Прескочи до съдържание

Йордания - бързи въпроси

Worldismine
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Израел и Йордания. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли влакове в Йордания?

- Какво е работното време за посещения на Петра?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой квартал е най-подходящ за нощувка в Аман?

- Заслужава ли си топването в Мъртво море?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Аз ще отговоря за ходенето по потник и къси панталони. Мисля, че в някои от християнските паметници като църквата в Мадаба има изискване за облекло, но не мисля, че се следи стриктно за това. Е в джамия няма как да влезете така. 

Обаче в мюсюлманска страна една жена да ходи по потник и къси гащи си е цяло предизвикателство - ще ви гледат много, ще цъкат, ще свиркат и поне на мен не би ми било комфортно. Ама, и личното ми мнение, е че следва да се спазват правила за приличие в такива страни. 

За Израел - не знам как е, но две познати с по-голям бюст са имали проблеми и без да са били облечени предизвикателно. Едната беше супер стресирана като се върна. Нахалството на израелците е стигало до там, че директно да я опипват по улицата. Не знам комбинацията от потник с голям бюст, до какво би довела. 

Редактирано от mililia
  • Харесвам 3
  • Браво 1
Връзка към коментар

при някои фирми пада, при някои не

може да се блокира депозита на една карта, а самия наем на друга, може наема да се приспадне от депозита, при което се освобождава само остатъка, може да се вдигне временно лимита, много неща може да се направят

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 18 часа, gingifilche каза:

Шофьорът / мъжът ми се оказва че е с много малък лимит на кредитната карта(1000лв). Който няма да успее да покрие и наема е депозита.Аз съм само с дебитна. 

Преди 2 месеца бях и мисля, че въобще нищо не ми блокираха, отделно че и няма как да проверят наличността. И за първи път  не обелиха дума да си правя застраховка. 😆

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 51 минути , Eti* каза:

Може ле да споделите информация за фирма/таксита, които сте използвали за придвижване.

Писах на Santour два пъти, но не ми отговарят.

Ети, пиши по WhatsApp на този номер +962799365325. Той е на един от шофьорите ни, който ни даде имейл, но контактите винаги бяха по WhatsApp. 

Връзка към коментар
Преди 1 час, mililia каза:

Ети, пиши по WhatsApp на този номер +962799365325. Той е на един от шофьорите ни, който ни даде имейл, но контактите винаги бяха по WhatsApp. 

Мерси, @mililia. Явно е крайно време да си сваля WhatsApp 😀

Връзка към коментар

Здравейте,с мъжът ми и детето (9 год) пътуваме за Йордания гр.Акаба на 06.02,с престой до 10.02.Планът ни е да вземем рентакар от летището ,1 нощ в Акаба,сутринта към Петра,а вечерта отново към Акаба за нощувка.Следващия ден след обяд към Вади рум-нощувка и обратно към Акаба.Почивка и евентуално плануваме Ейлат-морски парк (делфини ,акули,рифове и т.н.) Въпросът ми е дали някой е ходил в Ейлат-намирам противоречива информация за визите.

Редактирано от sibka
Връзка към коментар

Няма визи. Но не можеш да отидеш с рентакар, оставяш колата в Акаба и отиваш с такси до границата. На връщане евреите ти взимат 27 евро изх. такса.   Обаче защо си причинявате двоен път до Уади Рум, като на връщане от Петра и без това минават оттам?! Направете си втората нощувка в пустинята, вместо на другия ден пак да ходите дотам(а после и обратно) и ще ме благославяте. 😁

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Няма да го изпуснете. Ако тръгнете рано от Акаба за няма 2 часа сте в Петра. Тя се разглежда за 4 часа, но вие може да сте по-бавни. Оттам до Уади Рум вилидж е час и нещо. Никакъв проблем, схемата е отработена. 

👌

Връзка към коментар
преди 2 часа, sibka каза:

Здравейте,с мъжът ми и детето (9 год) пътуваме за Йордания гр.Акаба на 06.02,с престой до 10.02.Планът ни е да вземем рентакар от летището ,1 нощ в Акаба,сутринта към Петра,а вечерта отново към Акаба за нощувка.Следващия ден след обяд към Вади рум-нощувка и обратно към Акаба.Почивка и евентуално плануваме Ейлат-морски парк (делфини ,акули,рифове и т.н.) Въпросът ми е дали някой е ходил в Ейлат-намирам противоречива информация за визите.

За визите и Ейлат виж тук

доколкото аз разбирам нещата, щом излизате от Йордания от място, различно от това, където сте влезли, ще трябва да платите виза за Йордания

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 6 часа, neuromancer каза:

доколкото аз разбирам нещата, щом излизате от Йордания от място, различно от това, където сте влезли, ще трябва да платите виза за Йордания

На влизане обратно от Израел в Йордания ни дадоха безплатни визи. То и при кацането никой не ни поиска виза де....

Връзка към коментар
На 20.01.2019 г. в 21:36, Eti* каза:

Мерси, @mililia. Явно е крайно време да си сваля WhatsApp 😀

Здравейте, дали успяхте да се свържете с шофьора или фирмата, защото и аз им писах няколко пъти, но без резултат.

Връзка към коментар
преди 18 часа, bayreva каза:

Здравейте, дали успяхте да се свържете с шофьора или фирмата, защото и аз им писах няколко пъти, но без резултат.

Още не съм си свалила приложението и не съм им писала там, на имейлите нямам отговор.

Връзка към коментар

Ние платихме по 25динара за тур по залез два часа, реално яздихме 1ч30мин предостатъчно, с стана много студено накрая. Другия къмпинг ни бяха оферирали 15дин за един час , но не спахме в него. 

П.с. Не видях,че питаш за Петра .

Редактирано от silvia_b
Връзка към коментар
На 23.01.2019 г. в 20:27, megi1126 каза:

Здравейте, за половин час разходка с камила или магаре в Петра, каква е нормалната цена?

В Петра не се водят точно разходки. Там всичко е отработено с единствената цел, за минимално време туристът да се изцеди максимално.

Транспортът е следният:

1. На входа те чакат коне, които уж са free, но накрая ти искат 10JD за има-няма 5 минути. След разправия може да им платиш и 5JD.

2. През каньонът летят само каручки-двуколки, на които не знам цената. Те водят до Al-khazneh (Съкровищницата).

3. От "Съкровищницата" те поемат камилите. Не им знам цената, но те возят по равното и ако ги ползваш реално пропускаш "Кралските гробници". Поне аз не видях камили да ходят до там.

4. Стигаш до баира. Там вече е може би оправдано да ползваш транспорт. Това е пътят за скалния манастир Ad-Deir. Там те поемат вече магаренцата. Първо ти искат 20JD, но бързо свалят до 10JD. Отделно трябва да се води пазарлък, дали цената ще е в едната посока или в двете. 

Връзка към коментар
On 1/23/2019 at 8:27 PM, megi1126 said:

Здравейте, за половин час разходка с камила или магаре в Петра, каква е нормалната цена?

Ориентировъчно 10jod за разходка с камила от Съкровищницата до ресторантчетата по пътя за Манастира. 

Като времетраене бих казала 10-15 минути. 

Разходката с камила е по равното и не спестявате много време или усилия. Пропускат се някой от забележителностите, но пък може да ги разгледате навръщане. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравейте. Имам въпрос относно задграничния паспорт. В сайта на МВнР пише : Паспорт – срок на валидност, покриващ престоя в Йордания и валиден поне шест месеца от първоначалното влизане в Йордания. Дали наистина има проблем ако е валиден по-малко от 6 месеца? 

Връзка към коментар
преди 48 минути , Мартина22 каза:

Здравейте. Имам въпрос относно задграничния паспорт. В сайта на МВнР пише : Паспорт – срок на валидност, покриващ престоя в Йордания и валиден поне шест месеца от първоначалното влизане в Йордания. Дали наистина има проблем ако е валиден по-малко от 6 месеца? 

Да, има проблем, може да не те качат на самолета още.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
На 21.01.2019 г. в 20:00, GeorgiD каза:

На влизане обратно от Израел в Йордания ни дадоха безплатни визи. То и при кацането никой не ни поиска виза де....

Кацаме в Акаба и след 1 седмица летим от Тел Авив за София. На летището в Акаба няма да плащаме визи ,защото ще сме 3 нощи в Йордания.Трябва ли да заверяваме някакъв документ или входните билети за Петра за да ги представим пред митничарите при излизане от Йордания ?  Израелците ще ни вземат ли някаква такса при влизане в държавата им през сухопътната граница Ейлат - Акаба ? На излитане от Тел Авив изходна такса от израелците на летището ??? Който го е правил този маршрут да сподели . Благодаря !

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.