Прескочи до съдържание

Йордания - бързи въпроси

Worldismine
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Израел и Йордания. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли влакове в Йордания?

- Какво е работното време за посещения на Петра?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой квартал е най-подходящ за нощувка в Аман?

- Заслужава ли си топването в Мъртво море?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

On 1/21/2019 at 1:25 PM, Peps said:

Средата на март в Акаба дали водата вече ще става за плуване?

Бяхме на плаж в Акаба при Японските градини на 24.02. Пристигнахме сравнително рано сутринта и духаше вятър, което срам-не срам ме накара да си наметна зимното якенце. Това обаче по-скоро май се стори смешно на плажуващите там 🙂 Имаше си хора по бански, които плажуваха и практикуваха дайвинг и шнорхелинг. Момчетата от компанията ни също направиха шнорхелинг (спазариха 2 маски и 2 плавници за 15JD). Казаха, че водата не е особено топла, но се свиква и не е драма. По обяд си стана съвсем топло и приятно времето.

Вероятно е и въпрос на късмет какво ще бъде времето при посещението ви, а и на индивидуална температурна поносимост 🙂 

Връзка към коментар

Здравейте,

Увлечен от общия напор за пътуване до Йордания, взех че се сдобих с билети до Акаба. Съответно имам няколко въпроса за тези, които вече са били там:

1. Случайно някой да знае ресторант в Акаба където може да се хапне камилско месо?

2. На няколко места във форума се споменава плажът Berenice Beach Club. Някой може ли да сподели дали шезлонгите и чадърите влизат във входната такса от 10 JOD както и от къде в Акаба се хваща безплатния shuttle до плажа?

Предварително благодаря за отговорите!

Връзка към коментар
1 hour ago, ivan69 said:

Има ли комари в Акаба? Ако да,репеленти оттук или на място? Благодаря

Не срещнахме ни един комар - нито в Акаба, нито из Йордания. Не сме носили и репеленти.

Връзка към коментар

Да, имаше комари и стигаха до петия етаж 🙂 Не бих казал, че са на ята, нищо общо с баш тропическите държави, но правеха седенето на балкона вечер некомфортно. Просто досада, чак от репеленти не мисля, че има нужда. 

Връзка към коментар

Има ли къде да се гледа Шампионска лига в Акаба? Кацане , живот и здраве на 13.03 в 19.30 , надявам се да се настаним до 21,00 и да хапнем някъде ,гледайки Шампионска лига , Ако някой знае заведение което предава ШЛ да пише...

Връзка към коментар
12 minutes ago, ivan69 said:

Има ли къде да се гледа Шампионска лига в Акаба? Кацане , живот и здраве на 13.03 в 19.30 , надявам се да се настаним до 21,00 и да хапнем някъде ,гледайки Шампионска лига , Ако някой знае заведение което предава ШЛ да пише...

Провери тук. Мястото става за хапване, кафенце, наргиле. Има голям екран, на който даваха мачове, докато бяхме там. На крайбрежието е и не е лошо местенце. 

Връзка към коментар
On 3/1/2019 at 12:48 PM, tonik said:

Здравейте,

Увлечен от общия напор за пътуване до Йордания, взех че се сдобих с билети до Акаба. Съответно имам няколко въпроса за тези, които вече са били там:

1. Случайно някой да знае ресторант в Акаба където може да се хапне камилско месо?

2. На няколко места във форума се споменава плажът Berenice Beach Club. Някой може ли да сподели дали шезлонгите и чадърите влизат във входната такса от 10 JOD както и от къде в Акаба се хваща безплатния shuttle до плажа?

Предварително благодаря за отговорите!

Сега се връщаме от Berenice. Транспортът е включен в  цената. Автобус минава и обира хората от хотелите. Ето и разписанието:

20190309_114622.jpg

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Разкажи малко повече за Berenice , аз бях букнал Bedouin Garden Village , но го смених с апартамент в Акаба , мисля да плажуваме на Berenice .Как са цените на храната и Бирата , има ли отопляем басейн? Гледах някакво меню в tripadvisor - пиците бяха по 5JD....

Редактирано от ivan69
Връзка към коментар

Цените са нормални. Пиците са по 5, mix grill -9 (не препоръчвам- много сух), клуб сандвич - 5 (много добър), напитките са по 1-2 динара. Има бира - мисля, че беше 5. Допълнително има 7% данък и 10% бакшиш. Отопляем басейн няма и водата беше много студена. Проверяват на входа дали внасянете храна. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 12 часа, ivan69 каза:

Ние бяхме по времето на световното клубно първенство и на практика всяко заведение имаше телевизор, който предаваше мачовете. Гледаха не само туристи, а и местни. Така че съм убеден, че няма да имаш никакви проблеми да намериш заведение. 

Връзка към коментар

Привет !

Имам към хората с опит следните въпроси, а за отговорите благодаря предварително.

1.) В единия от дните имаме следния маршрут.

1.      22.03.2018.: 08:30 Madaba St.George Church - 09:00 Memorial Church of Moses, Mount Nebo, Al-Quds St., Йордания

10:00 Memorial Church of Moses, Mount Nebo - 10:50 The Baptismal Site of Jesus Christ,

12:30 The Baptismal Site of Jesus Christ , - 12:30 Jerash Visitor Car Parking, Jarash, Йордания

18:00 Jerash Visitor Car Parking, Jarash - 19:30

Pilgrim's Guest House, Madaba

НО се пада петък. Почивния им ден. Какво да очакваме. И дали така разпределено времето ще стигне според Вас. И ако е повече о достатъчно, дали ще успея да захапя и малко от Аман да видим цитаделата и театъра. Не намирам с какво работно време са последните.

2.) Следващия ден :

23.03.2018.:  

08:30 Pilgrim's Guest House, Madaba – 09:30 Wadi Zarqa Ma'in, lower Trial

12:30 Wadi Zarqa Ma'in, lower Trial- ( Lots Cave) 18:00Aqaba Jordan

Тази пътека Wadi Zarqa Ma'in как е , заслуцава ли си , И ако събота ще има ли много местни. искахме Уади Мудцим, ама този месец май не работи.

После планираме да минем през свободното място за къпане на Мъртво море. Там какво да очакваме , при все че е пак казвам събота( почивен ден)

Вечерта имаме нощувка на Beduin garden Vilage. Ako сте ходили там, кажете как стоят нещата - може да се ползва безплатно ? Сами може ли да с егмуркаме в Червено море, приемам съвети !

Връзка към коментар
On 3/12/2019 at 10:41 AM, Damb said:

искахме Уади Мудцим, ама този месец май не работи

Ако имаш предвид Wadi Mujib - отваря най-рано на 1-ви април.

On 3/12/2019 at 10:41 AM, Damb said:

После планираме да минем през свободното място за къпане на Мъртво море. Там какво да очакваме , при все че е пак казвам събота( почивен ден)

Ние бяхме в петък, т.е. почивен ден. Пристигнахме по обед и имаше само една местна фамилия, която къмпингуваше на брега до извора. Не усетихме натрапчиво присъствието им, нито пък са ни заглеждали (макар че и не сме ги следили за това). Правеха си барбекю под едно дърво/храст, а децата им се забавляваха във водата (с дрехи). Дори ни дадоха една кофичка с кал 🙂 

Горе на самия паркинг къмпингуваше още едно семейство. Когато си тръгвахме следобед, пристигнаха група туристи и още местни - може и да сме уцелили момента да не е пренаселено. Но ивицата е широка, винаги можете да се къпете малко по-встрани в морето, а накрая само да се изплакнете на извора, дори и да има хора около него (или пък на паркинга горе с минерална вода). Аз честно казано на извора съвсем леко си изчистих ръцете и краката, с минерална вода още малко, и не съм усещала значим дискомфорт от солта, при все че пътувахме 3 часа така после.

Ето един поглед от високо. Където се виждат човеците, е извора, но както се вижда - има широко пространство наоколо 🙂

IMG_5190.thumb.jpg.41ff2bb33210fd9f80228a557641d86f.jpg

Редактирано от Vanya7
  • Харесвам 3
Връзка към коментар
3 minutes ago, mik66 said:

Ако си купя едно шише уиски от летище София при кацане в Акаба ще имам ли проблем при проверката на летището в Йордания ?

Не 🙂 Ние си купихме и уиски и водка от летище София - може да се пренесе в отделна торбичка извън позволения багаж. Нямаше никакъв проблем при проверките на летището в Акаба.

Редактирано от Vanya7
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
На 18.03.2019 г. в 14:11, mik66 каза:

Благодаря !

Ние си купихме уиски от летището в Акаба. Мъжът ми каза, че цената е повече от добра, така че и това ти е опция.

Редактирано от Eti*
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Е, имаше и 8 и 10% де 😁

Цената на алкохола, включително водка, уиски.... в алкохолните магазини в Акаба беше съвсем приемлива и малко над фрий шопа на летището в София. 

Ние кацнахме в 20,30 в неделя в Акаба, нищо не работеше на летището. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.