Прескочи до съдържание

Йордания - бързи въпроси

Worldismine
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Израел и Йордания. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли влакове в Йордания?

- Какво е работното време за посещения на Петра?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой квартал е най-подходящ за нощувка в Аман?

- Заслужава ли си топването в Мъртво море?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

преди 16 минути , Pantelej Putnik каза:

И като стана дума за Йордания, някой да планува скоро да ходи там? Че и аз имам едни билети за след около месец - два. 

Гледах, че Раян пускат полети от ноември. Не съм се интересувала какви са точно условията за туризъм. Много ми се ходи, но с моите приятелки няма как да стане 🙂 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Pantelej Putnik каза:

И като стана дума за Йордания, някой да планува скоро да ходи там? Че и аз имам едни билети за след около месец - два. 

Ще си позволя този линк... Може още някой клуб да сформираме :wink:, ... а и да не стане като с Малдивите - първо ходиш, после четеш. :grin:

• Харесвам 3
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 1 час, Eva eva каза:

Гледах, че Раян пускат полети от ноември. Не съм се интересувала какви са точно условията за туризъм. Много ми се ходи, но с моите приятелки няма как да стане 🙂 

Имам страхотна програма за 7 дни там, но вече два пъти ми отпадат полетите. Нещо като твоето Бари. 🤣

Надявам се вече трети път за късмет да стане пътуването. Да видим! 

Иначе съм предвидил с кола под наем през цялата страна, като съм включил всички основни забележителности. Мисля, че балансирано съм го предвидил. Проучил съм задълбочено, изчетох доста инфо, включително и от този форум ( @ven62, 😉 ). Направил съм план с карта, разпределение на времето, инфо за входни такси, ориентировъчно време за придвижване, избрал съм хотели и т.н.  

Намирай приятелка или магеланец и хайде в Йордания. 🙂 

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 10 минути , Pantelej Putnik каза:

Имам страхотна програма за 7 дни там, но вече два пъти ми отпадат полетите. Нещо като твоето Бари. 🤣

Стискам палци всичко да е наред този път 🙂 Сигурна съм, че програмата ти е страхотна 🙂 Ще разказваш 🙂 

Точно коментираме с моите другарки какви да ги свършим октомври-ноември, но с тях в арабския свят - никога 🙂 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Здравейте, от масовите сайтове коли под наем за Йордания, не мога да намеря цена под 200 лв. за 4 дена, което не знам и дали е възможно де. Бихте ли препоръчали евентуално някоя местна фирма ако има такива ?

Връзка към коментар

Че това много ли е? 25 eur/ден..... Миналата пролет, точно преди пандемията, за 215 лв за четири дни, през сайта на Ryanair, взех кола от Thrifty в Аман, Nissan Sentra - автоматик, на 20,000 км, Депозит 350 JOD, равно на 500$.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, koletoo каза:

Здравейте, къде може да се закупи SIM карта с мобилен интернет в Aqaba след 21:00ч, след кацането и взимането на колата под наем ?

1

Alawneh Exchange, Aqaba

Магазин за SIM карти и Чейнч бюро до него

29.529271, 35.003936

Беше преди 2-3 години, но дори и това магазинче вече да го няма със сигурност в района ще намериш още няколко.

Цифрите са GPS координати - директно в google

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Визите при влизане в Йордания през Акаба все още са безплатни предполагам. Гледам, че признават ковид сертификатите ни и е нужнo само попълване на QR декларация като PLF-ите.

https://www.gateway2jordan.gov.jo/form/

Някой, който е там вече ще потвърди ли?

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 час, Биксбит каза:

Визите при влизане в Йордания през Акаба все още са безплатни предполагам. Гледам, че признават ковид сертификатите ни и е нужнo само попълване на QR декларация като PLF-ите.

Не съм там, но като чета в линка ти за ваксинираните отпада ПСР на място в Йордания, другия остава - - Passengers are required to present the applicable documents upon arrival. This includes the QR code, a negative PCR test result from the country of departure, and the vaccination certificate (for vaccinated passengers).

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 4 часа, koletoo каза:

Здравейте, къде може да се закупи SIM карта с мобилен интернет в Aqaba след 21:00ч, след кацането и взимането на колата под наем ?

Можете да си купите SIM-карти на излизане от летището. Предполагам, че ще е възможно и след 21:00. Ние си купихме SIM-карта оттам около 20:00 миналата седмица.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Биксбит каза:

Потвърждавам - визите през Акаба са безплатни, признават се COVID-сертификатите от БГ, трябва да имате QR от декларацията https://www.gateway2jordan.gov.jo/form/

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Здравейте, скъпи пътешественици!

Пак опирам до Вас.

Ще пътувам скоро до Йордания, за първи път ми е. За жалост ще е в групова екскурзия - обиколна на цялата страна, защото все сама пътувам и не си представям как ще обиколя страната сама с публичен транспорт (не шофирам от много години). Като гледам има 2 дни за плаж или шнорхелинг и 5 дни се обикаля из страната. 

1. Но, искам и аз да си купя СИМ--карта. Има ли на летището? Колко пари струва? Кацаме около обяд в Акаба.

2. Как седи въпроса с плащанията с банкови карти? Револют важи ли?

3. Къде  да се избягва плащане с карта и да се предпочита с кеш?

4. С щатски долари може ли да се плаща или трябва с йордански динари?

5. Оттук ли си да си купя йордански динари или там да обменям?

6. Да обменям там или да тегля от банкомат от левова карта. Дали е по-добре теглене от левов Револют от БГ банкова карта в лева?

7. Какво препоръчвате да си купи чавек от там. Ще иам и чекиран багаж. и откъде да се купува?

Благодаря сърдечно още веднъж и очаквам всякакви добри съвети от Вас!

Връзка към коментар

5. 6. Динарът е с фиксиран курс към долара. Вземете оттук долари и обменяйте за динари на място. Официалният курс е 71 JOD за 100$. На повечето читави места ще Ви дадат между 70 и 71 JOD за 100$.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Резервирам нощувка в къмпинг във Вади Рум през букинг, отивам привечер с кола до селото/паркинга на туристическия център, там се плаща входната такса предполагам и .....?  Как да стигна до лагера и палатката си? Пише, че е на 600 метра от селото, ама 🤔.....като няма номер на улица, как да я намеря?

Връзка към коментар
преди 58 минути , Биксбит каза:

Резервирам нощувка в къмпинг във Вади Рум през букинг, отивам привечер с кола до селото/паркинга на туристическия център, там се плаща входната такса предполагам и .....?  Как да стигна до лагера и палатката си? Пише, че е на 600 метра от селото, ама 🤔.....като няма номер на улица, как да я намеря?

Пиши им да ти дадат координати, които да вкараш в навигацията си да те заведе до мястото им и да ти дадат телефон, на който ще отговарят на СМС или whatsapp/viber и подобни приложения за съобщения. Питай дали може да те чакат още на посетителския център или по пътя натам. Уточни с тях плащането как ще стане, възможно е да не приемат карти.

Не помня ние как плащахме, нито как се казваше кемпа ни, беше преди няколко години, място в навигацията бяха дали, но ние нали сме много отворени, намерихме нещо там на картата и аре към него, оказа се друг къмпинг. 🙂

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 54 минути , Coo каза:

Пиши им да ти дадат координати, които да вкараш в навигацията си да те заведе до мястото им и да ти дадат телефон, на който ще отговарят на СМС или whatsapp/viber и подобни приложения за съобщения. Питай дали може да те чакат още на посетителския център или по пътя натам. Уточни с тях плащането как ще стане, възможно е да не приемат карти.

Не помня ние как плащахме, нито как се казваше кемпа ни, беше преди няколко години, място в навигацията бяха дали, но ние нали сме много отворени, намерихме нещо там на картата и аре към него, оказа се друг къмпинг. 🙂

Благодаря ти! Явно съм избързал с въпроса си. Дойде мейл от мястото за настаняване с подробна информация и инструкции

• Харесвам 1
Връзка към коментар
На 10.09.2021 г. в 15:29, Pantelej Putnik каза:

Иначе съм предвидил с кола под наем през цялата страна, като съм включил всички основни забележителности. Мисля, че балансирано съм го предвидил. Проучил съм задълбочено, изчетох доста инфо, включително и от този форум ( @ven62, 😉 ). Направил съм план с карта, разпределение на времето, инфо за входни такси, ориентировъчно време за придвижване, избрал съм хотели и т.н.  

Намирай приятелка или магеланец и хайде в Йордания. 🙂 

Успя ли да стигнеш до Йордания и да осъществиш програмата, която беше запланувал?

Връзка към коментар
На 12.11.2021 г. в 11:06, vino4erpec каза:

5. 6. Динарът е с фиксиран курс към долара. Вземете оттук долари и обменяйте за динари на място. Официалният курс е 71 JOD за 100$. На повечето читави места ще Ви дадат между 70 и 71 JOD за 100$.

Благодаря Ви много!

• Харесвам 1
Връзка към коментар
На 10.09.2021 г. в 13:22, Pantelej Putnik каза:

Аз. 15-19 декември, че то май не останахме много магеланци, които не са били там 🙂

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 16 часа, Krum4ov каза:

Случайно да има шафран на поносими цени в Йордания, че моят свършва, а имам ходене натам? 

По принцип има,НО има една друга подправка която изглежда като шафрана ама не е шафран ,също я използват за готвене, оцветяване на ориз и ястия. Така че внимавай какво ти продават!

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 17 часа, Krum4ov каза:

Случайно да има шафран на поносими цени в Йордания, че моят свършва, а имам ходене натам? 

Дай си адреса на лични. Ще ти пратя. 

В една друга тема споменавах, че от Азербайджан купих толкова много, че все още има 2-3 буркана по шкафовете в кухнята.

На мен сумака ми е проблем. Надявам се до април-май да се отвори нещо до Истанбул.

:biggrin:

п.с. Може и мен да са метнали с тази другата подправка, която @Nevena споменава.

Nevena може ли малко повечер инфо за нея.

• Харесвам 1
  • Шок 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 37 минути , ven62 каза:

Дай си адреса на лични. Ще ти пратя. 

В една друга тема споменавах, че от Азербайджан купих толкова много, че все още има 2-3 буркана по шкафовете в кухнята.

На мен сумака ми е проблем. Надявам се до април-май да се отвори нещо до Истанбул.

:biggrin:

п.с. Може и мен да са метнали с тази другата подправка, която @Nevena споменава.

Nevena може ли малко повечер инфо за нея.

@ven62 по цената се разбира най -добре, това е първата най-скъпа подправка. Иначе като се сложи в топла вода тичинките би трябвало оцветят течността в наситено жълто, а те самите да си останат наститено червени 🤗

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.