Прескочи до съдържание

Йордания - бързи въпроси

Worldismine
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Израел и Йордания. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли влакове в Йордания?

- Какво е работното време за посещения на Петра?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой квартал е най-подходящ за нощувка в Аман?

- Заслужава ли си топването в Мъртво море?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

преди 2 часа, feel_the_rush каза:

Ние събрахме полет София-Пафос и после Пафос-Аман с Раян, краят на април, началото на май. София-Пафос беше 35 евро, Пафос-Аман - 10 евро. Това е опцията за този сезон.

Има опция и през Атина.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Нагласила съм се да пътуваме с моя мъж 26.01.-02.02.2020 г. Дано ни хареса- миналата година бяхме близо- в Ейлат.

За Петра много искам, но все още се чудя Уади Рум дали да предвидя и ако да как да е точно. Извън единия ден в Петра, програмата ще е лежерна, плажче, кафенце, коктейлче 🙂 та да видим .

Ако ще посещавам само Петра- как мислите да си купуваме ли Jordan pass или да икономисаме с 55 динара вход за Петра (отчитам и факта че 7 дни ще сме и не помня дали е задължителен за такъв престой макар и само в Акаба). ?

Връзка към коментар

Щом сте за 7 дни, Джордан пас не ви трябва изобщо, по-скъпо излиза с него. Вземете си направо билети от визитърс център в Петра. Ако влизате и излизате през Акаба визата ви е безплатна. Относно ден в Уади Рум имате достатъчно време да го направите и съвета ми е да не го изпускате и отидете. Относно логистиката има много теми във форума за Йордания които ще ви ориентират. Кола под наем, обществен транспорт, такси, можете да спазарите и трансфер от хотела в Акаба и т.н. Като цяло програмата за Йордания е една от най-лесните за правене.

Връзка към коментар
преди 1 минута , BlackArt77 каза:

Щом сте за 7 дни, Джордан пас не ви трябва изобщо, по-скъпо излиза с него. Вземете си направо билети от визитърс център в Петра. Ако влизате и излизате през Акаба визата ви е безплатна. Относно ден в Уади Рум имате достатъчно време да го направите и съвета ми е да не го изпускате и отидете. Относно логистиката има много теми във форума за Йордания които ще ви ориентират. Кола под наем, обществен транспорт, такси, можете да спазарите и трансфер от хотела в Акаба и т.н.

Супер, а как смяташ чисто практически: от хотела ( в Акаба е , популярен тук Taj) сутринта отиваме в Петра до следобеда и после как да я вмъкна тая пустиня 🙂 късен следобед, вечер и нощувка ли (пак уж по-бюджетно да излезе)

Хареса ми във форума идеята за този Berenice beach club - един ден може да му дадем за нищоправене 🥰

Връзка към коментар

Идеална си е програмата, но си е за кола. Ние го направихме по подобен начин. 

1 ден - минахме през Акаба, сменихме пари, купихме си карта, хапнахме и с колата отидохме до Вади Муса. Стига се към 22:00. Петра на другия ден. На следващия ден ходихме до Мъртво море и Вади Муджиб. Муджиб беше затворен, но ние бяхме решили твърдо да го разгледахме и прескачахме през едни огради, за което си имахме разправии с някакви горски на магаре. Не можахме да се разберем за сносна цена (мисля че си държаха за 200 еуро , за да ни оставят да си правим каквото искаме в каньона). Накрая стигнахме до някакво началство, което ни взе смешни пари, но пък разходката ни, не се получи напълно. Мъртво море си е доста интересно само по себе си, но няма нужда да му се отделя повече от час. Все пак аз се забавлявах много. Отделно има много приятен планински път от Вади Муса натам. С тази програма 3 вечери спахме на едно място. На следващия ден рано се предвижихме до пустинята. Неделята имахме достатъчно време да отидем до Акаба, да направим дайвинг и шнорхелинг, да се рахзодим и да накупим джунджуриики.

Връзка към коментар
В момента, Bossa Nova каза:

Супер, а как смяташ чисто практически: от хотела ( в Акаба е , популярен тук Taj) сутринта отиваме в Петра до следобеда и после как да я вмъкна тая пустиня 🙂 късен следобед, вечер и нощувка ли (пак уж по-бюджетно да излезе)

Хареса ми във форума идеята за този Berenice beach club - един ден може да му дадем за нищоправене 🥰

Петра и пустинята е напълно безмислено за мен да се прави за ден и двете, а е и физически много натоварено според мен. Ще се убиете от път и умора и няма да сте видяли почти нищо, освен ако не държите просто да кажете, че сте били там. Отделете си по ден и за Петра и за Уади Рум. Също препоръчвам по една нощувка и на двете места. Аз лично съм началото на ануари там с жена ми. След кацане спим в Акаба на другия ден отиваме към Уади Рум, тур и спане там, след това в Петра тур и спане там в Уади Муса и обратно в Акаба. Така взимаш максимума и от двете места и не изнасилваш нещата. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Гледах всякакви опции, но или раян няма да имат никакви полети, от никъде до Йордания, или още нямат разписание за април. Трябва да вмъкна нещо между 11-18 април, независимо дали се лети от София, Гърция, Румъния.... 

Връзка към коментар

Как през Ейлат? Ако вземеш кола в Израел тя не може да излиза от държавата. Но може да отидеш с общ. транспорт до Акаба и там да вземеш кола.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

За влизане в Йордания през Акаба визата е безплатна (трябва да излезеш пак от същото място). Има такса за напускане на Израел обаче.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Здравейте, днес букнахме билети до Акаба за 3.11-6.11 ей така съвсем спонтанно и настана хаус. Та накратко, ще бъдем 4ма +2деца и търся препоръки за такси или трансфер с подходящ автомобил за 6ма.Хотела е запазен също в Акаба, а плана е още незнаен. Задължително Петра, Wadi rum, шнорхелинг. Моля помагайте, предлагайте, препоръчвайте. Всеки съвет и информация ще са ми от полза. 

Благодаря предварително! 

Връзка към коментар
Преди 1 час, iskramiteva каза:

Здравейте, днес букнахме билети до Акаба за 3.11-6.11 ей така съвсем спонтанно и настана хаус.

Искре,спокойно! Контролираният хаос не е хаос. Всичко ще бъде наред.

Като за начало искам да ти кажа ,че за тези дни правиш само Петра и Уади Рум.Акаба не я броим,защото тя е точката на пристигане и тръгване.

Ако направите Петра за два дни то Уади Рум го правите последния ден и от там на самолета.Може и да ви остане някой час за Акаба и евентуално да го разгледате,но за шнорхелинг няма да има време.Ако,обаче разпределите на всякъде да сте по един ден ,то ще имате време и за гмуркане в Червено море.Трябва да помислите кое ви е приоритет?

Петра е забележителност за два дни,но това е лично мое мнение.

Връзка към коментар
преди 1 час, iskramiteva каза:

Здравейте, днес букнахме билети до Акаба за 3.11-6.11 ей така съвсем спонтанно и настана хаус. Та накратко, ще бъдем 4ма +2деца и търся препоръки за такси или трансфер с подходящ автомобил за 6ма.Хотела е запазен също в Акаба, а плана е още незнаен. Задължително Петра, Wadi rum, шнорхелинг. Моля помагайте, предлагайте, препоръчвайте. Всеки съвет и информация ще са ми от полза. 

Благодаря предварително! 

Току-що букнах трансфер летище-Петра-Уади Рум-Саут бийч-Акаба-летище за 360JD за 7 човека.

Тази последователност е идеална за вас, като има време и за шнорхелинг.

Връзка към коментар
преди 16 часа, krasen_denev каза:

Като за начало искам да ти кажа ,че за тези дни правиш само Петра и Уади Рум.Акаба не я броим,защото тя е точката на пристигане и тръгване.

Ако направите Петра за два дни то Уади Рум го правите последния ден и от там на самолета.Може и да ви остане някой час за Акаба и евентуално да го разгледате,но за шнорхелинг няма да има време.Ако,обаче разпределите на всякъде да сте по един ден ,то ще имате време и за гмуркане в Червено море.Трябва да помислите кое ви е приоритет?

преди 16 часа, krasen_denev каза:

Да, Петра ще е само за един ден. Много държа и на шнорхелинг, защото след като бяхме в Египет буквално се влюбих в Червено море. Плана не е труден се оказва, защото са само три дена, но с транспорта не ми се получава. Искам да си пътуваме всички заедно, а таксита та са за до 4ма. Между другото намерих в този форум препоръки за един господин Fajer Abbadi, та някой дали е ползвал услугите му? 

преди 16 часа, Oldkozel каза:

Току-що букнах трансфер летище-Петра-Уади Рум-Саут бийч-Акаба-летище за 360JD за 7 човека.

Тази последователност е идеална за вас, като има време и за шнорхелинг.

Здравейте, може ли координати на фирмата? 

Връзка към коментар
преди 2 часа, iskramiteva каза:

Здравейте, може ли координати на фирмата? 

Привет, ние ще ползваме за пустинята wadirum quiet village camp (40JD възрастен и 20 JD дете за цял ден тур+спане+хранене; даде тази цена без пазарлък при 7 човека) и помолих шефа Saleem за помощ с трансферите (за нашите дати 2 коли със застраховка на франшизата и бензина излязоха колкото цената на бедуина за вана, като няма да мислиш за депозити, щети, паркинги и т.н. Реално ние сме и с деца, разбрали сме се да посетим само основните неща и няма да има много опции за спиране тук и там, което обичайно правим с рентакарите като пътуваме само двамата с жената, така че ван с чужд шофьор ни е ОК). След това лирично отклонение: Saleem ни свърза с Abdullah Ahmad from Jordan Horizons Tours https://www.johtt.com/ WhatsApp +962 7 7093 9392. Реално Saleem каза, че е негов колега (но не от неговия камп - изрично написа, че няма такси или ван, за да ни обслужи) и чак като стигнахме до плащането (искат 100% предплащане или аванс 70% и 30% при пристигане) разбрах, че е фирма, а не нещо с личния ван. Може да му кажете вчера един от България си запази трансфер от теб, че да се усети, че ми знаете моята цена и да не се изхвърли. Правя отметка, че ние реално не сме се убедили в качеството на услугите, но не вярвам от кампа (който е с много висок рейтинг) да ме вържат с някой мизерник. 

Връзка към коментар

Здравейте, може ли мнението ви относно тези цени 

Date:04.11.2019
Time : 08.00am
Excursion: full day in petra
adult:4
child:2
including: transportation two ways same day with van car 
price:  130JOD for all.
lunch in petra 15JOD for adult & 10JOD for child

Date : 05.11.2019
Exvursion : wadi rum rahayeb desert camp
Time: 12.00pm
including: transportaion two ways same day price :100JOD for all
jeeb tour 4h. 70JOD for all
camel ride 1h. 15JOD per person 
special dinner 15JOD for adult & 10JOD for child

06.11.2019
Excursion: baot trip in aqaba red sea warching the reefcorsls & snorkeling & lunc
for adult 25JOD for child 15JOD

Връзка към коментар
преди 44 минути , Цвете каза:

Къде може да се прочете какво е забранено/разрешено за внос на летище Акаба? Благодаря!

Не си спомням да е имало нещо необичайно в забраните.

Виж тук.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Може ли да посетим Вади Рум за ден без нощувка? 

Има ли вариант който да препоръчате? Хотела ни е в Акаба. 

Някой знае ли цената на трансфера от летището до центъра? 

Благодаря предварително 

Връзка към коментар
преди 11 часа, poliral каза:

Може ли да посетим Вади Рум за ден без нощувка? 

Има ли вариант който да препоръчате? Хотела ни е в Акаба. 

Някой знае ли цената на трансфера от летището до центъра? 

Благодаря предварително 

Цената на трансфера е 8-9 техни пари, но обикновено искат 10.

Има дневни турове из пустинята, така че може да я разгледате без да спите там. 

• Браво 1
Връзка към коментар
На 26.10.2019 г. в 18:55, Oldkozel каза:

Привет, ние ще ползваме за пустинята wadirum quiet village camp (40JD възрастен и 20 JD дете за цял ден тур+спане+хранене; даде тази цена без пазарлък при 7 човека) 

А аз се пазарих за същото цялата минала седмица с този Салим за 140 Jod за двама възрастни и дете и накрая в понеделник ме отряза че нямало вече места. Явно броя хора оказва доста сериозно влияние на цената.

• Замислям се 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.