Прескочи до съдържание

Йордания - бързи въпроси

Worldismine
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Израел и Йордания. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли влакове в Йордания?

- Какво е работното време за посещения на Петра?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой квартал е най-подходящ за нощувка в Аман?

- Заслужава ли си топването в Мъртво море?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

преди 51 минути , jul каза:

Е, имаше и 8 и 10% де 😁

Цената на алкохола, включително водка, уиски.... в алкохолните магазини в Акаба беше съвсем приемлива и малко над фрий шопа на летището в София. 

Ние кацнахме в 20,30 в неделя в Акаба, нищо не работеше на летището. 

Обменните бюра в Акаба гледам , че работят до 22.30 часа. На летището има ли бюро или банка да сменим долари ? И ние кацаме в 20.30 неделя. Като няма други кацащи самолети , за колко време става проверката и след колко време излязохте от летището ? Питам защото ще ни чака представител на рента кар компанията а сме запазили кола за 19.30 часа. Той е предупреден ,че кацаме в 20.30 но все пак . . .

Редактирано от mik66
Връзка към коментар

Проверката става сравнително бавно. Минава се първо за виза, после паспортен контрол със скенер на ретината. Брой го 1 час, освен ако не се изстреляте първи на опашката. Нашият полет кацна предсрочно, така че около 9 излизахме от летището. Там нищо не работеше по това време. 

Ние носихме известно количество JOD, така че не сме търсили веднага да сменяме. След това видях обаче, че поне до 22,30 работят, а сутрин от 8,30. Ако не закъснее полетът, е напълно постижимо да си вземете колата и да хванете обменните бюра. Ще загубите време и с взимането на колата - докато я огледате, снимате щетите, договор, ключове....

На летището има wifi, така че може докато чакате, да свършите нещо полезно - да си пишете с рента-а-кар компанията по Whatsup, да пуснете навигацията до обменните бюра.... 🙂 Имате около 15 минути от летището до центъра на Акаба.

Ако кацнете навреме и всичко е по план около 22ч. най-късно трябва да сте в Акаба по мои изчисления.

Връзка към коментар

Благодаря ! Така и ще направим и ще бъдем експедитивни на излизане . Апартамента ни е до х-л Хилтън в центъра и гледам , че има бюро наблизо до 22.45 часа. След централната джамия на Акаба има друго 24/7. Сутринта ще ни е късно , защото в 6.00 трябва да сме тръгнали вече за Петра .

Връзка към коментар
На 21.03.2019 г. в 10:29, mik66 каза:

Благодаря ! Така и ще направим и ще бъдем експедитивни на излизане . Апартамента ни е до х-л Хилтън в центъра и гледам , че има бюро наблизо до 22.45 часа. След централната джамия на Акаба има друго 24/7. Сутринта ще ни е късно , защото в 6.00 трябва да сме тръгнали вече за Петра .

Мариански, защо не пробваш да смениш пари тук в БГ. Защото лев-долар, после долар-Jod ... хем разправии, хем по-несигурно, а едва ли ще е по-евтино. Аз ще ги подсигуря от тук. 

Връзка към коментар

Изобщо не е вярно ,  ако купиш Динари оттук  ще ти е по-скъпо , губиш 5% . Аз купих оттук само 10 динара да имам за таксито от летището. Има едно бюро на "Ботев" и "Кирил и Методий" , маржа му е 0,002 , аз купих на 1,726-1,728 - което излиза 2,43 спрямо 2,55 . Сега мисля , че курсът е още по-добър.Всеки сам си решава , аз не обичам да плащам за нещата повече отколкото струват....

• Харесвам 1
Връзка към коментар
На 20.03.2019 г. в 16:30, mik66 каза:

Обменните бюра в Акаба гледам , че работят до 22.30 часа. На летището има ли бюро или банка да сменим долари ?

Да, има банка. Работеше когато кацнахме. Не съм обменял пари там, така че не знам какъв е курсът.

Като цяло обмяната на JOD е по-изгодна на място в Йордания отколкото в България.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 45 минути , ivan69 каза:

Изобщо не е вярно ,  ако купиш Динари оттук  ще ти е по-скъпо , губиш 5% . Аз купих оттук само 10 динара да имам за таксито от летището. Има едно бюро на "Ботев" и "Кирил и Методий" , маржа му е 0,002 , аз купих на 1,726-1,728 - което излиза 2,43 спрямо 2,55 . Сега мисля , че курсът е още по-добър.Всеки сам си решава , аз не обичам да плащам за нещата повече отколкото струват....

Супер! Аз също не обичам да плащам излишно, но неяснотата и несигурността предпочитам да ги платя навреме. Днес проверих в бюрото на НДК - 1 JOD = 2,57 лв
Не се поинтересувах колко е "купува" на долара, но ще го проверя. 
На какъв курс са динарите в Акаба, за да сметнем.

Връзка към коментар

Бюрата в Акаба работят до 23.00 часа. Няма никакъв проблем ако имате евро или долари да си ги смените. Ако ви останат , навръщане на обратно. Аз лично предпочитам евро. Курсът с евро се мени , но 1 евро е около 0.79-0.80 JOD.

Връзка към коментар
На 23.03.2019 г. в 16:56, ogniangeorgiev каза:

Мариански, защо не пробваш да смениш пари тук в БГ. Защото лев-долар, после долар-Jod ... хем разправии, хем по-несигурно, а едва ли ще е по-евтино. Аз ще ги подсигуря от тук. 

Здравей !  Защото имам мои долари отпреди и трябва рано или късно да ги употребя !  Другата причина е , че съм от Стара Загора и при нас в бюрата и банките няма динари и шекели , които ще ми трябват следващата седмица. Имам друг въпрос : понеже ще преминаваме пешеходната граница в Акаба между Йордания и Израел и ако ни останат динари , къде можем да ги обърнем в шекели ? На границата има ли обменно бюро или клон на банка , или чак когато отидем до Ейлат да си вземем колата ? Там дали ще купуват динари , все пак с Акаба са два съседни града !

Редактирано от mik66
Връзка към коментар
преди 8 часа, mik66 каза:

Здравей !  Защото имам мои долари отпреди и трябва рано или късно да ги употребя !  Другата причина е , че съм от Стара Загора и при нас в бюрата и банките няма динари и шекели , които ще ми трябват следващата седмица. Имам друг въпрос : понеже ще преминаваме пешеходната граница в Акаба между Йордания и Израел и ако ни останат динари , къде можем да ги обърнем в шекели ? На границата има ли обменно бюро или клон на банка , или чак когато отидем до Ейлат да си вземем колата ? Там дали ще купуват динари , все пак с Акаба са два съседни града !

Ако имаш долари, това си е причина. 
Обаче, в бюрата в Акаба няма начин да не можеш да се оттървеш от динарите за шекели. съседни държави са 

Към останалите: питах в бюрото на НДК, дали е възможно, в случай, чеса ми останали пари от същата покупка да ми ги върнат. Няма шанс. Ще ги върнат, но на курс Купува. Понеже видях някъде из темите, че било възможно. Не е възможно

Връзка към коментар
3 minutes ago, ogniangeorgiev said:

Към останалите: питах в бюрото на НДК, дали е възможно, в случай, чеса ми останали пари от същата покупка да ми ги върнат. Няма шанс. Ще ги върнат, но на курс Купува. Понеже видях някъде из темите, че било възможно. Не е възможно

Не зная дали говорим за едно и също бюро, ние обменихме в бюро на бул. Витоша. И да - обменят на покупния курс ако ти останат пари - лично го направих след завръщането ни (единствено със запазена бележка) 🙂 Мисля си, че визираме различни бюра.

Връзка към коментар
преди 3 часа, Vanya7 каза:

Не зная дали говорим за едно и също бюро, ние обменихме в бюро на бул. Витоша. И да - обменят на покупния курс ако ти останат пари - лично го направих след завръщането ни (единствено със запазена бележка) 🙂 Мисля си, че визираме различни бюра.

Супер! Къде на бул. Витоша? Аз питах в бюрото на НДК, където завива трамвая. Може ли да ми кажеш, къде на Витошка, за да отида да проверя, плс

Връзка към коментар
6 minutes ago, ogniangeorgiev said:

Супер! Къде на бул. Витоша? Аз питах в бюрото на НДК, където завива трамвая. Може ли да ми кажеш, къде на Витошка, за да отида да проверя, плс

Това е сайта и адреса: http://currencycenter.eu/Contacts.html (дано не нарушавам някое правило на форума)

Аз им се обаждах предварително да попитам имат ли достатъчно валута - малко трудно се свързах и не ми обърнаха безкрайно внимание - вероятно бях 50-тия човек за деня с питане за йордански динари 🙂 Та, би могъл да опиташ по телефона първоначално да извлечеш информация, успех 🙂 

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Здравейте, 

Ето малко прясна информация от Йордания, за който е важно. Тъй като прекратиха Райън до Акаба, предполагам, че хората ще започнат да ходят до там през Ейлат или Тел Авив. 

Тук е описано:

Връзка към коментар
  • 3 месеца по-късно ...
  • 3 седмици по-късно ...

Възможно ли е, ако се тръгне сутринта рано от Петра най-късно в 8:00, да се отиде до Мъртво Море за 2-3 часа и да се върнем до Акаба за полета в 21:05. Целия преход с наем на кола с шофьор или ще е голямо изнасилване и търчане.

Връзка към коментар
преди 2 часа, BlackArt77 каза:

Възможно ли е, ако се тръгне сутринта рано от Петра най-късно в 8:00, да се отиде до Мъртво Море за 2-3 часа и да се върнем до Акаба за полета в 21:05. Целия преход с наем на кола с шофьор или ще е голямо изнасилване и търчане.

Може да се направи.

От Уади Муса до Мъртво море се кара малко по-бавно. Но целия път от най-северната точка на Мъртво море до Акаба е много хубав и спокойно може да се поддържат 100-120. 

Мисля, че при желание от ваша страна ще имате време да направите дори и отбивка до крепостта на Шобак (Монреал), която реално ви е по пътя.

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Райън летят до Акаба ли през април или само октомври-март? 

Иска ми се да запълня пролетната ваканция с нещо приятно и се спрях на Йордания, но да знам да ги чакам ли или да търся друга дестинация. 

Връзка към коментар

Ние събрахме полет София-Пафос и после Пафос-Аман с Раян, краят на април, началото на май. София-Пафос беше 35 евро, Пафос-Аман - 10 евро. Това е опцията за този сезон.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 36 минути , jul каза:

Тази година последният полет беше на 24март. За 2020 не знам.

В разписанието за тази година отново стартират полетите от края на октомври. Отсечката е сезонна.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.