Прескочи до съдържание

Йордания - бързи въпроси

Worldismine
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Израел и Йордания. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли влакове в Йордания?

- Какво е работното време за посещения на Петра?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой квартал е най-подходящ за нощувка в Аман?

- Заслужава ли си топването в Мъртво море?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Не се знае нищо. Ние бяхме 3-10 март, не влизахме в Червено море само заради вятъра. Иначе щеше да е супер приятно. С Мъртво море нямахме такъв проблем. Преди нас обаче само за няколко дни е имало среж, лед, студ... На късмет е. 

• Харесвам 1
  • Шок 1
Връзка към коментар

Ние през февруари тази година прекарахме цял ден на плажа и във водата в Ейлат ( десетина км от Акаба). 😁 Е... с къс неопрен бях аз и не ми се излизаше, другите издържаха по- помалко във водата. Та е относително...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Някой в Йордания следващата седмица?

Бихме могли да се организираме заедно за трансферите с някой, ако ни съвпада програмата. Ние сме двама и ще пътуваме сутринта на 12-ти от Акаба към Wadi Rum и на 13-ти сутринта от там към Петра. Няма да взимаме кола под наем, ще резервираме трансфер. Най-вероятно ще сме в Hasan camp, така че, ако някой е там тогава бихме могли да се комбинираме и за тура в пустинята на 12-ти, мислим да вземем 6-часов.

Връзка към коментар

Като гледам прогнозата за времето за Петра, започвам да се чудя дали да си я причиним (пътуваме с малко дете и ще мрънка, че е студено...).

Вие кога пристигане в Акаба?

Връзка към коментар
преди 5 минути , orlinezze каза:

Питанка имам. Някой магеланец минавал ли е по суша границата Египет-Йордания? Има ли проблеми?

Между Йордания и Египет се намира Израел.

Връзката е само морска. Местен йорданец, работещ в един от хотелите, в който бяхме отседнали ми е казвал, че няколко пъти е ходил до Египет, ползвайки фериботa от Акаба до Nuweiba. Преглеждайки Mapsa виждам, че има водна връзка и от Акаба до Taba.

Връзка към коментар

През зимата не съм сигурна...Много красиво е осветен пътя до съкровищницата - малки фенери  от двете страни на пътеката, има приказна атомосфера. Пред съкровищницата се сяда директно на земята (поне така беше когато ние ходихме, септември месец). Черпят с чай , после има музикално изпълнение, около 15 - 20 минути, един инструмент със звук, подобен на кавал. След това осветяват съкровищницата с различни цветове и това е. На мен ми хареса, не мога да си представя друго музикално изпълнение - тази простичка мелодия е идеална за обстановкат. Цената е доста по - висока , от това , което предлагат, но пък съм го запомнила с хубаво това преживяване. Като цяло си е туристическа атракция, тип "Дай си парите", но пък кога ще видиш това Съкровищницата нощем, под звездното небе...

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 7 часа, zhivko7 каза:

Какво ви е мнението за Petra by night? Заслужава ли си?

Понеже вече сме го коментирали ето връзка към страницата както пействам и личното си мнение 😁 .  

Petra by night .

Понеже хората наистина сме различни и слава богу ще се опитам да я опиша. 

Та  значи отишъл си в Петра . Мащабите са неочаквани  . Размера и разстоянията изненадващи . В същото време любопитството ти те кара да ходиш от храм на храм . От нещо интересно до друго . Не усещаш как времето минава и чак когато почти не можеш да пристъпваш  от умора и си усещаш краката като гумени  или от горещината света започва да се върти си даваш сметка че ако искаш да живееш трябва да спреш :). Тук обаче се оказва че си на мнооого голямо разстояние от изхода . Все някак ще успея си казваш , в крайна сметка ще си взема катър или магаре или каляска по обратния път . Да де но от досадните навлеци на влизане няма и следа . Полумъртъв все пак се добираш до изхода , до хотела до банята . Станало е 18.30 . Кога . А " шоуто " е в 20.30 . Само два часа да измиеш лепкавия червен пясък да полегнеш . Дали да вечерям . Не по добре да полежа още половин час . 

Двата часа са минали като миг . Успял си да се изкъпеш преоблечеш и да си придадеш що годе свеж вид за т.н.шоу . Точно в 20.30 си пак в началото на Петра. Вече е тъмно . На няколко метра една от друга от двете страни на пътеката са поставени свещи . За да не изгасват от вятъра върху тях са надянали промазани  амбалажни пликове . Казват ти че трябва да отидеш обратно по пътя по който преди 2 часа си избягал полужив отново пеша до съкровищницата   ( онова емблематичното място от снимките ) .  Близо е . Само около час :) . Е какво пък си казваш поне не е толкова горещо , а и шоуто е само четири дена в седмицата , а и платихме 34 динара за двамата  и тръгвате .  Свещите не осветяват пътя , не осветяват и скалите , по скоро приличат на онези аварийните линии на катастрофирал самолет :) .   Нищо магично или свръхестествено  не можеш да видиш отстрани . отпред или отзад. Всъщност не виждаш нищо , полусляп се препъваш и влачиш безчувствените си крака в мрака и силно се надяваш да не стъпиш на фъшкия. Най сетне след час се дочуват гласове . Приближаваме площадчето пред хазната . Там има много хора , повече свещи и образ с нощница , който ти махва с ръка да вървиш на ляво .  С усилие в тъмното различаваш хора насядали на черджета по земята . Намираш място и сядаш . Адски е ръбесто . Бъркаш под чергата и отместваш голям камък . После си помирисваш ръката . Не слава богу не е от нея. Целия площад е напоен с миризмата на урина и изпражнения от камили , коне и мулета. Ами да през деня беше пълно с тях точно тук .  Все пак си щастлив . Чувстваш се победител . Успяхме. Дойдохме . Даже  и чай ни дава един чичко . Егати кефа . Някъде напред в тъмнината излиза трудно различим контур на човек и почва да свири на нещо като кавал . Има и нашенски мотиви . Облизаш пресъхнали устни в страстно предчуствие на грандиозно шоу. Излиза друг юнак . Или може да е същия , но в тъмното не се вижда и изсвирва друго " парче " . Страхотна загрявка. После излиза оня разпоредител с фенерчето и дръпва реч на развален английски . Почват да сменят цвета на светлините на хазната .  Хората стават и почват да си правят селфита и ..... да си тръгват. Ама кво става . Стоим до последно . 

Аз отивам да питам дали не сме закъсняли . Не сме . Това било . Не мога да повярвам . Очаквал съм програма . Песни . Танци . Саби . Огън . Страст .

Не е възможно ..... . Толкова пари . Толкова усилия да се дотътрим дотук .    Питам още 5-6 човека с нощници . Ами това е ..... Подхилват се ......

И с право .... За смях сме си . 

В пълно мълчание се дотътряме до хотела и в още по пълно си разделяме бутилката водка и предвидливо купения за целта портокалов сок. 

Ето ви и на вас малко от шоуто :)

IMG_20180517_213322.jpg.bf62ec3ddb3f84811b0e3992e6491e57.jpgIMG_20180517_213327.thumb.jpg.b422a32cf11efffd46fed8cc8ea37397.jpgIMG_20180517_213341.jpg.d013bfdc671a96bf39b13a0381dd22fb.jpg

• Харесвам 5
  • Смея се 5
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Тъй като пътуваме директно с такси от летището в Акаба към Wadi Musa, има ли смисъл да се обръщат някакви пари тук или по-добре на летището? Ясно ми е, че няма да е най-изгодния вариант да се обръща на летището, но като гледам и курсовете по change бюрата в София са доста дървени. Предолагам пътят от летищято към Wadi Musa не минава през Акаба, така че едва ли ще можем да спрем в града да обърнем и да продължим.

Да препоръчате някое change бюро във Wadi Musa? И дали ще има отворено някое към 10-11 вечерта?

Връзка към коментар
преди 4 минути , zhivko7 каза:

Тъй като пътуваме директно с такси от летището в Акаба към Wadi Musa, има ли смисъл да се обръщат някакви пари тук или по-добре на летището? Ясно ми е, че няма да е най-изгодния вариант да се обръща на летището, но като гледам и курсовете по change бюрата в София са доста дървени. Предолагам пътят от летищято към Wadi Musa не минава през Акаба, така че едва ли ще можем да спрем в града да обърнем и да продължим.

Да препоръчате някое change бюро във Wadi Musa? И дали ще има отворено някое към 10-11 вечерта?

На летището преди месец беше 0.68, на другите места 0.69, в ресторанта в Уади Муса веднага след пристигането от България платихме на 0.70, хотелът платихме на 0.69. Пътят за Уади Муса от летището не минава през Акаба (в Акаба има сгоден чейндж, но ще се забавите). Ние пристигнахме към 22.15 часа в Уади Муса и нямаше чейндж - плащахме директно с долари. На следващия ден обменихме долари във визиторския център на Петра на 0.69.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

По принцип курсът динар - долар е фиксиран, 100$ =70JD, но вземат комисионна в зависимост от количеството обменена валута. Ние преценихме, че е по - добре да загубим 5 лева , но да спестим време . Може да обмените всички заедно, за да ви е по - малка комисионната. Не помня каква беше, но после като гледахме курса на другите места, не сме съжалилявали, че обърнахме на летището (в Аман). Пътувахме месец преди да пуснат полетите до Акаба и курсът на йорданския динар в България беше съвсем приличен, после рязко се вдигна много Ако ходя сега, не бих си обменила повече от 20тина лева предварително.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Благодаря много за отговорите. Още един въпрос, относно придвижването от летището в Акаба до Wadi Musa. Тъй като, не ми върви добре комуникацията с шофьорите, с които съм се свързал, има ли смисъл предварително да си уговоря трансфера или няма проблем направо от летището да се вземе такси? Цената, предполагам, би трябвало да e сходна - 45-50 JOD?

Връзка към коментар

Ние ползвахме трансфер с ван летище-Петра-Уади Рум-Саут бийч-Акаба-летище за 360JD за 7 човека. От Abdullah Ahmad from Jordan HorizonsTours https://www.johtt.com/ WhatsApp +962 7 7093 9392. Може да му пишете какви трансфери искате по дни и часове и да ви даде оферта. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Привет!

С моя мъж пътуваме на 15.12 към Акаба и след това директно се отправяме към Уади Муса. Първи ден (16ти) Петра, втори ден (17ти) Уади Рум, трети ден (18ти) разходка из Акаба и шнорхелинг, ако позволява времето. Вечерта полет към мила България 😕 

Някой друг магеланец със същите дати? 

Еех как ми се ще да преживеем всичко по план и да позволи времето един шнорхелинг. Никога преди това не сме пробвали.. Честно казано четох темата последните 6-7 страници, ще ме извините за което, но нямам почти никакво време. 
Знам, че времето е мнго променливо и както единият ден може да е адаки студ, на другия да не е, но Все пак има ли някой съвсем наскоро гмуркал се?  Къде бихте препоръчали да го направим и какви са ориентировъчните цени? Извинявам се пак за най-вероятно повтарящите въпроси. 
Поздрави! 

Връзка към коментар

За гмуркането е препоръчително да се прави поне 24 часа преди полет. Иначе струва 30JD и е около 30 минути. Къс неопрен + маска с шнорхел + плавници са 10JD. С неопрен все ще ви е приемливо във водата. Гмуркането е на саут бийч - там са самолета, кораба и танка.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 7 минути , Oldkozel каза:

Ние ползвахме трансфер с ван летище-Петра-Уади Рум-Саут бийч-Акаба-летище за 360JD за 7 човека. От Abdullah Ahmad from Jordan HorizonsTours https://www.johtt.com/ WhatsApp +962 7 7093 9392. Може да му пишете какви трансфери искате по дни и часове и да ви даде оферта. 

Писах си с тия. От една друга агенция ми дадоха по-добри цени, но пък много бавно отговарят. Та се чудя има ли смисъл да се занимавам, ако има възможност да си хванем директно такси от летището, стига цената да е сходна, разбира се. Ние сме двама, така че нямаме нужда от ван.

Връзка към коментар

Някъде бях чела, че цените за такси от летището са стандартни, но не мога да го потвърдя. Може да питате и хотела си в Уади Муса дали предлага трансфер.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ние ползвахме само тях и са много точни. На летището принципно имаше таксита с ламинирани оферти за трансфери, но не съм гледал цени. Предполагам каквито са цените Уади муса - Акаба, такива би трябвало да са в обратна посока.

FBCB8941-C338-4DC9-8E92-F6167E9E6E9E.jpeg.de544dcdf80e260b0ec476ef81772272.jpeg

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.