Прескочи до съдържание

Йордания - бързи въпроси

Worldismine
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Израел и Йордания. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли влакове в Йордания?

- Какво е работното време за посещения на Петра?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой квартал е най-подходящ за нощувка в Аман?

- Заслужава ли си топването в Мъртво море?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

преди 37 минути , malDivka каза:

Спират ли полетите на Райан от София до Акаба 

след м.Март?🙄 

Линията е заложена като сезонна и от месец октомври, би трябвало отново да пуснат полети. Дали ще го направят наистина, няма как знаем.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

От страната на Израел (Ейлат) или на Йордания (Акаба) е по-добре за плаж на Червено море?

Сафаритата във Вади Рум директно от къмпинга, в който ще отседнем ли да си го букнем или предварително? Ще спим тук: https://www.booking.com/hotel/jo/wadi-rum-experience.en-gb.html?aid=304142;label=gen173nr-1FCAEoggI46AdIM1gEaBeIAQGYAQO4ARfIAQzYAQHoAQH4AQuIAgGoAgM;sid=3fe29340c5e42e3e188c305d25c5a38e

Пътуването до Петра предполагам може да стане до някъде с колата, като има вариант да спреш по-далеч и да вървиш, или пък да спреш по-наблизо? С малко дете сме и не знаем доколко ще можем да направим най-дългия маршрут. И ако останем вечерта, как става връщането към колата?

Връзка към коментар
преди 13 часа, mik66 каза:

Кацаме в Акаба и след 1 седмица летим от Тел Авив за София. На летището в Акаба няма да плащаме визи ,защото ще сме 3 нощи в Йордания.Трябва ли да заверяваме някакъв документ или входните билети за Петра за да ги представим пред митничарите при излизане от Йордания ?  Израелците ще ни вземат ли някаква такса при влизане в държавата им през сухопътната граница Ейлат - Акаба ? На излитане от Тел Авив изходна такса от израелците на летището ??? Който го е правил този маршрут да сподели . Благодаря !

Самият факт, че кацате в Акаба ви дава право на безплатна виза. Сега гледам на моя паспорт, че към арабските йероглифи, на латиница ми е написано "Residence for one month".

преди 2 часа, Travelicious каза:

От страната на Израел (Ейлат) или на Йордания (Акаба) е по-добре за плаж на Червено море?

Сафаритата във Вади Рум директно от къмпинга, в който ще отседнем ли да си го букнем или предварително? Ще спим тук: https://www.booking.com/hotel/jo/wadi-rum-experience.en-gb.html?aid=304142;label=gen173nr-1FCAEoggI46AdIM1gEaBeIAQGYAQO4ARfIAQzYAQHoAQH4AQuIAgGoAgM;sid=3fe29340c5e42e3e188c305d25c5a38e

Пътуването до Петра предполагам може да стане до някъде с колата, като има вариант да спреш по-далеч и да вървиш, или пък да спреш по-наблизо? С малко дете сме и не знаем доколко ще можем да направим най-дългия маршрут. И ако останем вечерта, как става връщането към колата?

Най-добре се уговорете за тур с кампа, в който ще спите. Ще ви предложат пакетна цена за нощуква, храна и тур. И не приемайте първоначалната оферта. Пазарете се.

Може да спрете с колата на паркинга, точно преди входа на Петра. В Петра не може да спите. Разглеждате за деня и излизате. Ако не се качвате до скалната църква "Аd-Deir", според мен няма да имате проблем с разглеждането на Петра, дори и с малко дете.

Редактирано от Radnev
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 12 часа, malDivka каза:

Спират ли полетите на Райан от София до Акаба 

след м.Март?🙄 

Ние си взехме билети за последния полет до Акаба за 31.03.2019 . После на връщане от Тел Авив на 07.07.2019.

Връзка към коментар

Здравейте, 

Аз имам един по-нетипичен въпрос за пътувалите вече до Акаба с Раян. Слизането от самолета от двете (предна и задна) врати ли се извършва или само отпред? Благодаря! 🙂

Връзка към коментар
преди 11 минути , VesseloVesse каза:

Здравейте, 

Аз имам един по-нетипичен въпрос за пътувалите вече до Акаба с Раян. Слизането от самолета от двете (предна и задна) врати ли се извършва или само отпред? Благодаря! 🙂

И двете, вървиш пешачката до терминала 🙂

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Здравейте, да ви попитам от Летището на Ейлат възможно ли е да се разходя за 1 час до границата. Питам понеже rentacar-a ми се намира на границата и не ми се плащат таксита за 1 час ходене, което така или иначе ми се струва ОК.

Връзка към коментар

Здравейте и много благодаря на всички споделили инфорамция от пътуването си.

Може ли да ми кажете, ако не оставите куфарите в хотела, къде могат да се оставят в Акаба?

И тези, които сте пренощували в пустинята, през нощта каква беше температурата в хотела ви?

Връзка към коментар
преди 1 час, Solar Flare каза:

Здравейте и много благодаря на всички споделили инфорамция от пътуването си.

Може ли да ми кажете, ако не оставите куфарите в хотела, къде могат да се оставят в Акаба?

И тези, които сте пренощували в пустинята, през нощта каква беше температурата в хотела ви?

По втория въпрос - има кампове с отопление и такива без. Аз бях без и имах усещането за -5 градуса, колко е било не знам, а не съм зиморничава. Общо взето лягаш под няколкото одеяла и само тогава ти е топло 🙂

• Харесвам 2
Връзка към коментар
На 8.02.2019 г. в 13:51, MARTiNSHO каза:

Здравейте, да ви попитам от Летището на Ейлат възможно ли е да се разходя за 1 час до границата. Питам понеже rentacar-a ми се намира на границата и не ми се плащат таксита за 1 час ходене, което така или иначе ми се струва ОК.

По гугъл мапс го дава баш около един час. 

image.png

Ама имай предвид, че Уиз летят до Ovda, не знам дали с тях ще летиш, което е, кхм, малко по-далечко. 

image.png

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравейте,

Вижте на какво попаднах в една от тоалетните в Петра.

Много изненадана! Просто нямаше как да не я снимам.

Ето и още нещо българско, но в един магазин в Акаба.

България е навсякъде, където не я търсим.

20190118_124847.jpg

20190119_195517.jpg

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ideal Standart e международна компания, с хед-офис в Белгия.

Така че, тази емблема, не означава “Произведено в Бг”. Компанията има дъщерни предприятия в много държави, както у нас - в Англия, Ирландия, Германия и пр.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Искам да попитам за Jordanpass, дали в него влиза и цената на входната виза за Йордания? Разбрах, че тя е 40 динара и се плаща на летището. И другият ми въпрос е : дали да си платим от София екскурзия до Петра ( ще сме отседнали в Акаба) или да си вземем Jordanpass и да си организираме на място транспорт до Петра? 

Връзка към коментар
преди 4 часа, Daniela Targova каза:

Искам да попитам за Jordanpass, дали в него влиза и цената на входната виза за Йордания? Разбрах, че тя е 40 динара и се плаща на летището. И другият ми въпрос е : дали да си платим от София екскурзия до Петра ( ще сме отседнали в Акаба) или да си вземем Jordanpass и да си организираме на място транспорт до Петра? 

До колкото разбирам ще летите от/до Акаба, в случая визата е безплатна. Но и да не беше, включена е в Jordanpass 🙂

Всички варианти ги има, може да вземете кола под наем, може да си намерите местен шофьор за трансферите, с обществения транспорт е малко по-триково. В тази тема мисля, че се разискват различните варианти:

• Харесвам 1
Връзка към коментар
На 14.02.2019 г. в 3:14, Георги каза:

До колкото разбирам ще летите от/до Акаба, в случая визата е безплатна. Но и да не беше, включена е в Jordanpass 🙂

Всички варианти ги има, може да вземете кола под наем, може да си намерите местен шофьор за трансферите, с обществения транспорт е малко по-триково. В тази тема мисля, че се разискват различните варианти:

Здрасти Георги, планът ми е, да кацнем в Акаба, с кола под наем да минем местата и да излезем през моста Кинг Хюсеин. Тъй като летим с Райън на 31. 03., връщането е на 07.04. през Тел Авив с Уиз. Смяташ ли, че кацайки в Акаба ... но излизайки от друго място по суша, ще ми трябва JPass?

Мерси предварително!

Връзка към коментар
Преди 1 час, ogniangeorgiev каза:

Здрасти Георги, планът ми е, да кацнем в Акаба, с кола под наем да минем местата и да излезем през моста Кинг Хюсеин. Тъй като летим с Райън на 31. 03., връщането е на 07.04. през Тел Авив с Уиз. Смяташ ли, че кацайки в Акаба ... но излизайки от друго място по суша, ще ми трябва JPass?

Мерси предварително!

Трябва не е точната дума, но май е добре да имате. Има много писано за Йордания и вече се загубих, но визата е безплатна само ако влизате и излизате през Акаба, т.е. във вашия случай ако спазват правилата ще трябва да си платите. И ако ходите до Петра направо си вземете Jordan Pass за по-евтино.

Връзка към коментар

Може ли да ми потвърдите през май месец границата на Ейлат в 20ч. ли затваря?

И за да не ни таксуват за виза (поради маршрут Ейлат-Акаба и обратно) колко точно минимум нощувки трябва да имаме в Йордания - 3 или 4? И трябва ли да взимаме също така и JordanPass, за да не плащаме за виза?

Връзка към коментар

Привет на всички пътешественици. През следващия месец пет човека ще посетим Йордания и в тази връзка имам следния въпрос към Вас: Нужен ни е транфер от летището в Акаба до Вади Муса, където ще сме 2 дни и след това трансфер обратно до Акаба. Поради факта, че сме 5 човека най-вероятно ще ни е нужно малко бусче или ван. Може ли да ми дадете контакт на фирма и приблизителна цена на услугата? Също така, възможно ли е да си запазим превоза и в двете посоки или е нужно да са 2 отделни фирми - една от Акаба до Вади Муса и друга наобратно? И последен въпрос - след като сме в Акаба планираме еднодневен трип до пустинята (без нощувка). Моля, за съвет за фирма, която да ни вземе от хотела и да ни направи трип-а. Също така, при положение, че сме 5 човека, 1 или 2 коли трябва да резервираме? Благодаря Ви предварително.

Връзка към коментар
На 19.02.2019 г. в 21:24, ogniangeorgiev каза:

Мерси предварително!

Според мен, с кацането в Акаба, ти издават безплатна месечна виза. И вече си я имаш, като е без значение откъде ще излезеш, после влезеш и т.н.

Гледам си паспорта и виждам следното:

На 11 ноември са ми сложили правоъгълен печат, че съм влезнал в страната със съответната дата. До него има по-голям правоъгълен печат с техните йероглифи, който реално е визата. И до него малко печатче, на което пише на латиница RESIDENCE FOR ONE MONTH.

На другата страница са ми сложили кръгъл печат с дата 18 ноевмри, когато съм и заминал.

Така, че ако те таксуват на йордано-израелската граница, то таксата ще е за евреите, следователно Passa няма да ти помогне.

Знам, че за излизането от Израел има изходяща такса, която е около 100 шекела. В същото време не съм чувал да има изходяща такса за Йордания или пък входяща за Израел, но тук трябва да се намеси някой по-компетентен.

Редактирано от Radnev
Връзка към коментар

Това е официалната информация - There is no obligation associated with this visa, provided that they leave the country from the same border

Става дума за влизане/излизане от Акаба по въздух, суша и вода. Ако границата с Израел се води също Акаба, ок, в противен случай вероятно ще те накарат да си платиш визата на излизане. 

По същия начин е с входа на Петра и затова искат паспорт. Ако си влязъл в същия ден в Йордания, но кажеш, че ще оставаш, плащаш по-ниска цена. Обаче ако излезеш в същия ден доплащащ на границата. 

Нямам идея в действителност до колко следят. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
На 23.02.2019 г. в 14:10, clinton1 каза:

Привет на всички пътешественици. През следващия месец пет човека ще посетим Йордания и в тази връзка имам следния въпрос към Вас: Нужен ни е транфер от летището в Акаба до Вади Муса, където ще сме 2 дни и след това трансфер обратно до Акаба. Поради факта, че сме 5 човека най-вероятно ще ни е нужно малко бусче или ван. Може ли да ми дадете контакт на фирма и приблизителна цена на услугата? Също така, възможно ли е да си запазим превоза и в двете посоки или е нужно да са 2 отделни фирми - една от Акаба до Вади Муса и друга наобратно? И последен въпрос - след като сме в Акаба планираме еднодневен трип до пустинята (без нощувка). Моля, за съвет за фирма, която да ни вземе от хотела и да ни направи трип-а. Също така, при положение, че сме 5 човека, 1 или 2 коли трябва да резервираме? Благодаря Ви предварително.

Аз бих попитал директно фирмата, с която резервирате престоя в пустинята. Повечето са достатъчно гъвкави, а вашето условие не е някакво извънредно. Като включите трансфера в цялостната услуга мисля, че и по-лесно ще спазарите по-добра цена, от колкото ако са двете неща индивидуално. 

Редакция, оф бъркам Вади Муса с Вади Рум. Виж тази тема, има коментирани цени:

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Berenice Beach Club 

Ако някой има преки впечатления нека ги сподели . Виждам , че цената е 10JD - има ли отстъпки за деца? Водата в басейните дали поне малко се подгрява  , какви са цените в заведенията за хранене ?

Благодаря

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.