Прескочи до съдържание

Йордания - бързи въпроси

Worldismine
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Израел и Йордания. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли влакове в Йордания?

- Какво е работното време за посещения на Петра?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой квартал е най-подходящ за нощувка в Аман?

- Заслужава ли си топването в Мъртво море?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

преди 2 часа, iva 80 каза:

професионални ли бяха камерите.Звънях в посолството те казаха,че не знаят за такъв случай

Не мога да преценя със сигурност. Аз нямам камера, за щастие не носех и фотоапарат. Имам голям Никон с широк обектив. На човека, на когото помогнах с превода, не изглеждаше професионална. Не са преглеждали снимките изобщо. Питаха колко мегапиксела е обективът. Мисля, че на човека беше 20 и му го върнаха, като чуха отговора. В служебната стаичка, вляво от входа на летището, имаше десетина камери и фотоапарати. Много хора ги забелязаха. Това се случи сега, в неделя, 5.12.

Връзка към коментар

Изобщо не се изненадвам, че са се правили на интересни с фотоапаратите. На нас на излизане от Йордания преди няколко години, не искаха да ни пуснат детската количка, с която бяхме влезли в страната 🙂 Тя е от най-малките модели, бяхме я сгънали в чантата за транспорт преди полет, а детето беше на 1г и на нещо като собствен ход из летището. Мислеха, че е дрон. Английски език никой не говори кой знае колко, но се разбра, че не може да я качим в самолета. Чшш!!! Па я вадихме от чантата, разгъвахме, сгъвахме, гледаха я като космически кораб, все едно хора с деца не са минавали през летището. Добре че бяхме по-рано за полета и показването как се ползва не ни напрегна за изтърване на полета.

Ето така изглежда сгъната - снимка от Pockit сайта

Pockit-Stroller-13.jpg.1f5bbf68fbd30791548f8898183a4294.jpg

• Харесвам 2
Връзка към коментар
На 8.12.2021 г. в 15:43, Coo каза:

Изобщо не се изненадвам, че са се правили на интересни с фотоапаратите. На нас на излизане от Йордания преди няколко години, не искаха да ни пуснат детската количка, с която бяхме влезли в страната 🙂 Тя е от най-малките модели, бяхме я сгънали в чантата за транспорт преди полет, а детето беше на 1г и на нещо като собствен ход из летището. Мислеха, че е дрон. Английски език никой не говори кой знае колко, но се разбра, че не може да я качим в самолета. Чшш!!! Па я вадихме от чантата, разгъвахме, сгъвахме, гледаха я като космически кораб, все едно хора с деца не са минавали през летището. Добре че бяхме по-рано за полета и показването как се ползва не ни напрегна за изтърване на полета.

Ето така изглежда сгъната - снимка от Pockit сайта

Pockit-Stroller-13.jpg.1f5bbf68fbd30791548f8898183a4294.jpg

Да, ето защо моят чадър, макар и сгъваем и в куфара за чекиране, предизвика вълнения. То го отваряха, затваряха.........Какво очакваха не знам, след като и английски не говореха....

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Въпрос няма, но понеже снощи го обсъждахме с @Monika_Koko, давам направо отговора за попълването на декларациите за получаване на QR кода във връзка с новите изисквания за влизане в Йордания🙂 

Както скоро пътуващите вероятно знаят, от днес влизането в Йордания, без значение дали имаш зелен сертификат или не, е с два PCR теста - един от тук, до 72 часа преди пътуването, другият - на летището при пристигане в Йордания, като трябва да се заяви и плати оттук (28 йордански динара).  Последното става с попълване на декларацията на https://www.gateway2jordan.gov.jo/form/, след което директно те насочват към страница за плащане на теста и след плащането ти издават QR код за влизане с потвърждение за плащането на теста и инструкции. При попълване на самата декларация не е нужно към нея да се прикачат никакви документи -  отрицателния PCR оттук и зеления сертификат трябва да се носят разпечатани и да се покажат при влизане в Йордания, заедно с QR кода. Трики момента при попълването на декларацията е, че трябва да се сложи тикче пред текста най-накрая /че декларираните данни са верни/, за да я приеме  - квадратчето, което трябва да се тикне обаче изобщо не се вижда и мен лично ме връща поне три пъти, докато накрая случайно го налучках.

• Харесвам 6
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Здравейте, за първи път пиша във форума с въпрос, досега само се информирах от предишните отговори. Този път обаче и аз имам нужда от помощ. Ще пътуваме 2 момичета другата Сряда за Йордания и се чудя има ли някой, който се е движил с традски транспорт, а не с кола под наем и да сподели опит. Благодаря 🙂

Връзка към коментар
преди 13 часа, vino4erpec каза:

Здравей, хубаво е да кажеш къде ще ходите, за да се отзове някой със съвет....

Здравейте, ще искаме да посетим по обичайните дестинации. Петра, пустинята WadiRum и ако случайно имаме време до Мъртво Море, но не държим особено. 

Връзка към коментар

jordancab.com +962777710832 Yousef

Ние ползвахме този шофьор. Много точен, много чиста и нова кола. 

Трансфер  Jordan Cab, Такси Летище Акаба- Акаба център -Вади Муса

Цена 50JD за кола,

Вади Муса- Вади Рум  Цена 40JD за кола,

Трансфер Вади Рум- Акаба  

Цена за кола Цена 25JD

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 4 минути , Monika_Koko каза:

jordancab.com +962777710832 Yousef

Ние ползвахме този шофьор. Много точен, много чиста и нова кола. 

Трансфер  Jordan Cab, Такси Летище Акаба- Акаба център -Вади Муса

Цена 50JD за кола,

Вади Муса- Вади Рум  Цена 40JD за кола,

Трансфер Вади Рум- Акаба  

Цена за кола Цена 25JD

Благодаря много! Ще му пиша 🙂 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Здравейте, имам останала карта с 36гб интернет за Йордания валидна още месец. Ако на някой му трябва или има нужда от прясна информация за нещо там мога да помогна. 😊

Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...
На 13.02.2022 г. в 11:41, gjnedeva каза:

Здравейте, имам останала карта с 36гб интернет за Йордания валидна още месец. Ако на някой му трябва или има нужда от прясна информация за нещо там мога да помогна. 😊

Здравейте, ние ще сме сега от 9ти до 16ти март в Йордания. Можете ли да ми кажете каква е цената на картите за интернет и кой оператор да изберем?

Връзка към коментар
На 13.02.2022 г. в 11:41, gjnedeva каза:

Ние заминаваме в сряда на 9ти март 🙂 Ако още важи офертата за картата мога да я взема? До коя дата ще е валидна, знаеш ли точно?

Връзка към коментар

Резервирах билети до Йордания за периода 16-23 март и сега набързо ще трябва да направя цялата организация. Направих една примерна програма, ще се радвам да споделите мнения дали е изпълнима и дали не пропускам нещо. С кола под наем ще сме.

16 март 

Кацане в 20:30 

Нощувка в Aqaba 

17 март 

Сутринта пътуване до Wadi Musa 

Петра 

Нощувка  

18 март 

Петра 

Нощувка 

19 март 

King's Highway  

Dana Nature Reserve 

Shobak Castle 

Kerak Castle 

Madaba 

Нощувка в Аман 

20 март 

Аман 

Нощувка Аман 

21 март 

Jerash 

Ajloun 

The Baptismal Site of Jesus Christ 

Спане някъде на Мъртво море 

22 март 

Wadi Rum 

Тур и спане в лагер в пустинята 

23 март 

Aqaba 

Връзка към коментар

Здравей, двудневна Петра - добър избор!

За 19 март, Мадаба е последна, имай предвид, че към 16-17:00 всичко приключва, а Мадаба не е само "Картата от Мадаба". Shobak и Dana са в обратен ред. Освен това , нали не си мислищ, че King's Highway е магистрала?!?!

Програмата за 21 март е абсурд! За Джераш трябва доста време, ако искаш да го разгледаш като хората. Може да се окаже, че на Bethany beyond the River ще бъдете по никое време, освен това там се събира група и тогава се тръгва..... Не виждам Mount Nebo.

23 март, ако полетът ви е късно вечерта само ще си загубите времето за цял ден в Акаба.

Купете си Jordan Pass.

Подгответе си дрехи за от 0 до 30 градуса.

Препускане ще е, но пък си заслужава напълно! Приятно изкарване!

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
На 8.03.2022 г. в 23:05, Suunto каза:

Резервирах билети до Йордания за периода 16-23 март и сега набързо ще трябва да направя цялата организация. Направих една примерна програма, ще се радвам да споделите мнения дали е изпълнима и дали не пропускам нещо. С кола под наем ще сме.

16 март 

Нощувка в Aqaba 

17 март 

Петра 

Нощувка  

18 март 

Петра 

Нощувка 

19 март 

King's Highway  

Dana Nature Reserve 

Shobak Castle 

Kerak Castle 

Madaba 

Нощувка в Аман 

20 март 

Аман 

Нощувка Аман 

21 март 

Jerash 

Ajloun 

22 март 

Wadi Rum 

23 март 

Aqaba 

Аз първия ден бих спал директно във Wadi Musa. Така и ще "отворя" Петра т.е. в първите 2-3 часа няма да има хора и ще си разглеждам на спокойствие. За мен един ден за Петра е достатъчен. Дори аз успях да стигна до Манастира и след това да се качим на "The Treasury from above" viewpoint-a.

После вместо два дни бих спал само един в Аман (с уговорката, че ние го пропуснахме Аман) и един в Мадаба.

За Jerash 4-5 чисти часа са достатъчни, според мен.

Но ти все пак имаш 6 пълни дни за разлика от нас - 4.

Използвам случая да си рекламирам "творчеството":

Приятно изкарване. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 3 месеца по-късно ...

Дъщеря ми ще ходи с група в средата на август за седмица в Йордания.След първоначалната еуфория започнаха мислите и притеснението за сезона.Никъде не попаднах на разкази за посещение по това време .Някой да ме успокои ...Или каже нещо положително ,за да започнем да мислим че това пътуване е осъществимо.

Връзка към коментар
преди 8 минути , Velmar каза:

Дъщеря ми ще ходи с група в средата на август за седмица в Йордания.След първоначалната еуфория започнаха мислите и притеснението за сезона.Никъде не попаднах на разкази за посещение по това време .Някой да ме успокои ...Или каже нещо положително ,за да започнем да мислим че това пътуване е осъществимо.

Какво значи "осъществимо"? В Йордания има климатици. Пустинята нощем е прохладна, да не кажа студена... Малко топло по камънаците или в градовете на припек, но ако се плацикат на морето, ще им е екстра, август водата е 30 градуса

https://www.seatemperature.org/middle-east/jordan/aqaba.htm

Да си носи по-висок фактор и дрехи от тънка материя с дълъг ръкав. Ако не иска да си носи, няма проблеми, там продават всичко и като й се наложи, ще си купи. 😉

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Ами,група деца са и въпросите са може би повече от обичайното.Още повече като няма да сме с нея Благодаря за споделеното .Отивам да чете практическа информация и да досаждам с въпроси

Връзка към коментар
  • 4 месеца по-късно ...
На 8.03.2022 г. в 23:05, Suunto каза:

16 март 

Нощувка в Aqaba 

17 март 

Петра 

Нощувка  

18 март 

Петра 

Нощувка 

19 март 

King's Highway  

Dana Nature Reserve 

Shobak Castle 

Kerak Castle 

Madaba 

Нощувка в Аман 

20 март 

Аман 

Нощувка Аман 

21 март 

Jerash 

Ajloun 

22 март 

Wadi Rum 

23 март 

Aqaba 

Здравейте,видях,че сте били в Джераш..Ние с жената ще ходим февруари месец ..Та се чудя да запазя ли нощувка там или да си се приберем в Аман..Има ли какво да се види в Джераш за повече време или са само Римските останки?

Връзка към коментар
преди 39 минути , Puteshetsvenik127 каза:

Здравейте,видях,че сте били в Джераш..Ние с жената ще ходим февруари месец ..Та се чудя да запазя ли нощувка там или да си се приберем в Аман..Има ли какво да се види в Джераш за повече време или са само Римските останки?

Не е към мен въпросът, но съм била в Джераш от Аман. Няма смисъл от нощувка. Джераш е дастатъчно близо за дневен трип от  Аман.

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Здравейте, поради невъзможност да се вземе кола по наем, колко е възможно да се обикаля с такси (визирам най-вече Петра и Вади Рум от Акаба)? Ориентировъчни цени? ПРоблема е липса на кредитна карта на името на шофьора, та ако на място може да се направи някоя врътка и да ни дадът с дебитна карта би било идеално - някой има ли опит да каже? 

Връзка към коментар
преди 16 часа, Kristinna каза:

Здравейте, поради невъзможност да се вземе кола по наем, колко е възможно да се обикаля с такси (визирам най-вече Петра и Вади Рум от Акаба)? Ориентировъчни цени? ПРоблема е липса на кредитна карта на името на шофьора, та ако на място може да се направи някоя врътка и да ни дадът с дебитна карта би било идеално - някой има ли опит да каже? 

И мен това ме спъва,четох някъде,че ставало и с дебитна карта,но цените са различни ..

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Здравейте, вдругиден пътуваме за Йордания и искам да купя билети за Петра онлайн от този сайт Петра. Пробвах няколко пъти с различни карти и не става, май проблема е в сайта. Ще можем ли на място рано сутрин да си купим билети? 

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.