че не са направени от грозде, а оцветен алкохол с вкус на вино. И доста обиколихме, но лозови масиви не видях никъде по пътя. Може би още по-насевер да имат.

Редактирано от plamenk
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 7 минути , plamenk каза:

Взехме си 3 вида местни вина и едното беше Сан Джорджо, но и трите не ми харесаха. Всичко е въпрос на вкус. Но и трите имах чувство, че не са направени от грозде, а оцветен алкохол с вкус на вино. И доста обиколихме, но лозови масиви не видях никъде по пътя. Може би още по-насевер да имат.

Зачудих се, дали и там не се продава менте алкохол? 

Истината е, че ние пихме вино само, когато сме обядвали в ресторанта на някой хотел или голям комплекс. 

Иначе е истина, че е въпрос на вкус, но от 4 човека все един щеше да се усети, ако сме пили нещо различно от вино. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
42 minutes ago, Tonitr said:

Един бърз въпрос: заплаща ли се паркинга на входа на Петра?

Ако отвориш maps.google.com ще видиш два големи безплатни паркинга на картата до входа на Петра. Хубаво е да си по-рано там, защото могат да се запълнят след 8-9 ч.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 2 часа, Tonitr каза:

Един бърз въпрос: заплаща ли се паркинга на входа на Петра?

Ние бяхме спрели ето тук и не се плащаше. Малко черен беше паркинга, но като излизахме все още си беше полупразен. Виждам че в гугъл са маркирани и още два паркинга нагоре по баирчето също като безплатни. 

image.png

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Здравейте. Дано съм улучила темата за моя въпрос. 🙂

Някой може ли приблизително да ми каже колко време отнема разглеждането на крепостта Керак. 

Благодаря предварително!

Редактирано от Slavena
Връзка към коментар

Организирах си транспорт от летището до Петра и сега ми писаха, че се нуждаят от копия на паспортите, властите ги били изисквали.... Това нормална практика ли е и има ли от какво да се притеснявам? Някак нямам никакво желание да си пращам данните на някакъв случаен човек.

Връзка към коментар
преди 3 минути , randi каза:

Организирах си транспорт от летището до Петра и сега ми писаха, че се нуждаят от копия на паспортите, властите ги били изисквали.... Това нормална практика ли е и има ли от какво да се притеснявам? Някак нямам никакво желание да си пращам данните на някакъв случаен човек.

На летището има рентакар, може да ви излезе и по-евтино даже 🙂

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 7 минути , randi каза:

Аз няколко пъти съм ползвала услугите на транспортна компания,вярно от Амман до различни точки на Йордания ,но никога не са ми искали копие на паспорт или снимка на лични документи.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 7 часа, randi каза:

И мен нещо ме съмняват тия.... Иначе за кола не ни се занимаваше, но вече не знам.

Това са глупости, лъжат! Ние бяхме с организиран транспорт и никой не ни е искал документите. Единствено при тръгване в зоната за навлизане в летището спряха колата и ни събраха паспортите за проверка. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 16 минути , randi каза:

Много ми е интересно какво биха направили с данните.

Според мен те трябва да обяснят какво ще правят на летището, за да ги пуснат през КПП и са решили да покажат копията от паспортите ви. Напиши им, че няма да им ги пратиш, защото няма причина за това, та да видиш каква причина ще ти посочат. Вероятно няма да ти ги искат повече и ще измислят друг начин. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравейте, изкачам с още един въпрос на живот и смърт май...

Оказа че в бързината( купихме билети преди 10ина дни) и летим съвсем скоро не сме догледали някой много важни подробности за рент а кар.

Пътуваме семейно, Шофьорът / мъжът ми се оказва че е с много малък лимит на кредитната карта(1000лв). Който няма да успее да покрие и наема е депозита.Аз съм само с дебитна. 

Мисля че някъде из темите , докато ги четях видях че някой е успял да плати кеш или с дебитна наема на колата. Сега търся но не намирам...Дали някъде ще може да платим кеш или с дебитната , а с кредитната да е депозита?!?

Ако някой е правил такова нещо в Йордания или има идея как да излезем от ситуацията ще съм много благодарна. 

Връзка към коментар

Доколкото разбрах някъде е възможно да се плати с една карта, а депозита да бъде с друга карта, но това си зависи от самата рента кар компания. 

Другото, което може да опитате да надвнесете повече пари по кредитната карта и така с нея да се плати и депозита и наема. 

Третият вариант, ако времето позволи да се обадите в банката и да поискате увеличение на лимита. 

Все пак това е Йордания и по всяка вероятност няма да има проблем да платите с една карта и да се блокират пари по картата на шофьора. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Здравейте,нова съм във форума и не съм пътувала много.Въпросите ми са свързани с Израел и Йордания и по точно за времето там.Предстои ни екскурзия в началото на април и се интересувам какво мога да очаквам там.Топло или студено е вечер и може ли да ни изненада дъжд по това време на годината.Повечето от вас са обиколили и двете страни и следващия въпрос е има ли забрани на някои от забележителностите за къси панлатони или рокли,както и с голи рамене(по потник) задължително ли е да се носи шал.Прочетох много от нещата които са много полезни благодаря ви.

Връзка към коментар

@mililia ви е отговорила. Най-лесно и бързо е ако вкарате допълнителна сума по сметката на кредитната ви карта. Освен това може да се използва кредитната карта за депозита, а наема да се плати с дебитна карта. Аз като вземах колата взеха данните от картата, но никой не е проверявал каква наличност има по нея в момента на взимането, за да блокират сумата за депозита.  

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.